Arhiv novic, januar 2011

31.12.2011  Misijonski glas iz Kambodže

 

Tudi v Phnom Penhu, za nas čisto na drugem koncu sveta se je rodil Odrešenik. On, ki je Luč, prihaja da razsvetli naša srca in premaga temo in strah v njih. To so uvodne besede misijonarke s. Ljudmile Anžič, ki nam ob koncu leta pošilja svoja voščila in deli z nami utrinke z misijona.


30.12.2011  Od istovetnosti do zvestobe

Še preden je leto obrnilo zadnji dan na koledarju, je s. Damjana v inšpektorialno hišo povabila štiri juniorke, da smo od 26. do 29. decembra preživele v študijskem vzdušju in ob sobivanju odstirale poti, ki vodijo k spoznavanju identitete sestre HMP in utrjujejo zvestobo Gospodu.


28.12.2011  Novi film: Main in hiša sreče

Znano je, da že dobro leto poteka snemanje novega filma o Mariji Dominiki Mazzarello. Zahtevno delo je bilo zaupano s. Caterini Cangia', iz rimske inšpektorije, ki je napisala tudi scenarij in se lotila izvedbe. Film, ki ga z veseljem pričakujejo naši sodelavci, mladi, navdušeni nad salezijansko karizmo, kakor tudi me HMP, bo končan pomladi 2012.


26.12.2011  17 novih misijonark

Med avgustom in septembrom letošnjega leta se je v Generalni hiši v pripravi na misijonsko poslanstvo zbralo 17 sester. Naprej so se odpravile v Mornese in Torino, septembra pa so v Baziliki Marije Pomočnice prejele misijonski križ.


26.12.2011  Božično voščilo 2011

Z božičnim voščilom želim doseči vse hčere Marije Pomočnice osebno in skupnosti, mlade in laike, ki na različnih delih sveta sodelujejo v življenju in pri vzgojnem poslanstvu, člane Salezijanske družine in še na poseben način brate salezijance, pa tudi vse, ki obiskujejo spletno stran Družbe.


25.12.2011  Adventne duhovne vaje

V četrtem adventnem vikendu, 16.-18. decembra 2011, se je v Marijinem domu na Bledu zbrala skupina študentov in mladih v poklicih, da bi se v duhovnih vajah pripravila na božične praznike. Ekipa DUŠE (g. Marko, s. Barbara, s. Marija, Mateja, Katja, Blažka) je pripravila bogat duhovni program. Skozi ves vikend nas je spremljal odlomek 1 Tes 5,16-28, zlasti Pavlovo povabilo: »V vsem se zahvaljujte!« Gospod nas je nagovarjal s svojo mnogovrstno govorico: po Božji besedi, osebnih razmišljanjih, pogovorih, besedi voditeljev, maši, spovedi, simbolih, ... Hvaležni za vse Božje dobrote sprejemamo največji dar - Njega samega med nami.

18.12.2011  Izšel je Priročnik za Svetopisemske urice

 

V ponedeljek, 5. decembra 2011, se je v prostorih Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi ulici v Ljubljani odvila tiskovna konferenca, kjer je bil med tremi novimi knjižnimi deli predstavljen tudi Priročnik za Svetopisemske urice, katerega avtorica je s. Jožica Merlak.


14.12.2011  Adventno srečanje za družine

Advent je čas pričakovanja. Če nekoga pričakujemo smo pozorni, budni, ko pozvoni, hitro stečemo k vratom in ga z veseljem sprejmemo. Takrat zagotovo ne bomo šli od doma. Advent je tudi čas luči in upanja. Vse, kar je prežeto z ljubeznijo, postane svetlo in prehaja v večnost, kajti ljubezen ne pozna konca (1Kor 13).

12.12.2011  »Marija se je vrnila v svoj dom«

Na praznik Marijinega Brezmadežnega spočetja, 8. decembra 2011 se je v večernih urah po prostorih gornjetrške hiše odvilo romanje. Marijinemu kipu, ki je vodil slovesno procesijo so sledile dekleta, sestrska skupnost, inšpektorialna predstojnica s. Damjana in kandidatinja. Ob petju in molitvi rožnega venca smo jo pospremile na posebej zanjo pripravljeno nišo v pritličju hiše.


10.12.2011  Svetost v družini

Predrage sestre!

Z veseljem prihajam k vam, da vam takoj posredujem družinsko novico, katere naznanilo ste morda že prebrale na spletni strani Družbe. Dne 29. novembra 2011 sem se srečala s kardinalom Angelom Amatom, prefektom Kongregacije za zadeve svetnikov. Navzoča sta bila tudi generalni postulator za zadeve svetnikov v salezijanski družini, g. Pierluigi Cameroni in vicepostulatorka za našo Družbo, s. Sylwia Ciezkowska.09.12.2011  Sprejem v Marijino družbico v Murski Soboti

Na praznik Brezmadežne, 8. 12. 2011 smo imeli redno mesečno srečanje Marijine družbice in nato sprejem novih članov v stolnici. Na srečanju smo se dogovorili o našem sodelovanju pri maši, z novimi člani smo ponovili stavek izročitve Mariji: »Z veseljem se ti izročam Marija, hočem biti ves/vsa tvoj/a«. Skupaj smo se napotili proti stolnici, kjer je bilo sprejetih 5 novih članov.


08.12.2011  Salezijanski praznik

V četrtek, 8.12.2011 smo se študentke našega doma skupaj s sestrami ob 12. uri zbrale v kapeli. Ob tej uri se je tudi po celem svetu zbralo veliko ljudi, da bi se spomnili na dan, ko je Don Bosko začel s svojim oratorijem in ga ponesel po svetu ter širil salezijansko delovanje.06.12.2011  Marijina družbica v Novem mestu

V siju praznika Brezmadežne, na prvo soboto letošnjega decembra je v okrilju novomeške skupnosti zaživela skupina Marijine družbice. Pod vodstvom s. Jožice so se na srečanje pridno pripravljale tri mlade animatorke in skupaj z ostalimi sestrami v soboto popoldne z veseljem pričakale otroke za prvo srečanje.

Po veselem druženju v igri in kratkem spoznavanju, so otroci med seboj podelili svoje znanje o Mariji in željo o njej vedeti kaj več. Pozorno so prisluhnili pripovedi o dogodku angelovega oznanjenja in nato z veseljem zapeli nekaj pesmi, ki govorijo o njem. Odprti za sodelovanje so se s pripravljenostjo lotili izdelovanja vizitk s podobo angela, ki jih bo spominjala na prvo srečanje. Dobili so tudi nalogo za čas do naslednje prve sobote, ko bodo skupaj preverjali, kako so bili Mariji podobni v poslušnosti. O predloženi vaji so slišali tudi starši, ki so prišli po svoje otroke in skupaj z njimi v kapeli zmolili prvo desetko veselega dela rožnega venca.

s. Brigita


01.12.2011  Letna skupščina evropskega SMG v Fatimi

Letna skupščina evropskega Salezijanskega mladinskega gibanja je letos potekala od 25. do 27. novembra v Fatimi. Zbralo se je čez 40 predstavnikov iz štirinajstih evropskih držav. Slovenijo smo zastopale Blažka Merkac, Mateja Rakovec in s. Majda Pangeršič. Z veseljem smo se srečale tudi s predstavnico s Hrvaške Antonijo Klobučar kot tudi z mnogimi že poznanimi predstavniki, spoznale pa smo tudi nekaj novih.


22.11.2011  Molitev za Slovenijo

Obiskovalce našega spletnega portala vabimo, da se pridružite povabilu predsednika Slovenske škofovske konference k molitvi za domovino. Da bi kot slovenski narod prepoznali zgodovinski trenutek za prihodnje rodove ter se kot odgovorni kristjani in pošteni državljani vključili v izbiro novih voditeljev države.

20.11.2011  Duhovna obnova za dedke in babice

Sestre HMP v Novem mestu so v soboto, 19. novembra 2011, organizirale duhovno obnovo za dedke in babice. Žal smo se je udeležile same babice. In vse, ki smo se je udeležile, smo doživele res duhovno bogat dan.

Po uvodni medsebojni predstavitvi si je vsaka udeleženka izbrala sliko, ki jo je nagovorila, in svoje vtise podelila z ostalimi. Sestra Marija nam je prebrala zgodbo p. Marka Ivana Rupnika o patru Bogoljubu iz knjige Ljubezen pa ostane. O sporočilu zgodbe smo razmišljale ob sliki istega avtorja. Kako drugače se te dotakne, najsi bo zgodba ali slika ali kaj drugega, če razmišljanje podeliš s kom drugim. Šele ob razlagi in v pogovoru odkriješ vso sporočilnost. Odkriješ, da sporoča dosti več od prvega vtisa. Zgodba in slika govorita o neminljivosti življenja, kako je zemeljsko življenje povezano z življenjem v večnosti. In govori o medsebojni ljubezni, o moči ljubezni.
O ljubezni govori tudi odlomek iz Pisma Korinčanom, ki smo mu prisluhnile po Angelovem češčenju. V molitev smo vključile tudi vse člane naših družin.
In ker se je dopoldan prevesil v drugo polovico dneva, je sestra Angelca poskrbela tudi za telesno okrepitev ter nam pripravila okusno kosilo.
Po kosilu smo si ogledale film o začetkih družbe hčera Marije Pomočnice in o soustanoviteljici Mariji Dominiki Mazzarello. Lep, zgovoren film, ki, vsaj meni, zbuja začudenje in občudovanje te velike žene. Kar smo videle v filmu, je lepo in še nazorneje opisano v knjigi Karmen Jenič z naslovom Koliko je ura?, ki je izšla pred kratkim (in jo toplo priporočam v branje).
Po ogledu filma smo še izmenjale vtise in sledilo je kar prehitro slovo. Mislim, da smo vse odhajale zadovoljne, duhovno obogatene in z novimi močmi, pripravljene dobljeno podeliti v družini. Dan je bil sicer jesensko-zimsko meglen (turoben). V naših srcih pa je sijalo sonce, ki so ga s svojo toplino prižgale prijazne sestre: Marija, Angelca in Ivanka. V imenu vseh udeleženk se jim iz srca zahvaljujem in jim želim obilo Božjega blagoslova pri njihovem nadaljnjem delu.
Dana Zupan


15.11.2011  Zbor SMG

Na Zboru salezijanskega mladinskega gibanja 11. in 12. novembra 2011 v Veržeju smo se zbrali predstavniki ustanov in programov, ki delujejo v don Boskovem duhu. Žal nekatere skupine znotraj SMG-ja niso bile zastopane.


14.11.2011  Voda, voda, voda in blato

Sredstva družbenega obveščanja nam v zadnjem času pogosto poročajo o poplavah, ki so zajele obsežna območja v raznih predelih sveta. V avgustu razna področja Srednje Amerike in deli Brazilije, potem področja ob reki Mekong v Aziji, pa Ligurija in Toskana v Italiji. Pogosto so bile v teh naravnih nesrečah udeležene tudi skupnosti hčera Marije Pomočnice.


11.11.2011  Kongres pedagogike montessori

Združenje montessori Slovenije je 5. in 6. novembra 2011 v Marijinem domu na Bledu organiziralo 2. kongres pedagogike montessori z naslovom Svoboda in meje v otroštvu.


10.11.2011  Srečanje mlajših bratov in sester

Med 28. in 30. oktobrom 2011 se nas je pri salezijancih v Želimljah zbralo okrog 30 mladih redovnikov in redovnic iz 11 redov. Naš gost je bil br. Andraž Arko, pogovarjali pa smo se o filmu.

08.11.2011  Zahvalna nedelja v Novem mestu

Sestre v Novem mestu smo v soboto, 5. novembra, tik pred zahvalno nedeljo, povabile župnike s katerimi sodelujemo in pastirje, ki so nas poklicali za pomoč v pastorali. Na vabilo so se odzvali trije župniki, kjer imamo sestre katehezo, naš spovednik, dekan in trije duhovniki s škofije ter nenazadnje sam škof msgr. Andrej Glavan. Praznovanje je obogatila z svojo navzočnostjo naša inšpektorica s. Damjana Tramte. Iz srca smo ji hvaležne, da si je vzela čas biti z nami.


06.11.2011  20 let navzočnosti v Murski Soboti

»Drage sestre, hvala vam, da ste angeli naše murskosoboške škofije. Ostanite med nami in z nami.»

S temi besedami je g. škof dr. Peter Štumpf, zaključil svoj nagovor pri zahvalni sveti daritvi, ki jo je vodil ob praznovanju 20 letne navzočnosti sester HMP v Murski Soboti.06.11.2011  Hvala za ...

Gornjetrška skupnost se je v prvih dneh novembra zelo povečala in pomladila. Medse smo sprejele naše najmlajše sorodnike, ki so tekom jesenskih počitnic spoznavali zakaj so hvaležni. Da izkušnja ne bi pobegnila iz spomina so spisali pravi dnevnik, ki si ga lahko prelistate.

 

 


02.11.2011  Prostovoljci VIDES včeraj in danes: Onkraj obzorja

VIDES internazionale, katere član je od leta 2006 tudi VIDES Slovenija po statutu enkrat letno pripravi skupščino, kjer svoje člane seznani z delom preteklega leta in povabi k potrditvi načrta za leto naprej. Skupščina je tudi kraj, kjer se krojijo smernice razvoja organizacije ter izmenjujejo dobre prakse, da bi bila kvaliteta delovanja čim boljša.


01.11.2011  Pripravljen plakat za Vezilo 2012

 

V nasprotju s prejšnjimi leti je to leto dikasterij za družbeno obveščanje, že v drugi polovici prejšnjega meseca objavil plakat za Vezilo 2012. Geslo le-tega je: V poznavanju in posnemanju don Boska so mladi poslanstvo našega življenja. Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce" (Jn 10,11).


26.10.2011  Duhovne vaje za študente in mlade v poklicih

Med 21. in 23. 10. so se na Bledu pri sestrah HMP poleg vseh ostalih dejavnosti odvijale tudi duhovne vaje za študente in mlade v poklicih, z naslovom "Veselo oznanilo" Z veseljem sem pričakovala vikend duhovnih vaj na Bledu. Spremljale so me besede: "Pojdite na samoten kraj in si odpočijte."
Zbrala se nas je majhna skupinica mladih in malo manj mladih. Z navdušenjem smo se prvi večer pri večerji povezali s skupnostjo sester ter skupino udeležencev duhovnih vaj Karitas in tako ustvarili toplo družinsko ozračje - tako med večerjo, kot tudi po večerji,ko smo radodarno pomagali pospraviti posodo. In svoj program smo začeli v duhu družine, predvsem ob spremljavi Marije Dominike Mazzarello - postopoma smo si v celem vikendu ogledali film njenega življenja in se prepustili,da nas je spremljala s svojo otroškostjo in vedrostjo. Poleg tega pa smo se predvsem prepustili navdihu Svetega Duha ob branju in premišljevanju evangelija po Marku, ki je vsakogar posebej vodil na poseben način in na posebne kraje meditacij - nekateri so najbolje slišali Njegovo besedo v kapeli, nekateri v sobi, sama pa sem se odpravila k Blejskem jezeru, ki se je v trenutku spremenilo v jezero, kjer je Jezus umiril vihar. Zelo močno sem slišala Njegov glas in čutila Njegovo prisotnost, ki me je nagovarjala. Kasneje smo se tudi skupaj odpravili na sprehod k jezeru in tam skušali najti in srečati Boga ter se v tišini prepustili Njegovi besedi, ko nam je tiho in mirno govoril.
Pod vodstvom s. Marije Imperl smo tako lahko osvežili svojo vero in preživeli nekaj trenutkov samo z Njim ter se tudi pripravili na bogato večerno mašo, ko smo obnovili svoje krstne obljube ter se pokrižali z blagoslovljeno vodo. Tudi preostale trenutke smo se prepuščali graditvi skupnosti pri obrokih in pomivanju in graditvi odnosa z Njim preko meditacij. S slovesno mašo smo naš odmik zaključili na misijonsko nedeljo in se napolnjeni z novimi močmi ter Njegovo Ljubeznijo odpravili nazaj na svoje domove.
V srcu pa nam ostaja toplina skupnosti in družine ter želja,da takšen odmik čimvečkrat ponovimo.
Alenka Bergant

25.10.2011  Misijonski večer z VIDES prostovoljci

V torek, 25. 10. 2011, so v naš študentski dom prišli prostovoljci, ki so letos en mesec preživeli v Angoli, pod okriljem organizacije VIDES in sester hčera Marije Pomočnice. Poleg s. Metke, ki jih je spremljala v Angolo, so to še: Petra, Anja, Aleš in Žiga.
Za uvod smo si ob glasbi pogledali nekaj slik z njihovega služenja. V nadaljevanju so prostovoljci povedali nekaj več o sami izkušnji. Izvedeli smo, kako so se pripravljali na poletno izkušnjo, kako so sodelovali pri pouku v tamkajšnjih šolah, kako so sami doživljali atmosfero v Angoli in kulturne razlike, deležni pa smo bili tudi nekaj zabavnih anekdot o poučevanju, kopanju in iskanju stvari, ki jih v portugalščini niso znali poimenovati.
Sproščeno vzdušje in odprtost prostovoljcev sta gotovo navdušila še kakšnega kandidata, da bi se podal po njihovi poti. Če ne drugače, pa v okolju, v katerem živijo ...

 

Marjeta Cerar


23.10.2011  Kostanjev piknik ZMP

Tradicionalni kostanjev piknik Združenja Marije Pomočnice (ZMP) je bil pri sestrah Hčerah Marije Pomočnice na Juša Kramarja 2 v Murski Soboti, 23. oktobra 2011.

Poleg pečenega kostanja in dobrot, ki spadajo zraven sta ta dogodek zaznamovali še dve pomembni obletnici.

22.10.2011  Misijonska vas

V organizaciji Misijonskega središča Slovenije je med 21. in 22. oktobrom v Šentvidu nad Ljubljano potekala Misijonska vas. K sodelovanju smo bili povabljeni tudi prostovoljci VIDES, ki smo pripravili za obiskovalce delavnico spoznavanja Angole in nekaterih afriških iger.


22.10.2011  Duhovna obnova sodelavcev Karitasa

21. in 22. oktobra je v Marijin dom na Bled prišlo veliko dejavnih sodelavcev Karitasa, da bi se udeležili duhovne obnove na temo letošnjega pastoralnega leta Pravičnost v ljubezni.

22.10.2011  Vzgoja za vrednote

V soboto, 22. oktobra 2011 smo v Marijinem domu na Bledu znova začeli z nizom treh predavanj za starše, zakonce in mlade. Na prvem predavanju smo se razveselili navzočnosti ljubljanskega nadškofa dr. Antona Stresa. S svojo jasno pastirsko besedo, nam je spregovoril o vzgoji v družini za vrednote.


22.10.2011  V ritmu Svetega Duha

Kakšen je ritem Svetega Duha? Tri- ali štiričetrtinski? Poskočen ali počasen? In kakšen je Njegov glas? Lahko bi si postavili še veliko drugih vprašanj glede melodičnosti govorice, ki jo uporablja Bog, udeleženci letošnjega festivala duhovne ritmične glasbe Ritem Duha pa bi jo lahko strnili v nekaj besed: notranje veselje, smisel življenja, navdušenje, vrata do bližnjega in do Boga.


21.10.2011  Misijonski pozdravi

Iz poletne Angole se nam oglaša prostovoljec Tomaž Gorenc, ki se je v prvih dvajsetih dnevih že privadil na okolje, poletno podnebje in šolske obveznosti, ki so mu zaupane. Tomaž se nahaja v skupnosti sester HMP v Bengueli in deluje v šolskem centru Lavre Vikune.


20.10.2011  Gospodinjski tečaj v Marijinem domu

V oktobrskem vikendu, med 14. in 16. 10. 2011, se nas je zbralo 7 mladih, vsi željni spoznavanja in učenja. Gospodinjski tečaj pri sestrah hčera Marije Pomočnice na Bledu je potekal v znamenju kuhanja, šivanja, petja, smeha in veselja.

15.10.2011  1936……. 2011 ……. zgodba Božje ljubezni

 

Zaradi te zgodbe Božje ljubezni, ki na slovenski zemlji traja že 75 let, smo se HMP v soboto 15. oktobra 2011, na god svete Terezije Velike, ki je naša prva zavetnica, zbrale k slovesni zahvalni maši, v svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani.


15.10.2011  Srečanje vzgojne skupnosti pri HMP na Bledu

Sestre hčere Marije Pomočnice smo na Bledu navzoče že več kot 40 let. Takoj, ko se je prva skupnost leta 1969 nekoliko ustalila, smo odprle vrata mladim, ki so radi prišli na duhovne vaje. Od takrat naprej se je dom duhovnih vaj, imenovan Marijin dom, vedno bolj razvijal, vanj pa je prihajalo več in več mladih.

08.10.2011  Praznujte z nami

V župniji Ljubljana - Rakovnik bo v soboto, 15. oktobra 2011, potekala zahvalna slovesnost ob 75-letnici prihoda sester hčera Marije Pomočnice (HMP) v Slovenijo. Ob 10.00 bo salezijanski inšpektor dr. Alojzij Slavko Snoj daroval mašo, po kateri bo kulturni program.

07.10.2011  Srečanje juniork HMP

V četrtek in petek, 6. in 7. oktobra 2011, se je blejska skupnost hčera Marije Pomočnice nekoliko pomladila. Tam smo se namreč zbrale vse štiri najmlajše sestre Slovensko-hrvaške inšpektorije skupaj z inšpektorico in dvema ravnateljicama skupnosti, v katerih juniorke živimo in delujemo.


01.10.2011  Pogovor s Karmen Jenič, avtorico knjige »Koliko je ura«

 

V zbirki Mozaik pri založbi Salve je izšla nova biografija sv. Marije Dominike Mazzarello, soustanoviteljice Družbe hčera Marije Pomočnice. Izdaja knjige sovpada s 75-letnico prihoda prvih sester HMP v Ljubljano. O nastajanju, vsebini in sporočilu knjige smo se pogovarjali z avtorico, salezijanko sotrudnico Karmen Jenič.


30.09.2011  Duhovne vaje birmancev iz župnije Ljubljana – Sv. Križ

24 birmancev je skupaj s svojimi animatorji prišlo na duhovne vaje v Marijin dom na Bled med 30. septembrom in 2. oktobrom 2011. Skupina je ob svetopisemskem odlomku o trti in mladikah odkrivala življenje sv. Marije Dominike Mazzarello in skrivnosti svete maše.


30.09.2011  Duhovni vikend birmancev iz Domžal

Med 23. in 25. septembrom 2011 so se duhovnega vikenda v Marijinem domu na Bledu udeležili birmanci iz Domžal. Skupino 46 mladih je spremljalo 7 animatorjev, kar nekaj časa pa je z njim preživel tudi njihov župnik g. Janez Šimenc.


28.09.2011  Poslani po vsem svetu

Tudi tokrat so iz torinske bazilike Marije Pomočnice odpotovali novi misijonarji, redovniki in laiki, da bodo v don Boskovem slogu oznanjali evangelij. Vrhovni predstojnik salezijancev jih je povabil, naj don Boska še bolje spoznajo, odkrijejo karizmatično svojskost in moč, še posebno pa posnemajo Kristusa, ki je »vzor inkulturacije«. Le tako bo njihova evangelizacija uspešna.


28.09.2011  Nova knjiga

Knjiga s podnaslovom Pripoved o življenju svete Marije Dominike Mazzarello prinaša sodoben življenjepis salezijanske svetnice, soustanoviteljice hčera Marije Pomočnice. V istem času kot sveti Janez Bosko je na Božje povabilo začela vzgojno in evangelizacijsko delo med dekleti. Je manj poznana kot don Bosko, a ima veliko povedati današnji mladini, zlasti dekletom in posvečenim ženam v salezijanski družini.


22.09.2011  Odprtje prenovljenega duhovnega središča v Morneseju

V nedeljo, 18. septembra, je bilo v rojstnem kraju sv. Marije Dominike Mazzarello odprto obnovljeno duhovno središče, ki obsega svetišče, posvečeno soustanoviteljici hčera Marije Pomočnice, njeno rojstno hišo, misijonski muzej in dom duhovnosti. Ta je v skladu z vsemi pravili o varnosti in bo zato lahko sprejemal tako sestre kakor tudi laike, ki bodo želeli poglobiti svoje življenje in odkrivati karizmo in kraje, kjer se je začela velika avantura redovne ustanove HMP.


18.09.2011  Srečanje salezijanske družine

Jesensko srečanje salezijanske družine nas je popeljalo v čas pred 75 leti, ko so na Slovensko prišle prve sestre hčere Marije Pomočnice. Zbrali smo se v zibelki sester HMP, na Gornjem trgu ali Betlehemu.  Dvorano so poleg sester napolnile nekdanje gojenke, sotrudnice, mladi predstavniki SMG-ja in drugi prijatelji sester.


18.09.2011  Don Pascual Chávez pri sestrah HMP

Ko je v nedeljo, 18. septembra, zvon šentjakobske cerkve odbil osmo jutranjo uro, se je po tlakovani cesti k Gornjemu trgu 21 napotil vrhovni predstojnik salezijancev Pascual Chávez. Obisk sester hčera Marije Pomočnice, ki to leto obeležujemo 75-letnico prihoda v Ljubljano, je imel tri poudarke.


17.09.2011  Najdeni – v 30. Stični mladih

Letošnja Stična mladih ne bi bila nič posebnega, če se ne bi vse vrtelo okoli pomembnih številk, za katerimi stoji nešteto mladih obrazov in življenjskih zgodb: 30 rodovitnih let, na letošnjem srečanju okoli 300 prostovoljcev in 8000 mladih ter nešteto semen Božje besede, zasejanih v srca obiskovalcev.

 


13.09.2011  Duhovni vikend birmancev iz Velikega Gabra

9. in 10. 9. 2011 se je 27 birmancev iz Velikega Gabra skupaj z župnikom in dvema animatorjema zbralo pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu, da bi preživeli nekaj časa skupaj, se srečali med seboj in z Gospodom ter se tako še bolj pripravili na prejem zakramenta birme.


10.09.2011  Tour de Marija Pomagaj

Zgodnje jutro in nasmejani obrazi štirih kolesark: s. Metke, s. Marije I., s. Barbare in moje malenkosti. Z različnimi kolesi in v večini brez neke strašne kolesarske opreme, toda z močno voljo in željo poromati k Mariji.

08.09.2011  Duhovni vikend birmancev iz Cirkovc

Dne 2. - 4. 9. 2011 smo se birmanci in animatorji skupaj z našim gospodom župnikom podali na pot proti Bledu na duhovni vikend v Marijin dom, kjer domujejo sestre Hčere Marije Pomočnice.


07.09.2011  100 letnica papeškega priznanja družbe HMP

 

7. septembra 2011 obhajamo dogodek, ki je pomenljiv za našo redovno ustanovo: pred 100 leti je družba hčera Marije Pomočnice postala ustanova papeškega prava, odobrena s strani papeške Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.06.09.2011  Avgust 2011 z m. Yvonne

 

M. Yvonne Reungoat, vrhovna predstojnica HMP, se je v času svetovnega srečanja  mladih (SDM) pridružila stotisočim, ki so v španski prestolnici, še prej pa po različnih škofijah, z navdušenjem živeli izkušnjo mlade Cerkve ob papežu Benediktu XVI.

 


29.08.2011  Svetovni dan mladih - po salezijansko

Pred šestimi dnevi se je tudi za slovenske romarje končal Svetovni dan mladih v Madridu oz. v Lurdu, kjer so se vsi skupaj Bogu po Njegovi Materi zahvalili za prejete milosti na SDM; prosili pa so tudi za moč, da bi ostajali ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri še naprej. K temu je mlade v dneh od 18. do 21.8. spodbujal sam sveti oče. Slednji je med drugim dejal: "Ne zadržujte Kristusa samo zase! Posredujte tudi drugim veselje nad vašo vero! Svet potrebuje pričevanja vaše vere, nedvomno potrebuje Boga."

Med nadebudnimi romarji je bila skupaj z voditeljema s. Majdo Pangeršič in Markom Košnikom tudi mladina, ki je na različne načine povezana s salezijanci oz. s sestrami HMP. Njihova pot na ta enkratni t.i. festival katoliške vere se je s postankom v salezijanskih hišah od Valencie pa do Barcelone in Madrida razlikovala od drugih; udeleženci so se namreč srečali z vrhovnim predstojnikom celotne salezijanske družine, don pascualom Chavezem, ter z vrhovno materjo sester HMP, s. Yvonne Reungoat. O tem pripoveduje tudi dnevnik romarice Mateje ...

Tri stvari so se me v Madridu posebej dotaknile. Prva stvar je bilo srečanje z materjo Yvonne ter Pascualom Chavezom, ki je tudi maševal. Ob njiju me obdajajo neki posebni občutki mirnosti ter hkrati navdušenja. Druga stvar je bila 'salezijanska fešta', kjer se nas je zbralo okoli 10 tisoč, ki živimo v tem duhu. Nekaj Slovencev nas je tudi sodelovalo v mednarodnem pevsem zboru in ko smo peli, sem ob pogledu na tisto množico pod odrom res uživala. Poleg tega smo peli res dobre pesmi. Tretja stvar pa je bila vigilija s papežem. S Tadejem in Majo smo dobili posebne karte za sektor tik pod odrom, tako da smo lahko vse doživeli iz prvih vrst v živo in brez enkranov. Zelo mi bo ostalo v spominu to, da smo prišli na prizorišče med prvimi desetimi, se usedli v prve vrste, petkrat preverili, če lahko tam sedimo, in vsi so nam zatrjevali, da lahko, da so ti sedeži namenjeni nam. Vsem bližnjim smo poslali sms-e, da bomo papeža spremljali iz prve vrste. No, potem pa so nas čez tri ure poslali 20 vrst nazaj. Nekaj so se zakalkulirali s sedeži in kljub našemu neodobravanju nismo imeli izbire. Malo smo se potem tolažili in si citirali: "Prvi bodo zadnji in zadnji bodo prvi ..."
Presenetila me je navdušenost mladih nad papežem. To je res nalezljivo. Ni važno, ali pripeka sonce ali pa je nevihta, mladi smo skakali, peli, vzklikali papežu. Občutke, ki sem jih pri tem doživljala, je težko opisati. To navdušenje je treba enostavno doživeti. Z veseljem pričakujem naslednji SDM v Riu 2013.24.08.2011  Voščila s. Damjani Tramte

Na dvorišču inšpektorialne hiše so ob prevzemu službe nove inšpektorice s. Damjani izrekli svoja voščila sestrske skupnosti, sobratje salezijanci, mladi, prostovoljci, sodelavci, člani ZMP, prijatelji… Še več pa je bilo tistih osebnih, ki tu niso zabeležena.


24.08.2011  Dobrodošla s. Damjana

Je že res, da je vsak praznik lepši, kadar se nanj dobro pripravimo. HMP slovensko - hrvaške inšpektorije smo na spominski dan Marije Pomočnice, 24. 8. 2011, sprejele novo inšpektorico s. Damjano Tramte in se na ta dogodek že kar nekaj časa pripravljale: predvsem z molitvijo, pa tudi s pripravo bogoslužja in veselega druženja.


14.08.2011  Drugi noviciat

Poklicane iz vseh petih kontinentov in iz petnajstih držav smo se mlajše sestre HMP od 28. julija do 14. avgusta zbrale v Castelgandolfu v drugem noviciatu, ki nas je uvedel v pripravo na večne zaobljube. Duhovna in siceršnja bližina papeža Benedikta, skupna molitev, poglabljanje, druženje, izbrani predavatelji, … so utrjevali naš DA Gospodu.


11.08.2011  Pesem slovesa

Pisemske ovojnice z izbranimi mislimi so se počasi začele nabirati za vse tiste, ki so v angolskih misijonih pustili svoj pečat. Naročila s pozdravi za tega in onega niso ponehala. Šofer je že zapeljal na prašno cesto, za avtom pa so tekli otroci z dvignjenimi rokami v pozdrav. To je bil zadnji pozdrav.


07.08.2011  Slišala je Gospodovo povabilo

Novicijat je čas iskanja, spoznavanja in izkušnje Gospodove navzočnosti. Tukaj je prostor, da se izkusi življenje v skupnosti in oblikuje srce, ki se bo vso darovalo za mlade. Barbara Močenik je slišala in sprejela Gospodovo povabilo ter tako v nedeljo 7. avgusta 2011 vstopila v mednarodni noviciat v Castelgandolfu.


06.08.2011  Kdo bo naslednji?

To, da Gospod kliče v redovniško življenje med hčerami Marije Pomočnice (HMP) že vrsto let, ni nič novega. Da pa se mu poklicana odzove, ni tako samoumevno. Zato se HMP še toliko bolj veselimo vsakega 5. avgusta, ko mlado dekle javno izpove svoje prve zaobljube, kot se je to zgodilo tudi letos v župnijski cerkvi Sv. Martina na Bledu.

Slovesnost je potekala v duhu gesla novo zaobljubljene s. Katje Balažic »Jaz sem vas izvolil, da bi bilo vaše veselje dopolnjeno« (prim. Jn 15,11.16). Skupaj z njo smo se lastne Gospodove izvolitve v njegov vinograd razveselile vse sestre, s s. Katjo pa še posebej s. Matilda, ki je obhajala 70-letnico zaobljub, ter s. Martina in s. Barbara, ki sta zaobljube ponovno izpovedali. Sicer pa je h globokemu veselju poklican vsak človek, kot nam je v homiliji zatrdil voditelj bogoslužja, vikar salezijanskega inšpektorja na Slovenskem, g. Jože Pozderec. Izpostavil je sv. Janeza Boska, ki je v vsakršnih okoliščinah ohranil vedrino duha in črpal moč v Kristusu. Posvečene osebe smo še posebej poklicane, da širimo to veselo oznanilo med ljudmi, HMP v prvi vrsti med mladimi. Slednje je v svoji zahvali z izzivalnim vprašanjem nagovorila s. Katja: »Dragi mladi, ne bojte se Kristusa! On vam ne vzame ničesar, dá pa vam vse! Tako so moje tri besede, ki bi vam jih rada rekla: Kdo bo naslednji?« Svoje pa je dodala še s. Matilda: »Bog je vedno zvest in v njem sem zajemala moč vse svoje življenje.«

Po sv. maši in voščilih se je druženje nadaljevalo v prostorih Marijinega doma duhovnih vaj pri HMP na Bledu, med tem pa ni manjkalo petja, zahval Bogu in Mariji Pomočnici ter veselja, ki ga je s svojo navzočnostjo dopolnjeval sam Gospod Jezus.

 

sBP


06.08.2011  Svetovni kongres o Mariji Pomočnici

Od 3. do 6. avgusta je v Marijinem svetišču na Jasni Gori v Čenstohovi na Poljskem potekal 6. svetovni kongres o Mariji Pomočnici, ki ga je organiziralo Združenje Marije Pomočnice in z odgovornim na svetovni ravni g. Pierluigijem Cameronijem. Na kongresu so sodelovale vse skupine salezijanske družine z vseh celin sveta. Navzoča sta bila tudi vrhovni predstojnik salezijancev g. Pascual Chavez in vrhovna predstojnica HMP M. Yvonne Reungoat.

Člani Združenja Marije Pomočnice smo se z velikim veseljem devet mesecev pripravljali na kongres, da bi poživili ljubezen do Marije in Jezusa v Najsvetejšem zakramentu, da bi bili pripravljeni na ta milostni dogodek in bi tako doživeli globino kongresa in vseh obiskanih krajev.
3. avgusta 2011 smo člani ZMP iz Murske Sobote, Šentruperta in Ljubljane poromali iz Slovenije z dvema avtobusoma. Z nami so bili tudi salezijanci, hčere Marije Pomočnice in drugi člani salezijanske družine.
Pot je bila dolga, vendar kljub svoji dolžini je bila vesela in prepletena z molitvijo ter obiski nekaterih svetišč in poljskih znamenitosti.
Zadnji dan smo se udeležili kongresa. Vzdušje je bilo tako milostno za nas, tisto veselje, ploskanje, glasba, ples ... udeležencev, vse nas je ganilo v srcu. Iz vseh je žarel salezijanski duh. Vrhovni predstojnik salezijanske družine g. Pasqual Chavez nas je v svojem nagovoru navduševal, da bi naše srce gorelo v ljubezni. Povabil nas je, da bi delali na teološko marijanskem izobraževanju in kot Marija poslušali Njenega Sina. Spodbudil nas je, da bi delali za zaščito življenja in družine ter si prizadevali za vzgojo in evangelizacijo mladih.
Obogateni z dnevi romanja želimo v domačem okolju živeti »Vsi tvoji, Marija!«

Iz teksta: Marija Ščap in Mihaela Žökš
Foto: Mihaela Žökš


05.08.2011  Ko spregovori Sv. Duh

Da je tišina lahko zelo zgovorna, je med 28.7. in 4.8. okusilo 14 sester, ki smo se zbrale v našem domu duhovnosti na Bledu in pričele z duhovnimi vajami v tišini. Glavni protagonist je bil Sv. Duh, ki nam je spregovoril prek voditelja salezijanca, g. Jožeta Andolška. Slednji je predstavil nekaj tem, s katerimi se pogosto sooča sodobni redovnik: svoboda, evharistija, čistost, zmernost, služenje oz. diakonija. Za vzor pristnega življenja po evangeliju je poleg Jezusa Kristusa in še nekaterih svetopisemskih likov izpostavil sv. Janeza Boska, ki je omenjene vidike živel predvsem v salezijanskem duhu. Salezijansko obarvane so bile tudi t.i. »lahke noči« s strani naše inšpektorice s. Mojce Šimenc. Med drugim nas je s sv. Frančiškom Saleškim spodbudila k razločevanju med »duhom svobode« in »duhom sužnosti« v našem življenju ter nas skupaj z ostalimi sestrami podpirala z molitvijo.

Globoko srečevanje z Gospodom in med seboj smo zaključili s ponovno izpovedjo zaobljub ter s slovesno sv. mašo, pri kateri smo prosili, da bi bil Sv. Duh še naprej zvezda vodnica naših vsakdanjih misli, besed in dejanj.

 

sBP


30.07.2011  Duhovne vaje pred noviciatom

Pred vstopom v noviciat smo se postulantinje, zbrane iz vse Evrope, duhovno krepčale v skupnosti sester HMP, ki se nahaja v Pelli, ob čudovitem jezeru.
Ob premišljevanju Markovega evangelija nas je don Allesandro, voditelj duhovnih vaj, spodbudil, da napišemo svoj evangelij glede na osebne izkušnje in doživljanja Boga v svojem življenju. Spraševale smo se: "Kdo je Jezus?" in poskušale le to ubesediti vsaka na svoj način. Ob tem sem imela priložnost podoživljati vse tiste trenutke, ko me je Gospod tiho klical in vabil, naj zapustim "hišo svojega očeta" in stopim za Njim na pot oznanjevanja. Veselim se svojega poklica in verjamem, da mi bo Gospod vselej dajal dovolj poguma za vztrajnost in gorečnost pri delu za širjenje "Božjega kraljestva" med nami.

 


26.07.2011  90 let življenja

V petek, 22. julija je 90 let življenja dopolnila s. Frančiška Brancelj.

25.07.2011  Podobe življenja

Ko se močno tkejo prijateljske vezi in smo že pravi mojstri v učilnicah, v animaciji na oratoriju in pri katehezah, ko sedimo na peščeni obali in opazujemo kako sonce prehaja na drugo stran Atlantika se počasi začenjamo zavedati, da se bomo kmalu poslovili. Tako vztrajno shranjujemo v naša srca podobe, dogodke, srečanja, spoznanja...


23.07.2011  Počitniško učenje tujih jezikov

V tednu med 11. in 15. julijem 2011 se je pri sestrah Hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu zbralo oseminštirideset otrok in mladih na že skoraj tradicionalnem Počitniškem učenju tujih jezikov.

21.07.2011  Oratorij na Bledu

Na Bledu smo letos že 21. dvigali zastavo, peli, se igrali, se urili v različnih spretnostih...


21.07.2011  Že 22. Oratorij v Gorjah: »V tvojo smer, Gospod!«

Letos se nas je 50 otrok in 15 - 20 animatorjev od 1.- 6. julija zbiralo na oratoriju, da bi dejavno preživeli teden, se učili za življenje in spoznavali preroka Jona.

16.07.2011  Kaj pa oratorij v Murski Soboti?

 

Seveda tudi pri nas smo imeli »najboljši« oratorij - tako kot pri vas... Da ne bom ponavljala stvari, ki so normalne za vsak letošnji oratorij z naslovom V tvojo smer, bom izbrala le nekaj tipično naših doživetij. Letošnji oratorij, ki je trajal od 3. - 9. 7. 2011  je bil jubilejni, saj je bil že dvajseti. Namreč pred 20 leti smo sestre HMP prišle v Mursko Soboto in s prihodom otrok v našo skupnost, se je takrat začel tudi oratorij.

 


15.07.2011  Tri anekdote

Danes se naša misijonska izkušnja že preveša v drugo polovico. Čeprav je časovni zamik z domovino le uro nazaj je čas prav tako neizprosen kakor doma. Vstajamo skupaj s soncem, kar je za tukajšnjo skupnost malo čez peto jutranjo uro, mrak pa nastopi že po osemnajsti uri. Naša srečanja so prepletena s številnimi osebami, njihovimi življenjskimi zgodbami, ki pa tudi našemu obstoju zastavljajo temeljna vprašanja.


13.07.2011  Oratorij v Št. Juriju pri Grosupljem

V župniji Št. Jurij, smo letos že desetič dvignili oratorijsko zastavo in zapeli himno. Prvo oratorijsko seme, ki je bilo vrženo na našo župnijo pred desetimi leti, je obrodilo bogate sadove. Že 10 let animatorji s pomočjo naših sester Hčera Marije Pomočnice, ki so nas animatorje navdušile in spodbujale pri prvih korakih, vzgajamo, se igramo, prepevamo, molimo, ustvarjamo nekaj čudovitega za naše otroke in za naše duše v Don Boskovem duhu. To so: s. Brigita Zelič, s. Marija Imprl, s. Simona Komar in s. Marta Zadravec. Da, postali smo pravi profesionalci! Stvari, katere nas je bilo strah postoriti pred desetimi leti, danes opravimo z lahkoto. Oratorijski duh še vedno navdihuje in navdušuje naše najmlajše in večje otroke in seveda nas animatorje. Tako smo otroke, ki so obiskovali prve oratorije, že pospremili in opremili za pristne, delavne, spontane, velikodušne, radostne, vesele, sproščene, ljubeče animatorje. In ker smo bili letos okrogli, smo oratorij še bolj opremili. Poleg petja, molitev, katehez, vodnih iger, izleta, maše, lubenice, sladoleda...smo napravili tudi srečelov in spekli dve veliki torti. To je bil praznik celotne župnije. Dobrohotno nas je spremljal tudi g. župnik Anton Hostnik, če je le mogel, je bil z nami.

Hvala vsem dobrim ljudem, sponzorjem, ki so nam kakor koli pomagali in pripomogli, da je letošnji oratorij uspel. Hvala staršem, da nam vedno znova zaupate svoje otroke, vaš največji zaklad. Hvala vsem, ki so za nas molili. Največja zahvala pa gre našemu nebeškemu »Očku«, tako, ga je poklical sam Jezus, ko je rekel: »Aba«. (Mr 14,36a), saj si nam ves čas na razpolago in nas vztrajno čakaš, da zaplujemo globoko V TVOJO SMER.

Petra Kadunc


10.07.2011  Do you speak English?

Pet udeleženk začetnega tečaja angleščine bi na zgornje vprašanje lahko hitro pritrdilo, saj so se med 4. in 8.7. pri sestrah na Gornjem trgu naučile precej osnov tega jezika. Njihov trud in pripravljenost za spoznavanje novih vsebin sta bila res velika, pa čeprav je pouk vsak dan trajal od 9. do 12. ter od 15. do 17. ure, kak večer z ogledom ameriškega filma pa še dlje. Skupaj s Tino, Marjeto, Veroniko, s. Majdo in s. Marijo smo se pogovarjale o različnih temah (v sredo celo z ženo ameriškega veleposlanika v Sloveniji), pisale pisma, brale basni in skratka telovadile z jezikom na vse pretege.

Tečaj smo zaključile s slastno pico ter s podelitvijo pravih angleških diplom. K slednjim pa so bili priloženi tudi misijonski rožni venčki, ki nas bodo še naprej povezovali v molitvi, morda izgovorjeni prav v angleškem jeziku.

 

s. Barbara


09.07.2011  Duhovno - počitniški teden »Bled pod drobnogled«

Ko je nastopil čas počitnic, smo sestre Hčere Marije Pomočnice in animatorji Marijinega doma na Bledu z navdušenjem sprejeli na duhovno - počitniški teden »Bled pod drobnogled v umetnosti« skupino skoraj štiridesetih otrok iz vse Slovenije. Program se je začel v ponedeljek, 27. junija 2011.

07.07.2011  Oratorij v Pečarovcih

Že desetič je v Pečarovcih odmevala pesem oratorijska himna, z letošnjim besedilom V tvojo smer klic naj tvoj me vodi …, ki so jo prepevali otroci in mladi.

Oratorij je vodila s. Cilka Hozjan z animatorji. Vsak dan je bil z nami tudi g. župnik Jože Hozjan, ki je nosil 'težo' celotnega oratorija.

Vsak dan smo najprej poslušali zgodbo o Jonu, molili, prepevali in imeli kateheze. potem smo imeli delavnice, na katerih smo izdelovali različne izdelke. po kosilu smo se odpravili na igrišče, kjer smo se igrali različne igre. Na delavnicah smo v ponedeljek okrasili svečnik, v sredo naredili šopek iz bombonov in v petek copatek – obesek za ključe.

V petek nas je obiskal g. škof Peter Štumfp, ki se je z nami zadržal v prijetnem klepetu.

V soboto smo pripravili uvode, zahvale in prošnje za nedeljsko sveto mašo. Oratorij smo skelenili z nedeljsko sveto mašo in župnijskim dnevom, na katerem smo se srečali verniki iz vse župnije.

Tako otroci kot animatorji smo Bogu hvaležni za ta teden, saj smo pridobili veliko izkušenj in se naučili strpnosti. Hvaležni smo tudi gospem, ki so nas razvajale z dobro hrano.

Hvala lepa vsem. Prepričani smo, da se prihodnje leto znova srečamo v taki prijetni skupini kot letos.

Tadeja in Monika Lončar

05.07.2011  Iz ribiškega Cacuaca

Pošiljamo vam naš prvi glas in pozdrav, sedaj smo že dobro nastanjeni v Misijonskem centru Don Bosko v Cacuacu. V tem centru delujejo sestre salezijanke, ki jih je pet, tri so Angolanke: s. Ana Maria, s. São, s. Domingas, dve pa iz Brazilije: s. Auxilidora in s. Aparesida.


30.06.2011  Srečno pot, mladi pričevalci!

Ko je zvonček v rakovniškem svetišču Marije Pomočnice 30.6.2011 ob 14.00 naznanil začetek sv. maše, smo vsi navzoči, še posebej pa mladi prostovoljci Projekta Angola 2011 vedeli, da gre zares. Do odhoda na angolski misijon jih je ločila le še dobra ura, ki pa je bila polna duhovnih in drugih spodbud. Pri sv. evharistiji, ki jo je s petjem oblikovala skupina mladih prijateljic letošnjih prostovoljcev, vodil pa študentski duhovnik Klemen Svetelj, je slednji poudaril bistvo prostovoljske izkušnje. Pri tem je pomembno, da se s potovanja ne vrnemo isti, kot smo bili pred njim, ampak notranje spremenjeni; spremeni pa nas lahko le Ljubezen. Ljubezen, t.j. Bog Oče, je Oče vseh ljudi. Bolj kot se tega zavedamo, bolj smo si bratje in sestre med seboj, ne glede na raso ali kulturo. Prav k obračanju na Očeta v lepih in težkih trenutkih nas je pred molitvijo Očenaša spodbudil župnik župnije Sv. Jakoba v Ljubljani, p. Jože Kokalj, nato pa nas je nagovoril še domžalski kaplan Peter Bregar. Po sv. obhajilu je g. Svetelj letošnjim prostovoljcem - Petri Gorenc, Anji Nidorfer, Tomažu Gorencu, Alešu Senegačniku in Žigi Križniku – skupaj z njihovo vodjo s. Metko Kastelic podelil misijonske križe, temu pa se je na koncu pridružila letošnja himna oz. geslo Pričeval Ljubezen bom. Slišali smo jo tudi v portugalski izvedbi.

Druženje smo skupaj s svojci in z znanci prostovoljcev nadaljevali pri sestrah HMP na Rakovniku in se med pakiranjem prtljage v kombi počasi poslavljali od njih. Vsakemu od prostovoljske ekipe smo obljubili še molitveno podporo in si zaželeli medsebojno prizadevanje za ideale letošnje himne: Kakor dolgo bom živel, pričeval Ljubezen bom. Če se je vsaj delček tega uresničilo, pa bomo zvedeli po 4. avgustu, ko se s prostovoljci spet snidemo.

 

 

 

s. Barbara


25.06.2011  Pod martuljškimi slapovi

Skorajšnja podoba obljubljene dežele, kjer je iz vsake skalne razpoke tekla bistra studenčnica,  in so se drevesa odevala v neštete zelene barvne odtenke je sredi junija spremljala tri juniorke in sestri Mojco ter Damjano ob evalvaciji prehojene poti.

 

Ko smo grizle strmine proti Špiku smo zlahka našle primerjave z obdobjem oblikovanja v katerem se nahajamo. Ob skrbno pripravljenem besedilu s. Mojce smo soočale tako obdobja razcveta, kakor tudi obdobja suše in obdobja vsakdana ter se zahvaljevale za vse. Naša pot se je ob vsesplošnem veselju tudi tokrat zaključila pri kapeli Marije Snežne in tam pri Njej, ki zna vse ohraniti in premišljevati v srcu smo si tudi me med seboj podelile naša doživetja tega romanja.

 

Hvaležnost za leta spremljanja in priprave srečanj pa smo s pesmijo in pozornostjo izrazile tudi s. Mojci na dvorišču blejske skupnosti.

 

s. Metka K.


24.06.2011  60 letnica kanonizacije sv. Marije Dominike Mazzarello

24. junija 1951 je Cerkev uradno proglasila Marijo Dominiko Mazzarello za sveto.

Tega dne so baziliko sv. Petra v Rimu napolnili romarji iz vsega sveta. Med njimi so bile mnoge hčere Marije Pomočnice, novinke, kandidatinje, nekdanje gojenke, salezijanci in sodelavci in člani salezijanske družine. Med njimi sta bili tudi s. Maggiorina Avalle in Carla Ramponi, čudežno ozdravljeni na priprošnjo Marije Dominike.

Škofijski postopek se je začel v Acquiju 23. junija 1911. Med postopkom so skrbno pregledali pisma Marije Dominike. Eden izmed teologov je izjavil, da njena pisma izražajo posebno skrb za vzgojo sester, njeno ponižnost in veliko ljubezen do Jezusa, ki je bil edini cilj njenega življenja.

Ena izmed najpomenljivejših prič na procesu je bila s. Petronilla Mazzarello, ki sprva ni bila najbolj navdušena nad procesom. »Poznala sem Marijo Dominiko od svojega 12. leta dalje (tedaj jih je imela 70) … Ne vem, ali bi bila Marija Dominika zadovoljna s procesom, saj je vedno želela ostati v ozadju …«. Vendar so jo predstojnice in salezijanci prepričali in je podala tehtno in verodostojno pričevanje o junaških krepostih Marije Dominike.

Leta 1925 je bil postopek prenesen v Rim, kjer je papež Pij XI. 27. maja 1925 dal dovoljenje za nadaljevanje procesa.

Leta 1929 so v Nizzi naredili ekshumacijo njenih posmrtnih ostankov.

Leta 1935 so začeli s procesom preiskovanja krepostnega življenja Marije Dominike in potrebnih čudežev. Potrjeni sta bili čudežni ozdravitvi Ercoline Mazzarello, stare štiri leta in čudežno ozdravljene od otroške paralize in Rose Bellavita, stare 12 let ter čudežno ozdravljene od tuberkuloznega vnetja potrebušnice.

13. maja 1936 so v navzočnosti papeža Pija XI. prebrali Dekret o herojskih krepostih. Naslednje leto so njene posmrtne ostanke prenesli iz Nizze v Torino, v grobnico v kapeli relikvij, zatem v baziliko Marije Pomočnice.

20. novembra 1938 je bila v baziliki sv. Petra v Rimu proglašena za blaženo.

2. julija 1941 so nadaljevali s postopkom za kanonizacijo. Prvo čudežno ozdravljenje so proučevali in potrdili leta 1941: s. Maggiorina Avalle (1896-1989) HMP iz Roppolo Castello je pri 45 letih čudežno ozdravela v noči 15. avgusta 1941 od razširjene zastrupitve krvi. Njeno zdravstveno stanje je bilo tako slabo, da so ji zdravniki pripisali samo še nekaj ur življenja. Na priprošnjo Marije Dominike Mazzarello je v trenutku ozdravela. Drugi priznani čudež je bilo ozdravljenje osemletne Carle Ramponi iz Milana, ki je imela akutno vnetje ledvic s krčno uremijo. Ena od HMP je pod dekličino glavo položila relikvijo Marije Dominike. Umirajoča deklica je na začudenje zdravnikov čudežno ozdravela 24. novembra 1946.

13. marca 1950 so v navzočnosti papeža Pija XII. prebrali dekret o potrditvi čudežnih ozdravitev.

24. junija 1951 je Cerkev uradno proglasila Marijo Dominiko Mazzrello za svetnico.

Ob priložnosti 60 letnice kanonizacije Marije Dominike je sedanja vrhovna predstojnica hčera Marije Pomočnice Yvonne Reungoat zapisala v pismu sestram: »Gotovo je to eden najslavnejših dogodkov naše zgodovine! To priznanje nam daje možnost, ne le da praznujemo dogodek Družbe, ampak da se vrnemo k njej, da bi jo srečale v zaupanju kot hčerke, ki želijo v globini spoznati svojo mater in ji postati vedno bolj podobne. Njena duhovnost je tako preprosta, da včasih tvegamo, da nam bo spolzelo iz rok bogastvo njene notranjosti, globoka zavzetost za rešitev deklet, goreč misijonski duh, ki je odprt za brezmejna obzorja.«

Vir: www.cgfmanet.org


17.06.2011  Srečanje komisij in ravnateljic

 

Ko se stekajo h koncu šolske, študijske in katehetske obveznosti smo se tudi sestre HMP delujoče v inšepktorialnih komisijah, skupaj s hišnimi predstojnicami srečale, da pogledamo na opravljeno delo letošnjega pastoralnega leta.

 


13.06.2011  Enodušno z Marijo

Gornjetrška skupnost Marije Pomočnice se je v dneh pred Binkoštmi v molitvi še posebno povezala z Marijo, da se skupaj z njo Gospodu zahvali za vse prejete milosti tega leta in izprosi Svetega Duha za nadaljnjo pot vsake izmed nas. Praznik skupnosti, ki smo ga živele med 10. in 11. junijem je minil v vzdušju hvaležnosti Bogu, druge drugi in vsem našim dobrotnikom.
07.06.2011  Napoved Vezila za leto 2012

 

»Prvo leto triletja v pripravi na dvestoletnico don Boskovega rojstva je posvečeno zgodovinskemu spoznavanju. Moramo ga proučevati in ga v njegovi življenjski zgodbi spoznavati kot vzgojitelja in pastirja, ustanovitelja, voditelja in zakonodajalca. Gre za proučevanje, ki nas bo vodilo k ljubezni in posnemanju.« Tako začne vrhovni predstojnik SDB, g. Pacual Chavez V. svoje pismo, s katerim napoveduje vsebino vezila za leto 2012.


07.06.2011  Skupaj glejmo na Jezusa

Duhovne vaje druge skupine sester, ki so potekale od 30. maja do 6. junija 2011 na Bledu je skrbno pripravil salezijanec g. Franc Levstek iz skupnosti na Trsteniku. Žal zaradi bolezni ni mogel biti osebno navzoč, je pa njegova izbrana beseda duhovno vodila skupino 12 sester zbranih ob inšpektorici s. Mojci Šimenc, ki mu je posodila svoj glas.


05.06.2011  Čarno jezero pod odrskimi lučmi

Prva junijska sobota je na rakovniški grič privabila številne otroke, animatorje in družine tako iz ljubljanske kotline, kakor drugih koncev Slovenije. Tam smo bili tudi prostovoljci VIDES Slovenija. Pri stojnici so otroci v letu solidarnosti ob srečelovu gojili vez dobrote z angolskimi otroci, na delavnici pa gradili afriško vas.


03.06.2011  Ko je na delu Sveti Duh

Konec preteklega tedna, 2. in 3. junija 2011 smo se postulantinja Barbara in mlajše sestre hčere Marije Pomočnice zbrale na Gornjem trgu za študijski dan. Strmele smo nad lepoto Svetega Duha, ki od vsega začetka vodi Družbo hčera Marije Pomočnice na slovenskem in ji po 75 letih še vedno daje živahnost.


01.06.2011  Zaključek vizitacije v Paragvaju

S. Mira Peče, vrhovna svetovalka HMP, je pred nekaj dnevi zaključila svoj obisk v paragvajski inšpektoriji »sv. nadangela Rafaela« (PAR), ki ga je začela 18. februarja. Ob njej so sestre izkusile razumevajočo bližino, globino razmišljanj, jasne smernice, ljubezniv in odprt pogovor, s čimer je poživljala morneškega družinskega duha.


30.05.2011  Blaženi mučenec slovenske zemlje, prosi za nas!

Kolikokrat nam je v srcu zazvenel ta vzklik v noči s 27. na 28. maj - pa ne le nam, ki smo se ob prvem Grozdetovem godovnem dnevu zbrali na Zaplazu, ampak vsem slovenskim dušam, ki so v blaženem Alojziju Grozdetu prepoznale svojega priprošnjika pri Bogu.


30.05.2011  Hej, mladi, Madrid vas vabi

Kardinal in madridski nadškof Antonio María Rouco je povedal, da je na Svetovni dan mladih v Madridu prijavljenih že 400.000 ljudi iz 182 držav. „Mladi imajo pred sabo vse življenje; Svetovni dan mladih je priložnost, da se pustijo razsvetliti Kristusu in da v svojih srcih ter doživljanju razdajanja in solidarnosti odkrijejo temelje svojega življenja," je razložil.


27.05.2011  Maj mesec milosti

Po mnogih župnijah te dni potekajo slovesnosti, kjer Cerkev deli zakramente. Zakramenti so znamenja, s katerimi nam Bog hoče dopovedati, da nas ima rad. Po njih želi ostajati z nami, nam stati ob strani s svojo milostjo in pomočjo. Ljudje smo pač ustvarjeni tako, da težko nekaj verjamemo brez vidnih dokazov. Potrebujemo vidna znamenja in jih tudi sami v medsebojnem srečevanju neprestano uporabljamo.

 


26.05.2011  Slovesni sprejem novih članov ZMP v Murski Soboti ob prazniku Marije Pomočnice

Marija Pomočnica člane in članice Združenja Marije Pomočnice (ZMP) celo leto zbira v občestvo molitve pred Najsvetejšim v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti. Ob Mariji odkrivamo bogastvo evharistije. Ob mesečnih srečanjih nam je v tem letu blestela Marija in njena vloga v Jezusovem in našem življenju.

24.05.2011  Hvala ti, Marija Pomočnica!

V naših srcih je zgornji vzklik odmeval na poseben način v torek, 24.5., na sam praznik Marije Pomočnice. To je bil dan, ki ga je naredil Gospod, »sooblikovala« pa Njegova Mati. Vse to je močno čutila naša skupnost, poimenovana Marija Pomočnica, pa tudi študentke v študentskem domu Alojzije Domajnko (ŠDAD).


24.05.2011  Mednarodni kongres ZMP

Pod geslom "Totus Tuus" bo od 3. do 6. avgusta 2011 v poljski Čenstohovi potekal šesti mednarodni kongres Združenja Marije Pomočnice. Kongres v tem znanem Marijinem svetišču hoče biti veselo praznovanje vse salezijanske družine, ki se bo ponovno izročila Marijinemu brezmadežnemu Srcu.


22.05.2011  Priprave na počitniško dogajanje v Marijinem domu

Mladi in navdušeni animatorji duhovno-počitniškega tedna Bled pod drobnogled v umetnosti in počitniškega učenja tujih jezikov smo se 20. in 21. maja 2011 zbrali  v Marijinem domu na Bledu na skupnih pripravah.

 


21.05.2011  ANIMA VIKEND na Pohorju

V petek, 13. maja, smo se mladinci Šentvida pri Grobelnem in Zibike odpeljali proti Vuzenici vse do cerkve svetega Primoža na Pohorju, kjer sta nas pričakali s. Majda P. in postulantinja Barbara ter nas uvedli v pripravo na letošnji oratorij.


19.05.2011  »Božja roka dela v vas«

»Zahvaljujemo se ti, Gospod, za pot svetosti Marije Dominike Mazzarello,

ki je svetel zgled tudi nam danes; ker vekomaj traja Tvoja dobrota.

Zahvaljujemo se ti Gospod, ki si nas poklical po imenu v življenje; ker vekomaj traja Tvoja dobrota.


 


18.05.2011  Oratorij 2011: »V tvojo smer«

Tudi v župnijah Bled in Gorje smo že pred časom začeli s pripravami na poletni oratorij 2011.  Za začetek smo se dobili skupaj, se seznanili z vsebino letošnjega leta in se lotili konkretne priprave. Glavni junak prerok Jona nas je navdušil, da bi tudi mi in otroci stopali »v tvojo smer«, kot nas spodbuja naslov letošnjega oratorija.


17.05.2011  Pismo iz Kambodže

S. Ljudmila Anžič, naša misijonarka, ki deluje v azijski Kambodži se nam oglaša z novicami. Želijo si dežja, da se bo lahko posadil riž, opisuje kako so praznovali Khmersko novo leto, dekleta, ki so v njihovem internatu odhajajo na prakso pred redno zaposlitvijo...


16.05.2011  Pod Marijinim plaščem

Svetopisemske urice za otroke od 3 - 6 let so bile namenjene spoznavanju čudovitih zgodb Svetega Pisma, ki nam govorijo o Božji dobroti in ljubezni. Lepa skupina otrok, ki je vsake štirinajst dni prihajala v Marijin dom, je skupaj z njihovimi starši za zaključek poromala na Brezje. Pod svoj plašč nas je 12. maja 2011 rada sprejela Marija.


13.05.2011  sv. Marija Dominika Mazzarello

 

Letos je ob prazniku sv. Marije Dominike Mazzarello tudi priložnost, da se spominjamo nekaterih datumov, ki se tičejo nje in življenja naše redovne ustanove. 130 let je od njene smrti, pred 100 leti je papež Pij X. potrdil našo redovno družbo in pred 60 leti je bila Marija Dominika razglašena za svetnico.


07.05.2011  Z roko v roki

Letošnji Vides prostovoljci Aleš, Anja, Petra, Žiga in s. Metka so slaba 2 meseca pred odhodom v Angolo zelo aktivni in na različnih krajih in župnijah predstavljajo projekt Angola 2011. Z geslom »Pričeval ljubezen bom«, so se na povabilo Medgeneracijskega Društva »Z roko v roki«, odpravili v Kranj.


05.05.2011  Romali smo v kraje salezijanske duhovnosti

Med 30. aprilom in 2. majem 2011 se je avtobus, ki so ga napolnili člani salezijanske družine nahajal v krajih, ki so jih s svojim življenjem zaznamovali salezijanski svetniki. Biti v stiku s svetniki pomeni biti v stiku z Božjim, romanje je vedno iskanje Boga. Udeleženci so z nami podelili romarske vtise.


26.04.2011  Inšpektorialni dan, ki ga dal je Gospod

Na velikonočni ponedeljek, 25. aprila 2011 smo se odpravile na inšpektorialni dan, ki ga vsako leto obhajamo na dan po Veliki noči. In zakaj? Ker se želimo kot učenca iz Emavsa srečati z Vstalim, ki nam razlaga pisma in lomi kruh.


20.04.2011  Priznanje junaških kreposti – častitljiva Laura Meozzi

12. aprila 2011 je komisija  kardinalov za zadeve svetnikov na svojem rednem srečanju odobrila dekret o priznanje junaških kreposti m. Laure Meozzi (1873 - 1951). Vodila je prvo skupino HMP, ki so leta 1922 prišle na Poljsko in je tam doživljala strašno obdobje druge svetovne vojne.

 


20.04.2011  Križev pot na ljubljanski grad

Oj pridite, stvari
Kaj glejte, se godi!
Edini Božji Sin,
za nas strašno trpi.

 

 

Tudi letos se je na cvetno nedeljo večja skupina Ljubljančanov podala na križev pot na ljubljanski grad.


13.04.2011  Pričeval ljubezen bom

Letošnji VIDES prostovoljci smo zelo aktivni. Najmanj enkrat na teden predstavimo projekt Angola 2011 širši množici ljudi. Tako smo se v nedeljo, 3. aprila, odpeljali v Maribor v cerkev Svetega Rešnjega Telesa. Kot že prej v Tržič, Jarše, Črno vas, Škofjo Loko in na Vič.


12.04.2011  Št. Jurski animatorji gredo v Tvojo smer …

Od 1. 4. do 3. 4. 2011 smo se »tanartabol« animatorji iz župnije Št.Jurij pri Grosupljem, skupaj s s.Marto odpravili na Trstenik, kjer smo imeli »animatorski vikend«. Vas zanima kaj smo tam počeli? Pripravljali smo se na letošnji oratorij, peli, plesali kuhali, pomivali posodo, molili, pohajali, se fotografirali, gledali risanko o preroku Jonu ter film o Don Bosku, bili pri sv. maši, se igrali, smejali in premalo, premalo spali ... Ampak, to nam ni vzelo moči za zadnji dan, verjetno zato, ker smo imeli v soboto zvečer najpomembnejši del tega vikenda, adoracijo. Tako da, tudi če smo premalo spali, samo zmogli v Njem, ki nam daje moč (Flp 4,13).


10.04.2011  Preventivni sistem – odgovor na izzive današnjega časa

V nemškem Magdenburgu v dneh med 6. in 13. aprilom 2011 poteka študijsko srečanje sester, ki povezuje odgovorne za formacijo, mladinsko pastoralo, misijone in komunikacijo iz Evrope in srednjega Vzhoda. Našo slovensko-hrvaško inšpektorijo zastopajo s. Mojca Šimenc, s. Majda Pangeršič in s. Jelena Kolar.


08.04.2011  Dan odprtih vrat Marijinega doma na Bledu

2. april 2011. V kapelo pride sestra in vidi da so vsa vrata odprta in pravi: »Kamorkoli pridem povsod prepih, vsa vrata odprta«.»Ja, draga sestra«, pravi druga, »ne pozabi, da  je danes 'dan odprtih vrat'.«


05.04.2011  Romanje MD na Svete gore ob Sotli in v Leskovec

Na sončno sobotno jutro, 2. aprila 2011 so člani Marijine družbice, skupaj  s svojimi družinami ter s s. Lucijo in s. Matejo poromali na Svete gore ob Sotli in se priporočili Žalostni Materi Božji v Leskovcu pri Krškem.


05.04.2011  Misijonska odprava HMP v letu 2011

Letošnja misijonska odprava šteje sedem misijonark, ki se v teh dneh pospešeno pripravljajo na novo poslanstvo. M. Yvonne Reungoat je neo-misijonarkam, ki se v Vrhovni hiši in v srcu Cerkve pripravljajo na poslanstvo evangelizacije že zaupala v katere dežele jih pošilja.


04.04.2011  Na odprtju razstave »Šola - ključ za razvoj«

V četrtek, 24. marca 2011 je v prostorih Slovenskega šolskega muzeja potekala otvoritev razstave »Šola - ključ za razvoj: šolarji Angole, Malavija in Gane«. Razstavo so pripravili vodiči muzeja, ki pa so hkrati kot prostovoljci delovali v omenjenih afriških državah.


04.04.2011  Ponašamo se z upanjem

Ko je zima jemala slovo in je svoj prihod napovedala pomlad se nas je prva skupina sester med 13. in 21. marcem 2011 v Marijinem domu na Bledu zazrla v svojo kamrico srca. Začele smo s študijskim dnevom, kjer nas je s. Damjana skupaj z vrhovnim predstojnikom spodbujala, da smo osvežile lastno poklicno zgodbo in na novo odkrile na tej poti Njega.


01.04.2011  Lepota darovanja

Od 25. do 27. marca 2011 smo se sestre Hčere Marije Pomočnice veselile, ker je bil Marijin dom na Bledu znova poln, tokrat res do zadnjega kotička.


01.04.2011  Duhovne vaje s Samarijanom

Od 25-27. marca so na Bledu v Marijinem domu potekale duhovne vaje, pod vodstvom s. Metke Kastelic in študentskega duhovnika Klemena Svetelja, za vse študente, mlade v poklicih in za izobražence. Rdeča nit je bila prilika o usmiljenem Samarijanu, ki je bila dobro izhodišče za razmišljanje o odnosu do bližnjega, do samega sebe in do Boga.

30.03.2011  Vi ste moji prijatelji

Na majhni vzpetini nad Kamnikom se nahaja župnija Tunjice, od koder so v soboto, 26. marca, birmanci iz župnij Tunjice in Šenturha dvigali svoj duhovni pogled na temo »Življenje dam zate!«. Duhovno obnovo sta pripravili s. Barbara P. in postulantinja Barbara, s svojo navzočnostjo in molitvijo pa jo blagoslavljala župnika omenjenih župnij.


28.03.2011  Deka Virus – Salezijanke na obisku

Na materinski dan, 25. marca, smo na Deka Virusu (mesečnem mladinskem srečanju dekanije Vrhnika) gostili sestre HMP iz skupnosti na Gornjem trgu. Obiskale so nas s. Majda, s. Barbara in Barbara, ki se pripravlja za vstop med sestre HMP.


28.03.2011  Birmanski duhovni vikend v župniji Dobrepolje

S svetopisemskimi besedami: »Hodíta za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi« smo v Dobrepolju od 25. - 27. 2. 2011 pripravljali in spodbujali birmance na temeljit vpogled v lastna življenja, kjer bodo kmalu dali prostor tudi Sv. Duhu.


25.03.2011  Kako napisati dober projekt?

V sredo, 23. marca je na Gornjem trgu potekalo usposabljanje namenjeno manjši skupini udeležencev iz redovnih skupnosti, ki se ukvarjamo z apostolsko ali karitativno dejavnostjo. Voditeljici usposabljanja sta bili Urška Slana in Alenka Oblak.


24.03.2011  Vides prostovoljec in skupno dobro

Eden od VIDES-ovih pripravljalnih vikendov v okviru Projekta Angola je namenjen tudi konkretni skrbi in odgovornosti za skupno dobro, v čemer se je celotna ekipa vadila med 11. in 12. 3. v prostorih gornjetrške skupnosti.


23.03.2011  Znamenja ljubezni in tolažbe vsej japonski družbi

Vrhovna mati Yvonne z materinsko skrbjo piše našim sestram na Japonsko, kjer te dni doživljajo eno najhujših naravnih nesreč. Potres in cunamiji so na Japonskem za sabo pustili popolno razdejanje. Naša Družba se uvršča med tiste, ki lajšajo bolečino in prinašajo upanje v ta prizadeta območja.

 


23.03.2011  V krajih naših korenin

Med 24. februarjem in 8. marcem smo se novinke podale na romanje v salezijansko sveto deželo. En teden smo preživele v Morneseju, kjer smo imele priložnost ustaviti se na krajih, kjer je živela naša soustanoviteljica sv. Marija Dominika Mazzarello.


22.03.2011  Pričarali smo nasmeh

V farni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Kovorju se nam je v soboto, 6. marca v sklopu dobrodelne prireditve predstavil cerkveni otroški pevski zbor KRESNIČKI pod vodstvom zborovodkinje in mentorice Andreje Pogačnik, prof. flavte. Večer s skupnim naslovom: PRIČARAJMO NASMEH so oblikovali tudi prostovoljci Projekt-a Angola 2011.

21.03.2011  Postne duhovne vaje 2011

Ti prideš? Odloči se! je naslov letošnjih postnih duhovnih vajah, ki jih za mlade na različnih krajih po Sloveniji pripravlja salezijanska mladinska pastorala. Prvi vikend postnih duhovnih vaj se je od 11. do 13. marca zgodil v Marijinem domu na Bledu.


13.03.2011  “Pogum, luč še vedno sije!”


To je geslo, ki so ga naše sestre iz urugvajske inšpektorije izbrale za letošnji zahvalni dan vrhovni predstojnici. 26. aprila ga bodo namreč obhajale v Urugvaju. To družinsko dogajanje poveže okrog Matere vse HMP in vse vzgojne skupnosti naše Družbe, ki se z veseljem pripravljajo na to, vsem drago srečanje.

06.03.2011  Dan odprtih vrat v skupnosti Murska Sobota

Za dan odprtih vrat v redovnih skupnostih, v soboto 5. 3. 2011,  smo se v skupnosti intenzivno pripravljale. Kar nekaj trenutkov je bilo posvečenih pripravam, dogovorom in oblikovanju idej, kako bi lahko srečanje potekalo. Povabile smo mlade: najstarejše nekdanje gojence in kakšno mladinsko skupino, da se nam pridružijo in z nami preživijo kakšno uro 'našega' vsakdanjika.


25.02.2011  Salezijanski misijonski dan

Na praznik salezijanskih mučencev sv. Alojzij Versiglia, škofa, in sv. Kalista Caravaria, duhovnika salezijanska družina praznuje salezijanski misijonski dan. Ob tej priložnosti vrhovni predstojnik prijateljem salezijanskih misijonov vsako leto napiše poslanico. Preberite si jo.


20.02.2011  Pri HMP v Paragvaju

s. Mira Peče, svetovalka-vizitatorka vrhovne matere je v teh dneh pričela z vizitacijo v Paragvajski inšpektoriji Svetega nadangela Rafaela.


18.02.2011  V zavetju Marije Snežne

Med 7. in 8. februarjem 2011 smo se sestre z začasnimi zaobljubami; s. Barbara, s. Martina in s. Metka ob inšpektorici s. Mojci dvignile na nadmorsko višino 1666 m in na Veliki planini pogledale svojo pot redovnega oblikovanja z Božje perspektive. Medse smo poleg Dobrega Pastirja povabile še Marijo Snežno.

 15.02.2011  Z Marijo v življenje

Od 11. do 13. februarja 2011 smo  v Marijinem domu na Bledu z veseljem sprejeli zakonske skupine iz Železnikov. Starše in otroke je na tej poti duhovnih vaj na poseben način spremljala Marija,


01.02.2011  Don Boskov praznik v Murski Soboti

 

Vsako leto nas sv. Janez Bosko zbere ob svojem prazniku. Vsa vzgojna skupnost, ki se zbira ob nas sestrah hčerah Marije Pomočnice v Murski Soboti, se ta dan skupaj Bogu zahvaljuje za čudovite stvari, ki jih dela v našem mestu, v naši župniji in naši škofiji. Praznik že nekaj let povezuje vse skupine, kjer sestre delujemo.


31.01.2011  Mladi ob don Bosku v Murski Soboti

Don Bosko še vedno zbira mlade ob sebi. V murskosoboški dekaniji se je v soboto, 29. januarja 2011 odvijalo molitveno in družabno srečanje za mlade. Zbralo se je nekaj čez 30 mladih iz različnih župnij. Srečanje smo pripravile in oblikovale sestre hčere Marije Pomočnice iz Murske Sobote.


31.01.2011  Naredite iz vašega življenja nekaj lepega


Ob prazniku sv. Janeza Boska, očeta in učitelja mladine, je vrhovni predstojnik Pascual Chavez mladim iz salezijanskega mladinskega gibanja izročil poslanico. Na Rakovniku so jo mladi v nedeljo 30. januara ob don Boskovi relikviji prejeli iz rok g. Marka Košnika in s. Majde Pangeršič.

31.01.2011  Praznovali smo z don Boskom

Zadnjo nedeljo v mesecu januarju, smo se mladi iz salezijanskega mladinskega gibanja,  zbrali v cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku, da bi praznovali skupaj z don Boskom.


28.01.2011  Slovo od s. Marije Žibert HMP

V petek, 28. januarja 2011, smo se na Bledu poslovili od s. Marije Žibert, redovnice Družbe hčera Marije Pomočnice. S. Marija Žibert se je rodila 22. decembra 1951 v Zajasovniku, župnija Motnik, materi Mariji r. Grabnar in očetu Francu. Bratoma Francu in Jožetu je sledila Bernarda, ki je prav tako postala hčerka Marije Pomočnice.


27.01.2011  Osmrtnica

 

Za vedno je v Gospodu zaspala


s. Marija ŽIBERT


(*22. 12. 1951 +26. 1. 2011)


iz Družbe hčera Marije Pomočnice.
26.01.2011  Dnevi duhovnosti salezijanske družine

Življenje, osebna duhovna izkušnja; karizma, ki jo je prejel od Svetega Duha in pastoralno delovanje med najbolj ubogimi mladimi je bogastvo, ki ga je sv. Janez Bosko prejel kot dar in nalogo. Njegov zgled popolne predanosti Bogu in popolnega darovanja mladim je nagovoril mnoge fante in dekleta, duhovnike in laike ... že v času njegovega zemeljskega življenja, danes pa nagovarja tudi mene in tebe. Kot oče in učitelj nas povezuje v eno samo družino, salezijansko družino.


23.01.2011  Za kulturo poklicanosti: skupno razmišljanje SDB in HMP

"Dobrodošle! Počutite se kot doma!" Tako je 18. januarja vrhovni prestojnik SDB, g. Pascual Chavez, sprejel vrhovno predstojnico, m. Yvonne Reungoat in sestre vrhovnega sveta HMP in začel že tradicionalno polletno srečanje obeh vrhovnih svetov.


23.01.2011  Srečanje nekdanjih gojencev v Murski Soboti

Vsako leto pred praznikom don Boska povabimo vse nekdanje gojence na njihovo letno srečanje. Letos je to srečanje potekalo na praznik blažene Lavre Vicune, v soboto 22. 1. 2011,  ko se je zbralo skoraj 50 nekdanjih gojencev vrtca Lavra.

20.01.2011  Pastoralni študijski dan

14. in 15. januarja se je na Rakovniku zbrala skupina sester naše inšpektorije na pastoralnem študijskem dnevu. Razmišljanje je bilo del procesa v katerem naj bi oblikovale vzgojno-pastoralni načrt inšpektorije.


18.01.2011  Družina in sveta maša

V soboto, 15. januarja 2011 je bilo v Marijinem domu na Bledu drugo predavanje za zakonce, starše in mlade. Mariborski nadškof pomočnik dr. Marjan Turnšek nam je spregovoril ob Jezusovem naročilu »To delajte v moj spomin«.


18.01.2011  Jezus pazi na nas in nam pride res na proti.

Prvi vikend v januarju smo v Marijinem domu gostili birmance in njihove animatorje iz Vrhnike. Dva pomembna elementa programa birmanski duhovnih vaj »Ali me imaš rad?« sta pričevanje in delo v manjših skupinah. Tokrat je podelila svojo izkušnjo poklicanosti v redovni poklic postulantinja pri sestrah Hčera Marije Pomočnice Barbara Močenik.

16.01.2011  »Vse iz ljubezni do Boga in izvrševati Božjo voljo«

»Pri vseh mojih letih se ne čutim stara. Sem polna življenja. Življenje je dar, zato se veselim življenja«, pravi s. Matilda Knez, hčerka Marije Pomočnice, ki je v začetku januarja obhajala 94. rojstni dan.


14.01.2011  Utrinki iz rimskega novicijata

V adventnem času smo se v noviciatski skupnosti intenzivno pripravljale na božič: na zunaj s krašenjem hiše in postavljanjem jaslic, znotraj pa z molitvijo in bratskim druženjem. Praznik Brezmadežne smo praznovale v skupnosti s sveto mašo, skupnim razvedrilom in molitvijo rožnega venca, ki nas je še bolj uvedla v to skrivnost.

13.01.2011  Obisk in priznanje apostolskega nuncija

V petek, 7. januarja 2011, je s. Marijo Žibert, ki v zadnjem letu boleha za neozdravljivo boleznijo, obiskal apostolski nuncij v Sloveniji nadškof msgr. Santos Abril y Castelló in ji podelil visoko cerkveno priznanje.

S. Marija je v zadnjih letih živela in delala na Apostolski nunciaturi v Sloveniji. Svoje delo je opravljala s ponižnostjo, obzirnostjo, pozornostjo in dobroto do vsakogar. Čas bolezni preživlja v skupnosti na Rakovniku.

Za dolgoletno in velikodušno služenje Cerkvi ji je papež po svojem poslancu, apostolskem nunciju, podelil tako imenovano odličje Benemerenti, kot zahvalo za vse, kar je v svojem življenju storila dobrega za Cerkev in svetega očeta.

Podeljeno priznanje velja s. Mariji Žibert in ob tem vsej Družbi hčera Marije Pomočnice. Sestre HMP smo hvaležne za to priznanje, predvsem pa smo blizu s. Mariji Žibert v teh trenutkih trpljenja in preizkušnje.


10.01.2011  Misijonski utrip HMP

Spletna stran družbe HMP prinaša dva dogodka, ki izražata misijonsko živahnost naše redovne ustanove. Konec novembra je bila v okviru prireditve »Prata da Casa 2010« v mestu Cuibà v Braziliji (Mato Grosso) predstavljena knjiga o navzočnosti HMP med ljudstvoma Bororos in Xavantes, ki jo je napisala s. Ivone Goulart.


07.01.2011  Silvestrovanje v Marijinem domu

V zadnjih dneh decembra 2010 smo v Marijin dom sprejeli Frančiškovo zakonsko skupino iz Ljubljane. Mamice, očki in skupaj njihovih 24 predšolskih otrok je kipelo od veselja in hvaležnosti, da lahko preživijo nekaj dni skupaj.

05.01.2011  Obiskali smo s. Marijo

S skupino veroukarjev sedmega razreda iz župnije sv. Jakoba v Ljubljani smo se enega zadnjih veroučnih srečanj preteklega leta podali na obisk k s. Mariji Žibert. Sprejela nas je s prijaznim namehom in dovolila, da se ji je vsak predstavil.


04.01.2011  Zaželeno darilo: Vezilo 2011

Tradicionalno je salezijanski vrhovni predstojnik, g. Pascual Chavez Villanueva, zadnji dan v letu v Vrhovni hiši HMP v Rimu predstavil Vezilo 2011. Navzoče so bile sestre iz različnih rimskih hiš, salezijanci in okoliški domačini. Vse navzoče je pozdravila vrhovna predstojnica, m. Yvonne Reungoat.

03.01.2011  Božič v ŠDAD

Glede na zgornji naslov ne mislite, da je katera od študentk letošnji Božič preživela v našem študentskem domu. Božič pa se je vseeno zgodil - najprej 25.12. in nato 3.1., ko je v tabernakelj domske kapele prišel Emanuel, Bog z nami.

02.01.2011  Adventne duhovne vaje

Od 17. do 19. decembra se nas je v Marijinem domu na Bledu na duhovnih vajah za študente in mlade v poklicih zbralo 32 mladih, da bi se v zadnjih dneh pred božičem nekoliko ustavili in se bolje pripravili na praznik Gospodovega rojstva. S pomočjo voditeljev, s. Marije Imperl, s. Barbare Poredoš in Jureta Babnika, smo razmišljali ob izbranih svetopisemskih odlomkih, kar nekaj časa smo namenili tudi osebnemu delu. Pomembno mesto je v teh dneh zavzemala večerna adoracija, ko smo se lahko srečali z Jezusom, imeli pa smo tudi lepo priložnost za spoved ali pogovor s katerim od voditeljev. Vsak od nas je prišel s svojimi vprašanji in pričakovanji in vsakega od nas se je na poseben način dotaknilo kaj drugega, gotovo pa nas vse še vedno spremlja misel na goreči grm kot podobo evharistije - Božje ljubezni, ki gori, a ne zgori.
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


V najtežjih preizkušnjah

ti je potrebna močna vera.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
POČITNICE
Janez je bil med šolskim letom na varnem in v dobrih rokah, zato matere Marjete to ni skrbelo, dobivala pa je spodbudna sporočila o njegovem napredovanju. Njen čas je nastopil s počitnicami, ki so vsako leto trajale štiri mesece, skupaj v petih letih kar dvajset mesecev od novembra 1835 do junija 1841. Takrat je bil Janez v materini vzgojni šoli. Bilo je to enako pomembno kot v semenišču, čeprav to niso bila učena predavanja profesorjev, vendar je tudi materina molčeča navzočnost bila sila zgovorna.
Janez je na počitnice prihajal kot klerik, v talarju, ki ga takrat običajno niso nikdar slekli, saj ga tudi ni bilo treba, ker se bogoslovci niso spuščali v kmečka opravila. Janez pa je odložil talar in se z vso zagnanostjo vrgel na delo z materjo, bratoma in drugimi ljudmi. Hkrati pa je pridno pomagal tudi župniku. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon