Spominjati se in živeti preroštvo

 

V letu 2012 obhajamo 140. obletnico Družbe in spomin nam pokaže njeno pot svetosti, ki je v ustvarjalni zvestobi. S kako številnimi spremembami se je morala v svojem življenju soočati že Marija Dominika. To je zmogla, ker je bila vsa usmerjena v središče, ki je poenotilo različne izkušnje. Skrivnostno vabilo »Tebi jih izročam« je bilo organizacijsko načelo, ki je dajalo smisel spremembam in omogočalo njihovo harmonično povezovanje.


Spominjanje je v pravem smislu evharistična drža. Jezus je v pričakovanju drugega prihoda prav spominu izročil obhajanje svoje velikonočne skrivnosti (smrti-vstajenja).

 

Ni prihodnosti brez korenin. Danes se zdi, da so mladi izgubili spomin in ne čutijo potrebe, da bi se vključili v tok prejšnjih rodov. Živijo, kot da bi bili izkoreninjeni in v zraku in zato so nemirni in nesigurni ko naj bi sprejemali obveznosti za prihodnost. Takšno stanje bi lahko zajelo tudi naše skupnosti. Če bi se oddaljile od vira, se ne bomo več sposobne umestiti v rodovnik oseb, ki so zgradile sedanjost. Le z dobro zgrajeno sedanjostjo pa pripravljamo prihodnost mladih.

 

Živeti preroštvo pomeni živeti v zvestobi Bogu, ki nas spremlja v času, pomeni spomin, ki nas usmerja v prihodnost, pomeni ljubečo pokorščino, ki je posluh za osebe, dogodke, okoliščine, ki nas neprestano nagovarjajo.

 

Prilagajati se, razvijati se, gledati naprej ni zahteva le današnjega časa. To je zgodovina vsakega človeškega življenja, ki se ne zadovolji s ponavljanjem, ampak se potrudi, da doume novost, ki jo Bog preko vsakdanjih dogodkov zarisuje prav zanj.

 

Tudi danes smo poklicane, da smo zveste zgodovini, ki jo označuje svetost in je uvod v upanja polno prihodnost. Pogovarjati se, prisluhniti, načrtovati, pripovedovati, navduševati se: to so glagoli, ki jih hočemo ponižno in smelo povezovati v tem zgodovinskem času, ki ga smemo živeti.«

 

 

Vrhovna mati HMP

Yvonne ReungoartDodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

V odnosu do Boga naj te

vodi vera, v odnosu do

bližnjega ljubezen, v odnosu

do sebe samega pa ponižnost.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
BRAT ANTON
Zaradi brata Antona je Janezek moral skoraj za tri leta za pastirja in hlapca k družini Moglia. Šele novembra 1829 ga je stric Mihael rešil, da se je vrnil v družino in nadaljeval z učenjem. Anton je namreč dopolnil enaindvajset let; mati Marjeta je sklenila, da bo razdelila to, akr so imeli in se bo Anton osamosvojil. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon