Arhiv novic, januar 2010

30.12.2010  Jaslice na temo solidarnosti v Murski Soboti

V naši skupnosti so se za letošnji božič »rodile« jaslice na temo solidarnosti. V kapeli je vodilna  misel vzeta iz Janezovega prologa: »Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet. Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal.

30.12.2010  Vrtec Lavra na Tišini ob božiču

Na nedeljo Svete družine, 26.12. 2010 smo v cerkvi na Tišini pripravili božično praznovanje za družine vrtca Lavra – enota Tišina. Zbrali smo se pri župnijski sveti maši ob 10.30 in jo popestrili s sodelovanjem: branjem beril, dramatizacijo božične zgodbe ter petjem pesmi.


16.12.2010  Priprava na božič

Sestre hčere Marije Pomočnice v Novem mestu so z oglasom "Ob pripravi božičnih jedi in pogrinjkov se dekleta in žene duhovno pripravimo na božič" vabile, da se jim pridružimo in z njimi preživimo vikend od petka, 10. decembra, do nedelje, 12 decembra. Kaj vse se skriva za tem vabilom, je bilo presenečenje za vse; tako tiste, ki so bile pri njih že večkrat, kot one, ki so se tega udeležile prvič. Ritem dnevnega življenja nas je tja prinesel vse razburkane in utrujene, pa so nas sestre že ob prihodu pokrile s svojim toplim nasmehom in veselim sprejemom. Njihova umirjenost je počasi umirila tudi nas in nas vse povezala v prisrčnem druženju. Ob sestri Angelci smo odkrivale skrivnosti v dobri pripravi novih jedi in peki za božične praznike. Sestra Ivanka in Marija sta nas uvajali v nove tehnike pri krasitvi sveče z božičnim motivom  ter krasitvi škatel za pecivo s posebno tehniko odtiskavanja božičnih motivov s šablonami. Počasi smo odkrivale svoje kuharske in umetniške talente. Sprehod od Krki, obsijani s soncem, nam je dal novih moči, da smo ob večerih lahko sledile meditativnemu razmišljanju sestre Marije ob odlomku Svetega pisma ali ogledu filma ob odkrivanju večne božične skrivnosti učlovečenega Boga. Skupne molitve hvalnic in večernic, priprava na adventno spoved in sveta maša, ki jo je daroval v samostanski kapeli dr. Janez Gril,  so dopolnili naše dni bivanja pri sestrah HMP. Da smo se imele res lepo in da smo ob koncu vse navdušene zatrdile, da zopet pridemo, kaže spodnja slika,  v katero nas je ujela sestra Brigita.

Jolanda Polajnar


16.12.2010  Vrhovni svet HMP zaseda

Do 1. decembra so vse vrhovne svetovalke družbe Hčera Marije Pomočnice zaključile obiske provinc, ki so bili načrtovani za letošnjo drugo polovico leta. Zbrale so se ob vrhovni predstojnici, m. Yvonne Reungoat v vrhovni hiši v Rimu, kjer bodo zasedale vse do 10. februarja.


14.12.2010  Nosite knjige drug drugemu

Tako bi se lahko glasila akcija prenašanja knjig iz jezuitskih prostorov nazaj v samostan sester HMP v ponedeljek, 13.12. Knjige, ki so med gradnjo pri dobrih sosedih počivale od poletja pa vse do zdaj, so svoje začasno mesto našle v jedilnici sester, nato pa se jih bo postopno preselilo v novo knjižnico.


12.12.2010  Pridi in poglej

V vikendu na tretjo adventno nedeljo so Marijin dom na Bledu napolnili mladi iz 7. do 9. razreda. Kot učenca, ki sta šla za Jezusom, smo spraševali: »Učitelj, kje stanuješ?«. Jezusovo povabilo: »Pridi in poglej« je tudi nas spodbujal, da smo mu sledili.


11.12.2010  s. Mojca v Murski Soboti

Naša inšpektorica s. Mojca Šimenc letos zaključuje svoj krog uradnih obiskov naših skupnostih. Pravkar je svoj obisk zaključila v skupnosti Murska Sobota, kjer smo se sestre odločile, da ji bomo ob koncu pripravile posebno zahvalo.10.12.2010  Duhovna obnova KPŠ Novo mesto

Duhovna obnova je v pastoralnem centru De Notre Dame v Novem mestu potekala od 19. do 20. novembra 2010. Slušatelji Katehetsko pastoralne šole Novo mesto so si pod vodstvom prof. s. Mojce Šimenc HMP, vzeli 24 ur časa za Boga in zase.

 

 


10.12.2010  Na Brezmadežno sprejem v Marijino družbico v Murski Soboti

Letošnji praznik Brezmadežne je bil slovesen tudi v stolnici v Murski Soboti, kjer je bilo v Marijino družbico sprejetih 9 novih članov: Monika, Petra, Mirjam, Jožef, Ajša, Minea, Barbara, Eva in Ana. Z veseljem in zavzetostjo so se pripravljali na sprejem posebej zadnjih 9 dni, ko so se Mariji vsak večer izročili z molitvijo O Gospa moja.

09.12.2010  Barva pričakovanja

Marijinemu domu na Bledu dajejo živahnost tudi najmlajši otroci od 3 - 6 let, ki se vsak drugi in četrti četrtek zberejo na Svetopisemskih uricah. Nazadnje smo se srečali 9. decembra 2010, ko smo spoznavali liturgične barve.


09.12.2010  Brezmadežna na Dolenjskem

Don Boskov duh in njegov odnos do Brezmadežne sega tudi na Dolenjsko in širi svoj blagodejni vpliv. Z malimi dejanji obogatenimi z veliko ljubeznijo lahko pripomoremo k razcvetu vedno globljega odnosa do Marije, Brezmadežne Pomočnice. Nekaj utrinkov je s praznovanja Brezmadežne v župniji sv. Mihaela v Novem mestu v fotografski objektiv ujela s. Brigita Z.


08.12.2010  Praznik Brezmadežne v ŠDAD

Praznik Brezmadežne je v našem domu odmeval s pesmijo in molitvijo zdravamarije. Ob 12.00 smo bile študentke doma vabljene, da se pridružimo sestram pri molitvi v naši kapelici; na ta praznik se je namreč za salezijansko družino vse začelo.

05.12.2010  In se je začelo. Naša pot proti Angoli. Naš prvi skupni vikend.

Začele smo graditi našo skupnost. Alenka, Anita, Katja in Anja, Petra ki ni utegnila priti, Kristina (lanska in predlanska prostovoljka), sestra Metka in sestra Barbara. Zbrale smo se pri sestrah HMP na Bledu, kjer smo se že takoj prvi večer boljše spoznale preko simbolov, ki smo jih prinesle s seboj in predstavljajo naše otroštvo.


25.11.2010  Zbor salezijanskega mladinskega gibanja

V Veržeju je med 19. in 20. novembrom 2010 potekal Zbor SMG (Salezijansko mladinsko gibanje), na katerem se enkrat letno zberejo predstavniki vseh mladinskih centrov, skupin in drugih programov, ki potekajo pod okriljem don Boskove karizme.


24.11.2010  Novinka Katja na praksi

V mesecu oktobru smo se novinke noviciatov v Rimu in Castelgandolfu vrnile v domače inšpektorije, da bi naredile skupnostno-apostolsko izkušnjo. Mesec dni sem preživela v skupnosti na Bledu.


18.11.2010  Seminar za voditelje svetopisemskih uric

V soboto, 13. novembra 2010, je v prenovljeni učilnici 1. nadstropja Zavoda Friderika I. Baraga v Novem mestu našlo dovolj prostora za svojo dejavnost 22 udeleženk 2. dela seminarja za voditelje Svetopisemskih uric za male otroke.

15.11.2010  God bl. Magdalene Morano

Bl. Magdalena Morano (1847-1908) iz Chierija v severni Italiji je imela učiteljsko poslanstvo za najpomembnejše, takoj za duhovniškim. V novoustanovljeni redovni družbi hčera Marije Pomočnice je našla najprimernejši kraj za uresničevanje poklica, ki ga je prejela od Boga. Kot vzgojiteljica se je z veseljem, vztrajno in odločno posvečala salezijanskemu poslanstvu, še zlasti na Siciliji.

 


14.11.2010  Salezijansko poslanstvo in prvo oznanilo v Evropi

Med 4. in 10. novembrom 2010 so v Pragi potekali študijski dnevi na temo: Salezijansko poslanstvo v mejnih okoliščinah in prvo oznanilo v današnji Evropi. Na srečanju je sodelovalo 14 salezijancev, 17 hčera Marije Pomočnice ter predstavniki salezijancev sotrudnikov in don Boskoveh prostovoljk iz vse Evrope.

13.11.2010  Seminar VIDES in občni zbor v Folignu

Med 29. oktobrom in 1. novembrom 2010 je v italijanskem Folignu potekal seminar, ki je nosil naslov »Mladi graditelji družbe ljubezni preko človekovih pravic, demokracije in medkulturnega dialoga«.


09.11.2010  »Nosite bremena drug drugemu«

K dejavni ljubezni smo vsi poklicani. Sodelavci župnijskih Karitas se tega še posebej zavedajo. Njim je bil namenjen duhovni vikend na temo dobrodelnost z naslovom »Nosite bremena drug drugemu«. Potekal je 5. in 6. novembra 2010 pri sestrah Hčerah Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu.

08.11.2010  Srce, ki je bilo za nas! S. Alojzija Domajnko + 8.11.1970

Na vigilijo »40. rojstnega dneva« za nebesa naše s. Alojzije Domajnko smo se ob njenem grobu na ljubljanskih Žalah zbrale sestre in predstavnice nekdanjih gojenk. Med molitvijo rožnega venca smo prebirale njene misli iz bogate duhovne oporoke.


07.11.2010  Kongres o don Rui

V dneh od 29. do 31. oktobra 2010 je v vrhovni hiši SDB v Rimu potekal mednarodni študijski kongres o prvem don Boskovem nasledniku, Mihaelu Rui ob 100-letnici njegove smrti. Kongres je nosil naslov: Don Rua v zgodovini. Ob vrhovnem predstojniku salezijanske družbe, g. Pascualu Chavezu, je bilo okrog 230 udeležencev.


06.11.2010  Utrip HMP na ameriški celini

Vrhovna predstojnica m. Yvonne Reungoat, ki je konec avgusta obiskala sestre v  naši provinci je komaj nekaj dni spet v vrhovni hiši v Rimu. V mesecu oktobru je namreč obiskala sestre province »Presvetega Odrešenika« v Srednji Ameriki, ki ima skupnosti v Guatemali, Hondurasu in Salvadorju.


05.11.2010  Študijsko srečanje sester

Vsako življenjsko obdobje prinaša nove izzive in nova soočenja v odgovoru na Božji klic in v hoji za Gospodom.

V soboto, 30. oktobra 2010, smo se zbrale sestre v starosti do 65 let. Srečanje je potekalo v Ljubljani na Gornjem trgu.

Inšpektorica s. Mojca Šimenc nam je predstavila gradivo o tretjem življenjskem obdobju, ki so ga pripravile sosestre v Rimu za vso Družbo HMP ter nam podala nekaj misli iz vzgojnega načrta Družbe HMP.

Gostja dneva je bila uršulinka s. Marjeta Pija Cevc, ki nam je na dinamičen način podala temo Teologija telesa. Preko svetopisemskih odlomkov in nauka Janeza Pavla II. smo poglobile vsebino. Razmišljanja ob poslušanju, pogovori, molitev ... tega dne se nadaljujejo v vsakdanjiku, z večjo zavestjo, da v svojem telesu slavimo Gospoda in delamo za širjenje Božjega kraljestva.


04.11.2010  HMP na Madagaskarju - 25 let potem

»Pričevalke Božje ljubezni. Ukoreninjene v Kristusu oznanjamo Jezusa mladim.« To je geslo, v duhu katerega letos hčere Marije Pomočnice obhajajo srebrni jubilej navzočnosti na Madagaskarju. V prvi skupnosti je bilo pet misijonark, dve članici takrat jugoslovanske delegature, s. Marjeta Zanjkovič in s. Marica Jelić.


28.10.2010  Srečanje nekdanjih gojenk

Tudi letos smo se srečale nekdanje gojenke - seveda tiste, ki so zmožne potovanja. 24. oktobra smo se zbrale v inšpektorialni hiši na Rakovniku. Skupnost nas je z veseljem sprejela in omogočila lepo, veselo srečanje. Zadnja leta se srečujemo le enkrat letno.


26.10.2010  Ogrevanje - Angola 2011

Na vigilijo misijonske nedelje se je sobotno dopoldne v gornjetrški dvorani zbrala prva polovica kandidatov za misijonsko prostovoljstvo letos poleti v Angoli. Informativnega dne so se udeležili iz različnih nagibov.

19.10.2010  Blagoslovljena

Torek, 19. oktober 2010, je bil dan, ki se je v kroniko gornjetrške skupnosti, slovensko-hrvaške inšpektorije in v srca sester HMP ter vseh, ki spremljajo naše vzgojno poslanstvo, zapisal z zlatimi črkami. Po blagoslovni molitvi ljubljanskega nadškofa mons. Antona Stresa je nad obnovljeno redovno hišo Marije Pomočnice ter nad Študentski dom Alojzije Domanjko prišlo Božje varstvo.


18.10.2010  Priznanje Društva vzgojiteljev in vzgojiteljic katoliških vrtcev Slovenije

V soboto, 16. 10. 2010, se je na Vrhniki zbralo kar precejšnje število zaposlenih v katoliških vrtcih. Dan smo začeli skupaj s sveto mašo, ki jo je daroval domači župnik Blaž Gregorc. Potem smo prisluhnili besedam g. Lojzeta Štefana na temo solidarnosti in dobrodelnosti. V popoldanskem delu pa smo bile priče prvi podelitvi priznanj Društva vzgojiteljev in vzgojiteljic katoliških vrtcev Slovenije. Med nagrajenci so bili: Blaž Gregorc, s. Ivanka Tadina in naša s. Ivica Oblak. Program podelitve je vodila ga. Slavi Snedec, ki je poskrbela tudi za glasbeno popestritev s prijaznim zvokom citer. Veseli smo bili dosežkov vseh treh nagrajencev.


17.10.2010  Skrivnost Božjega

V nedeljo, 17. oktobra 2010, smo imeli v kapeli sv. Družine na Bledu predstavitev novih barvnih oken. Spregovorila sta nam avtorja: ruski slikar Nikolaj Mašukov in izdelovalka barvnih oken Irena Curk.


14.10.2010  Odštevanje

Vsak dan je dragocen. Znotraj njega ura, minuta ... položena keramična ploščica, prepleskan kvadratni meter ali počiščen delček novega prostora. Na Gornjem trgu zadnje dni štejemo čas v teh merskih enotah. Odgovor, da bo nekaj jutri, je težko slišati, toda Gospod je gospodar tudi časa.


13.10.2010  Jesensko srečanje nekdanjih gojencev

Otroci, ki jeseni zakorakajo v šolo, zelo pogrešajo otroško brezskrbnost vrtčevskih dni. Zato smo v soboto, devetega oktobra, sestre v Murski Soboti organizirale jesensko srečanje mlajših nekdanjih gojencev vrtca Lavra.

12.10.2010  Misijonarka na Rdečem otoku

Objavljamo pogovor z našo sestro Marico Jelić, misijonarko med 17-milijonskim ljudstvom na Rdečem otoku ali Madagaskarju. S. Marica, je mednje prišla med prvimi HMP, torej pred 25. leti. Tam deluje tudi slovenska misijonarka s. Marjeta Zajnkovič.


08.10.2010  Vi ste moji prijatelji

Vstop v postulat smo obhajale v skupnosti na Gornjem trgu, skupaj s sestrami in študentkami 7. oktobra, na praznik Rožnovenske Matere Božje, ki mi prva daje zgled ponižne in vesele Gospodove služabnice.


05.10.2010  Na kolenih

Oktober je s svojimi pastelnimi barvami začel oblačiti drevje in grmičevje. Izmenjujoči ritem topih in hladnih dni pa nas opozarja, da bo treba preveriti zaloge drv ali drugih derivatov. No, na Gornjem trgu za trenutno konstantno temperaturo poskrbijo zaključna čistilna dela v prostorih za mlade.


04.10.2010  Pojdite z odprtim in svobodnim srcem

Vrhovna m. Yvonne Reungoat je 25. septembra 2010 ob podelitvi misijonskega križa članom 141 misijonske odprave spregovorila "besedo za lahko noč". Odprava letos šteje 45 salezijancev, 8 sester HMP in 22 laiških prostovoljcev in prostovoljk.


20.09.2010  Ozrl se je vame in …

''Bog vas nima rad zato, ker ste nekaj dobrega, lepega ali velikega naredili, niti zaradi vaših talentov, ampak preprosto zato, ker ste. Kristus ni umrl zaradi vaših talentov, ampak zaradi mene in tebe ..., '' nam je dejal škof Turnšek, ko smo opremljeni z dežniki, pelerinami in škornji do zadnjega milimetra napolnili cerkev cistercijanske opatije v Stični.


20.09.2010  Izredne razmere

Gasilci, civilna zaščita, vojaki in drugi prostovoljci te dni po Sloveniji pomagajo na poplavljenih področjih in rešujejo posledice vodne ujme. Tudi z ljubljanskega grajskega hriba so te dni močni nalivi hiteli v mestno ravnino.


12.09.2010  Z blaženim Grozdetom za Soncem našega življenja

V nedeljo, 5. septembra, se je naša skupnost z župljani sv. Jakoba podala na lov za Soncem, kakor je Gospoda v Evharistiji poimenoval bl. Lojze Grozde. Kljub temu, da nam za obisk Najsvetejšega ne bi bilo treba iti daleč, pa smo se tokrat odpravili v Stično na ogled razstave o evharističnih čudežih ter tamkajšnje cerkve.

05.09.2010  Prva navzočnost HMP

Že nekaj let so se HMP zahodnoafriške province udeleževale srečanj SMG iz angleško govorečih držav zahodne Afrike. Mladi so se spraševali, kako to, da so sestre le v francosko govorečih državah, in so jih vabili: pridite k nam. V sodelovanju s salezijanci, ki so v teh državah že navzoči, je bila sprejeta odločitev za prvo skupnost HMP v Gani.


05.09.2010  Edino potrebno

Šest krožnikov, kozarcev, najnujnejši pribor, električni podaljšek za štedilnik, pitna voda, prostor na terasi - taka je danes naša samostanska kuhinja. Ne le, da se skupnost prilagaja, tudi naš Gospod se še kako učlovečuje v realnost gornjetrške prenove.


03.09.2010  Misijonski pozdrav

Iz Mozambika se nam oglašata s. Zvonka Mikec in s. Marjeta Zajnkovič, naši misijonarki v Afriki. S. Marjeta je z Madagaskarja, kamor se je srečno vrnila letošnjega avgusta, pripotovala v Mozambik, kjer se je udeležila usposabljanja za predstojniško službo.


30.08.2010  VELIKE REČI

Jutro 30. avgusta in s tem zadnji dan obiska vrhovne Matere Yvonne Reungoat je postreglo z deževnim vremenom, kakor da bi nebo hotelo zaliti in omogočiti kaljenje vsaki besedi, ki nam jo je predstojnica in naslednica sv. Marije Dominike Mazzarello namenila v štirih dneh obiska.


29.08.2010  NA HRVAŠKEM

Sveže jutro je malo po 8.00 pospremilo m. Yvonne na pot proti Zagrebu, kjer so nas pričakovale hrvaške sestre iz skupnosti v Čabru, na Reki in Zagrebu. Megla je v nežno tančico ovijala čudovite poglede na razgibano dolenjsko pokrajino in v mislih smo pozdravile sestre iz Novega mesta, ko smo hitele mimo.


28.08.2010  MOČNA LUČ

Ob 10.00 je m. Yvonne v Svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku obhajala evharistično daritev, ki ji je predsedoval inšpektor g. Alojzij Slavko Snoj ob somaševanju salezijancev, voditelja univerzitetne pastorale g. Klemena Svetelja in tajnika apostolske nunciature.

28.08.2010  POSTAVLJENA NA SKALI

Drugi dan obiska m. Yvonne Reungoat je bil zaznamovan s srečanji sester in različnih skupin salezijanske družine, delujoče v Sloveniji. Po molitvi hvalnic je Mater v deževnem jutru, na pragu Gornjega trga 21, sprejela skupnost Marije Pomočnice.

27.08.2010  UMETNINE, KI POMAGAJO MOLITI

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah se je Mati zadržala v tihi molitvi s prošnjo po novih duhovnih poklicih in v izročitvi cele slovensko-hrvaške inšpektorije v Marijino varstvo. Popoldanski del dneva se je nadaljeval ob obisku blejske skupnosti Srca Jezusovega, kjer deluje 14 sester. Navdušene sestre so jo sprejele na dvorišču, dobrodošlico pa ji je izrekla najstarejša, s. Matilda.


27.08.2010  VELIKO VESELJE - MAGNIFIKAT

Veliko veselje se je naselilo v slovensko-hrvaški inšpektoriji hčera Marije Pomočnice, ko smo v četrtek 27. avgusta medse sprejele svojo vrhovno predstojnico m. Yvonne Reungoat. Ob 11. uri smo jo pričakale na letališču Ronchi pri Trstu.


26.08.2010  Sikawala lalimwe eteke - Projekt Angola 2010

Kaj želiš postati, ko odrasteš? »Rad bi bil učitelj matematike«, mi z nasmeškom odgovori Manuel. »Jaz si želim postati zdravnica«, prijazno pove Ines. Vedno več otrok se nič kaj plašno približa in navdušeni izražajo svoje sanje in hrepenenja. Rad bi bil nogometaš, pa pilot, želim biti mama, nekdo bi bil rad duhovnik, drug inženir, taksist in prodajalka.


24.08.2010  Vaša dobrota bodi znana vsem ljudem. Flp 4,5

Dragi prijatelji! V Ljubljani, na Gornjem trgu 21, ki velja za zibelko sester HMP počasi mineva leto dni odkar smo se lotili obnovitvenih del. V tej stavbi, kamor smo prišle leta 1949, so naše prve sestre doživele mnogo čudežev Božje prehitevajoče ljubezni, ki jo je poosebljala predvsem prva predstojnica s. Alojzija Domajnko.

 


06.08.2010  PRAZNIK ZAOBLJUB

Vsako leto 5. avgusta hčere Marije Pomočnice obhajamo praznik zaobljub. Že od daljnega 5. 8. 1872, ko je prvih 11 deklet odgovorilo na Božji klic in izreklo svoje zaobljube v italijanskem kraju Mornese, vsako leto nove poklicane odgovarjajo z izpovedjo zaobljub. Tako je ta dan na nek način praznik vsake izmed nas - praznik zahvale za poklic redovnice salezijanke, za toliko ljubezni, ki jo Gospod izliva v naša srca in nam pomaga zvesto hoditi za Njim. Posebej smo vesele, kadar se nam pridružijo nove sosestre. Tako je bilo tudi letos, v četrtek, 5. 8. 2010, ko je svoje prve zaobljube izpovedala s. Barbara Poredoš. S. Martina Golavšek jih je po treh letih začasnih zaobljub ponovno izpovedala, s. Francka Brancelj pa je slavila visoki jubilej 65-letnice zvestobe. S. Metka Kastelic, ki se nahaja na misijonski izkušnji v Angoli, pa je po štirih letih začasnih zaobljub tam obnovila svojo zvestobo Gospodu.

Zbrale smo se v blejski župnijski cerkvi. Slovesno sv. mašo je ob somaševanju več duhovnikov vodil mariborski nadškof pomočnik msgr. Marjan Turnšek. V homiliji je zbranim spregovoril o pomenu in lepoti redovnega življenja ter vse povabil na pot krščanske ljubezni. Slovesnost je polepšal mešani pevski zbor iz Dolskega, rodne župnije s. Barbare. Domačini so poskrbeli za lepo okrašeno cerkev in ministriranje. S sestrami so se veselili tudi mladi.

Po sveti maši smo nadaljevali praznovanje v prijetnem druženju s sorodniki in prijatelji, kar je utrdilo naše medsebojne vezi.


02.08.2010  Oratorij v Št. Juriju pri Grosupljem

»Naj ne bo ti škoda časa za prijatelje in ples, naj življenje razigrano, pot ostvarja do nebes…« Otroci in animatorji skupaj s s.Marto in župnikom g. Tonetom Hostnikom smo tako s himno začeli že deveti oratorij v župniji Št. Jurij pri Grosupljem. Časa nam ni zmanjkalo, časa je bilo dovolj za vse: za jutranjo molitev, ogled igrice, katere glavna junakinja je bila deklica Momo, ki je s pomočjo želve reševala svoje prijatelje izpod krempljev sivih mož, za kateheze, delavnice, malico, veliko igro, kresovanje in spanje na seniku, izlet, mašo in pa seveda, ne smemo pozabiti na tiste dele, ki so na oratoriju nepogrešljivi in ki si zanje nikoli ni težko vzeti časa, to je vsekakor petje, smeh, veselje, mladost, razigranost, druženje, sladkanje s sladoledom in lubenico … to je čas, ki nam je podarjen, ne samo na oratoriju, ampak pomembno je, da te stvari ponesemo tudi v vsakdanje življenje, domov, v šolo, k babici in dedku, prijatelju, ki je morda osamljen ...


25.07.2010  Dan rakovniške skupnosti

V torek, 20. julija 2010, smo praznovale praznik naše skupnosti, da smo se Bogu in druga drugi zahvalile, da smemo živeti skupaj. Vrhunec je bila jutranja sv. maša v domači kapeli. Gospod, ki nas je poklical v skupnost, nas vsak dan zbira okoli svojega oltarja in nam daje moči in milosti za skupno življenje in nas pošilja, da Ga oznanjamo predvsem mladim. Popoldan smo poromale na Brezje, kjer smo izročile Mariji sebe, našo skupnost in vse tiste, ki nam jih Gospod pošilja na življenjsko pot.

17.07.2010  70 let redovnih zaobljub misijonarke s. Antonije Cvetko

»Veš o Marija moje veselje, veš moje želje, ljubila bi te.«

To so besede naše drage s. Antonije Cvetko, ki se Bogu zahvaljuje za vse dobro, kar je lahko dobrega storila med ljudmi v sedemdesetih letih redovnega življenja kot hčerka Marije Pomočnice.

V soboto, 10. julija 2010, smo se tudi me sestre HMP, skupaj z njenimi sorodniki v Veržeju s sveto mašo Bogu zahvalile ob njenem železnem jubileju zvestobe Bogu in za njenih 97 let življenja. Sv. mašo je daroval g. Anton Hribernik ob somaševanju generalnega vikarja g. Franca Režonja in župnika g. Jožeta Krnca. Sv. evharistija je bila darovana po namenu s. Antonije. Skrbno in bogato so jo pripravile nečakinje ter nečak in kratko predstavile bogato življenje naše misijonarke s. Antonije. Po maši je sledilo družabno (družinsko) srečanje ob bogato obloženi mizi in veselem vzdušju. Obujali smo lepe spomine obiskov s. Antonije v domovini. Kako lepo je slišati sorodnike, ki so hvaležni Bogu za svojo teto, ki jih vedno podpira s svojo molitvijo in daritvijo. Me sestre smo ponosne na našo slavljenko, saj je njeno življenje res bogato. Tudi v bolezni se še vedno daruje za dobro nas vseh.

Hvaležne smo tudi vsem sorodnikom, ki so povezani z nami sestrami. Bog naj vse blagoslavlja in Marija Pomočnica naj varuje njihove družine.


16.07.2010  Odhod prostovoljcev v Angolo

Po celoletni pripravi, je skupina trinajstih mladih prostovoljcev, pod vodstvom s. Metke Kastelic, 13. julija 2010, poletela v Angolo. Skupaj s starši in mnogimi prijatelji so se zbrali na Rakovniku pri sv. maši, ki jo je ob somaševanju več duhovnikov daroval novomašnik g. Janez Kozinc. Nekdanji misijonar g. Jože Kokalj je v pridigi mlade prostovoljce opogumil in jim zaželel, da bi imeli široko srce in veliko spoštovanje ob soočanju z drugačnostjo Angolske kulture in človeka. Inšpektorica, s. Mojca Šimenc, ki jim je izročila križ, pa jim je zaželela, da bi se v morebitnih težkih trenutkih oklenili križanega.

s. Metki in mladim prostovoljcem želimo, da bi v svoji izkušnji misijonskega prostovoljstva srečevali Jezusa.


13.07.2010  PAZI, 20. poletni oratorij na Bledu!

Letošnji poletni oratorij »Pazi, čas!«, ki je na Bledu potekal med 5. in 11. julijem, je združil več kot 80 otrok in mladih. Naša glavna junakinja je bila deklica Momo, ki smo jo spoznavali vsak dan v igrici, ki so nam jo zaigrali animatorji. Poleg igre smo veliko časa posvetili katehezam, delavnicam, druženju, molitvi in seveda petju veselih pesmic. V ustvarjalnih delavnicah smo izdelovali: ure, klobučke, žabice, škatlice, cofke, se učili prometnih pravil … Da nam ne zmanjkalo energije za vse te dejavnosti, smo imeli vmes čas za kosilo. Najboljše pa je prišlo vedno na koncu, in sicer velika igra.

V četrtek smo se odpravili na izlet na Hom, kjer nas je poleg mnogih presenečenj, čakala še pica. Oratorij 2010 »Pazi čas!« smo zaključili s sveto mašo in družinskim piknikom.

Hvala vsem naših animatorjem in s. Martini, ki so nas vedno znova nasmejali, nas v skupinah učili in spodbujali, da je v resnici pridobljen čas samo tisti čas, ki je podarjen. Se že veselim naslednjega oratorija čez leto dni.

Eva Antloga


11.07.2010  Bog je neskončna Ljubezen; je edini, ki more napolniti vaše srce!

Zadnjo nedeljo pred poletnim odhodom v Castelgandolfo je sveti oče, Benedikt XVI., obiskal mesto Sulmono v italijanskih Abrucih. S to krajevno Cerkvijo je obhajal 800-letnico rojstva papeža sv. Celestina V.. Tudi tokrat, kot ob vseh svojih obiskih, se je še posebno srečal z mladimi, jim prisluhnil in jih nagovoril.09.07.2010  Bled pod drobnogled v zgodovini

»Ne grem domov!« je vzklikala najmlajša udeleženka ob zaključku počitniškega tedna »Bled pod drobnogled v zgodovini«, ki je potekal od 27. junija do 2. julija 2010 v Marijinem domu pri sestrah HMP. Plamen veselja, ki smo ga skozi teden prižigali nas je prijateljsko povezal.


07.07.2010  Oratorij v Pečarovcih

V tednu od 28. junija do 4. julija 2010 smo se otroci in mladi iz župnije Pečarovci tudi letos zbirali na oratoriju, ki ga je vodila s. Cilka Hozjan.

Vsak dan smo začeli s petjem, molitvijoin branjem zgodbe. Spremljali smo glavno junakinjo Momo, ki je prijatelje naučila koliko je vreden čas, ki si ga vzamemo zase in za prijatelje. Obvarovala jih je pred sivimi gospodi, ki so želeli razvrednotiti svet, predvsem pa postaviti novo pojmovanje časa.

Zgodbi je sledilo delo po skupinah,  kateheze in ustvarjanje v delavnicah. Po kosilu smo z župnikom odšli na igrišče, kjer smo se sprostili in zabavali. V sredo smo se odpravili na kopanje, v četrtek pa na pohod v sosednjo vas, kjer smo imeli sveto mašo v naravi in piknik. V soboto smo pripraljali sodelovanje za nedeljsko sveto mašo. Oratorij smo tako zaključili z župnijskim praznikom in slovesno sveto mašo, med katero je g. župnik Jože Hozjan v navzočnosti še dveh domačih duhovnikov blagoslovil obnovitvena dela na cerkvi. Zatem smo se zbrali pod šotoron na župnijskem dvorišču, pri veselem druženju in pogostitvi.

Animatorji smo pridobili izkušnje pri delu z otroki, uživali pa so tudi otroci, ki so se naučili veliko novega.

Bog plačaj vsem, ki so nam to omogočili, posebej še g. župniku Jožetu, kateremu se zahvaljujemo za 33 let zvestobe v duhovništvu in mu voščimo obilo blagoslova za njegovih 60 let.

Tadeja in Monika Lončar


04.07.2010  Prostovoljci Projekt-a Angola 2010 se predstavijo

Kdo je skupina 14 VIDES prostovoljcev, ki se bo od 13. 7. 2010 pa vse do 13. 9. 2010 vključila v življenje in poslanstvo treh misijonskih postojank sester HMP v Angoli. Izrazili so svoj pogled na prostovoljstvo, motivacijo, ki jih vodi pri vključitvi v Projekt in nekatera pričakovanja.28.06.2010  Izlet nekdanjih gojencev vrtca Lavra na Dolenjsko

Poleg srečanj po triadah smo se z nekdanjimi gojenci letos odločili, da se odpravimo tudi na skupni izlet. Pot nas je peljala skozi Šentrupert, kjer smo si ogledali cerkev, pozvonili pri prijaznih salezijancih in se ustavili ob grobu našega mučenca, blaženega Alojzija Grozdeta.

27.06.2010  Poslanica vrhovnemu predstojniku in vsem salezijancem

Predragi vrhovni predstojnik, predragi salezijanci!

Ob sklepu leta duhovnikov je za nas zahteva srca, da mislimo na tiste, ki jih v salezijanski družini čutimo kot očete, brate, duhovne spremljevalce, predvsem pa duhovnike po Jezusovem srcu in v don Boskovem slogu.


20.06.2010  Najlepša v ulici

Pogledi so združeni z vzdihi in naša lepotica na Gornjem trgu 21 počasi kaže svojo podobo. Kako smo prišli do te barve? Z odstranjevanjem zgornjih nanosov naj bi bila sedanja barva najbližje prvotni. Hiša, ki sega v čas 16. stoletja, tako ohranja prvotno podobo, spodnji del fasade pa čaka še olivno zeleni premaz.


20.06.2010  Vezilo 2011 - PRIDITE IN POGLEJTE

Kot je že nekaj let v navadi, je vrhovni predstojnik SDB in oče Salezijanske družine, g. Pascual Chavez Villanueva, ob letnem srečanju vrhovnega sveta Salezijanske družine predstavil temo Vezila za leto 2011 pod geslom: Glejte, Jagnje Božje! ... Koga iščeta? ... Učitelj, kje stanuješ? ... Pridita in poglejta! (Jn 1, 36-39).19.06.2010  Mavrično katehetske igre – zmaga je šla v Gorje

V soboto, 5. junija 2010, smo se tri gorjanske ekipe udeležile Mavrično katehetskih iger v Ljubljani, kjer je sodelovalo 26 ekip - trojke iz vse Slovenije. Med temi so bile tri gorjanske. V Ljubljano smo se odpravili z vlakom. Tekmovanje se je začelo ob 10. uri. Na začetku je bil kratek zabavni program.


18.06.2010  Evharistični hvala s. Mojci

Zaključevanje leta je priložnost za hvaležnost. Kot inšpektorialna skupnost smo se v sredo, 16. junija zahvalile Bogu in Mariji za pot tega leta in za mnoge prejete milosti. Hvaležne smo s. Mojci Šimenc, naši inšpektorici, ki z ljubeznijo, resnicoljubnostjo in modrostjo vodi pot naše inšpektorije.

 15.06.2010  Nočno bdenje mladih s škofom Jurijem

Župnijska cerkev v Teharjah je bila zbirna točka mladine iz vse Slovenije. Uvodni pozdravi, pesem, meditacija ob emavških učencih in potem na 6 km dolgo pot do župnije sv. Duh. Prvi del romanja v tišini, drugi v pogovoru in tretji ob molitvi svetlega dela Rožnega venca. Objavljamo katehezo škofa Jurija Bizjaka, ki je otvorila nočno bdenje.


14.06.2010  Salezijanski mesec po novicatsko

Začel se je na spominski dan Marije Pomočnice 24. aprila in se odvijal prek pomembnih datumov, obeleženih z najrazličnejšimi dogodki, predvsem pa s tipično salezijansko molitvijo. Na prvem srečanju 2. maja v Genzanu blizu Castel Gandolfa se je predstavila salezijanska mladež.


12.06.2010  Intervju s s. Vilmo Tallone po njenem obisku na Haitiju 2010

Sem s. Vilma Tallone, HMP, ki sem dolgo živela v Afriki, sedaj pa sem vrhovna ekonoma moje redovne družbe in že eno leto in pol živim v Rimu. Letos sem po strašnem potresu na Haitiju obiskala to deželo in o tem vam želim govoriti.

 


09.06.2010  Hiša na skali

Gotovo se spomnite znamenite Jezusove prilike, ki opisuje, kako je potrebno temelje hiše dobro učvrstiti na trdno skalo in ne na peščena tla. Hiša na trdni skali je lahko simbol, kako graditi življenje, vztrajati v odločitvah ali gojiti odnose.


07.06.2010  Čarno jezero

V soboto, 5. junija 2010, se je na Rakovniku v Ljubljani odvijal festival otrok Čarno jezero. Tema letošnjega Čarnega jezera: Želimo videti Jezusa nas je skozi ves dan vodila k Jezusu. Skrbno pripravljen začetni program je našel vrhunec v sveti maši. Sledile so težko pričakovane delavnice, v katerih so otroci ustvarjali ali se sprostili v različnih igrah. Skupen zaključek v svetišču Marije Pomočnice nas je znova povezal z našim Prijateljem Jezusom. Z Njim v srcu smo odšli v vsakdanje življenje.

s. Marija Imperl


06.06.2010  ČESTITAMO

V zadnjem majskem koncu tedna sta praznovali obletnico začetka delovanja kar dve provinci hčera Marije Pomočnice, ena je Slovaška, druga pa Vietnam.

 


04.06.2010  Uspelo nam je - Magnifikat

Prav tako bi se lahko glasil naslov našega praznika skupnosti, saj nam je Gospod med deževno dobo in zadnjo prosto soboto, poslal tudi lepo sonce. Seveda bi praznik uspel tudi v dežju, vendar smo si ta dan planirale še skupnostni izlet in za to smo potrebovale primerno vreme.01.06.2010  Ljubiti Boga in prinašati Evangelij

Srečanje kandidatov in kandidatinj na Rakovniku je prineslo nekaj duhovne svežine v moje življenje. Ob poglobljeni uvodni molitvi sem v sebi prepoznala hvaležnost, da smem biti med tistimi, ki nas je Gospod poklical, v naprej določil in blagoslovil, da bi hodili za Njim.30.05.2010  Sprejem novih članov ZMP na slovesni praznik Marije Pomočnice

Marija Pomočnica nas celo leto zbira v občestvo molitve pred Najsvetejšim v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti. Ob Mariji odkrivamo bogastvo Evharistije, na mesečnih srečanjih poglabljamo duha Salezijanske družine. Člane Združenja Marije Pomočnice (ZMP) je don Bosko hotel imeti kot izraz hvaležnosti Mariji za vse dobrote, ki mu jih je izkazala v življenju.

 


28.05.2010  Od enega do drugega tabernaklja

To geslo si je tekom redne kanonične vizitacije vzela za svojega s. Carla Castellino, ko je obiskovala skupnosti naše slovensko - hrvaške inšpektorije. Na Binkoštni praznik je ob sebi zbrala vse sestre inšpektorije z željo, da nam v povzetku podeli kar je doživela, spoznala in kar bi nam rada priporočila.

27.05.2010  Živ spomin

Za nami je praznik naše ustanoviteljice sv. Marije Mazzarello. Na Gornjem trgu smo se spominjali njenih valponaških let in zvestega zrenja Gospoda skozi podstrešno lino. Tako smo se vživele, saj so nam ravno v tistih dneh, okoli 13. maja namestili nova okna. Lepo je, če ob vsakem pogledu skozi okno misel zaplava k Gospodu, kajne?


26.05.2010  Prostovoljstvo v šoli odgovornosti

Na petem in hkrati zadnjem pripravljalnem vikendu VIDES prostovoljcev za Angolo, ki smo ga v začetku maja doživeli v Slivnici pri Mariboru so odmevale besede odgovornost, globalna solidarnost, skupno dobro. Župnijski dom Maranata in župnik Jože Šoemen, dolgoletni misijonar v Kongu so nas z veseljem sprejeli pod svoj krov.14.05.2010  VSE/2 = SVETOST na kvadrat

Množica mladih, vedrih obrazov pred vhodom v cerkev Marije Pomočnice na Rakovniku, je v soboto 10. aprila zopet naznanjala, da se bomo zbrali ob Mariji, naši skupni Materi in ob Jezusu, ob Njegovi mizi Besede in Kruha. Gotovo ne brez razloga in tudi ne slučajno. Zbral nas je don Bosko, naš oče, učitelj in prijatelj mladih.

14.05.2010  V Mariboru se je zgodil »Pomagaj«

Skupina dijakov in profesojev Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška je v Postnem času organizirala prav posebno misijonsko akcijo. Njihov namen je bil pomagati ljudem v Afriki in tako so pripravili projekt: Pomoč ljudem v Angoli! Dijaki so vsak torek pripravili posebno okrožnico, ki je krožila med razredi.


14.05.2010  Romanje rakovniške skupnosti

V petek, 30. aprila 2010, smo poromale po Grozdetovih poteh. Najprej smo se ustavile v Strugah, kjer nam je prijazni g. župnik razkazal cerkev in pokazal, kje se je ustavil Lojze Grozde pri prijatelju, nato pa odšel v Ambrus in od tam v Stično. Takšna je bila tudi naša pot.

12.05.2010  Marijina družbica v Velesovem

V soboto, 24. aprila smo se odpravili na »letno« romanje Marijine družbice v božjepotno cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovo, kjer nas je prijazno sprejel domači župnik Peter Miroslavič. Pri »velesovski Mariji« smo obhajali sveto mašo in se povzpeli do njenega kipa.
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Tvoje življenjsko geslo

naj bo »veselje«,

a veselje brez greha.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
MATI MARJETA
V njegovi vzgoji ni nič takega, kar ne bi bilo že v vzgoji matere Marjete. Dejansko je don Bosko vzgojno izkušnjo iz družine prenesel v svoj preventivni sistem. Ob tem smo lahko presenečeni, saj vidimo, kaj lahko naredi dobra vzgoja v družini. Če je kaj takega zmogla nepismena kmečka mati brez sredstev, kako ne bi uspelo tudi nam, ko imamo veliko znanja in še več sredstev in pripomočkov. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon