149. misijonska odprava hčera Marije Pomočnice in salezijancev

09.10.2018 

 

Od 19. do 30. septembra je 11 novih misijonark HMP, ki jih je spremljala sodelavka v oddelku za misijone, s. Majke Loes, preživljalo karizmatično misijonsko izkušnjo v krajih začetkov: Mornese, Nizza, Torin. Dogajanje je osvetljevalo geslo »HMP na pohodu«, kar spominja na besede papeža Frančiška: Vsi smo poklicani, da se udeležimo tega novega misijonarskega "pohoda".

 


Srečanje z misijonskim srcem Marije Mazzarello in don Boska je cilj tega formativnega postanka, ki je bil preprosto preživet v krajih, kjer sta ustanovitelja za družbo hčera Marije Pomočnice sanjala in uresničila misijone "ad gentes".

Prvi del izkušnje v Mornezah je potekal od 20. do 26. septembra; vodila ga je s. Luigina Silvestrin. Sestre so imele možnost, da so spoznale oz. ponovno obiskale rojstno hišo, cerkvico Marije Pomočnice, Valponasko, župnijsko cerkev, zavod, svetišče Matere Mazzarello, ter druge zgradbe, kjer je Main skupaj s svojimi tovarišicami dejavno odgovorila na klic "Tebi jih zaupam".

Drugi del je bil v Nizzi Monferrato 27. septembra ko je s. Paola Cuccioli novim misijonarkam predstavila Zgodovinski arhiv HMP v Piemontu, pisma, dnevnike in predmete, ki pripovedujejo o misijonski razsežnosti inšpektorije od koder so odpotovale prve misijonarke. Nove misijonarke so s pogledom učenke-misijonarke poglobile poznavanje razvoja in razširitve vzgojne karizme družbe HMP.

Zadnji del izkušnje so preživele na Colle don Bosko, v Valdoku in na torinskih ulicah, kjer je še živa navzočnost in oprijemljivo don Boskovo življenje, ki ga je popolnoma izničil za fante 19. stoletja. Pred relikvijo "svetnika mladih« so prosile za svojo zvestobo in velikodušen odgovor na misijonski poklic.

29. in 30. septembra so bile navzoče na prireditvi Harambèe skupaj z množico mladih iz italijanskih inšpektorij SDB in HMP. Letos je bila tema te prireditve prvo oznanilo: "Oznanjam vam veliko veselje. Ne dopustimo, da bi nam kdo ukradel veselje, da oznanjamo evangelij." 29. septembra so se nove misijonarke predstavile sestram iz Piementa in vse skupaj so prisluhnile "lahki noči" vrhovne matere Yvonne Reungoat, ki je poudarjala misijonsko istovetnost Družbe: "Naša dolžnost je, da gojimo misijonsko vnemo in da to posredujemo: to pa v katerikoli starosti, kjerkoli smo in karkoli delamo, kajti naše življenje, naše bitje, če je živeto v zavezi ljubezni, je že misijonsko. Vse moremo mlade »okužiti« s tem misijonskim duhom."

30. septembra je bazilika Marije Pomočnice sprejela 149. misijonsko odpravo: 25 SDB in 10 HMP. Slovesnost je vodil vrhovni predstojnik SDB, g. Ángel Fernandez Artime, ob somaševanju številnih salezijancev in navzočnosti množice HMP, mladih, sorodnikov in torinske skupnosti. Vrhovni predstojnik je v homiliji povabil: "... da bi bili resnični misijonarji Svetega Duha, ponižni misijonarji, ki poslušajo, smeli in pogumni misijonarji in misijonarke malih in odrinjenih. To vam zapuščam kot spomin: pristna, ponižna, smela in pogumna navzočnost ob odrinjenih."

 

Pripravljeno po cgfma.org

 

Nagovor - "lahka noč" vrhovne matere Yvonne Reungoat: https://www.youtube.com/watch?v=v3fKUnHMjIgDodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Vsaka beseda naj

nosi pečat ljubezni.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
TALAR
Prišel je dan, 25. oktober, ko je oblekel talar; zaradi tega mu ni bio treba nositi vojaške uniforme. Bilo je 30. Oktobra 1835, zadnji dan pred odhodom od doma. Takole se sam spominja srečanja z materjo: »Skromna bala je bila pripravljena. Moji sorodniki so bili vsi zadovoljni; jaz pa še bolj kot oni. Le moja mati je bila zamišljena in me je ves čas spremljala s svojim pogledom, kakor da bi mi hotela kaj reči. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon