Arhiv novic, 2020

28.03.2020  Pomoč redovnikov v času človeške stiske


Slovenski redovniki in redovnice smo slišali stiske ljudi v izrednem času koronavirusa. Ob teh stiskah smo doživeli Gospodovo besedo: »Dajte jim vi jesti«. Vprašali smo se: Kako naj to uresničimo? Ne moremo dajati materialne pomoči niti postavljati diagnoz. Nismo vsi usposobljeni za terapevtske pogovore. Kaj pa lahko naredimo? Lahko prisluhnemo človeku in ga usmerimo v Božjo bližino. Iz teh spoznanj smo oblikovali naslednjo pobudo:

V tem izrednem času bomo na razpolago po telefonu za pastoralni pogovor. Namen pogovora je molitev ali poslušanje Božje besede za pomoč v stiski. Kdor bi želel takšen pogovor, naj pokliče na eno izmed objavljenih telefonskih številk v času dežurstva. Številke najdete TUKAJ.


17.03.2020  Prijatelji v svetu, ne na spletu - Postne duhovne vaje na Bledu

Tudi letos so se dijaki, študenti in mladi udeležili postnih duhovnih vaj v okviru salezijanske mladinske pastorale v Marijinem domu na Bledu.

Več o tem si preberite tukaj.


15.03.2020  Vrhovni zbor salezijancev

 

Salezijanci so od 16. februarja 2020 imeli vrhovni zbor na temo: Kakšni salezijanci za mlade danes? Razmišljali so v treh sklopih:

  • prioritete salezijanskega poslanstva med današnjo mladino,
  • profil salezijanca danes,
  • delitev poslanstva med salezijanci in laiki.

24.02.2020  Duhovna obnova za člane Združenje Marije Pomočnice, Slovenija

Člani Združenja Marije Pomočnice Murska Sobota, Maribor in Lj-Rakovnik smo imeli od 21. do 23. februarja 2020 duhovne vaje v Marijanišču v Veržeju.

12.02.2020  Hčere Marije Pomočnice v Patagoniji

20. januarja je preteklo 140 let, kar so prve hčere Marije Pomočnice vstopile v Carmen de Patagones v Patagoniji. To je pomenljiv dogodek, saj se je prav na začetku redovne ustanove, ki se v teh letih s triletno pripravo približuje 150-letnici ustanovitve (1872-2022), s prihodom prvih sester v Patagonijo začel njen misijonski razmah.

Patagonija je ozemlje, o katerem je sanjal don Bosko; okrog leta 1872 je bilo. In to je bil začetek odločitve o misijonski dejavnosti v Patagoniji.


10.02.2020  HMP je enako FMA

 

Hčere Marije Pomočnice vam sporočamo tri uporabne informacije. Posebej so namenjene salezijanski družini, kakor tudi vsem, ki nas poznate in z nami sodelujete.

 

 


04.02.2020  Prvoobhajanci v Marijinem domu

Od petka 24.1. do nedelje 26.1. 2020 so v Marijinem domu na Bledu, tako kot vsako leto, potekale duhovne vaje za blejske prvoobhajance. Tokrat so se jim pridružili še prvoobhajanci iz Gorij in Kamnika. Udeležencev se je nabralo slabih 30, animatorjev, del katerih so bili tudi bodoči birmanci z Bleda in Gorij, ki so z darovanjem svojega časa in energije opravili del priprave na birmo, se nas je nabralo okrog 10.


03.02.2020  Kuharski tečaj v Marijinem domu


V mesecu januarju vsako torkovo popoldne iz Marijinega doma prijetno diši. Tam se zbiramo žene, ki ob srčnem nadzoru in topli razlagi s. Milene pridobivamo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Kljub temu, da že vsaj nekaj let ustvarjamo v svojih kuhinjah, želimo našim družinam ponuditi nove jedi, nove okuse ali vsaj na drugačen način zložen prtiček.


03.02.2020  Angleščina s sestro Barbaro

V letošnjem šolskem letu smo se tri učiteljice z željo po obnovitvi znanja angleškega jezika povezale s s. Barbaro Poredoš in jo prosile, da bi nas vzela »pod svoje varstvo«. Kmalu sta se nam pridružili še dve kandidatki in tako se vsak ponedeljek ob 19h srečujemo na urah angleščine v Marijinem domu na Bledu.

31.01.2020  Inšpektorjevo voščilo ob don Boskovem prazniku

 

Praznujemo don Boskov praznik. V don Bosku lahko občudujemo tri izredne darove narave in milosti: veselje, pogum in ustvarjalnost. Tudi mi smo v današnjem času poklicani, da gojimo veselje in optimizem, da smo pogumni in da živimo ustvarjalno.

 

Gojimo veselje in optimizem.

 

Žalosten je tisti, ki ostane sam. Nas pa povezuje don Boskov optimizem, ker verjamemo, da je v vsakem mladem položeno dobro. Združujemo se v gibanje, ki v ta svet prinaša veselo sporočilo: Cerkev je mlada in vesela. Tudi naši državi gre bolje zaradi nas. Več je optimizma, več je upanja. Poglejmo zakaj? Oratorij Slovenija zbira preko 24.000 otrok in 7.000 animatorjev. Smo v 30. salezijanskih župnijah, 5 salezijanskih mladinskih centrih, vodimo Gimnazijo Želimlje, 3 dijaške domove (Želimlje, Rakovnik, Mužlja), kjer se vzgaja preko 300 dijakov in dijakinj, Glasbeno šolo, socialne programe (Skala, PUM-O) ... Zajemamo res široko paleto mladih, vernih in nevernih. Programi Salezijanske mladinske pastorale so lepo obiskani. Lahko smo ponosni na Salezijansko športno ligo in v preteklem letu odlično izpeljane Mednarodne salezijanske športne igre, ki so zbrale prek 1.200 športnikov. Zares, ni razloga za pesimizem.

 

Bodimo pogumni.

 

»Papeževa želja je za nas ukaz,« je ponavljal don Bosko. Papež Frančišek računa na nas. Ne moremo si zatiskati oči in spregledati, da je po naših krajih veliko izgubljenih ovc, ki tavajo, da bi našle svojega pastirja. Rane, osamljenost, zasvojenost, stres, apatičnost, moralni propad, brezup ... Na to želimo odgovoriti z evangeljskih pogumom. Želimo se še bolj odpreti in iti ven, iti naproti. Ne sme nas ustaviti kriza poklicev, skrb za nas same, strah za naše strukture. Zato, pogum!

 

Zaživimo ustvarjalno.

 

Vezilo vrhovnega predstojnika za letošnje leto nas želi povezati v skupni cilj: Dobri kristjani in pošteni državljani. Vabi nas k ustvarjalnosti, da v Cerkvi in družbi utremo nove poti. Don Boskov praznik je torej spodbuda, da stopimo korak dlje, da gremo ven iz svojih običajnih krogov, da premagamo utrujenost in nevarno gotovost. Vabi nas naj stopimo na ulice in kraje novodobne revščine mladih. Potrebujemo malo več drznosti.

 

Dragi don Boskovi prijatelji, pustimo se voditi Duhu kakor don Bosko!

Lep don Boskov praznik vam želim!

Marko Košnik, salezijanski inšpektor

 

Video voščilo najdete TUKAJ.

Vir: https://donbosko.si/inspektorjevo-voscilo/


28.01.2020  Birmanski programi v Marijinem domu

Letošnje pastoralno leto birmanske skupine iz različnih koncev Slovenije nagovarja lik sv. Petra, predvsem pa njegov živi odnos z Gospodom in vera, ki jo je ob njem poglabljal.

 

Sodelavci v Marijinem domu (sestre, salezijanec, salezijanci sotrudniki in zaposleni) praktično vsak mesec sprejmemo medse birmance,


09.01.2020  Duhovni utrip božičnih praznikov v ŠDAD

V adventnem času mesta zažarijo v različnih odtenkih luči. Množice, ki jih človek videva, občudujejo lučke, nakupujejo, kramljajo in hitijo, da bi se naužili lepot in vonjav časa.

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Čeprav nisi pridigar,

lahko pridigaš -

s svojim zgledom.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
SANJE SE URESNIČUJEJO
V Spominih je Janez Bosko zapisal: »Zvečer tistega dne (po novi maši v Castelnuovu) sem se vrnil v družino. A ko sem bil blizu hiše in sem uzrl kraj sanj, nisem mogel zadržati solz in sem rekel: 'Kako čudoviti so načrti Božje previdnosti! Sedaj je prišel čas, ko je tudi Janez začenjal vse razumevati. (iz knjige: V začetku je bila mati)

 
Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon