Arhiv novic, 2017

27.03.2017  Združenje Marije Pomočnice, »nosilka češčenja Marije Pomočnice za vso Salezijansko družino«

Člani Združenja Marije Pomočnice Murska Sobota, Maribor, Lj.-Rakovnik smo imeli od 24. do 26. marca 2017 duhovne vaje v Marijanišču v Veržeju. Duhovne vaje je vodil g. Tone Ciglar SDB, duhovni voditelj ZMP na slovenski ravni. Spremljala sta nas tudi duhovna voditeljica ZMP Murska Sobota s. Cecilija Hozjan HMP in g. Marko Košnik SDB z Rakovnika.

27.03.2017  PDV 2017 – Mladost na pol/no

Kot vsako leto me je tudi letošnji postni čas nagovarjal, naj si vendarle vzamem nekaj časa zase in za svojo dušo ter se udeležim duhovnih vaj. Postne duhovne vaje v Podbočju z naslovom Mladost na pol/no so bile popolna priložnost za to.

V petek, 17.3., se je v Leničevem domu blizu Podbočja zbralo okoli 30 mladih udeležencev, animatorjev in duhovnih voditeljev. Po uvodnem spoznavanju in večerji smo začeli z delom v skupinah, v katerih smo celoten vikend razmišljali o tem, kaj naše življenje zares napolnjuje in kaj ga pušča bolj praznega. Drug z drugim smo delili svoja mnenja in izkušnje. Spoznavanje tematike je dopolnila Judita iz skupnosti Emanuel s svojim pričevanjem, sicer pa smo tudi odmore preživeli v duhu mladosti na polno, saj smo na svoje telefone, socialna omrežja, šolo, delo in druge obveznosti ob dobri družbi in prepevanju kar pozabili.

Največji pečat teh duhovnih vaj je na meni pustilo sobotno spokorno bogoslužje in sveta spoved, kjer je Jezus ''odvezal naše vozle'', ki si jih v svojem življenju ustvarjamo z grehi. Sveti spovedi je sledila še sveta maša, po kratkem zabavnem programu, pa smo dan zaključili še z adoracijo.

V nedeljo smo se poslovili z mirom v srcu, s sklepi, zapisanimi na kartončkih, z novimi prijatelji in polni zagona za življenje na polno, ki ga najdemo v povezanosti z Gospodom.

 

Eva Gričar

 

Več si lahko ogledate tukaj.

 

 

 


27.03.2017  Sprejem novih članov v Marijino družbico in »Jerihonska molitev«

Praznik Gospodovega oznanjenja Mariji je bil pri nas v Novem mestu zaznamovan s sprejemom štirih novih članov v Marijino družbico. Že prejšnjo soboto, 18. 3. 2017, smo na srečanju Marijine družbice premišljevali evangeljski odlomek današnjega praznika, si podelili čudovita spoznanja in se tako že z molitvijo pripravljali kot Marija na ta veličastni dogodek.

Med večerno sveto mašo je v župnijski cerkvi v Šmihelu potekal obred posvetitve novih članov MD: enega fanta in treh deklic. Vsak se je izročil Mariji z besedami: Z veseljem se ti izročam Marija, hočem biti ves/vsa tvoj/a. Duhovnik je blagoslovil nove člane, potem pa smo se še vsi skupaj obnovili svojo posvetitev Mariji z molitvijo O, Gospa moja. Tudi drugi člani Marijine družbice so sodelovali pri sveti maši s petjem, s prošnjami, zahvalami in s kratkim programom za starše. Za darovanje so na oltar nesli tudi pisemca zahval za svoje starše, ki so jih njim na koncu izročili.

V tem tednu priprave in tednu družine smo bili vsi podprti tudi z »jerihonsko molitvijo«, ki je potekala pri nas v spodnji kapeli, z našim večurnim dežurstvom pri vsakodnevni adoraciji. Molili smo predvsem za prenovo naših družin, da bi se odločali in ohranjali prave krščanske vrednote.

Naj bodo nova semena Marijine družbice tudi vsem vam v spodbudo in molitev, da bodo vedno radi spoznavali Marijo, jo ljubili, častili in posnemali!

s. Ivica Oblak

25.03.2017  Sestrsko popoldne

Na praznik Gospodovega oznanjena smo se sestre iz skupnosti Murska Sobota (vse, ki smo bile doma:)) odpravile skupaj do Bukovniškega jezera. Tam smo se sprehodile ob vodi, se po gozdu veselile belih preprog stkanih iz malih drobnih cvetlic, občudovale prve, še čisto majhne zelene listke na vejah dreves, se radovale ob ptičjem petju, se ustavile pri kapelici sv. Vida in se ob njegovem izviru osvežile. Predvsem pa smo se veselile, da smemo biti skupaj, se smejati, pogovarjati, hoditi, gledati ... Z vsem tem smo slavile Gospoda in se na poti domov z molitvijo rožnega venca zahvaljevale, da nam je po Mariji dano odrešenje.

s. Martina

 

 

 

 

 

 


20.03.2017  Angleški oratorijski dan

Malo pred deveto uro je pri sestrah na Gornjem trgu veselo pozvonilo. Eden za drugim so prihajali otroci na Angleški oratorijski dan. Program smo tokrat pripravili v sodelovanju z dijaki Škofijske gimnazije, ki so poskrbeli za dramsko igro in oblikovali katehezo o zakladih na zemlji in v nebesih.


14.03.2017  Zapoved ljubezni

Prvi vikend v marcu smo se  birmanci in animatorji župnij Kranj - Center, Trata - Gorenja vas, Leše in Ljubljana Dravlje udeležili duhovnih vaj na Bledu. Zbralo se je več kot 50 birmancev in 7 animatorjev.12.03.2017  Salezijanska družina na duhovnih vajah s Pascualom Chavezom

Od petka, 10. 3., do nedelje, 12. 3., se je salezijanska družina mudila na duhovnih vajah v Veržeju, vodil pa jih je prejšnji vrhovni predstojnik salezijancev, g. Pascual Chavez.

Salezijanci, sestre, salezijanci sotrudniki in še katera izmed skupin lepe salezijanske družine smo razmišljali, molili, se pogovarjali na temo Priče evangeljskega veselja.


22.02.2017  Filmsko delavnico obiskal škof Marjan Turnšek

Dogajanje popoldanskega oratorija na Bledu je bilo v februarju obogateno s posebnim obiskom. Na filmski delavnici se nam je pridružil upokojeni mariborski nadškof Marjan Turenšek. Povabili smo ga z namenom, da nam približa življenje in delo blaženega Antona Martina Slomška. Z nami je delil veselje in nam povedal veliko zanimivosti, ki jih je odkrival v vlogi postulatorja.
Najprej nam je pokazal Slomškovo oporoko, ob kateri smo občudovali lastnoročno pisavo. Zaupal nam je tudi nekaj čudovitih dogodkov iz življenja tega velikega Slovenca. Najbolj se nam je vtisnila pripoved, kako je Tonček romal z mamo na Sladko Goro. Po poti je mama vprašala Tončka, ali ve za namen romanja? Ker ni vedel, mu je razkrila, da romata s prošnjo, da bi dobri Bog omehčal očetovo srce in bi mu dovolil stopiti na pot duhovništva. Ker je mama dobro vedela, da si Tonček zelo želi postati duhovnik, ga je ob tem tudi dobronamerno opozorila: »Če misliš biti duhovnik, glej, da boš dober duhovnik. Drugače je bolje, da to misel opustiš.«
Škof Marjan nam je razložil tudi zgodovinske okoliščine, da smo si lažje predstavljali, zakaj si je škof Slomšek tako goreče prizadeval za pouk slovenščine in prestavitev sedeža škofije iz Šentandraža v Maribor.
Ne nazadnje pa nas je v domačem vzdušju spodbudil, da si njegovo življenje vzamemo za zgled iz vidika vere in kulture. In mi smo škofove besede vzeli zares. Ob poplavi mnogih tujih idelalov, ki se vrivajo v naš prostor in raztresajo našo mladost, je lik blaženega Slomška gotovo dobra izbira za nov čisto pravi film.
BL in s.BM

19.02.2017  V krajih s. Anice Žitek

V četrtek, 16. februarja 2017, smo s sveto mašo ob 5.00 v sestrski kapeli začeli romanje odkrivanja podatkov o svetosti s. Anice Žitek.


15.02.2017  Duhovne vaje za družine

Pretekli konec tedna se je na prvem letošnjem Salezijanskem vikendu za družine na Bledu zbralo 12 družin. Pod geslom »Kakor otroci« so starši in otroci razmišljali o molitvi ...


12.02.2017  Jubilejno Anino leto 2017

To je naslov župnijskega lista (XXI/4) stolne župnije sv. Nikolaja v Murski Soboti. Ta je pomenljiv tudi za našo Družbo HMP, saj se gre za s. Anico Žitek HMP, rojeno 19. februarja 1921 v Krogu.

10.02.2017  Birmanci iz Škofje Loke in Lj - sveti Jakob

 

Od 20. do 22. januarja smo birmanci in animatorji iz obeh župnij vikend preživeli na duhovni obnovi pred sveto birmo. Imeli smo se zelo lepo in naš vikend je kar prehitro prišel h koncu. Naučili smo se marsikaj novega in obnovili nekaj znanja. Ustvarili smo nova prijateljstva in tudi dobro jedli.


09.02.2017  Srečanje družin soboške škofije

V nedeljo, 5. februarja, je v Kančevcih potekalo srečanje družin škofije Murska Sobota. Letošnji gost je bil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je ob 10h najprej skupaj s soboškim ordinarijem dr. Petrom Štumpfom vodil sveto mašo.

06.02.2017  Birmanci iz Šenčurja

 

Zadnji vikend v januarju so birmanci iz Šenčurja preživeli na duhovnih vajah pri sestrah hčere Marije Pomočnice na Bledu.


01.02.2017  Ministrantska olimpijada v Radljah

Kot že nekaj let doslej, so se tudi letos zbrali ministranti, skupaj z voditelji, naše dekanije na svojem skupnem srečanju, imenovanem ministrantska olimpijada, saj vključuje poleg medsebojnega druženja in molitve tudi tekmovanje, tako v kvizu, kot v športnih igrah. Gostitelji tega srečanja, ki se je odvijalo v soboto 28. 1. 2017, smo bili letos prav v župniji Radlje. Zbralo se je okrog 70 ministrantov in ministrantk s svojimi animatorji, katehistinjami in župniki, iz 7 župnij. Letošnji junak kviza je bil sv. Martin, ki so ga ministranti dodobra spoznali. Po vročem čaju in pecivu, kar so za nas pripravile skrbne gospe župnijske Karitas, smo se podali na bližnji hrib, kjer nas je čakala čudovita snežna strmina. Po nekaterih tekmovalnih igrah, v katerih so se pomerile med sabo  posamezne župnije je sledilo prosto sankanje. Lepo je bilo gledati žareče obraze otrok, polne otroškega veselja in navdušenja in njihove rdeče noske, ki se niso menili ne za mraz, ne za hitrost, s katero so drveli po bregu. Seveda so se jim pridružili tudi animatorji in celo župniki so se skupaj z njimi spuščali po bregu. Ob koncu nas je v Mihaelovem  domu, čakala izvrstna malica in potem še podelitev priznanj. Rezultati so bili zelo izenačeni, tako pri kvizu, kot v igrah. Pokal pa so, tako kot lani, odnesli ministranti župnije Kapla.

Hvaležna sem Bogu , ki nam je pripravil ta čudovit sončen dan in sneg. On nas je tudi varoval in povezoval med seboj. Zahvaljujem pa se tudi  vsem, ki so sodelovali v pripravi in izvedbi tega dneva.  Predvsem pa sem hvaležna  vsem, ki ste nas podpirali z molitvijo in prosili božjega blagoslova.

Svetega Martina, se zaradi njegove dobrote in ljubezni, ki jo je delil, spominjamo še po tolikih stoletjih, saj je prav to tisto, kar ostane v spominu pri ljudeh in kot zaklad pri Bogu za vso večnost.

s. Milena Derlink HMP

 


31.01.2017  Teden evharističnega češčenja otrok pred praznikom don Boska

Vse skupine otrok verouka smo se pred praznikom don Boska, od 23. do 26. januarja, vrstile v cerkvi pred Najsvetejšim v molitvi za našo župnijo in za potrebe naših družin.

Živahni in umirjeni otroci so pri Jezusu našli svoj mir. Za vse se je čas kar nekako ustavil. Nihče ni vprašal: »Koliko  je še do konca?«

Birmanci so našo molitev spremljali s kitarimi in mladostnim petjem, drugi so sodelovali z branjem besedil, mlajši s prošnjami, zahvalami in petjem. Posebej dragoceni so bili krajši trenutki tišine pred Jezusom. Takrat smo Jezusu lahko res izrekli naše najgloblje skrbi, prošnje, zahvale. Prepričani smo, da jih je slišal in da nam bo pomagal.

Prosim don Boska, da bi v naših srcih rasla ljubezen do Jezusa in  medsebojna povezanost,

s. Danijela

 


31.01.2017  Dnevi duhovnosti salezijanske družine v Rimu

Kako nekaj lepega je salezijanska karizma, smo doživeli  vsi, ki smo se udeležili petintridesetih dnevov duhovnosti salezijanske družine, od 19. do 22. 1. 2017, na Pisani, v Rimu. Zbralo se nas je več kot 400 predstavnikov dvaindvajsetih vej salezijanske družine. Naslov je bil Družina smo.

Dnevi so potekali tako, da so se izmenjevala predavanja, molitev, delo po skupinah, skupni obroki, druženje, počitek. Veseli smo bili, da je bil ves čas z nami vrhovni predstojnik don Ángel Fernández Artime. Seveda smo zelo cenili ure, ko je bila z nami vrhovna predstojnica sester HMP Mati Yvonne Reungoat.

Družinski duh se v salezijanskih ambientih pozna že po tem, kakšen je tisti, ki odpre vrata: ima obraz človeka, ki se posti ali obraz vstajenjskega jutra? Začeti moramo pri človeku, da lahko vstopimo v božje. Nekoč je nek salezijanec rekel vrhovnemu predstojniku, don Angelu: »Lahko izgubimo vse (hiše, šole...), ne smemo pa izgubiti družinskega duha, preventivnega sistema.« Ne gre za to, da gremo v »kozmetični salon« ali da vnesemo spremembe v naše urnike, organiziramo kakšno okroglo mizo več, ustvarimo kakšno novo skupino... Povabljeni smo, da sanjamo, da bi bili mladi in družine sprejeti, ljubljeni, spremljani, protagonisti. Posebni poudarki so bili še: nenehno oblikovanje oseb, spremljanje mladih družin, načrtovalna miselnost, zavest, da smo poslani. Če ne živimo preventivnega sistema, družinskega duha, zatajimo našo karizmo. Ne more obstajati prava mladinska pastorala brez prave družinske pastorale. Imeti moramo misijonsko navdušenje in biti ljudje upanja. Povabljeni smo, da naredimo prehod od občudovanja k »posnemanju« don Boska in naših svetnikov.

Sv. Janez Bosko, pomagaj nam, da bomo ljudje upanja in veselja, s. Danijela

 

Več utrinkov najdete tukaj

 


29.01.2017  Vrtec Lavra praznuje 25 let

V soboto, 28. 1., smo ob zunanji slovesnosti sv. Janeza Boska v Murski Soboti praznovali 25-letnico našega vrtca Lavra. Več o tem pa na: http://vrtec-lavra.si/2017/01/don-boskov-praznik-in-25-letnica-vrtca/

25.01.2017  Imenovanje nove inšpektorice

 

Na praznik sv. Frančiška Saleškega (24. 1.) je bilo uradno sporočeno, da je vrhovna predstojnica Družbe hčera Marije Pomočnice, mati Yvonne Reounguat imenovala novo višjo predstojnico slovensko-hrvaške inšpektorije Marije Pomagaj z Brezij za obdobje 2017-2023.


25.01.2017  Pogovorni večer

V soboto, 14. januarja, je v Marijinem domu na Bledu potekal pogovorni večer na temo Bog v vsakdanjem življenju. Prisluhnili smo zakoncema Heleni in Alešu Rozman, ki sta na odprt, konkreten, a hkrati preprost način spregovorila o njunem živem odnosu do Boga. Svoje pričevanje sta nam približala preko lastne graditve odnosa z Njim in kako se je le-ta v njuni družini ob težki preizkušnji Helenine bolezni še bolj poglobil.

Vzpodbudila sta nas, da je Bog naš Oče, ki želi, da bi mu verjeli. Vsakega izmed nas je ustvaril kot unikat in nas postavil na mesto kjer mu, če le to želimo, v polnosti služimo z vsem kar smo, s svojo šibkostjo, veseljem in ljubeznijo.

Kasneje smo si udeleženci v pogovoru po skupinah delili razmišljanja, kaj konkretno lahko tudi sami storimo za trdnejši odnos z Gospodom in kako naj bolj odprto živimo Njegovo Besedo.

Zahvale, bolečine in prošnje smo v svojih srcih ponesli pred oltar in ob premišljevanju Božje besede pred Najsvetejšim izročili svojo vsakdanjost, ki nas obdaja in večer zaključili ob sproščenem klepetu s popotnico, da se drug drugega spomnimo v svojih molitvah.

Brigita Lukman

 


22.01.2017  Soboški župnijski zborček na snemanju novega CD-ja

Vikend med 20. in 22. januarjem je bil za otroški zbor murskosoboške župnije (pod vdostvom s. Barbare Poredoš) močno pevsko obarvan, saj je deset pevk sodelovalo pri snemanju nove zgoščenke v salezijanskem zavodu v Veržeju.


 


20.01.2017  Duhovne vaje za birmance

 

V mesecu januarju so se duhovnih vaj za birmance v Marijinem domu udeležili mladi iz župnije Šmartno pod Šmarno goro in iz Podkuma in Dobovca. Skupaj smo odkrivali, kako smo dragoceni v Božjih očeh. Našo pot svetosti Bog usmerja s pomočjo zapovedi, zapovedi Ljubezni.

 


05.01.2017  Frančiškova zakonska skupina

 

Tudi letošnji prehod v novo leto smo želeli, po naši dobri tradiciji preživeti na Marijinem domu na Bledu. Tokrat je bilo te že 8 leto. Radi se vračamo na ta kraj za praznovanje oz. za prehod iz starega v novo.  Eden izmed pomembnejših ciljev, ki nas vleče na Bled, smo mi in naši odnosi. Celo leto so naši urniki natrpani, srečanja zakonske skupine prekratka in večkrat nam zmanjka čas drug za drugega. Pri sestrah na Bledu pa smo veliko bolj sproščeni in lažje lahko zares najdemo čas drug za drugega, da se poslušamo, pogovorimo, razumemo, potolažimo.

 

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Bog se ne da premagati v velikodušnosti.

 

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
POČITNICE
Janez je bil med šolskim letom na varnem in v dobrih rokah, zato matere Marjete to ni skrbelo, dobivala pa je spodbudna sporočila o njegovem napredovanju. Njen čas je nastopil s počitnicami, ki so vsako leto trajale štiri mesece, skupaj v petih letih kar dvajset mesecev od novembra 1835 do junija 1841. Takrat je bil Janez v materini vzgojni šoli. Bilo je to enako pomembno kot v semenišču, čeprav to niso bila učena predavanja profesorjev, vendar je tudi materina molčeča navzočnost bila sila zgovorna.
Janez je na počitnice prihajal kot klerik, v talarju, ki ga takrat običajno niso nikdar slekli, saj ga tudi ni bilo treba, ker se bogoslovci niso spuščali v kmečka opravila. Janez pa je odložil talar in se z vso zagnanostjo vrgel na delo z materjo, bratoma in drugimi ljudmi. Hkrati pa je pridno pomagal tudi župniku. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon