150-letnica bazilike Marije Pomočnice in HMP

15.06.2018 


Ob praznovanju 150. letnice posvetitve bazilike Marije Pomočnice je sporočilo poslala tudi vrhovna predstojnica hčera Marije Pomočnice, s. Yvonne Reungoat. Prebrala ga je njena odposlanka, vrhovna svetovalka s. Phyllis Neves:


Predragi..., čeprav fizično daleč sem ob tem posebnem dogodku v globokem občestvu z vami ter se želim ob Devici Mariji Pomočnici z vami veseliti.

Kot hčere Marije Pomočnice smo živ spomenik, ki ga je don Bosko hotel zato, da bi Mariji izrazil hvaležnost. Zidaki tega svetišča, ki si ga je ona sama zgradila kot čudež milosti, niso bili zadosti, da bi izrazili hvaležnost; potrebna so bila živa srca. Zato smo danes po 150. letih od posvetitve bazilike vse hčere Marije Pomočnice s petih celin tukaj na velikem duhovnem romanju, skupaj z mladimi, z laiki in laikinjami od vsepovsod, kjer smo navzoče, in s pisano, večkulturno množico Božjega ljudstva s celega sveta. Vsi, ker smo kristjani, smo tudi marijanski. Marija nam namreč podarja Jezusa in nas k Jezusu vodi.

Ko njo gledamo, ponovno odkrijemo strmljenje ob vsakdanjih oznanjenjih, s katerimi nas Gospodova beseda dosega. Njen molk, ki je izraz češčenja, nam omogoča, da jih prepoznamo med številnimi razglasi in obljubami, ki jih daje svet. Z njo presenečeni odkrivamo, da nas Bog gleda, da nas ljubi in pošilja.

Marija nas uči, po kateri poti naj hodimo, da bi srečale može in žene današnjega časa ter bi z življenjem in upanjem okužile srca mladih. Marija nam pomaga premagati zavest nemoči in brezbrižnosti do naših bratov in sester ter pomanjkanje zaupanja v odnosih.

Ona nas vključi v nekakšno sveto hitenje vse do tega, da spodbudi Jezusa naj naredi čudež novega vina, vina veselja, ki preoblikuje srca in jih odpre za novost Svetega Duha. S srcem, kot je Marijino trdimo, da je življenje, posebno če je krhko, zavrženo, ranjeno v svojem dostojanstvu, dragoceno in zasluži našo skrb in posebno pozornost tudi za podrobnosti.

Tebi, Mati, zaupamo težave in bolečine človeštva. Izročamo ti želje tistih, ki iščejo svoj poklic, ki so izgubili smisel življenja ali ga več ne iščejo.

Stori, da bomo odprti delovanju Svetega Duha, da bomo lahko zapisovali v življenje vsakega dneva novo stran zgodovine in to v ponižnosti in majhnosti, mehkobi in sočutju, ko se bomo skrbno sklonile k tistim razmeram, kjer je večja potreba in krhkost.

Podari nam oči, ki se bodo še zmogle čuditi, razbrati novost, ki prav sedaj brsti, odpreti se skrivnosti. Daj, da bodo vsi, še posebno fantje in dekleta, odkrili, da so ne le naslovniki nekega oznanila, pač pa da je njihovo lastno življenje na tem svetu poslanstvo.

V vseh nas oblikuj srce, ki bo odprto za zaupanje, sposobno le-to posredovati mladim, da se ne bi čutili kot goste pač pa ljubljeni otroci v Božji hiši in zato pripravljeni na bratstvo brez meja, na pozorno in skrbno služenje bližnjim. Daj nam tudi sposobnost, da se bomo učile ob njihovi svežini in velikodušnosti, ob njihovi želji, da tvegajo za to, kar je lepo in veliko.

Tebi, Mati, izročam globoko željo po svetosti, ki je navzoča v srcu vsake hčere Marije Pomočnice; simpatične in privlačne svetosti, za katero sta pričala sveti Janez Bosko in sveta Marija Dominika Mazzarello, katerih relikvije varuje ta bazilika.

Od tvojega Sina Jezusa nam vsem izprosi blagoslavljajoč Očetov objem. Amen.

 

Torino, 9. junija 2018

Sestra Yvonne Reungoat, FMA
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Tvoje življenjsko geslo

naj bo »veselje«,

a veselje brez greha.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
BRAT ANTON
Zaradi brata Antona je Janezek moral skoraj za tri leta za pastirja in hlapca k družini Moglia. Šele novembra 1829 ga je stric Mihael rešil, da se je vrnil v družino in nadaljeval z učenjem. Anton je namreč dopolnil enaindvajset let; mati Marjeta je sklenila, da bo razdelila to, akr so imeli in se bo Anton osamosvojil. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon