Arhiv novic, januar 2012

31.12.2012  s. Terezija Selak odšla k Gospodu

 

Ko je leto dopolnilo svoj tek,
je Gospodar življenja poklical k Sebi
s. Terezijo SELAK.


(* 5. 8. 1919   +   31. 12. 2012)
iz Družbe hčera Marije Pomočnice.
Pogreb pokojne bo na Bledu,
v sredo, 2. 1. 2013.
Ob 14.00 bo sv. maša
v kapeli Marijinega doma pri sestrah HMP
in nato pogreb na blejsko pokopališče.


+  +  +
Gospod, daj ji večni pokoj;
večna luč naj ji sveti, naj počiva v miru!
+  +  +


31.12.2012  Srečanje juniork

 

V še prazničnih dneh po božiču, od 26. do 28. decembra 2012, smo se tri juniorke, s. Martina, s. Barbara in s. Katja, skupaj z inšpektorico s. Damjano zbrale v inšpektorialni skupnosti na Rakovniku. Tema tega formacijskega srečanja je bila molitev.

 


30.12.2012  Mladinsko Taizejsko gibanje v Rimu


Mladi, ki so prišli od 28. decembra do 2. januarja na Taizejsko srečanje v Rim polnijo ulice in župnije večnega mesta. Največ mladih prihaja iz Evrope in želijo duhovno zoreti na »romanju zaupanja na zemlji«, ki ga je pred 35 leti začel ustanovitelj Taizejske skupnosti Brat Roger.


30.12.2012  Pojdite… in bodite priče do skrajnih mej sveta!


V tem letu je v Rimu dvanajst HMP, ki se že od meseca avgusta pripravljajo na misijonsko poslanstvo. Na Fakulteti Urbaniana študirajo misijologijo ter poglabljajo misijonsko duhovnost salezijanske karizme.


28.12.2012  Sprejem novih ministrantk in ministrantov v župniji Radlje


Duhovnik: »Ste pripravljeni sprejeti službo ministrantov in ministrantk v župniji Radlje?«
Ministranti: »Smo pripravljeni.«
Duhovnik: »Ste pripravljeni vestno in po svojih najboljših močeh pri bogoslužju in v življenju izpolnjevati vse dane naloge?«
Ministranti: »Smo pripravljeni.«

Tako so dali svojo ministrantsko obljubo, na 4. adventno nedeljo, 23. decembra 2012, v župniji Radlje, nove ministrantke: Lu, Lucija, Lara, Taja in Nika ter nova ministranta: Matevž in Jakob. Molimo, da bi na začeti poti vztrajali.
Z njimi smo se veselili vsi, ki smo jih na poti priprave spremljali: starši, g. župnik Jože Gomboc, voditeljice s. Danijela, Vida Hribernik, Zala Ravnjak, starejši ministranti, vsa župnija.
Po končani sveti maši smo se ministranti, starši in voditeljice še skupaj veselili ob veliki skupni igri in kremšnitah.

s. Danijela Kordeš


24.12.2012  Pot do mojega Betlehema

Od 14. do 16. decembra 2012, smo se mladi, vsak na določeni točki poti do svojega Betlehema, srečali na duhovnih vajah v Marijinem domu na Bledu.

Ob duhovnem vodstvu s. Marije Imperl, s. Barbare Poredoš in g. Petra Pučnika smo poglabljali zavest, da se na Boga lahko obrnemo z našimi najglobljimi prošnjami, in on nam odgovarja: »Če me boste kaj prosili v mojem imenu, bom jaz to storil« (Jn 14, 14). Zaupanje v Božji načrt, ki je včasih drugačen od naših pričakovanj, smo poglabljali ob zgodbah štirih svetnikov, ki so k Bogu prispeli po krajšem ali daljšem potovanju, kroženju po krožišču, v središču katerega je On. Sv. Avguštin, njegova mati sv. Monika, sv. Janez Krstnik in Božja mati Marija so zmogli reči »da« poslanstvu, ki ga je imel pripravljenega za njih, zato so bili tudi za nas navdih v naših iskanjih.

Ob trenutkih tišine in osebne zbranosti smo našli čas tudi za sprehod ob jezeru v dežju, ki nas je osvežil tudi od zunaj, »veksltanc« ob vižah Petrove harmonike ter pravo blejsko kremšnito. Po teh sicer kratkih dneh duhovnega odmika smo začutili: »Betlehem je blizu!«

Tekst: Petra


18.12.2012  Misijon v Mestu sanjajočih stolpičev

 

Janja Babnik, študentka angleščine in teologije, navdušena animatorka, katehistinja in v zadnjih treh mesecih VIDES prostovoljka se je po treh mesecih izkušnje vrnila iz Anglije v domače kraje. Duhovito nam predstavi bivanje v sestrski skupnosti, delo v šoli in doživljanje  pestrih kulturnih različnosti na Otoku.

 


12.12.2012  Sprejem v Marijino družbico

Na praznik Brezmadežne, 8. 12. 2012 je bilo v Murski Soboti praznično. Med sveto mašo ob 18. 00, ki jo je vodil domači škof dr. Peter Štumpf, se je 5 novih članov izročilo Mariji in bilo sprejetih v Marijino družbico.

12.12.2012  Ko Gospod zamenja vozovnico

 

V župniji sv. Petra v Radečah smo na drugo adventno nedeljo pri nedeljskem bogoslužju slišali preroka Baruha, ki pravi: »Vstani Jeruzalem, stopi na višavo in se ozri proti vzhodu«! Tadeja Mesojedec, ki prihaja iz omenjene župnije in je sodelovaka Mladinskega Ceha se je po različnih znamenjih močno zagledala proti vzhodu.


10.12.2012  Adventna prireditev za družine

V soboto, 8. decembra 2012, na slovesni praznik Brezmadežne, se je pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu, kljub slabim zimskim razmeram na cesti, zbralo lepo število staršev in otrok na adventnem srečanju za družine.


08.12.2012  Pričakujem TE

Od 30. 11. do 2. 12. 2012 so pri sestrah HMP v Marijinem domu na Bledu potekale duhovne vaje za blejske veroučence 4., 5. in 6. razreda z naslovom Pričakujem te.

06.12.2012  Pričevanje g. Aleša Primca

Kako biti in ostati kristjan danes sredi družbe v kateri živimo? Kako lahko krepimo našo vero in naše družinsko življenje? Kaj narediti v času preizkušnje?


06.12.2012  Etiopija na Gornjem trgu

V ponedeljek, 3.12. 2012 nas je obiskal g. Jože Andolšek, misijonar, ki je veliko delal v Etiopiji, Angoli in še nekaterih drugih državah Afrike.


05.12.2012  Ostani v moji ljubezni …

... birmanec z Vrhnike, Save oz. Polšnika! Iz teh župnij so se v vikendu od 23.-25. 11. 2012 mladi skupaj s svojimi animatorji zbrali v Marijinem domu na Bledu, da bi opravili duhovne vaje v pripravi na prejem zakramenta svete birme.


01.12.2012  Svetopisemske urice - 11 novih izvajalcev

V soboto, 24. novembra 2012, je pri sestrah HMP v Novem mestu skupinica katehistinj opravila II. del seminarja za voditelje svetopisemskih uric. Tako so pridobile potrdilo Zavoda Dominika, da so usposobljene za opravljanje te dejavnosti. Nekatere med njimi so z velikim navdušenjem že začele novo poslanstvo v Cerkvi, druge pa vanj vstopajo še z osebno pripravo. Vse udeleženke so izrazile željo, da bi se še kdaj zbrale za nadaljnje poglabljanje. Nekatere med njimi pa so spraševale, kdaj bomo imeli »svetopisemske urice za odrasle«. Čutijo, da jim izkustveno doživljanje Božje Besede odpira srce in duha za doslej nepoznane globine srečanja z Bogom.

30.11.2012  Beatifikacija v Ekvadorski amazoniji

 

Beatifikacija s. Marije Troncatti se je zgodila 24. novembra 2012,  v notranjosti ekvadorskega amazonskega pragozda. Povsod je bilo mogoče čutiti odseve svetosti te misijonarke, ki je darovala  svoje  življenje za Indijance, vse do sprave plemena  Schuar in kolonizatorjev. Njena žrtev je bila sprejeta in letalska nesreča v kraju Sucua tik ob poletu jo je preselila v nebesa.

 


24.11.2012  Življenje darovano za mir in edinost


Danes, 24. novembra 2012 je bil v Macasu velik dan za ves Ekvador, za vso salezijansko družino, kakor tudi za vesoljno Cerkev. Za blaženo je bila proglašena salezijanska misijonarka s. Marija Troncatti Rodondi.


23.11.2012  Veselimo se nove blažene


V soboto, 24. novembra 2012 bo med blažene prišteta misijonarka, sestra Marija Troncatti Rodondi, hčerka Marije Pomočnice, ki je delovala v Ekvadorju. Zavetnica nove evangelizacije in misijonov je bila med indijanskimi plemeni kot redovnica, zdravnica, vzgojiteljica, postala je prava Mati tamkajšnjemu ljudstvu v globini amazonskega pragozda.


22.11.2012  Zgodba se nadaljuje s tabo!


Tretji vikend v novembru, takoj po Zboru SMG pri nas, se je v Franciji odvijalo osmo evropsko srečanje salezijanskega mladinskega gibanja. Na to srečanje pridejo predstavniki SMG iz posameznih držav, skupaj s sestro HMP ali salezijancem, ki sta odgovorna za mladinsko pastoralo.


21.11.2012  Vi ste lepa podoba Cerkve!

V soboto in nedeljo, 16. in 17. novembra 2012 je pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu potekala duhovna obnova za sodelavce Karitas radovljiške dekanije, pridružili pa so se jim tudi sodelavci iz drugih župnij.


20.11.2012  www.srecanje.juniork.slc

V soboto in nedeljo, 17. in 18. novembra 2012 smo se juniorke HMP znova zbrale v inšpektorialni hiši na Rakovniku na skupnem formativnem srečanju.


19.11.2012  Duhovna obnova za babice in dedke

V soboto, 17. novembra 2012, je pri hčerah Marije Pomočnice v Novem mestu potekala duhovna obnova za babice in dedke. Ob temi Kar imam, to ti tam! smo se najprej ob zgodbi kardinala Špidlika Knežna duša zazrli v svoje srce in se skušali videti z ljubečimi Božjimi očmi in prav tako v srca vnukov in vnukinj ... Ko bi vedeli, koliko dobrega smo našli v njih in v sebi! in ob tem presenečeni ugotavljali, kako imamo pravzaprav podobna vprašanja, težave, mnenja ...

 


14.11.2012  Zbor SMG: Ta veseli evangelij :) ali biti z mladimi

 

V petek 9.  in soboto 10. novembra 2012 je na Bledu potekal Zbor Salezijanskega mladinskega gibanja. Na zbor so povabljeni vsi, ki v svojem delu z mladimi sledijo duhu sv. Janeza Boska in sv. Marije Dominike Mazzarello.12.11.2012  Zaključil se je 4. svetovni kongres salezijancev sotrudnikov

Ob koncu 4. svetovnega kongresa salezijancev sotrudnikov, ki je od 8. do 11. novembra 2012 potekal v Rimu, pod naslovom "Načrt apostolskega življenja: pot zvestobe don Boskovi karizmi«, nam je vrhovni predstojnik salezijanske družbe in Združenja salezijancev sotrudnikov don Pascual Chávez dejal: »Pojdite in vsej salezijanski družini v vaši inšpektoriji oznanite to, kar smo živeli, sprejeli in potrdili v teh dneh«.


08.11.2012  Spominski dan s. Alojzije

 

Na večer pred obletnico smrti (8. november 1970) s. Alojzije Domajnko, po kateri nosi ime tudi študentski dom, smo se v njeni spominski sobi, na Gornjem trgu, zbrale študentke in sestre, da bi se skupaj spominjale njenega poslanstva in zahvalile za njeno trdno vero in širok pogled v prihodnost, ki ga je imela.

 


08.11.2012  Svetovni kongres salezijancev sotrudnikov

V cetrtek, 8. novembra 2012 se je v Rimu začel 4. svetovni kongres salezijancev sotrudnikov, z naslovom "Načrt apostolskega življenja: pot zvestobe don Boskovi karizmi" Iz vseh kontinentov sveta se nas je zbralo okrog 300 predstavnikov posameznih inspektorij salezijancev sotrudnikov, delegatov SDB in delegatk HMP.


03.11.2012  Priprave na Brazilijo

 

Kaj pomeni beseda prostovoljstvo? Kaj pomeni biti prostovoljec? Kdo so prostovoljci in kaj počnejo? Vse to smo se spraševali tudi mi, ko smo se 27. 10. 2012 zbrali na Gornjem trgu pri sestrah Hčere Marije Pomočnice. Prišli smo, ker smo želeli izvedeti nekaj več o prostovoljnem delu v Braziliji.


01.11.2012  I feel love, I feel Slovenija, I feel VIDES!

 

Vides je družina, velika mednarodna družina, ki ima eno srce in enega duha. Duha sv. Marije Dominike Mazarrello in sv. Janeza Boska.  S temi besedami, ki nam jih je podelila naša vrhovna mati smo pričeli kongres ob 25. obletnici delovanja VIDES internazionale.


31.10.2012  Seminar za voditelje svetopisemskih uric

V soboto, 27. oktobra 2012, se je pri sestrah HMP v Novem mestu skupinica katehistinj usposabljala za izvajanje svetopisemskih uric. 16 udeleženk in en udeleženec, predvsem s Primorske in Gorenjske, je pozorno prisluhnilo s. Jožici Merlak, ki je vodila seminar. Odkrivali so temeljne značilnosti predšolskega otroka ter njegovo izredno sposobnost za doživljanje Božje bližine in ljubezni. Nekatere udeleženke so s pridom uporabljale priročnik Svetopisemske urice, ki je izšel decembra 2011. Priročnik jih je spodbudil, da so želeli izvedeti kaj več o tej dejavnosti. V delavnicah so pridobili praktično znanje za izvajanje svetopisemskih uric. Vsi udeleženci so nad seminarjem navdušeni in se želijo udeležiti tudi drugega dela, ki bo konec meseca novembra.


31.10.2012  Počitnice s svetniki

 

Pri Mariji Pomočnici na Gornjem trgu se je od 28.- 30. oktobra živelo v družbi svetnikov. Otroci, ki so se zbrali na počitnicah so odkrivali lepoto svetosti in v ritmu počitniške himne večkrat na dan peli: »Pridi hitro, bodi z nami. Molimo skupaj. Pridi hitro, Jezus čaka, spet je tukaj«.30.10.2012  Bodi vedno vesel – vedno dobre volje!

 

Od 26. do 28. oktobra 2012 so se pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu zbrali na duhovnih vajah mladi iz župnije Koper - sv. Marko.


29.10.2012  10 let Svetopisemske urice

V spektru pastoralnih dejavnosti hčera Marije Pomočnice se je natanko pred 10. leti porajala še ena nova. Biblična skupina za najmlajše. Kaj hitro so jo prevzeli še drugi in obogatila je širši slovenski cerkveni prostor. S pomočjo priročnika in seminarjev za voditelje to obliko uvajanja otrok v prijateljstvo z Bogom preko Božje Besede izvajajo ne le sestre salezijanke, ampak vse številnejše osebe v raznih krajih širom Slovenije. Svetopisemske urice so se porajale iz dobrega poznavanja in bogatih izkušenj na področju predšolske vzgoje sestre Jožice Merlak, hčerke Marije Pomočnice. Sama se začetkov takole spominja: »V ponedeljek, 29. 10. 2012, mineva natanko deset let, odkar se je v vrtcu Lavra v Murski Soboti PRVIČ zbrala skupinica otrok za svetopisemske urice. Žarečih oči in polni pričakovanj so malce plašno vstopali v sobo. Čez nekaj trenutkov so se mala srčeca odprla skrivnosti Božje Besede. Biblična skupina za malčke od 3. leta do vstopa v šolo je zaživela. Začelo se je in se ni več končalo. Otroci so bili navdušeni, starši zadovoljni, drugi pa vedno bolj radovedni, kaj počnemo. Marsikdo me je začel posnemati, ker je zaslutil dragocenost in veličino preprostih srečanj ob Svetem pismu. V paleti slovenske pastorale je takrat zasijala nova barva. Sveža, živahna in nežna obenem.«

Čestitamo in kličemo obilo Božjega blagoslova!
HMP


28.10.2012  Anima vikend animatorjev župnije Št.Jurij pri Grosupljem

Želja vseh šentjurskih animatorjev je bila, da bi se bolje povezali med seboj ter postali temelje na poti do skupnosti. Za ta namen smo se odločili organizirati animatorski vikend v Frančiškovemu domu v Strunjanu.

28.10.2012  Srečanje vzgojne skupnosti v Marijinem domu na Bledu, oktober 2012

Sodelavci in prijatelji skupnosti sester hčera Marije pomočnice smo se v kar lepem številu odzvali povabilu  na srečanje vzgojne skupnosti v torek, 23. oktobra 2012 zvečer, z naslovom »Pridite in poglejte«, Od Izvirov k živemu občestvu.


28.10.2012  »Praksa« pri sestrah HMP

Z velikim pričakovanjem sem prišla na »prakso« iz noviciata v Rimu, kjer se skupaj z drugimi dekleti intenzivno pripravljam na redovno življenje.  Hvaležna sem Mursko Soboški skupnosti, ki me je gostila mesec dni in mi dala možnost za vključevanje v skupnostno in pastoralno življenje.


24.10.2012  Blagoslov študentskih prostorov

Nekje je pisalo: "Blagoslov spada k posebnim duhovnim zakladom Cerkve. Je čudovit božji dar ljudem."
Takšen dar smo prejele tudi tri študentke, ki od oktobra živimo pri sestrah na Rakovniku. Že nekaj časa smo se "lovili" za datumi, da bi bile vse zbrane in v torek, 23. oktobra, nam je uspelo. Skupaj s sestrami smo se zbrale, da bi g. Marko Košnik SDB, blagoslovil naše prostore.
Najprej je bil blagoslov križev in podob Marije Pomočnice, nato je sledil še blagoslov naših prostorov. Vsaka izmed nas je v sobi obesila križ in sliko Marije Pomočnice. Sledilo je skupno druženje, klepet, čaj in spoznavanje. Večer smo zaključili z molitvijo v kapeli.
Blažka

23.10.2012  Mladi slovenski redovnik, povej mi, kdo si!

Še pod vtisom redovniškega dne v Kopru in Strunjanu, smo jo mladi redovniki iz vse Slovenije  konec tedna (12. - 14. oktobra) ponovno mahnili na obalo; bolje natančno k bratom minoritom v Piran. Program našega srečanja z naslovom Identiteta redovnika danes je bil zelo obetajoč, vključno z napovedanima gostoma, z našo s. Majdo Pangeršič in z g. Gregorjem Čušinom.


21.10.2012  Od vzhoda do zahoda


Na misijonsko nedeljo smo na poseben način strnile molitev in misel na naše misijonarke in prostovoljki. Hvala vam, da kot Gospodove misijonarke "stežete in dajete svoje življenje v odkupnino za mnoge" (prim. današnji evangelij). Mojca se nam javlja iz vzhoda - Kambodže, Janja pa iz zahoda - Anglije.21.10.2012  Duhovne vaje za birmance iz župnije Ljubljana – Šentvid

Med petkom, 19., in nedeljo, 21. oktobra 2012, je v Marijinem domu na Bledu opravila duhovne vaje skupina birmancev iz Šentvida.

15.10.2012  Vrtec Lavra praznuje 20 let

 

V soboto, 6. oktobra 2012 smo se v stolni cerkvi v Murski Soboti zbrali k zahvalni sv. maši ob 20-letnici vrtca Lavra.


13.10.2012  „Leto vere” se je tudi uradno pričelo


11. oktobra 2012 sem bila tudi jaz z množico ljudi na trgu sv. Petra. 50-letnica začetka 2. vatikanskega koncila, začetek „leta vere". Navzočnost velikega števila predstavnikov držav, članov škofovske sinode na temo „nove evangelizacije" in škofov iz vseh delov sveta in nas, „navadnih" ljudi. Trg pred baziliko je bil kar pošteno napolnjen kljub temu, da je bil čisto navaden delavnik in še dopoldne povrhu.


12.10.2012  Letno srečanje nekdanjih gojenk


Na letošnjem srečanju, ki je potekalo na Rakovniku, 30. septembra se nas je zbralo 15 članic na čelu z našo s. Avzilijo Simončič. V prijateljskem druženju in ob klepetu katerega pozornost oz. glavna tema je bila obujanje spominov. Kajti med nami je še nekaj »oratorijank«, ki so bile kot deklice pri sestrah v oratoriju na Karlovški 22.

12.10.2012  Kakšna je naša podoba Boga?

V soboto, 6. oktobra 2012, je v Marijinem domu na Bledu potekalo prvo predavanje za starše, zakonce in mlade. Jezuit in župnik župnije Ljubljana - sv. Jakob p. Jože Kokalj je ob začetku leta vere spregovoril na temo Kakšna je naša podoba Boga?.11.10.2012  Otroci se zbirajo ob Svetem pismu

 

Na Gornjem trgu smo v petek, 5. oktobra 2012 začeli s Svetopisemskimi uricami. Dar pripovedovanja svetopisemskih zgodb je po s. Aniti Bostner navdušilo malčke od 3. do 6. leta starosti. Prišli so v spremstvu svojih staršev.


10.10.2012  Čarno morje 2012


Skromnost, zaupanje, solidarnost, prijaznost, prijateljstvo, vztrajnost... To so bile vrednote, ki so nas spremljale skoz letošnje Čarno morje. V soboto, 6. 10. 2012, ko je bilo v Ljubljani še megleno in hladno smo se proti sončni Primorski odpravile s. Metka, Karmen in Majdi. Tudi me smo želele biti del gesla »Vsi za enega, eden za vse«.


10.10.2012  Duhovne vaje za birmance iz župnije Ljubljana – Sv. križ

Skupina 20 birmancev iz Žal je v Marijin dom pri sestrah HMP na Bledu prispela v petek, 28. 9. 2012, da bi z duhovnimi vajami začela devetdnevnico, s katero se je pripravila na prejem zakramenta svete birme.

01.10.2012  Visoka umetnost staranja


V ponedeljek, 1. oktobra 2012, smo se sestre, ki smo že prehodile 65 let življenja in več, zbrale na Bledu z našo inšpektorico s. Damjano. Najprej nam je s. Damjana v bogatem razmišljanju iz knjige Anselma Grüna Visoka umetnost staranja, spregovorila, kako se na dober način učimo staranja.

01.10.2012  143. misijonska odprava

 

V nedeljo, 30. septembra 2012 se je v Baziliki Marije Pomočnice v Torinu pri mašni daritvi zbrala 143. misijonska odprava Salezijanske družine, ki jo sestavlja 71 misijonarjev. Od tega je 45 salezijancev, 15 sester HMP, 11 pa je laikov.


01.10.2012  Misijonski utrinek


Medtem, ko je krenila že 143. salezijanska misijonska odprava, si na današnji dan, ko goduje sv. Terezija Deteta Jezusa, ki je zavetnica misijonov lahko preberemo dva utrinka iz življenja  misijonark. Preko spletne strani Družbe smo »obiskali« Kambodžo in Brazilijo.

 


29.09.2012  Relikvije bl. Antona Martina Slomška pri sestrah v Radljah

 

V soboto, 29. septembra 2012, smo se sestre v Radljah in ga. Tinika Škafar, skupaj z vso inšpektorijo, s sprejemom relikvij blaženega Antona Martina Slomška, razveselile »novega člana«. Sveto mašo je v naši kapeli, ob somaševanju domačega župnika g. Jožeta Gomboca, daroval mariborski nadškof msgr. dr. Marjan  Turnšek.


28.09.2012  1. nacionalna konferenca o mladinski pastorali

 

Nekaj  nad 50 udeležencev iz več kot 30 pastoralnih področjih (gibanj, župnij, dekanij, škofij, društev, združenj...) se je v Ilirski Bistrici srečalo s krovnim dokumentom slovenskega pastoralnega načrta in se poglobilo v izzive, ki jih škofje v dokumentu predlagajo kot izhodišče za prihodnje pastoralno spreobrnjenje.

27.09.2012  HMP članice škofovske sinode o novi evangelizaciji

 

Papež Benedikt XVI. je imenoval vrhovno predstojnico hčera Marije Pomočnice, m. Yvonne Reungoat za članico 13. rednega generalnega zasedanja škofovske sinode. Imenovanje je generalni tajnik škofovske sinode, msgr. Nikola Eterović pospremil z naslednjim dopisom.


27.09.2012  Duhovne vaje za grosupeljske birmance

Mladi iz Grosupljega so se v pripravi na prejem zakrament v vikendu od 21.-23. 9. 2012 odpravili k sestram HMP v Marijin dom na Bled, kjer so imeli duhovne vaje z naslovom Ostanite v moji ljubezni.

24.09.2012  Peka kruha

Obhajali smo Slomškov praznik in prav ta dan nas je povezoval v Novem mestu ob peki domačih kruhov. Navdušil je mlade, kakor odrasle.
Blaženi Slomšek ima dobre nasvete tudi za danšnje gospodinje. Za peko kruha pravi:

23.09.2012  VIDES prostovljki odhajata služit Gospodu z veseljem

 

V soboto, 21. septembra 2012, nas je Gospod zbral kot sejalec, ki velikodušno seje semena ter jih v obilju trosi na vsakršno površino. Bog zmore iz  vsakega terena vzbuditi rodovitnost in vznikniti novo življenje.20.09.2012  Redovniki na Istrski božji poti

 

V Kopru in Strunjanu je v sredo, 19. septembra 2012, potekal redovniški dan pod geslom Kaj se bojite, maloverni? (Mt 8,25b-26a). Dan je bil namenjen romanju redovnic in redovnikov k Strunjanski Materi Božji ob 500. letnici njenega prikazanja, medsebojnemu druženju ter utrjevanju vere, upanja in ljubezni v Gospoda vse svetosti.


20.09.2012  Duhovne vaje za birmance iz Cirkovc in Zaloga

Ostani v moji ljubezni!

Med 7. in 9. septembrom 2012 sta dve skupini mladih iz Cirkovc in Zaloga opravili duhovne vaje v Marijinem domu na Bledu in s tem začeli devetdnevnico v pripravi na prejem zakramenta svete birme.


16.09.2012  Stična se veseli v Gospodu, juhuhu :)


Festival mladostne vere, ali 31. Stična mladih, je letos ubiral ritme veselja. Veselite se v Gospodu, zmeraj! To povabilo smo prejeli od papeža Benedikta XVI. V poslanici za Svetovni dan mladih razmišlja, da je veselje tesno povezano z ljubeznijo in da je veselje ena od oblik ljubezni.

09.09.2012  Kolesarsko romanje k Mariji Pomagaj

 

Mali šmaren ali Marijin rojstni dan pred brezjansko baziliko privabi molivce za duhovne poklice. Tudi mi smo ji šli voščit, se ji zahvalit, biti ob njej, se ji zaupati. Petnajst romarjev je povezovala prav Ona, ki je prva utirala korake na poti vere. Šest redovnic, zakonca, fant, pet deklet in en mehanik smo se po evangeljskih besedah, da je »Bog z nami« podali na 80 km romanje.


05.09.2012  Čas je, da ljubimo Boga


S to mislijo, ki jo je velikokrat izrekala sveta Marija Dominika Mazzarello, na vprašanje koliko je ura, bi lahko zaobjela celotno srečanje v soboto 1. septembra 2012, v svetišču Marije Pomočnice v Ljubljani na Rakovniku.

 


02.09.2012  Veselje je znak ljubečega srca


Ob koncu poletja se animatorji oratorija vsako leto zahvalijo Bogu za ves blagoslov, ki so ga prejeli v poletnih tednih oratorija po vsej Sloveniji. V soboto, 1. septembra 2012, smo se na jesenskem srečanju animatorjev oratorija na Rakovniku Gospodu zahvalili za prav poseben dar.


01.09.2012  Poslanica za praznik animatorjev

Dragi mladi!
Z veseljem se vam oglašam ob prazniku animatorjev in vam posredujem svoje sporočilo. V omrežju srca se želim z vami povezati v tem veselem prazničnem dnevu. Zbrani ste v Ljubljani ob zaključku vašega animiranja poletnih oratorijev v številnih župnijah. S pomočjo gradiva, ki vas je na tej poti spremljalo, ste poglabljali lik sv. Marije Dominike Mazzarello.

26.08.2012  Počitnice za otroke na enaindvajsetki

Letošnje počitnice za otroke pri sestrah na Gornjem trgu 21 so med 23. in 26. avgustom minile v znamenju letošnje oratorijske zvezde sv. Marije Dominike Mazzarello. Da ne bo pomote, ni šlo za oratorij, ampak za počitniško druženje devetih otrok,

18.08.2012  Romanje v Rim

 

Od kod pobuda? Kdo smo šli?

Na začetku leta smo v našo družino dobili povabilo od sester Hčera Marije Pomočnice, da bi organizirale romanje v Rim. To pobudo smo z veseljem sprejeli in zbrani pri družinski mizi potrdili »Ja, gremo vsi«.

05.08.2012  Hvaležne za 140 in 25 let karizme


Na praznik Marije Snežne, ko se hčerke Marije Pomočnice po vsem svetu spomnimo dne, ko se je po navdihu Svetega Duha rodila naša Družba je bilo letošnje praznovanje, zaradi jubilejnih obletnic toliko bolj pomembno.


05.08.2012  Ob 140. obletnici Družbe HMP

 

Sestre hčere Marije Pomočnice se hvaležno oziramo na zgodovino naše redovne ustanove, ki jo je pred natanko 140.  leti, 5. avgusta 1872 ustanovil sv. Janez Bosko skupaj s sv. Marijo Dominiko Mazzarello. Bile naj bi izraz hvaležnosti Mariji Pomočnici za neštete milosti in znamenje Božje ljubezni za mlade.

 


04.08.2012  Duhovne vaje za HMP


Sestre hčere Marije Pomočnice se vsako leto za osem dni ustavimo od vsakodnevnega ritma in se zberemo na duhovnih vajah. Letos smo se v dveh skupinah zbrale na Bledu in se ob nagovorih p. Artura Beltrama poglobile v lik in duhovnost sv. Terezije Avilske.

23.07.2012  Obiski oratorijev v skupnosti HMP na Bledu

Osrednja junakinja letošnjih poletnih oratorijev, ki se odvijajo po vsej Sloveniji je sv. Marija Dominika Mazzarello, soustanoviteljica sester hčera Marije Pomočnice.


21.07.2012  Prostovoljci v Mozambiku


Enomesečna misijonska izkušnja prostovoljstva, doživeta pri sestrah salezijankah v Mozambiku, se počasi bliža koncu. Darja, stara mama Frančiška, Janja, Maja, Matija in Marko smo se v Zavodu Marije Pomočnice v Namaachi morali vsaj malo prilagoditi, opiliti in odpovedati svojim načrtom, idejam, mislim. A gotovo smo obogatili lastno notranjost in doživeli Božjo bližino čisto drugače od pričakovane.


20.07.2012  Počitniško učenje tujih jezikov

Od 9. do 13. julija 2012 je v Marijinem domu na Bledu potekalo Počitniško učenje tujih jezikov: angleščine in nemščine. Poleg tujih jezikov, smo se učili tudi jezika ljubezni. Sv. Marija Dominika Mazzarello nas je spodbujala,da je vsaka ura čas, da ljubimo Boga.

10.07.2012  Oratorij v Radljah ob Dravi

Kar hitro je minilo leto in že je bil čas, da začnemo oratorij 2012. Letošnji naslov je bil Grem jaz. Vse se je začelo v nedeljo, 1. 7. ko je gospod župnik Jože Gomboc pri maši blagoslovil 10 animatorjev, da bi jim čim bolje šlo delo s 40 otroki. Junakinja oratorija je sv. Marija Dominika Mazzarelo soustanoviteljica redovnic hčera Marije Pomočnice.

10.07.2012  Oratorij na Bledu

Med 2. in 8. julijem 2012 je na Bledu potekal 22. oratorij pod geslom "Grem jaz!". Na njem je sodelovalo 84 otrok in 26 animatorjev. Spoznavali smo življenje sv. Marije Dominike Mazzarello ter preko zgodbe, ki so jo odlično odigrali animatorji, petja, katehez, delavnic in iger razmišljali in se srečevali z vrednotami vere, družine, veselega opravljanja dolžnosti, prostovoljstva, voditeljstva, preprostosti in poslanstva.

08.07.2012  Do you speak English?

V tednu od 2. do 6. julija je pri sestrah hčerah Marije Pomočnice na Gornjem trgu v stari Ljubljani potekal nadaljevalni angleški tečaj.

07.07.2012  23. oratorij v Gorjah pod naslovom

Začel se je z večtedenskimi pripravami in končal s pico, sladoledom ... 23. oratorij v Gorjah je potekal od 25. junija do 1. julija 2012. Ustvarjalo ga je 72 otrok, 23 animatorjev, dve sestri HMP (s. Danijela Kordeš in s. Anita Bostner) in g. župnik Nikolaj Štolcar. Posebnost letošnjega oratorija v Gorjah je bilo dekle, po imenu Cati, iz Chicaga, ki je bila z nami štiri dni. Tako smo se na oratoriju naučili tudi nekaj angleščine ali jo še bolj izpopolnili.
Animatorji smo za otroke, s pomočjo vseslovenskega oratorijskega priročnika Grem jaz, pripravili odličen program oratorijske zgodbe, molitev, katehez, iger, delavnic ... Začeli smo s ponedeljkom, ki je običajno, zaradi vpisovanja otrok in začetnega vživljanja, najbolj raztresen dan v oratorijskem tednu. Kljub temu smo dan izpeljali in otroci so bili na koncu zadovoljni. V oratorijski zgodbi smo se navduševali ob svetnici Mariji Dominiki Mazzarello in ob geslu oratorija: "Grem jaz!" Sv. Marija Dominika je zbirala dekleta, jih vzgajala, jim govorila o Bogu, skratka jih pripravljala za življenje. Med drugim jih je učila šivati in opravljati različna opravila. Skupaj s sv. Janezom Boskom je 5. avgusta 1872 ustanovila žensko redovno družbo hčera Marije Pomočnice, ki so bile poslane tudi v misijone v Južno Ameriko in drugam po svetu. Že 45 let jih imamo v naši bližini na Bledu in že 38 let učijo sestre verouk pri nas v Gorjah.
V torek je dan potekal običajno, po urniku, igrali smo se igre brez meja in se vsi izredno zabavali. Na koncu je sledila še lubenica in breskve.
V sredo je bilo zgodnje prebujanje in oratorijska odprava z dvema avtobusoma na sv. Primoža, nekdanje romarsko središče, nad Kamnikom. Z otroki smo se z veseljem in zagnano pognali v hrib in v zelo hitrem času, za tako veliko skupino, prispeli na cilj. Na vrhu je bil prečudovit razgled. Tam smo skupaj pomalicali in prisluhnili oratorijski zgodbi. Znamenito poslikavo cerkve s freskami nam je razložila Breda Senekovič. Imeli smo še sv. mašo in se za tem odpravili domov. Vsi izmučeni smo se usedli na avtobus in nekateri že na poti zadremali.
Četrtek je čas za... vodne igre in "krst novih animatorjev". Ta dan smo skoraj vsi nestrpno čakali, saj smo vedeli, da bo dan naravnost vroč in se bo vodna osvežitev res prilegla. Medtem, ko smo animatorji pripravljali "krst", je s. Danijela otrokom povedala, kako jo je Bog poklical, da je postala sestra. Devet novokrščenih animatorjev je preizkus odlično opravilo! Na koncu smo se vsi posladkali še s sladoledom. 
Petek je potekal normalno, brez večjih oratorijskih posebnosti.
Sobota je bila sončna in tako ravno primerna za piknik, ki smo ga, letos izjemoma, imeli kar na dvorišču pred župniščem in ne ob Radovni. Piknik smo začeli z veliko igro "poštar", pri kateri so se otroci kar precej ˝utrudili˝, in nadaljevali z molitvijo in oratorijsko zgodbo. Kasneje smo v skupinah pripravili zahvale za 38 let zavzetega dela g. župniku in s. Danijeli za 4 leta. Oba zaključujeta s svojim poslanstvom v Gorjah. Kot presenečenje so jima starši pripravili torto s "sliko" in napisom "Grem jaz". Kot Marija Dominika tudi ona dva, letos na poseben način, doživljata, kaj pomeni "Grem jaz" v konkretnosti vsakdanjega življenja. Hvaležni smo jima za vse, kar sta storila za nas. Vsi smo se razveselili dobrot iz žara, ki so jih pripravili starši in Aljaž. Dan smo v župnijski cerkvi zaključili s sv. mašo.
Zadnji dan, v nedeljo, smo se pri sveti maši ob osmih zjutraj Bogu zahvali, da je bil z nami. Hvaležnost smo izkazali tudi g. župniku, kuharici Francki, sestrama, staršem in otrokom. Prav tako so se starši zahvalili animatorjem, še posebej animatorjem iz Breznice, in nam častili pice na Homu. Hvala, starši, bile so zelo dobre. G. župnik in vsi mi smo hvaležni za podporo občini Gorje, ki je tudi letos sofinancirala projekt Oratorij. Po maši smo pogledali predstavitev tedenskega dogajanja na oratoriju s pomočjo fotografij, ki jih je izbral Martin Ambrožič, in se zraven nasmejali ob obujanju spominov. Po predstavitvi sta nas na dvorišču čakali lubenici in pecivo.
Oratorij 2012 se je iztekel res zelo hitro in grem stavit, da veliko otrok že komaj čaka, kakšno presenečenje jim bomo pripravili naslednje leto. Naslednji oratorij v Gorjah bo predvidoma od 1. do 7. julija 2013.
Oratorij naj odmeva v nas, zgled Marije Dominike naj nas vzpodbuja h "Grem jaz!", ko bo treba k nedeljski sveti maši, opravljati vsakdanja opravila, začeti novo šolsko in veroučno leto, sprejemati manjše ali večje odločitve v življenju... G. župniku in s. Danijeli pa želimo srečno pot in veliko blagoslova na vseh vajinih poteh.
Anja Peterman, animatorka oratorija Gorje

06.07.2012  "GREM JAZ!" - Oratorij v Pečarovcih

V prelepi vasi Pečarovci na Goričkem se je letos že enajstič zapored odvijal oratorij. Začel se je 25. 6. 2012 in je trajal sedem dni. Zbralo se nas je okrog 40 otrok in animatorjev. Vsak dan smo peli, molili, brali oz. poslušali zgodbe, se pogovarjali o različnih temah (družina, preprostost, voditeljstvo itd.), izdelovali izdelke, se igrali in še in še. Geslo letošnjega oratorija je: »Grem jaz!«, govora pa je bilo s sveti Mariji Dominiki Mazzarello, začetnici Družbe hčera Marije Pomočnice. Vsak dan smo izvedeli nekaj novega o njenem življenju in delovanju ter ji skušali biti podobni v svojih dejanjih. Dan je bil drugačen drugemu, enkrat smo se šli kopat, drugič smo imeli piknik in veselja ni manjkalo. Naučili smo se veliko novega o življenju Marije Dominike, o prijateljstvu, pomoči bližnjemu, ljubezni, pravičnosti; o vrednotah, ki bi ljudem morale biti na prvem mestu. Marija Dominika je bila neutrudljiva delavka, dokler ni zbolela za tifusom. A ko je prebolela bolezen, je zopet hotela delati in tako je postala šivilja in spodbujala mlada dekleta, da se ji pridružijo. Večkrat niso imele nič za jesti, a bile so srečne. Marija Dominika je zgled vsem, s svojo preprostostjo, skromnostjo, veseljem in marljivostjo. Tudi mi želimo razvijati te vrednote. Sedem dni je minilo kot bi mignil in v nedeljo smo imeli župnijski dan. Vsi udeleženci oratorija smo sodelovali pri sv. maši z besedo in pesmijo. Kasneje smo imeli še agape in se družili še nekaj ur. Teden je hitro minil, veliko smo se naučili, kar pa je najpomembneje: sklenili smo nova prijateljstva. Hvaležni smo župniku Jožetu Hozjanu, ki nam vsako leto omogoči teden oratorija in s. Cilki Hozjan ter animatorjem, ki vodijo oratorij in nam polepšajo počitniške dneve z veseljem, in dobrim počutjem, tako da spet komaj čakamo, da se drugo leto spet dobimo vsi skupaj.

Laura Kopunovič
in animatorji


03.07.2012  Bled pod drobnogled v geografiji

Takoj, ko je nastopil čas počitnic, so Marijin dom na Bledu za več dni napolnili otroci in mladi, ki so radi prišli na Duhovno - počitniški teden, letos z naslovom »Bled pod drobnogled v geografiji«. In kaj vse se je dogajalo?

30.06.2012  Oratorij GREM JAZ in sv. Marija Dominika Mazzarello

Letošnji poletni oratoriji, ki potekajo skoraj v vseh slovenskih župnijah, spoznavajo soustanoviteljico naše redovne Družbe sv. Marijo Dominiko Mazzarello. Glavna junakinja letošnjega oratorija tako nagovarja otroke, mlade animatorje, družine, duhovnike, ... Spoznavajo, kako je v vsakem trenutku iskala odgovor ljubezni do Boga in do bližnjega. Zato jo njen spontan in vesel: »grem jaz« ni postavljal za zgled le njenim sodobnikom, temveč predstavlja izziv mladim in malo manj mladim še danes. Od tod tudi naslov letošnjega oratorija: »Grem jaz«. Njen zgled jih navdušuje za Gospoda in za aktivno prevzemanje pobud in odgovornosti v življenju.
Iz življenja sv. Marije Dominike letošnji oratorij črpa šest vsebinskih poudarkov: družini, povezanost dolžnosti in veselja, o prostovoljstvo, o voditeljstvo, o preprostost in o poslanstvo.
Mnoge župnije nas vabijo, da z njimi preživimo vsaj kakšno urico ali dan, da jim odkrijemo še kakšno drobtinico iz življenja naše svetnice in jim damo spoznati, kako salezijansko karizmo danes živi naša redovna Družba.

22.06.2012  Kuharska delavnica

Kuharska delavnica LONČEK KUHAJ

je bila izvedena v času do 29. maja do 1. junija 2012 pri sestrah hčerah Marije Pomočnice v Novem mestu. Delavnice se je v dveh skupinah udeležilo 15 dijakov in dijakinj prvega letnika Gimnazije Novo mesto. Delavnico sva vodili s. Angelca Vozelj in Karmen Perko.

Slika 1

Cilj delavnice je bil predstaviti dijakom košček slovenske tradicionalne in sodobne kuhinje. Dijaki so se v štirih dneh naučili pripraviti gobovo, kostno, perutninsko in korenčkovo juho z zakuhami: krompirjevi žličniki, profiterole, drobnjakovi štrukeljci; golaž, štruklje s skuto in proseno kašo, nadevana piščančja bedra, pirejeve rožice, zelenjavni zavitek, zdrobove cmoke z zelenjavo, nadevano svinjino v gobovi omaki, v slanini pečene testenine, žemljice, breskvice, jurčke, "jajca na oko", sadne rezine z jogurtovo kremo ter orehovo in jabolčno potico.

Slika 6 in Slika 4

Vsako jutro smo se najprej zbrali za mizo, naredili načrt dela in se nato lotili priprave jedi, predvidenih za posamezni dan. Priprava jedi je bila zahtevna, a hkrati tudi prijetna in zabavna, saj smo jedi pripravljali v parih. Zelo smo se veselili, ko nam je vse, česar smo se lotili, uspelo. Posebej smo se potrudili tudi pri pripravi mize - vsak dan smo se naučili enega načina zlaganja prtičkov - in dekoraciji postreženih jedi, saj vemo, da je dobro pripravljena hrana še boljša, če se z njo nasitijo tudi oči.

Slika 2 in Slika 5

Izvajalki sva opazili, da so bili dijaki navdušeni nad kuharskimi uspehi in so vsak dan domov odhajali z željo, da bi se čim prej spet lahko lotili kuhanja. Tudi v svojih vtisih o delavnici so izrazili željo, da bi bila delavnica daljša in bi se tako lahko naučili pripraviti še več različnih jedi. O zadovoljstvu udeležencev priča tudi sledeča izjava, ki se je zapisala ob koncu zadnjega dne: "Mislim, da bomo sedaj z večjim veseljem poprijele za delo v kuhinji. Hvala za to izkušnjo!"

Dijaki so poleg lepih vtisov, novih izkušenj in znanj domov odnesli tudi knjižico receptov, v kateri smo zbrali recepte na delavnici pripravljenim jedem in tistih, ki so jih prispevali dijaki sami.

Slika 3 in Slika 7

 

Poročilo in fotografije: Karmen Perko


31.05.2012  Datum beatifikacije s. Marije Troncatti

Vrhovna predstojnica hčera Marije Pomočnice, m. Yvonne Reungoat, sporoča svoji redovni ustanovi datum, ko bo s. Marija Troncatti prišteta k blaženim. V nadaljevanju je besedilo pisma:

Predrage inšpektorice, predstojnice vizitatorij in vse sestre!

Z velikim veseljem prihajam k vam, da vam sporočim to, o čemer me je pravkar obvestil glavni postulator, g. Pierluigi Cameroni: sveti oče je dovolil, da se obred prištetja k blaženim Božje službanice, s. Marije Troncatti HMP, obhaja v kraju Macas, kjer je sedež Apostolskega vikariata Méndez (Ekvador), v soboto, 24. novembra 2012.
Slovesnost bo v imenu svetega očeta vodil kardinal Angelo Amato SDB, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov.
Vabim vas, da se Bogu Očetu zahvalimo za ta cerkveni dogodek, ki je neizmeren milostni dar, na katerega se Družba pripravlja. Prosim vas, da molite, da bodo vse HMP in vzgojne skupnosti sprejele sporočilo, ki ga ta goreča misijonarka izroča vsem nam.
Ko se pripravljamo na slovesnost beatifikacije, vsem priporočam, da poglobite poznavanje lika s. Marije Troncatti. Zato bi bilo dobro organizirati razna srečanja, kjer bi jo bolje spoznali, jo vzljubili in se k njej zatekali. Posebno je potrebno pomagati dekletom in fantom, da se približajo tej čudoviti misijonarki, ki je z dejavno vero in veselim upanjem vsem oznanjevala in pričala za Jezusovo ljubezen.
Sproti vam bomo posredovale novice, ki jih bomo glede organizacije slovesnosti beatifikacije prejele s strani Kongregacije za zadeve svetnikov.
Ljubeče vas pozdravljam in nad vas kličem Božjega in Marijinega blagoslova. Marijo Pomočnico je s. Marija Troncatti tako zelo ljubila in čutila njeno navzočnost vsak trenutek svojega življenja.
Lep praznik obiskanja Device Marije voščim!

Rim, 29. maj 2012
s.Yvonne Reungoat

 


30.05.2012  Don Bosko je svetnik, to čutim!

V soboto, 26. maja 2012, je bilo pri sestrah HMP na Bledu zelo živahno. Že dopoldne je bilo dvorišče polno sester, ki so z veseljem sprejele otroke, prijatelje in sodelavce, da bi se skupaj zahvalili Gospodu drug za drugega in za bogato leto, ki smo ga skupaj oblikovali in živeli.

25.05.2012  Ob naši zavetnici

Tudi za hišo, ki je umeščena na vrhu Gornjega trga je bil v četrtek, 24. maja praznik, saj je Marija Pomočnica njena glavna zavetnica. Na praznični večer smo povabile naše sorodnike, prijatelje, sodelavce in mlade, s kateri smo posebej povezane.


24.05.2012  K Mariji, Kraljici Miru

 

»Mi gremo pa na romanje«, je dejala s. Anita, ko so se ob njej zbrali veroukarji. »Kaj pa je to romanje, kam pa gremo«?, so bili radovedni. S. Anita jim pojasni. V mesecu maju bomo poromali k Mariji na Kurešček in se ji priporočili ob koncu šolskega leta in še posebej pred prejemom prvega svetega obhajila tam molili za Anamarijo, Leo in Anamarijo.


24.05.2012  Srečanje družin katoliških vrtcev na Zaplazu


V soboto, 19. maja 2012, je na Zaplazu odmevala pesem Blaženi Lojze Grozde, tebi prepeva moje srce. V tem dolenjskem romarskem središču se je zbralo več kot 600 malih in velikih iz katoliških vrtcev širom vse Slovenije.


22.05.2012  Koliko je ura?

Od 18. do 20. maja 2012 smo v tem šolskem letu v Marijinem domu na Bledu sprejeli zadnjo skupino mladih, ki so pred birmo prišli na duhovne vaje. Mladi iz Rovt nad Logatcem in Šentvida pri Grobelnem so se med seboj lepo povezali, gradili občestvo in v tej edinosti stopali pred Gospoda.

20.05.2012  Z veseljem se pripravljamo …

V mesecu maju več razmišljamo o Mariji, 13. maja obhaja svoj god sv. Marija Dominika Mazzarello (soustanoviteljica HMP), šolsko leto se počasi zaključuje, več je izletov in letovanj, naša misel pa se usmerja tudi že v čas počitnic ...


16.05.2012  Tišina in beseda: pot evangelizacije

 

V nedeljo, 20. maja 2012 bo Cerkev obeležila svetovni dan sredstev družbenega obveščanja. Ob tem papež Benedikt XVI. napiše poslanico. Letošnja nosi naslov: »Tišina in beseda: pot evangelizacije«. Naj nam Marija pomaga, da  tišina in beseda v nas najdeta pravo mesto.


15.05.2012  Zaključek Svetopisemskih uric v Bodeščah

V četrtek, 10. maja 2012 smo imeli v Bodeščah (Ribno) zaključno srečanje Svetopisemskih uric za otroke od 3. do 6. let, ki so se skozi leto dvakrat mesečno srečevali pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu.Preko odkrivanja čudovitih zgodb Svetega pisma so okušali Božjo ljubezen. Tudi na zadnjem srečanju je bilo tako.

13.05.2012  S. Marija Troncatti naproti beatifikaciji

 

V četrtek, 10. maja je sveti oče, Benedikt XVI. pri avdienci, v kateri je sprejel prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, kard. Angela Amata, podpisal več odlokov o priznanju junaških kreposti božjih služabnikov (med katerimi je tudi naš misijonski škof med Indijanci, Friderik Irenej Baraga) in o priznanju čudežev na priprošnjo častitljivih božjih služabnikov, med katerimi pa je hči Marije Pomočnice, misijonarka v Ekvadorju, s. Marija Troncatti (1883-1969).


09.05.2012  Novi film o sv. Mariji Dominiki Mazzarello

 

V petek, 4. maja je bila v kinodvorani Petrassi rimskega Auditoriuma »Parco della Musica« izvedena premierna uprizoritev novega filma o soustanoviteljici Hčera Marije Pomočnice, sv. Mariji Dominiki Mazzarello, z naslovom "Main. La casa della felicità" (Main, hiša sreče).


09.05.2012  Juniorat - utrjevanje v zvestobi

 

Srečanje juniork v naši inšpektoriji pomeni vračanje h koreninam salezijanske karizme ter poživitev osebnega in skupnostnega odnosa z Gospodom. Tudi tokrat je bilo tako.


09.05.2012  Osvojili Uršljo goro

V soboto, 5. maja smo se ponovinci in ponovinke različnih redov odpravili na Koroško v hribe. Naš cilj je bila Uršlja gora, visoka 1699 m. Namen pohoda je bil družabne narave, da smo skupaj povezani kot  bratje in sestre in tako skupaj slavimo Gospoda, ki nas je poklical.


08.05.2012  Evropsko srečanje študentov v Rimu

 

Kako lepo je, ko se uspe združiti turistični ogled z romanjem in zanimive in težko-teoretske debate konferenčnega tipa s pristnimi in prisrčnimi osebnimi stiki. In mislim, da nam je to večinoma kar dobro uspelo udeležencem drugega evropskega srečanja univerzitetnih študentov v Rimu med prvomajskimi prazniki.


07.05.2012  Romanje k Devici Mariji na kamnu

Letos smo se na romanje podali v mesecu maju, ki je na poseben način Marijin mesec. Lep, topel in prijazen sončen dan nam je bil podarjen. Letošnje romanje je bilo zamišljeno bolj razširjeno, saj smo poleg članov Marijine družbice povabile tudi nekdanje gojence vrtca Lavra.


02.05.2012  Romanje odmeva

 

Romanje je posebne vrste potovanje, ki utrjuje vero, daje več priložnosti za molitev, zbranost, premišljevanje božje Besede, navaja ljudi k askezi in spokornosti. Na romanje gre človek, ker želi obiskati kraje, ki jih je Bog na poseben način posvetil s svojo navzočnostjo. Tja gre s čisto določenim namenom. Preberite, kako smo strnili vtise in kaj v nas odmeva:


02.05.2012  "Grem jaz" v salezijanske kraje

 

˝Grem jaz˝ je rekla Marija Dominika, in ˝grem jaz˝ smo rekli tudi vsi romarji, ko smo se prijavili na romanje v Salezijanske kraje od 28.4 do 1.5. 2012. Romanje se je odvilo pod okriljem sester HMP, ki so romanje organizirale in s pomočjo SDB, pot pa nas je vodila po poteh sv. Janeza Boska in sv. Marije Dominike Mazzarello.


02.05.2012  Kako naj ostanem v Božji ljubezni?

V mesecu aprilu smo v Marijinem domu na Bledu sprejele še dve skupine mladih v pripravi na prejem zakramenta svete birme, in sicer iz župnije Jesenice in Gomilsko.

27.04.2012  Hvala.... z nami si!


S srečanjem evropskih novink HMP od ponedeljka, 23. aprila zvečer, se je v rojstnem kraju sv. Marije D. Mazzarello začel Praznik hvaležnosti vrhovni Materi HMP 2012 v letu, ko obhaja Družba hčera Marije Pomočnice 140-letnico svojega obstoja.


27.04.2012  Dekliški večer

 

»Prav prisrčno pozdravljena. Danes se ti oglašam s posebnim povabilom in zelo bi bila vesela, če bi ga sprejela. V naši skupnosti na Gornjem trgu, letos na poseben način obeležujemo 140 let, odkar se je rodila naša Družba v Morneseju.


24.04.2012  Za štedilnikom

 

Od petka, 20. 4., do nedelje 22. 4., je pri sestrah hčerah Marije Pomočnice na Gornjem trgu v Ljubljani potekal kuharski tečaj za študente in mlade v poklicih. Tečaj je vodila s. Angelca, ki sicer živi in dela v skupnosti v Novem mestu.


23.04.2012  Škofijafe(j)st 2012: Zaupajmo v Gospoda


Aprilsko vreme. Dež in sonce, sonce in dež. A Marijanišče in njegova okolica je pokala od mladostnega smeha in razigranosti. V so okrilje stoletne stavbe prihiteli mladi murskosoboške škofije na svoje praznovanje.

23.04.2012  10. olimpijada katoliških študentskih domov

 

Šport je tudi tista aktivnost, kjer se lahko zabavamo in uživamo v  medsebojnem druženju. Zato kot vsako leto, se je tudi letos organizirala 10. katoliška olimpijada, kjer smo sodelovali katoliški študentski domovi.


20.04.2012  Dan odprtih vrat na Bledu

V soboto, 14. aprila 2012 med 14. in 17. uro so bila vrata skupnosti hčera Marije Pomočnice in Marijinega doma na Bledu odprta za vse, ki so želeli pobližje spoznati življenje in poslanstvo sester.


17.04.2012  Anima vikend

 

Minuli vikend, od 13. do 15. 4., smo se animatorji iz župnije Domžale intenzivno pripravljali na letošnji oratorij. Priprave so potekale na Sv. Mohorju v moravški župniji. Ker je vodilna tema letošnjega oratorija zgodba o Mariji Dominiki Mazzarello, smo na naše priprave povabili tudi sestro Barbaro.15.04.2012  Inšpektorialni dan – Upanje za ves svet

 

Pred Veliko nočjo smo se spraševale, kje bo letos naš »Emavs«, ko se zbere vsa inšpektorijalna skupnost. Bile smo že po vseh skupnostih v Sloveniji in na Hrvaškem, le hiše v Radljah še ne poznajo vse. Zanimivo bi bilo obiskati Dravsko dolino v Slomškovem letu.


31.03.2012  Srečanje družin v Marijinem domu na Bledu

Sobotno popoldne je čas, ki že pripada Gospodu v pričakovanju nedelje. V postnem času, pred praznikom Gospodovega oznanjenja smo se družine, v katerih živijo letošnji birmanci, srečale v varnem zavetju samostana hčera Marije Pomočnice na Bledu. Čas, ki smo ga preživeli skupaj je bil namenjen odmiku od sveta, zato da bi zmogli zaslišati Gospodov glas, drug drugega, starši svoje otroke in otroci svoje starše.


25.03.2012  Novo vodstvo salezijancev sotrudnikov v Sloveniji

Sveti Duh je kot pomoč pri reševanju mladine, ki je »najnežnejši in najdragocenejši del človeške družbe«, po Marijinem materinskem posegu obudil svetega Janeza Boska, ki je ustanovil Družbo svetega Frančiška Saleškega (1859), s sveto Marijo Dominiko Mazzarello pa ustanovo hčera Marije Pomočnice (1872). Janez Bosko je apostolsko moč salezijanske karizme razširil z uradno ustanovitvijo Združenja salezijanskih sotrudnikov kot tretje skupine salezijanske družine (1876).


21.03.2012  Marijin dom na Bledu je gostil dr. Metko Klevišar

V soboto, 17. marca 2012 smo v Marijinem domu HMP na Bledu gostili dr. Metko Klevišar, zdravnico, publicistko, predavateljico, prevajalko, avtorico mnogih knjig in dobitnico mnogih nagrad, Slovenko leta 1995, predvsem pa žensko, ki odkrito spregovori o sebi, o bolezni, sočloveku in njegovih stiskah, starosti, umiranju in spremljanju umirajočih, o smrti in o življenju.

21.03.2012  Ko Bog spregovori v tišini – postne duhovne vaje


Evangelij pripoveduje, da je Duh, potem ko se je po krstnem prizoru ob Jordanu spustil na Jezusa, vodil Jezusa najprej v puščavo, kjer ga je skušal hudič (Mt 3,16-4,1). Puščava je simbol posta in spraševanja vesti ter pomeni čas posebne Božje bližine, pa tudi čas preizkušenj. »V puščavi pripravite pot Gospodu, zravnajte v pustinji cesto našemu Bogu« (Iz 40,3).19.03.2012  Novoizvoljeni inšpektorialni svet Združenja salezijancev sotrudnikov v Sloveniji

Različne so poti, ki jih imajo kristjani na voljo, da živijo vero svojega krsta. Ena izmed poti je v Združenju salezijancev sotrudnikov (DBS), ki je ena od skupin salezijanske družine. Skupaj z Družbo sv. Frančiška Saleškega, z Družbo hčera Marije Pomočnice in drugimi skupinami, je udeleženo pri skupnem salezijanskem poklicu in soodgovorno za življenjsko moč don Boskovega načrta v Cerkvi in v svetu.


15.03.2012  Postno dobro delo

 

S starejšo veroučno skupino pri sv. Jakobu v Ljubljani vsakič med Postnim časom obiščemo nekoga, ki je starejši, ali je bolan in odvisen od drugih. Tako smo se razveselili povabila k Marijinim sestram, na Hrenovi ulici. One z veliko ljubeznijo že več let skrbijo za gospo Ankico.


14.03.2012  Duhovne vaje birmancev iz Grosuplja in Gorij

Med 9. in 11. marcem 2012 so se duhovnih vaj za birmance udeležili mladi iz Grosuplja in Gorij. Mladi so razmišljali ob svetopisemskem odlomku o trti in mladikah, odkrivali različne vidike svete maše ter spoznavali sv. Marijo Dominiko Mazzarello.


13.03.2012  Svetopisemske urice

Pri sestrah HMP na Bledu se malčki dvakrat na mesec zbirajo na svetopisemskih uricah. Na to biblično skupino za otroke med 3. in 6. letom so prišli tudi v četrtek, 8. marca 2012.

13.03.2012  Postne duhovne vaje na Bledu

Med 2. in 4. marcem so se v Marijinem domu na Bledu zbrali mladi iz vseh vetrov, da bi se malo ustavili, se duhovno okrepili in se tako pripravili na praznovanje velike noči.

11.03.2012  Karizma upanja za svet


Tema letošnjega Praznika hvaležnosti na svetovni ravni, ob 140-letnici ustanovitve naše redovne družbe je vabilo, da v odnosu do karizme živimo hvaležno in odgovorno, z evangeljsko logiko majhnega semena, ki po Božjem daru rodovitnosti in velikodušni razpoložljivosti številnih sester postane veliko drevo.


05.03.2012  Festa dei Giovani 2012


V nedeljo, 4. 3. 2012 smo se člani ZAO odpravili proti Italiji. Ljubljana je še spala, zato nas ni mogla slišati, kako smo se spravili v kombi in se nasmejali zaradi žličk za torto. Kombi je peljal Jure Babnik, izlet pa je organizirala s. Majda Pangeršič. Med potjo smo pobrali še dva voditelja in kmalu prečkali slovensko mejo.

05.03.2012  Duhovna priprava na veliko noč

V drugem postnem vikendu, 2. - 4. se je skupina žena zbrala na duhovni pripravi na veliko noč pri hčerah Marije Pomočnice v Novem mestu.

V petek popoldan nas je toplo sprejela sestrska skupnost. Večernemu pogovoru je sledila molitev križevega pota, v katero smo polagale tudi križe in težave svojih bližnjih.

V sobotni dan nas je pospremil Psalm 116 in nato še Rupnikov mozaik Božje ljubezni in odpuščanja. Zatem smo v dveh delavnicah pripravile okusno praznično kosilo in šopek vrtnic.

Prijetnemu druženju ob kosilu in sprehodu je sledilo srečanje z Gospodom v zakramentu spovedi in svete maše. Nato pa delavnici kuhanja in ustvarjanja, zvečer pa spoznavanje svetnice Marije Dominike Mazzarello.

Nedeljsko jutro nas je okrepilo ob Gospodovi mizi v župnijski cerkvi svetega Mihaela. Molitev-delo-druženje je prepletalo tudi ta dan in ogrevalo srca. Verjamem, da so naše družine ob vrnitvi čutile, da smo duhovno prenovljene.

 


04.03.2012  Dan odprtih vrat – bodi svet(il)nik

 

V soboto, 3. 3. 2012 je bilo iz Antonovega doma na Viču slišati petje, klepet, igre, tapkanje žoge predvsem pa veliko dobre volje. Vse to smo povzročali otroci, mladi in malo manj mladi ob dnevu odprtih vrat redovnih in duhovnih poklicev.


03.03.2012  Začetki odraslega skavtstva

Člani Zveze odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS)  so se v brezoviškem Marijinem domu danes sestali na enajstem svetu na katerem so se ozrli nazaj v preteklo leto in začrtali načrte za letošnjega. Po formalnem delu, ki so ga popestrili s pesmijo, so se skavtinje in skavti odpravili še na sv. Ano.


03.03.2012  Duhovna obnova novomeške KPŠ

V soboto, 3. marca 2012, so se slušatelji novomeške Katehetsko pastoralne šole zbrali na enodnevni duhovni obnovi. Po uvodnem ogrevanju so ob temi Ljubezen in odpuščanje z Gospodovimi očmi pogledali na svoje življenje in se pustili nagovoriti Božji besedi preko Psalma in dveh evangeljskih odlomkov. Gospod nas je nagovarjal ob Božji Besedi in podobi mozaika p. Marka Ivana Rupnika na ljubljanskih Žalah. Osebno razmišljanje, medsebojni pogovor, možnost svete spovedi in sveta maša so prenovili duha in telo. V vsakdanje življenje smo se vrnili pomirjeni ter z zavestjo, da vsako, tudi najmanjše delo storjeno z ljubeznijo, ostane za večno.


27.02.2012  Srečanja z Jezusom


Zimske počitnice so bile tudi za nekatere sestre, ki so čez leto v polnem teku aktivnosti, čas duhovne okrepitve. Povabljene smo bile na podaljšano duhovno obnovo na Bled, saj pol dneva na mesec včasih kar prehitro mine. To so bile kar »mini duhovne vaje«, ki so nas peljale k izviru našega posvečenega življenja.


20.02.2012  Pravičen in ljubeč katehet računa na Jezusovo ljubezen

Kateheti in katehistinje smo se od nedelje, 12. februarja, do petka, 17. februarja 2012, zbrali na 42. katehetskem simpoziju v Celju. Na dopoldanskih predavanjih se nas je zbiralo okrog sto katehetov.


20.02.2012  Duhovne vaje birmancev iz Jarš

Vikend od 17. in 19. februarja 2012 so s sestrami HMP preživeli v Marijinem domu na Bledu birmanci iz Jarš pri Domžalah, pridružili pa so se jim še nekateri birmanci iz Gorij. Ob Božji besedi in zgledu sv. Marije Dominike Mazzarello so poglabljali skrivnosti svete maše.

 

 


13.02.2012  Študentske počitnice

 

Ej, a gremo smučat? Smučat, pa saj je šele oktober! Ma ne zdaj, ob koncu izpitnega obdobja. Pa takrat bodo še izpiti ... Bomo že zrihtal, da jih ne bo več. In tako se je začelo. Motivacija za prve roke je bila odlična, še bolj odličen pa je bil vikend, ki smo ga med  od 9. - 12. 2. študentje in mladi v poklicih skupaj s s. Metko in Klemenom preživeli v Bohinjski Bistrici.
13.02.2012  Duhovne vaje birmancev iz Rovt in Gorij

Med 10. in 12. februarjem 2012 so se birmanskih duhovnih vaj udeležili mladi iz Rovt in Gorij. Skupina 30 birmancev je skupaj z animatorji pod vodstvom sester ob svetopisemskem odlomku o trti in mladikah razmišljala o sveti maši in spoznavala sv. Marijo Dominiko Mazzarello.


11.02.2012  Marijina družbica v domu starejših Rakičan

V sneženem in mrzlem jutru je februarsko srečanje Marijine družbice potekalo v domu starejših v Rakičanu in to prav na god Lurške Matere Božje. Najprej smo se podali v kapelo v domu in priporočili Mariji vse, s katerimi se bomo danes srečali in tudi sebe izročili v Njeno varstvo.

09.02.2012  Geograf in filozofinja o Angoli

Tomaž in Vesna, predstavnika Projekta Angola, sta nam na februarskem misijonskem večeru POTA skozi vodenje s. Barbare HMP in vprašanja iz publike razdala izčrpni osebni izkušnji. V gosteh sta bila pri sestrah HMP - salezijankah, ki vodijo dobre šole za revnejše otroke.


04.02.2012  "Oratorij je v tebi!"


Sestre hčere Marije Pomočnice smo se v soboto, 4. februarja zbrale na Gornjem trgu v Ljubljani za pastoralno srečanje. V dopoldanskem času smo poglabljale novi katekizem za mlade - Youcat. Z različnimi dinamikami in delom v skupinah smo spoznavale njegovo zgradbo in se pobliže srečale z njegovo vsebino.


01.02.2012  Poslanica SMG

 

Tudi letos je vrhovni predstojnik Pascual Chavez mladim iz salezijanskega mladinskega gibanja napisal poslanico ob prazniku sv. Janeza Boska. "Moji dragi sinovi, predragi mladi salezijanskega mladinskega gibanja, pišem vam kot oče in prijatelj po svojem devetem nasledniku."


31.01.2012  On je svetnik in jaz to čutim


V torek, 31. 1. 2012, je praznoval velik prijatelj mladih, Janez Bosko. Tudi v našem študentskem domu smo skupaj s sestrami praznovale ta praznik. Sestre so nam  v ta namen zaigrale kratek odlomek iz don Boskovega življenja, ko je prišel v vas Mornese v severno Italijo s številčno skupino mladih fantov.

29.01.2012  Don Bosko biva v nas in živi za nas!


»Vesel sem vas!« je vzklikal don Bosko v teh dneh, ko smo se zbirali ob njegovem prazniku, da bi se tudi mi veselili in zahvaljevali. V nedeljo, 29. januarja, smo se pod okriljem Marije Pomočnice na Rakovniku družili člani salezijanske družine, mladi in vsi, ki želimo stopati po poti svetosti ob zgledu sv. Janeza Boska.

29.01.2012  Vikend sorodnikov in prijateljev HMP na Bledu

Zadnji vikend v januarju 2012 smo sestre hčere Marije Pomočnice pripravile duhovne vaje za naše starše, sorodnike in prijatelje.  Preko klepeta in pogovora, molitve, ogleda filma ... smo spoznavali don Boska, ki ne bi bil to, kar je, brez svoje mame Marjete. Njeno preprosto življenje, bogati nasveti, globoko zaupanje v Boga in konkretna dejanja ljubezni so usmerjala tudi don Boska po pravi poti.

29.01.2012  Don Boskov praznik v Murski Soboti

Zunanjo slovesnost praznika sv. Janeza Boska smo v Murski Soboti obhajali v soboto, 28. 1. 2012 pri večerni sveti maši.

28.01.2012  Srce se ne boji!

Duhovnik g. Gregor Kunej je imel v soboto, 28. januarja 2012 v Marijinem domu na Bledu predavanje, ki pa v svojem bistvu ni bilo predavanje, ampak premišljevanje oziroma povzetek predavateljevega osebnega doživetja ob srečanju z bl. Lojzetom Grozdetom. Z njim se je srečal na poseben način kot župnik na Mirni. 

28.01.2012  V spoznavanju in posnemanju don Boska


Za leto 2012, ki je prvo v triletni pripravi na 200-letnico rojstva sv. Janeza Boska (1815-1888), je vrhovni predstojnik Pascual Chávez Villanueva izbral vezilo, ki poglablja poznavanje očeta in učitelja mladine.

25.01.2012  Jaz sem trta, vi mladike!

Za nas birmance, je zelo pomembna tema pogovora, odnos do Boga in staršev. Vsak deveto ali osmošolec, ki se pripravlja na sveto birmo potrebuje nekoga, ki mu odgovarja na verska vprašanja, ga pelje do pravega pomena Cerkve in ki mu razloži klic Boga.

22.01.2012  Letno srečanje nekdanjih gojencev Vrtca Lavra

Vsako leto v drugi polovici meseca januarja je priložnost za srečanje vseh, ki so obiskovali Vrtec Lavra v Murski Soboti ali na Tišini.
Pripravljalna ekipa: Ana, Matija, Janja in Miha pod vodstvom s. Ivice in s. Simone, je predhodno pripravila program srečanja.


20.01.2012  30. Dnevi duhovnosti salezijanske družine


Pod geslom »Jaz sem Dobri Pastir« so se v četrtek, 19. januarja v salezijanski vrhovni hiši v Rimu začeli 30. dnevi duhovnosti salezijanske družine. Iz več razlogov je tokratno dogajanje posebno: pomeni namreč začetek obdobja, ki vodi Salezijansko družino k obhajanju 200-letnice rojstva sv. Janeza Boska in udeležencem ter celotni Salezijanski družini bo izročena t.i. Listina karizmatične istovetnosti Salezijanske družine.


20.01.2012  Vokalna skupina Odtenki


Odtenki so dekliška vokalna skupina, ki se navdušujejo nad duhovno glasbo. Zbirajo se v prostorih sester HMP, na Gornjem trgu v Ljubljani ter vsak ponedeljek s petjem oblikujejo češčenje Najsvetejšega.

18.01.2012  Duhovne vaje birmancev iz Zasipa in Blejske Dobrave

Med 13. in 15. januarjem 2012 je bilo v Marijinem domu na duhovnih vajah 21 birmancev iz Zasipa in Blejske Dobrave. Poglabljali so se v skrivnost svete maše, za vodilo pa jim je bila Božja beseda iz Janezovega evangelija o trti in mladikah. Zgled, ki jih je pri tem spremljal pa je bila svetnica Marija Dominika Mazzarello. O njej so si gledali tudi film.

17.01.2012  Koledovanje v Gorjah in srečanje kolednikov v Ljubljani

Na Štefanovo, 26. decembra 2011, se nas je devet skupin, 30 otrok-kolednikov z devetimi  spremljevalci, odpravilo po Gorjah. Pridno smo obiskali večino domov, prepevali, izrekli dobre želje in voščila in prosili za darove za misijonarje.

13.01.2012  Slovo od s. Ivanke Mešiček

 

V svetišču vseh svetih na ljubljanskih Žalah smo se v petek, 13. januarja 2012 poslovili od s. Ivanke Mešiček. Na spominski dan sv. Marije Dominike Mazzarello se je tako pridružila naši sestrski skupnosti v nebesih, od koder bo presvetljena z Gospodovo ljubeznijo zrla na vse za katere je darovala življenje.


12.01.2012  Božji dotik skupine SPES


Prvi DRG večer na Rakovniku  v letu 2012 smo pričakali in doživeli s skupino SPES. Sestavljajo jo sestre Monika, Urška in Bojana Ivančič, ki prihajajo iz Veržeja. Kot rade povedo, njihovo ime - SPES - pomeni upanje in njihovo največje upanje je On, ki je ljubezen.

 


10.01.2012  Osmrtnica

 

»Jaz sem kruh življenja. Kdor pride k meni, gotovo ne bo lačen, in kdor vame veruje, gotovo nikoli ne bo žejen. Volja mojega Očeta je namreč, da ima vsak, kdor gleda Sina in veruje vanj, večno življenje, in jaz ga bom obudil poslednji dan.« /prim. Jn 6/

 

 


09.01.2012  Duhovne vaje birmancev z Vrhnike

V Marijin dom na Bled je med 6. in 8. 1. 2012 prišlo na duhovne vaje 42 birmancev z Vrhnike skupaj s štirimi animatorji in kaplanom Alešem Pečaverjem.

08.01.2012  Znamenja Božje ljubezni v srcu Evrope

Zvečer 6. januarja se je v mestecu Ariccia pri Rimu zaključilo dvodnevno srečanje vseh evropskih inšpektoric HMP na temo »razmišljanja o Evropi«. Srečanju je predsedovala vrhovna predstojnica, m. Yvonne Reungoat, navzoče pa so bile tudi nekatere vrhovne svetovalke ter članice t.i. »komisije za Evropo«.


05.01.2012  Gospodovo razglašenje

V četrtek, 5.1. 2011, smo prebivalke našega doma skupaj s sestrami praznovale praznik Svetih treh kraljev. Za ta dogodek smo se vsi zbrali v veži. Tam je salezijanec Srečko Golob blagoslovil kredo in sol, nato pa smo šli po celem domu  in s kadilom ter blagoslovljeno vodo blagoslovili vse prostore.


05.01.2012  Silvestrovanje v Marijinem domu

Pet družin, ki se zbirajo v zakonski skupini pri frančiškanih v Ljubljani, in šestnajst mladih od vsepovsod se je odločilo, da želi novo leto pričakati na poseben način. V Marijin dom na Bled so prišli že v petek, 30. decembra 2011.

04.01.2012  Brazilski pozdrav vsem kolednikom


Že nekaj dni po Sloveniji poteka Trikraljevska akcija. V petek pa bodo otroci skupaj s Tremi kralji pred Jezusa v jaslice položili svoje darove, ki jih namenjajo za otroke v misijonih. Iz vroče Brazilije se nam s hvaležnimi pozdravi oglaša s. Agata Kociper.

 


04.01.2012  Skupina SPES se predstavi


Glasbena skupina SPES se bo predstavila na DRG večeru, 12. januarja 2012 ob 20.00, na Gradu Rakovnik. Najstarejša članica, Bojana živi v ŠD Alojzije Domajnko na Gornjem trgu. V domu si prizadeva za glasbeno udejstvovanje študentk in sodeluje pri tamkajšnji pevski skupini Odtenki.Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Nič naj te ne vznemirja:

kdor ima Boga, ima vse!

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
SANJE SE URESNIČUJEJO
V Spominih je Janez Bosko zapisal: »Zvečer tistega dne (po novi maši v Castelnuovu) sem se vrnil v družino. A ko sem bil blizu hiše in sem uzrl kraj sanj, nisem mogel zadržati solz in sem rekel: 'Kako čudoviti so načrti Božje previdnosti! Sedaj je prišel čas, ko je tudi Janez začenjal vse razumevati. (iz knjige: V začetku je bila mati)

 Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon