Arhiv novic, januar 2013

31.12.2013  Božično srečanje juniork

Kot je že tradicija zadnjih let, smo se tudi letos v dneh po božiču zbrale vse sestre, ki še nimamo večnih zaobljub, skupaj z inšpektorico, da bi preživele nekaj dni skupaj in poglobile kakšno temo.


30.12.2013  Praznik Svete družine

Sestre na Bledu smo se na poseben način veselile praznika Svete družine, saj je prav njej posvečena tudi naša kapela. Skupaj z verniki smo jo včeraj pri sveti maši počastili, se Bogu zahvalili za dar naših družin in mu izročili vse stiske, ki jih družine doživljajo.

26.12.2013  Nova misijonarka

Skupaj z novoletnim voščilom smo iz vrhovne hiše v Rimu na božični dan prejele novico, kam vrhovna mati pošilja 14 novih misijonark. Med njimi je naša s. Metka Kastelic. Po zaključenem letu priprave bo poleti odšla oznanjat Kristusa brazilski mladini, v inšpektorijo Brezilija San Paolo.

Sestri Metki in ostalim novim misijonarkam želimo obilo Božjega blagoslova in Marijinega varstva!


26.12.2013  Nov življenjepis o s. Anici Žitek

s. Anica Žitek HMP
* Krog, 19.2.1921 - † Torino, 29.9.1947

 

Sestra Anica Žitek ni želela životariti, ampak zares živeti, okušati življenje v vsem, kar je prinašalo. Od otroških let dalje ji ni bilo prizaneseno s težkimi preizkušnjami. Solze bolečine je znala kmalu nadomestiti s smislom in vedrino. Od kod njena skrivnost veselega življenja?

Izkušala je, da jo Bog ljubi, jo sprejema in ji je blizu. V vztrajnem iskanju je najdevala odgovore na mnoge zakaj.

Kot sestra salezijanka (hči Marije Pomočnice) je želela prinašati Božjo ljubezen mladim, zlasti tem, ki jih je življenje za marsikaj prikrajšalo.26.12.2013  Adventne duhovne vaje

 

HIŠA KRUHA za vsakega!
duhovne vaje za študente in mlade v poklicih,
Bled, 13.-15. 12. 2013

"Ti si moj ljubljeni sin/hči, nad teboj imam veselje!" Kolikokrat nam to šepeče Jezus na uho, pa ga ne slišimo ali ga nočemo slišati, ne čutimo njegove prisotnosti ali bežimo pred njim. Zakaj? Želi nam vendar sporočiti, da nas ima rad take, kakršni smo. Govori nam, da smo tako kot njegov kruh tudi mi: izbrani, blagoslovljeni, razlomljeni in podarjeni.

Adventne duhovne vaje so bile priložnost, da smo se malo umaknili iz drvečega sveta, polnega informacij in obveznosti, ki nas vlečejo iz ene smeri v drugo. Čas, da smo lahko ob predavanjih prisluhnili Božji besedi, v tišini se posvetili sebi ter ob delu v skupini odkrili, da je še nekdo, ki čuti, razmišlja podobno kot mi. Med nami ni manjkalo smeha ob obedu, presenečenj in sladkanja s torto, sprehoda okoli jezera, petja in plesa ob kitari, glasnih pogovorov in navdušenja ob igri ročnega nogometa. Pa tudi duhovni voditelji so bdeli nad nami, bili so naši učitelji, vzorniki, a hkrati prijatelji in zaupniki. In v vsem tem dogajanju je bil v središču med nami Jezus, v podobi otroka, v podobi kruha, v podobi križanega. Še bolj smo čutili njegovo navzočnost pri sveti maši in njegovo odpuščanje pri sveti spovedi.

Mogoče se marsikdo izmed nas prej ni zavedal, kakšne blagoslove je v življenju že prejel. Pa ne le to, vsi imamo možnost blagoslavljati druge, njihove misli, besede in srce (s križem na čelo, usta, srce). Ko bomo občutili svojo krhkost, ranljivost, se naučili odpuščati, takrat bomo lahko v polnosti zaživeli in blagoslavljali tudi druge. Človek je najbolj izpolnjen, ko se daje drugim, ko jim podari svoje veselje, svoje misli ali svoj čas.

Nataša Uršič

 


26.12.2013  Sprejem novih ministrantov v Radljah ob Dravi

V nedeljo, 22. 12. 2013, smo v župniji Radlje ob Dravi sprejeli med ministrante štiri nove člane. Denis, Dejan, Filip in Nik so si prvič nadeli ministranske obleke in izrekli ministrantsko obljubo. Veseli smo štirih novih članov v ministrantskih vrstah naše župnije. Želimo jim veliko veselja in vztrajnosti pri ministriranju.

26.12.2013  Sprejem novih ministrantov v Vuzenici

Za ministrante v župniji Vuzenica je bila sobota, na predvečer 4. adventne nedelje, 21. decembra 2013, poseben dan. Pri večerni sveti maši so bili v ministrantsko službo sprejeti novi člani: dva Matevža, Tadej, Tim, Aljaž, Andraž, Anja in Ana.

Vsak ministrant je prejel znamenje svoje službe: novo bogoslužno obleko in svetinjico sv. Dominika Savia, zavetnika ministrantov.22.12.2013  Svetopisemske urice na Bledu

Tudi v letošnjem šolskem letu na Bledu potekajo svetopisemske urice. Na prvem srečanju smo se zbrali trije otroci, potem pa vsakič več, tako da nas je zdaj enajst. Z nami so s. Katja Balažic, ga. Brigita Lukman, s. Barbara Močenik in s. Julka Jeklar.

19.12.2013  Bratstvo, temelj in pot do miru

Izšla je poslanica papeža Frančiška za 47. svetovni dan miru, ki bo potekal 1. januarja 2014. Dokument z naslovom Bratstvo, temelj in pot do miru nas spodbuja h graditvi miru v družinah, v mednarodnih odnosih ter v finančnem in gospodarskem svetu.


V poslanici, papež Frančišek poudari, da je bratstvo treba odkriti, ljubiti, doživeti, oznanjati in o njem pričevati. »Bratstvo je namreč temeljna razsežnost človeka, ki je bitje odnosov. Živo zavedanje te odnosnosti nas vodi, da vidimo in obravnavamo vsako osebo kot pravo sestro in pravega brata,« piše papež.

 

Izvor vsakega bratstva je družina, kjer se učimo te drže s pomočjo odgovornih vlog vseh družinskih članov, predvsem pa matere in očeta. Da bi bolje razumeli to poklicanost človeka k bratstvu, je pomembno, da poznamo Božji načrt, ki je predstavljen v svetih spisih, v nadaljevanju piše papež in spregovori o Abelu in Kajnu, ki sta v osnovi brata. Njuna pripoved nas uči, da je človeštvo poklicano k bratstvu, opozarja pa tudi na tragično možnost izdaje tega bratstva. O tem pričuje vsakodnevni egoizem, ki je osnova mnogih vojn in krivic. Mnogi ljudje umirajo izpod roke brata in sestre, ki se ne znajo prepoznati kot taki, da so namreč ustvarjeni za vzajemnost, občestvo in dar. Bratstvo po Frančiškovih besedah izhaja iz Boga, ki je Oče vseh ljudi. Gre za osebno in konkretno ljubezen, ki s tem, da je sprejeta, postane dejavnik, ki spreminjanja življenje in odnose z drugimi ter uči solidarnosti. Človeško bratstvo je obnovljeno z Jezusom Kristusom in v njem. Križ je dokončni prostor utemeljitve bratstva.


Papež dodaja: »Z zaskrbljenostjo spremljamo naraščanje raznih vrst stiske, izključevanja, osamljenosti in različnih oblik patološke odvisnosti. Takšna revščina se lahko preseže samo preko ponovnega odkritja in ovrednotenja bratskih odnosov znotraj družin in skupnosti, preko delitve veselja in žalosti, težav in uspehov, ki spremljajo življenje oseb."

»Vsaka naša dejavnost,« še zapiše papež Frančišek, »mora biti zaznamovana z držo služenja osebam, predvsem tistim najbolj oddaljenim in neznanim. Služenje je duša tistega bratstva, ki gradi mir.«


povzeto s spletne strani Radia Vatikan


19.12.2013  EVANGELII GAUDIUM

"EVANGELII GAUDIUM - EVANGELJSKO VESELJE napolnjuje srce in celotno življenje ljudi, ki se srečajo s Kristusom; ljudi, ki pustijo, da jih Kristus odreši greha, žalosti, notranje praznine, osamljenosti." Tako se začenja apostolska spodbuda svetega očeta Frančiška, ki je izšla v torek, 26. novembra 2013.


15.12.2013  Odpoved glavni vlogi zaradi višjih ciljev

18-letna Maria Luce Gamboni je uspela! Bila je izbrana na avdiciji za vlogo Julije v novem muzikalu Romeo in Julija..., le nekaj dni pred prvim nastopom pa je dekle, znana pevka iz Pesara v Italiji, projekt opustilo, saj so od nje pričakovali, da bo v nekemj prizoru zaigrala pomanjkljivo oblečena, le v prosojni tuniki.

 


12.12.2013  Adventna duhovna obnova z birmanci

Na adventnem srečanju birmancev iz župnije Kranj - Drulovka, ki je potekalo v soboto, 7. decembra, v Marijinem domu,  smo pripravljali prostor Prihajajočemu in ga prosili: "Verujem, pomagaj moji neveri!"


10.12.2013  Prvo pripravljalno srečanje za Misijonski projekt 2014 v Mozambiku

Med 6. in 8. decembrom 2013, je na Gornjem trgu v Ljubljani potekalo prvo srečanje mladih prostovoljcev za misijonski projekt »Mozambik 2014«. Na vikend se je prijavilo 7 prostovoljcev, ki smo se pod mentorstvom sestre Majde pripravljali na prostovoljno misijonsko izkušnjo.


10.12.2013  Peka piškotov in Miklavžev obisk v ŠDAD

Prišel je čas, ki je v spominu ljudi zapisan kot čas veselega pričakovanja in obdarovanja. To je tudi čas, ko iz kuhinje zadiši po okusnih piškotih in drugih dobrotah. V našem domu ni nič drugače. Študentke smo priskočile na pomoč Sv. Miklavžu in zavihale rokave, saj sam vsega ne more opraviti. Imele smo priložnost, da smo same izbrale kakšne piškote bomo spekle.

08.12.2013  Brezmadežna in sprejem novih članov v Murski Soboti

Na vigilijo Brezmadežne (7. 12. 2013) so se člani Marijine družbice zbrali na srečanju, kjer so se pripravili na sprejem novih članov. Ob 17. uri so se ogreli z igro in tako lažje nadaljevali s petjem in z drugimi potrebnimi vajami za mašo. Ura se je hitro premikala naprej in že je bil čas, da smo pohiteli v cerkev, kjer je sv. mašo vodil kaplan Goran Merica.

05.12.2013  Duhovne vaje ministrantov Radlje, Vuzenica, Remšnik

Tudi letos smo se ministranti odpravili na duhovne vaje. Te so potekale od 29. novembra do 1. decembra 2013 v župnijskem domu na Remšniku. Skupaj z animatorji in sestro nas je bilo 26.

V petek sem si pripravila vse potrebno in zložila v kovček. Ob pol šesti uri je moja mama Vida in mene odpeljala na Remšnik. Odložili smo prtljago, se poslovili od staršev ter odšli v cerkev, kjer smo s sveto mašo pričeli duhovne vaje. Po maši smo se razvrstili v sobe, si pripravili postelje in se razpakirali.05.12.2013  Drugi vikend birmancev z Vrhnike

Sveta birma je zakrament potrditve v veri. Ob podelitvi tega zakramenta birmanec prejme Božjo milost in darove Svetega Duha: dar modrosti, dar umnosti, dar svéta, dar moči, dar vednosti, dar pobožnosti in dar strahu Božjega. Da pa bi birmanec lahko sprejel vse te darove, ki mu jih bo podaril Sveti Duh se mora na to pripraviti. Zato smo se animatorji skupaj z Vrhniškim kaplanom odločili, da se udeležimo priprav na birmo v obliki birmanskega vikenda, od 29. novembra do 1. decemra, pri hčerah Marije Pomočnice na Bledu z naslovom Vse je mogoče tistemu, ki veruje.

 


05.12.2013  Prvi vikend birmancev z Vrhnike

Od 22. 11. do 24. 11. 2013 se je del vrhniških in podlipskih birmancev udeležilo Duhovnih vaj pred birmo, ki so jih povezovale sestre HPM. Kot vedno smo na Bled prišli z mešanimi občutki. Ti so bili prisotni tako pri aminatorjih kot tudi pri birmancih. Kot vsaki birmanci, ki pridejo sem, niso vedeli, kaj jih na Bledu čaka. Zato so bili sprva zadržani, malo preizkušali nas, animatorje kot tudi sestre.


05.12.2013  Birmanske duhovne vaje na Sv. Primožu na Pohorju

Od 22. do 24. novembra 2013 smo imeli birmanci Vuhreda in Vuzenice duhovne vaje. Spoznali smo, da nas ima Jezus rad, da nas kliče in da moramo biti prijazni in strpni drug do drugega. Srečali smo apostola Petra in blaženega papeža Janeza Pavla II.
S svojim pričevanjem nas je nagovorila gospa Senta Kričej Lorenci, ki nam je povedala, kako živi svojo vero v družini in kako je povezana z Jezusom. Zelo rada ima župnišče na Sv. Primožu, kjer je bila veliko let udeleženka in animatorka. Prisluhnili smo tudi s. Danijeli Kordeš, ki je spregovorila o tem, kako jo je Jezus poklical, da je postala sestra.

04.12.2013  Evropsko srečanje SMG

Med 29. novembrom in 1. decembrom, je v Krakovu na Poljskem potekalo že deveto evropsko srečanje salezijanskega mladinskega gibanja.

Slovenijo so zastopali s. Majda Pangeršič, Boštjan Jamnik (SDB) in Blažka Merkac. Skupaj še s predstavnico iz Hrvaške in salezijancem iz Avstrije, so se odpravili na pot že v zgodnjih urah v petek. Na poti do Krakova so se ustavili v Velehradu na Češkem in rojstnem kraju papeže Janeza Pavla II., v Wadowicah na Poljskem.

Evropsko srečanje SMG je bilo v petek v znamenju refleksije leta, zgodovini SMG, predstavitvi gibanja na Hrvaškem in Poljskem, srečanju z mladimi s Poljske in večerne molitve.
Naslednji dan so dan pričeli s sveto mašo, ter dopoldne nadaljevali s formativnim delom, kjer so prisluhnili o družbeni odgovornosti , ki je del SMG - na kakšen način lahko mladi prepoznavamo potrebe v naših skupinah, državah, ter kako se jih lotiti in jih reševati. Sledilo je delo po skupinah, v katerih so si udeleženci podelili med seboj soje izkušnje in primere iz posameznih držav.
Don Fabio Attarad, ki se je oglasil preko skypa, je mlade nagovoril in jim dal nekaj smernic o čem naj razmišljajo v prihajajočem letu. Tako je rekel, da SMG ni skupina, temveč gibanje, ter da je za to potreben proces, pot. SMG pa ne sme pozabiti na vsebino: v središču je Jezus, ne vzgajamo z metodo, temveč živimo PVS in salezijansko mladinsko duhovnost. Sledilo je delo po regijah, pregled dokumenta SMG, ter podelitev z drugimi regijami.
Večer je bil v znamenju spoznavanja in odkrivanja Krakova.

Nedelja, zaključek srečanje, je bila namenjena podelitvi dobrih praks iz posameznih držav. Slovenija je predstavila obisk relikvij sv. Janeza Boska in Oratorij. Po refleksiji in sklepih za naprej, je sledilo skupno fotografiranje in razkritje države,ki bo gostila jubliejno deseto srečanje evropskega SMG - Avstrija (Dunaj).

"Mladi ste poklicani, da ste misijonarji za druge mlade." s. Maria del Carmen


01.12.2013  Duhovna obnova za salezijansko družino

V soboto, 23. novembra 2013 smo obhajali 112. obletnico prihoda salezijancev na Rakovnik. Pot so jim takrat s svojo zavzetostjo in globoko željo, delati za dobro mladih po don Boskovem zgledu, pripravili salezijanci sotrudniki. Prav na to obletnico se je na Rakovniku, na letnem srečanju, zbrala vsa Salezijanska družina. Poleg salezijancev in sotrudnikov, še hčere Marije Pomočnice, člani Združenja Marije Pomočnice, bivši gojenci in gojenke in drugi prijatelji sv. Janeza Boska in Marije Pomočnice.


29.11.2013  Bodoči voditelji svetopisemskih uric

Usposabljanje za voditelje in voditeljice svetopisemskih uric je potekalo v soboto, 16. novembra, na Rakovniku, kjer sta nas s. Joži Merlak in s. Ivica Oblak preko nasvetov in veliko praktičnih vaj opogumili in navdušili za vodenje Svetopisemskih uric.25.11.2013  Mogočno se dvigni nam spev iz srca

 

Marijin dom so prejšnji vikend, od 16. do 17. oktobra 2013, napolnili glasovi župnijskega mešanega pevskega zbora iz Šempetra pri Novi Gorici.


25.11.2013  Filmski večer

"Kaj je zame čudež? Kaj je zame vera?" smo se spraševali tako otroci in mladi kot tudi odrasli v uvodnem delu filmskega večera, ki se je zgodil v soboto, 16. oktobra 2013, v Marijinem domu na Bledu.


18.11.2013  Zaposleni vrtca Lavra v Veržeju

Povezavo med vikendom na temo preventivnega sistema in našim vrtcem Lavra je moč hitro najti, saj je salezijanska karizma bistvena prvina tega vrtca. Da pa bi jo še bolje spoznali, smo se zaposleni v Miklavževem zavodu, pod katerega spada omenjeni vrtec, zbrali 15.-17.11. v Veržeju pri salezijancih

15.11.2013  Zbor Salezijanskega mladinskega gibanja

 

V petek in soboto, 8. in 9. novembra, smo se v Dominikovem domu na Pohorju zbrali predstavniki skupin in organizacij, ki v Sloveniji delujejo v don Boskovem duhu. Tema letošnjega Zbora Salezijanskega mladinskega gibanja je bila salezijanska mladinska duhovnost.


04.11.2013  Zaključek 5. inšpektorialnega zbora

Inšpektorialni zbor, ki se je začel v soboto, z duhovno obnovo za vse sestre in nadaljeval v nedeljo z dopoldanskim delom, v katerem je inšpektorica s. Damjana Tramte predstavila življenje inšpektorije v preteklih šestih letih ter s popoldanskim delom, ko smo so se nam pridružili nekateri laični sodelavci in člani salezijanske družine.
V naslednjih dveh dneh molitve, pogovorov in doživljanja sestrske povezanosti smo zborovalke še naprej skušale prisluhniti Svetemu Duhu, da bi spoznale, kako prenoviti življenje, da bi bile naše skupnosti zares topli domovi Božje prisotnosti in pristnih medsebojnih odnosov, kjer bi se mladi in vsi, ki vstopijo vanj, mogli srečati z ljubečim Bogom. V ponedeljek zvečer se nam je pridružil slovenski salezijanski inšpektor g. Janez Potočnik, v torek pa hrvaški salezijanski provincial g. Pejo Orkić. Oba sta z nami delila Kruh Besede in salezijanske karizme.
Izvolile smo zastopnico, ki se bo poleg inšpektorice s. Damjane Tramte, prihodnjo jesen v Rimu udeležila vrhovnega zbora, s. Majdo Pangeršič.
Izdelale smo načrt poklicne pastorale in si ob koncu zadale tri usmeritve, ki bodo naše skupnosti spremljale v naslednjem šestletnem obdobju: Božji pogled, trud za askezo časa in prizadevanje za pristne medsebojne odnose.


03.11.2013  Duhovne misli s. Brigite Zelič za mesec oktober

S. Brigita Zelič je v mesecu oktobru pripravljala duhovne nagovore za televizijo Vaš kanal. Najdete jih tukaj. Besedilo pa je na voljo tukaj.

29.10.2013  Srečanje Inšpektorialnega zbora s sodelavci

 

 

V nedeljo, 27. oktobra, smo se nekateri sodelavci, ki z veseljem sodelujemo s sestrami HMP pri raznih programih, odzvali povabilu »Bodimo danes skupaj z mladimi DOM, ki oznanja evangelij«. To je bila vodilna misel 5. zbora slovensko-hrvaške inšpektorije Družbe hčera Marije Pomočnice.


28.10.2013  Otvoritev 5. inšpektorialnega zbora

Dvorana Marijinega doma na Bledu se je 26. oktobra napolnila s sestrami iz vse slovensko-hrvaške inšpektorije. To je bil za nas sestre dan duhovne obnove, da bi prenovljene in odprte Svetemu Duhu začele s 5. inšpektorialnim zborom, v katerem se pregleda prehojena pot in se začrtajo smernice za prihodnost.

 


28.10.2013  Vse je mogoče, tistemu, ki veruje.


Te besede so nas spremljale na duhovnih vajah, ki smo se jih v preteklem tednu, od 18. do 20. oktobra, udeležili birmanci župnije Borovnica s svojimi animatorkami. Na duhovnih vajah nas je spremljal domači g. župnik, ki je tudi daroval sveti maši med našim raznolikim programom.
21.10.2013  Misijonska izkušnja

Še vedno mi po hrbtu tečejo kaplje znoja, še vedno mi v nos sili kamboški prah, še vedno slišim glasove naših deklet, še vedno vidim obraze preproste sreče in še vedno čutim vso Ljubezen svoje misijonske izkušnje.


20.10.2013  Ameriški veleposlanik pri nas, v Prekmurju

V slogi ali prijateljskem druženju je moč, kar je potrdil tudi obisk ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija z ženo Sharon v Prekmurju, 17. 10. 2013. Visoka gosta, ki sta v resnici zelo preprosta in zavzeta katoličana,


19.10.2013  Vrhovni predstojnik na Hrvaškem


Ob obhajanju 100-letnice prihoda salezijancev na Hrvaško je bil minuli vikend v Zagrebu praznik za vso salezijansko družino. Občutja hvaležnosti za preteklost in neuklonljivo upanje v prihodnost je s svojo navzočnostjo in besedo izrazil tudi 9. don Boskov naslednik, vrhovni predstojnik don Pascual Chavez. Nagovoril je vse navzoče, zlasti mlade salezijanskega mladinskega gibanja, brate salezijance, skupine salezijanske družine, ki delujejo na Hrvaškem ter BIH in seveda hčere Marije Pomočnice slovensko-hrvaške inšpektorije.

18.10.2013  Novo akademsko leto

Največkrat ponedeljki predstavljajo najdaljše, najtežje in najbolj dolgočasne dneve v tednu. Toda zadnji dan septembra se je za prebivalke študentskega doma Alojizije Domajnko odvrtel v bolj neobičajnem ritmu.


18.10.2013  Mladi redovniki in redovnice

Mladi redovniki in redovnice se vsako leto zberemo na skupnem vikendu. Tako je bilo tudi letos. Dneve od 11.-13. oktobra 2013 smo preživeli v Marijinem domu na Bledu, kjer so nas gostile hčere Marije Pomočnice.


 


11.10.2013  V koga verujem?

Župnija Ljubljana - Šentvid je od 4. do 6. oktobra pripeljala svoje birmance v Marijin dom k sestram HMP na duhovne vaje z naslovom "Vse je mogoče tistemu, ki veruje". Z velikim veseljem so jih spremljali in spodbujali njihovi animatorji in kaplan g. Gašper. 


09.10.2013  Srečanje najmlajših NG in članov MD

Mogoče še ne veste, da se je vrtec Lavra s prvim oktobrom preselil v nove, lepe in velike prostore?! V soboto 5. oktobra so si ga z veseljem prišli ogledat najmlajši nekdanji gojenci. To so otroci prve triade, ki so komaj čakali, da se naigrajo v novih igralnicah, da se po dolgem času spet srečajo in obudijo spomine na vrtčevska leta.

03.10.2013  Pojdite v Rim, Mornese, Torino, v svet…

Minil je prvi mesec, odkar sem odšla. Gospod pa me je že čakal v Vrhovni hiši, kjer me je sprejela velika skupnost, kjer delim življenje s sestrami iz 35 narodnosti. Še bolj pa smo med seboj povezane nove misijonarke. Naj nas kar predstavim:  Agata in Maria Yu sta Korejki. Iz Timorja prihajata Uršula in Fernanda, iz Vietnama pa Teresa in Marija Anh. Po ena pa prihajamo iz sledečih dežel: Idalina iz Paraguaja, Rona iz Indije, Rosalina iz Brazilije, Linda iz Haitija, Claudia iz Argentine, Lucia iz Mozambika, Anna iz Poljske in sama  iz Slovenije.02.10.2013  Duhovne vaje žalskih birmancev

Mladi iz župnije Ljubljana-sv. Križ so v vikendu od 27. do 29. septembra 2013 v Marijinem domu na Bledu opravili duhovne vaje v pripravi na prejem zakramenta svete birme.

23.09.2013  Stična mladih za nami ...

Tisti, ki smo bili v Stični v soboto, 21. septemra 2014, lahko potrdimo, da je bilo vzdušje veselo, polno najrazličnejših spodbud za uresničevanje letošnjega  gesla: "Pojdite in naredite vse narode za moje učence ." (Mt 28,19)

 20.09.2013  Sveta Lucija ponosna na zbor

Že četrto leto smo se pevci cerkvenega pevskega zbora Svete Lucije zbrali od 13. do 15. septembra v Marijinem domu, kjer smo imeli intenzivne vaje.


10.09.2013  Sprejem neveste v domači skupnosti

Po izpovedi večnih zaobljub se je s. Martina v nedeljo, 8. septembra 2013, vrnila na Bled v svojo skupnost.

10.09.2013  Vse je mogoče tistemu, ki veruje

V Marijinem domu so v času devetdnevnice v pripravi na birmo opravili duhovne vaje mladi iz Cirkovc. Udeležili so se večnih zaobljub s. Martine, Primoža in Janeza, potem pa se odpravili na Bled.

07.09.2013  Večne zaobljube s. Martine Golavšek

»Zakaj si izbrala redovno življenje?« marsikdo vpraša s. Martino.
Njen preprost odgovor je: »Ker želim biti srečna; ker sem našla ženina Jezusa, ki me ima neizmerno rad in jaz Njega in ker želim, da bi mnogi mladi srečali Jezusa.«

 

Ta svoj odgovor Jezusu je s. Martina Golavšek potrdila z večnimi zaobljubami v Družbi hčera Marije Pomočnice na Rakovniku, 7. septembra 2013. Ob njej smo bile sestre vseh slovenskih in hrvaških skupnosti, domači, sorodniki, župljani in mnogi mladi, ki si prišli na jesensko srečanje animatorjev oratorija.


05.09.2013  Sporočilo Matere za mir

Vrhovna Mati s. Yvonne Reungoat vabi sestre, da bi se odzvale goreči prošnji papeža Frančiška k molitvi za mir. Vsa Cerkev je namreč povabljena, da se v soboto, 7. septembra, združi v skupni molitvi in postu ter prošnji za mir.

 30.08.2013  Še en oratorij v Radljah

Ideja za ta oratorij se je porodila ob navdušenju otrok, animatorjev in staršev ob koncu julijskega oratorija in ob načrtovanju srebrne obletnice prihoda sester v Radlje.
Tako smo se v oratoriju zbirali od 22. do 25. avgusta. Navzočih je bilo 30 otrok od 4. do 14. leta starosti in 8 animatorjev.28.08.2013  "Skupaj je lepše"

Tudi letos je naša  Skupina družin Župnije sv. Jerneja Apostola z Opčin imela skupne počitnice. Preživeli smo teden dni, od 10. do 18. avgusta v  Marijinem domu na Bledu, kjer so nas gostile sestre hčere Marije Pomočnice.


27.08.2013  25 let navzočnosti HMP v Radljah ob Dravi

15. avgusta 2013 je preteklo 25 let ali 9131 dni od uradno ustanovljene skupnosti v Radljah.

24. avgusta 1988 je prva redna skupnost sester hčera Marije Pomočnice začela uresničevati don Boskov »Za vas živim!« v Dravski dolini. Za to obdobje 25-ih let smo se Bogu, v nedeljo, 25. avgusta, zahvalili s sv. mašo v radeljski župnijski cerkvi sv. Mihaela.

 


26.08.2013  VIDES kamp 2013


V tednu od 19. do 25. avgusta 2013 je Vides Slovenija prvič organiziral Vides kamp, počitniški program za mlade pod geslom 'Od besed k dejanjem'. Program je bil razdeljen na dva dela: prvi trije dnevi so bili namenjeni prostovoljcem, zadnje tri dni pa so popestrili otroci, ki so se udeležili kratkih počitnic, ki smo jih oblikovali prostovoljci in sestre. Kamp je bil tudi mednarodno obarvan, saj sta se nam pridružila prostovoljca Pam in Josh iz Velike Britanije.


22.08.2013  Katehisti in katehistinje na duhovnih vajah

V petek, 16. avgusta 2013, se je v hiši sester de Notre Dame v Ilirski Bistrici na duhovnih vajah zbrala skupina katehistinj in katehistov.

Pod vodstvom s. Mojce Šimenc so po soočenju z globalnimi prizorišči nove evangelizacije vstopili v proces srečevanja z Božjo besedo. V njej so iskali odgovore na svoja življenjska vprašanja in na zahteve, ki jim jih postavlja sodobni čas in njihovo poslanstvo v Cerkvi. Opogumljeni v zakramentu Božjega usmiljenja in okrepljeni z Gospodovo prisotnostjo v evharistiji so se ob koncu zadovoljno usmerili v obveznosti, ki jih čakajo v prihodnjem šolskem in pastoralnem letu.

 


21.08.2013  Svetost je v tem, da smo vedno veseli!

Blejski oratorij je letos potekal pod geslom Svetost je v tem, da smo vedno veseli!, glavni junak pa je bil sam začetnik oratorija in avtor tega izreka sv. Janez Bosko, katerega relikvije smo na Bledu sprejeli 5. in 6. maja.


20.08.2013  Počitnice po juniorsko


Zgornji naslov ne bi bil nič posebnega, če mu ne bi bila dodana beseda »juniorsko«. Gre preprosto za mlade sestre (do večnih zaobljub), ki smo se skupaj z inšpektorico s. Damjano Tramte od 12. do 17. 8. odpravile v Lucijo in tam preživele počitniško duhovni teden ter si izmenjale izkušnje salezijanskega življenja v različnih skupnostih. Pri tej podelitvi nas je na začetku počitnikovanja v Novem mestu obogatila članica vrhovnega sveta HMP v Rimu naša s. Mira Peče.


16.08.2013  Do you speak English? Sprechen Sie Deutsch?

V poletnih mesecih se je v Marijinem domu kar naprej nekaj dogajalo. Vsak dan je kdo prišel ali odšel, sprejeli smo različne skupine in posameznike, nekatere za eno noč, druge za več dni.


13.08.2013  Ostati tu za vedno


E SO QUERO FICAR AQUI PARA SEMPRE...

Končno smo dočakali letošnje poletje in z njim mesec julij, ko se nas je 7 prostovoljcev odpravilo na enomesečno misijonsko prostovoljsko izkušnjo v Afriko, natančneje v Mozambik. Skupino smo sestavljali Marko (šefe in salezijanec), Pavel iz Črne Gore, Mateja, Eva, Maja, Jana in Kristina.


10.08.2013  Na izmenjavi pri angleškem VIDES-u


"Prosite in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!" (Mt 7, 7 - 8). Tako so bile tudi (moje) molitve (in prošnje) namenjene jezikovnemu taboru v tujini uslišane. V nedeljo, 8. junija semi z Trst odletela v Manchester, kjer sta me na letaliču pričakali VIDES prostovoljka Adelle in sestra Mary ter me nato odpeljali v Croxteth. To je kraj v Liverpoolu, kjer je hiša skupnosti sester HMP in sedež VIDESA v UK.


 


05.08.2013  Biti kot Marija »pomočnice« med mladimi

Na praznik Marije Snežne, so sestre HMP obhajale dan zaobljub. To je dan, ko sestre obhajajo obletnico svojih zaobljub in v hvaležnosti za dar salezijanskega poklica prosijo za dar zvestobe. Letošnji praznik pa je bil še posebej slovesen in pomemben za sestre HMP, saj so imele razlogov za veselje več kot dovolj.

30.07.2013  La juventud del papa


Skupina sedemnajstih prostovoljcev, ki smo bili že dober mesec v Braziliji, smo se podali tudi na Svetovni dan mladih v Rio de Janeiro. Papež Janez Pavel II. je začel s temi dnevi, na katerih se je vsakič znova zbralo več ljudi. Leta 2011 je bil svetovni dan mladih v Madridu in tam so oznanili, da bo naslednji v Riu de Janeiru od 23. 7. do 28. 7. 2013. Naša izkušnja nas je popeljala tudi v to mesto.

 26.07.2013  Praznovanje in molitveno bedenje salezijanske mladine na SMD

V salezijanskem zavodu Santa Rosa in Niterói-RJ je 24. julija potekalo praznovanje in molitveno bedenje salezijanske mladine. Navzoča sta bila vrhovni predstojnik salezijancev don Pascual Chávez in vrhovna mati hčera Marije Pomočnice M. Yvonne Reungoat ter več kot 7.000 mladih z vsega sveta v spremstvu salezijancev in HMP.25.07.2013  Salezijanska mladina na svetovnem dnevu mladih

Na svetovnem dnevu mladih v Braziliji sta s salezijansko mladino navzoča tudi vrhovni predstojnik salezijancev don Pascual Chávez Villanueva in vrhovna mati hčera Marije Pomočnice M. Yvonne Reungoat. Dopoldan, 23. julija sta dala poročilo za salezijanske medije. Krščansko življenje se lahko povzame v dveh klicih: »Pridi, spoznaj in hodi za Jezusom kot navdušen učenec ter pojdi in oznanjaj vero drugim, da bo postala luč in življenje vseh.« V teh besedah je don Pascual povzel intervju.

20.07.2013  Angleški oratorij


Smeh. Igre. Don Bosko. Molitev. Angleščina.  Tako nekako bi lahko na hitro opisali prvi angleški oratorij, ki je potekal pri sestrah hčerah Marije Pomočnice na Gornjem trgu v Ljubljani od 8. do 12. julija pod okriljem sestrske organizacije VIDES.14.07.2013  Misijonski teden pred 28. SDM

 

Prva polovica brazilske izkušnje se je iztekla. Za nami sta dva tedna, ko smo kot prostovoljci delovali na treh podružnicah misijona Guaratingueta'. Tako smo povabljeni, da postajamo romarji, misijonarji, pričevalci skupaj z mladimi vsega sveta. Naš misijonski teden pred SDM bo potekal v škofiji Naše Gospe Aparecide. Živeli ga bomo skupaj z mladimi iz Mehike, Paragvaja, Nove Zelandije, Angole, Kanade, Japonske, Ekvadorja, Čileja, ... pa še od kod.

 12.07.2013  Poletni oratorij v Radljah ob Dravi

Prvi oratorijski dan smo v Radljah pričeli v nedeljo pri sveti maši, pri kateri smo še posebej prosili za teden, ki je bil pred nami, gospod župnik je nas animatorje tudi blagoslovil.

Že od ponedeljka naprej pa se je začel 'pravi' oratorijski dan, ki je trajal 9.00-15.00 ure, obiskovalo pa ga je 48 otrok.

 


04.07.2013  Poletni oratorij v Pečarovcih

Letos se je že 11. leto zapored odvijal oratorij v Pečarovcih na Goričkem pod vodstvom gospoda župnika Jožeta Hozjana in sestre Cilke Hozjan. Pričel se je v torek, 25. 6. 2013, in trajal do nedelje, 30. 6. 2013. Zbralo se nas je 8 animatorjev in 25 otrok. Vsak dan smo srečanje začeli s pesmijo in molitvijo, nato smo nadaljevali z zgodbico, katehezo in malico.

30.06.2013  Duhovno – počitniški teden na Bledu

Od 25. do 29. junija 2013 se je pri sestrah hčera Marije Pomočnice na Bledu odvijal Duhovno - počitniški teden Bled pod drobnogled v poeziji in prozi.


28.06.2013  Brazilsko srce že bije


Sobota 29. junij 2013 je dan, ko se skupina sedemnajstih prostovoljcev VIDES odpravlja proti Braziliji. Naproti deželi sonca, zelenja, plesa, nogometa, močne vere in neštetih raznolikosti. Okrog vratu imamo svetinjico Don Boska, ki smo jo prejeli v času romanja njegovih relikvij po Sloveniji.26.06.2013  Življenje v skupnosti


Poletje je polno raznovrstnih prostovoljskih ponudb. Tik pred odhodom sta skupini, ki se odpravljata v Brazilijo in Mozambik, dijakinja Katja je že z mislimi v Angliji, kamor odhaja na jezikovno izmenjavo. Za zdaj še v mislih, kmalu pa tudi zares se na odhod iz Kambodže pripravljata tudi Mojca in Tadeja. Objavljamo Tadejino zadnje razmišljanje.26.06.2013  Jezikovni tabori v tujini


Šola je končana, ampak to ne pomeni, da med počitnicami ne smemo misliti na različne oblike usposabljanj, izobraževanj, skratka tudi neformalnega učenja. VIDES Slovenija že nekaj let sodeluje z angleškim VIDES-om. Tako bo tudi to poletje.


 


19.06.2013  Duhovne vaje za HMP

Teden duhovnih vaj je za vsako izmed HMP težko pričakovan teden v letu. 13 sester se nas je 9. junija zbralo v naši skupnosti na Bledu, najprej na študijskem dnevu, naslednji dan pa smo vstopile osemdnevne v duhovne vaje.


29.05.2013  Sprejem novih članov ZMP v Murski Soboti

Sprejem novih članov Združenja Marije Pomočnice (ZMP) je potekal med večerno sveto mašo na slovesni praznik Marije Pomočnice, 24. maja 2013. Sv. mašo je vodil domači škof dr. Peter Štumpf ob somaševenju domačih duhovnikov, župnika Gorana Kuharja in kaplana Gorana Merica, ter g. Toneta Ciglarja, duhovnega voditelja ZMP na narodni ravni, ki je vodil tudi obred sprejema novih članic: Anice in Brigite. Slovesnost sta s svojo navzočnostjo obogatili Romana Karas, predsednica narodnega sveta, ter s. Damjana Tramte, predstojnica sester HMP.  Praznik se je nadaljeval v dvorani ob klepetu in številnih dobrotah, ki so jih pripravili člani Združenja Marije Pomočnice.

 

 

 

 


29.05.2013  Zahvalna sveta maša za obisk don Boskovih relikvij na Bledu

Na praznik Marije Pomočnice, 24. maja, smo v župnijski cerkvi sv. Martina na Bledu obhajali zahvalno sveto mašo za obisk don Boskovih svetih relikvij, ki smo jih na Bledu sprejeli 5. in 6. maja 2013.


28.05.2013  Intervju s pranečakinjo prve kolumbijske svetnice

V nedeljo, 12. maja je papež Frančišek prištel k svetnikom prvo Kolumbijko, m. Lauro Montoya. O novi svetnici nam spregovori njena pranečakinja, hči Marije Pomočnice, s. Maria Victoria Montoya Restrepo.24.05.2013  Ostal je v naši hiši


Na praznik Marije, Matere Cerkve, v ponedeljek 20. maja 2013 je bilo v skupnosti na Gornjem trgu, v Ljubljani ponovno veselo in slovesno. Naša hišna kapela, ki je srce in dom vsake salezijanske hiše je dobila novo podobo. Ko letos sestre HMP premišljujemo ob svetopisemski misli kako biti dom, izkušamo resničnost, da Bog sam prebiva v našem domu.


 


20.05.2013  Svetnik med nami - odmev na srečanje na Bledu

V teh dneh svetnik, ki je v mesecu maju obiskal tudi Bled, zapušča Slovenijo in nadaljuje svojo pot. V pogledu nazaj sem srečna, ker sem del velike in čudovite svetovne zgodbe. V spoznanju, da se Božja milost želi razliti prav na vse ljudi sem vedno znova navdušena, ker Bog izbira zelo domiselne poti, kako se dotika src ljudi.

 


18.05.2013  »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«


Prihajamo k vam s poročilom o naši zadnji peti pripravi na prostovoljsko izkušnjo v Braziliji. Potem, ko smo si »napolnili glavo (info srečanje), ustvarili skupnost (Trstenik), aktivirali roke (Ankaran) in pogledali čez mejo (Čabar)« je bilo na vrsti, da si OGREJEMO še SRCE. To smo storili preko duhovnega vikenda na Prežganju, od 10. do 12. maja 2013.

 17.05.2013  Svetnik je bil med nami


Z množično počastitvijo relikvij sv. Janeza Boska v župnijski cerkvi v Veržeju in z jutranjimi hvalnicami v tamkajšnjem Marijanišču je danes zjutraj, 17. maja 2013 prišel trenutek sklepa 17-dnevnega romanja relikvij po Sloveniji.

 


17.05.2013  Voščilo vrhovnega predstojnika ob prazniku sv. Marije Dominike Mazzarello

 

Predraga mati Yvonne!

Bratski pozdrav, voščilo in močna molitev v tem dnevu, ki je posvečen spominu svete Marije Dominike Mazzarello.


16.05.2013  Hvala, da ostajaš z nami


V četrtek, 16. maja 2013, se je češčenje relikvij sv. Janeza Boska v Murski Soboti nadaljevalo do večera. Pred jutranjo sveto mašo, ki je bila ob 7.00, so sestre hčere Marije Pomočnice skupaj z g. škofom Petrom Štumpfom vodile jutranjo molitveno bogoslužje, pri kateri je sodelovala že lepa skupina vernikov, ki so prišli počastit izpostavljene relikvije sv. Janeza Boska.

 


16.05.2013  Sanje v živo

 

Pred nekaj dnevi sem tožila, da se ne morem napisati novic, ker je prevroče, da bi sploh lahko mislila in tipkala zdraven. Očitno pa je bila naša prošnja za dež le uslišana in ker je zdajle v eni uri iz 38 stopinj padlo "samo" na 27 stopij C, je to mogoče res znamenje, da je čas za daljse pismo prišel...


 


15.05.2013  Svetost Janeza Boska prežema Mursko Soboto


Relikvije svetega Janeza Boska potujejo proti severo vzhodni Sloveniji in v srcu mlade škofije Murska Sobota so v stolni cerkvi sv. Nikolaja zbrale številne vernike. Relikvije svetnika mladih so tma ostale polnih 22 ur.

 


14.05.2013  Don Bosko v dolenjski prestolnici

 

V torek, 14. maja, smo don Boska sprejeli v dolenjski prestolnici. Gostila ga je župnija Šmihel, kjer že peto leto deluje skupnost hčera Marije Pomočnice. Vsemu Novemu mestu je ob 16.00 uri  don Boskov prihod naznanjalo pritrkavanje zvonov cerkve sv. Mihaela.13.05.2013  »Sončna nedelja«

 

V nedeljo, 12. maja, smo se prostovoljci Projekta Brazilije udeležili sprejema relikvij sv. Janeza Boska na Rakovniku. V procesiji za Don Boskovimi relikvijami je šel najprej ljubljanski metropolit nadškof Anton Stres, nato so šli duhovniki z ministranti, za njimi sestre hčere Marije Pomočnice in nato še mi, prostovoljci, predstavniki mladih. Za nami so v procesiji korakale narodne noše.13.05.2013  Vikend za animatorje na Bledu

Minuli vikend, od 10. do 12. maja, smo mladi iz župnije Šenčur in Jesenic, preživeli na Bledu pri sestrah hčerah Marije Pomočnice v Marijinem domu.

13.05.2013  Mir in veselje v srcu - odmev na srečanje z don Boskom na Bledu

 

Romanje

 

vernih in upajočih, trudnih na poti življenja,

žalostnih, objokanih, razočaranih in obupanih,

trpečih in tistih brez cilja,

oskrunjenih, zavrženih, v srcu krvavečih,

močnih in mogočnih, ponižnih, ponižanih in ubogih

starih in mladih, poročenih, samskih, posvečenih.

Veselih, radoživih, raztresenih in mirnih.

Velikih in malih, v samoti, s prijatelji, sestrami, brati...

K tebi don Bosko,

K Svetniku med nami, za nas!

Ki nam prinašaš milost.

Ki nas povežeš s Svetim in Božjim, da bi bili srečni tukaj in v večnost!


 


12.05.2013  Z Don Boskom v svet


Kmalu po dvanajsti uri so se na rakovniški hrib začele zgrinjati posamezne skupine, tako nastopajočih kot romarjev, ki so prišli k sprejemu relikvij sv. Janeza Boska. Relikvije svetnika je počastil in nato vodil osrednjo slovesnost predsednik slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

 08.05.2013  Don Boskova noč veselja

 

Ob zvoku pozavne in navdušenem aplavzu zbrane množice smo v torek, 7. maja v srcu mesta Ljubljane sprejeli svetnika mladih sv. Janeza Boska. Kakor je nekoč on sam hodil po ulicah Torina in pritegoval mlade, je tokrat ob spremstvu sester HMP, mladih, župljanov, sodelavcev,  prijateljev in naključnih mimoidočih stopil po ljubljanskih ulicah, po »Borgo Alto« ali Gornjem trgu.


06.05.2013  Don Boskova navzočnost je ganila mnoga srca

 

Po včerajšnjem slovesnem sprejemu v župnijski cerkvi sv. Martina na Bledu in prenosu don Boskovih relikvij k sestram hčeram Marije Pomočnice, se je začelo molitveno bdenje, ki nas je povedlo v nov dan, v praznik sv. Dominika Savia.05.05.2013  Don Bosko je sanjal tudi Bled

 

»'Valdocco. Don Boskova zemlja. Ne vstopaj raztresen. Glej jo, kot polje, ki je bilo posejano, kot hišo, kjer je živel tvoj oče. Poslušaj.' Te besede nas pozdravijo, ko vstopimo v Turinu, v Valdoccu na dvorišče, kjer je toliko let živel za Boga in za mlade sveti Janez Bosko.05.05.2013  Don Bosko pri Mariji Pomagaj

 

»Don Bosko je svetnik in jaz to čutim,« je vzkliknila sv. Marija D. Mazzarello, ko se je z don Boskom srečala leta 1864 in 'pila' besede z njegovih ust. Podobno bi lahko rekli za veliko število vernikov, ki so na 6. velikonočno nedeljo popoldne napolnili slovensko narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah.03.05.2013  Pismo zahvale Matere Yvonne

 

Mati Yvonne se po vrnitvi iz Indije, kjer je v inšpektoriji sv. Tomaža apostola, s sedežem v Chennaiu praznovala svetovni dan hvaležnosti s pismom obrača na vsako sestro HMP, na vzgojne skupnosti in na mlade. Izpove svojo hvaležnost in veselje ob tem dogodku in nas povabi, da bi sodelovali pri rasti sadov tega dogodka, s širjenjem upanja in navdušenja.

 


03.05.2013  Radeljski utrip ob don Bosku

 

Don Bosko je  s svojim prihodom v dravsko dolino takole nagovoril nekatere izmed njih:


02.05.2013  Don Bosko osvojil Radlje

 

Sveti Janez Bosko je bil zelo pričakovan med otroki, mladimi in vsemi, ki so povezani s skupnostjo sester hčera Marije Pomočnice v Radljah ob Dravi. Njegove relikvije so posvetile dravsko dolino in vse njene prebivalce.


01.05.2013  Sv. Janez Bosko je med nami!

 

Od 25. aprila 2009 do 31. januarja 2015 potuje po svetu urna z relikvijami sv. Janeza Boska. V tem obdobju do praznovanja 200. obletnice svetnikovega rojstva (16. avgust 2015) bodo relikvije obiskale 5 celin in na njih 130 držav, kjer je na delu salezijanska karizma. V maju 2013 je tako Slovenija del velikega dogajanja, saj je našo deželo na poseben način obiskal sv. Janez Bosko.


29.04.2013  Welcome Adelle in Joshua


Meseca avgusta bosta izkušjo prostovoljstva in izmenjave preko VIDES kampa, ki bo v Ljubljani  potekal med 19. in 25. avgustom 2013 doživela angleška prostovoljca Adelle in Joshua iz VIDES United Kingdom. Njun prihod je nadaljevanje sodelovanja obeh VIDES-ov, saj smo sestre HMP in nazadnje prostovoljka Janja Babnik že večkrat spoznavale dejavnosti na britanskem polotoku. Josh in Adelle sta se nam predstavila:

 

 


27.04.2013  Pripravljalni vikend na Bledu

Zadnji vikend v aprilu so pri sestrah hčerah Marije Pomočnice na Bledu potekale priprave na počitniške programe za otroke in mlade, ki se bodo odvijali junija in julija v Marijinem domu. Srečali smo se animatorji, ki bomo sodelovali na Duhovno počitniškem tednu "Bled pod drobnogled v poeziji in prozi" in mentorji, ki bomo sodelovali na tednu Počitniškega učenja tujih jezikov.


26.04.2013  HVALA MATI: Skupaj v veri naproti polnosti življenja


V Družbi hčera Marije Pomočnice je že tradicionalni datum obhajanja praznika hvaležnosti vrhovni predstojnici spominski dan Marije, Matere dobrega sveta, 26. april. Letos so v imenu vse redovne družine in celotne vzgojne skupnosti, vrhovni predstojnici, m. Yvonne Reungoat hvaležnost izrazile sestre v indijski provinci Chennai, kamor se je Mati odpravila v sredini meseca aprila.

 26.04.2013  S. Antonija Cvetko: "vse najboljše za 100 let!"


V Newtonu, v ZDA so sestre in novinke iz skupnosti »Presvetega Srca« že pred časom pričele s pripravami na 100 rojstni dan s. Antonije Cvetko, ki je to častitljivo obletnico dopolnila letošnjega 20. aprila.

 23.04.2013  Evropsko srečanje sester

 

V dnevih, 17. - 20. aprila 2013 se je na Bledu odvijalo srečanje sester, ki pripadajo medinšpektorialni konferenci CIEM (Evropa - Bližnji vzhod). Gre za redno srečanje, saj se inšpektorice dvakrat letno srečajo v eni izmed inšpektorij. Na tokratno srečanje so bile povabljene tudi inšpektorialne ekonome. Tema srečanja je bila: uboštvo, občestvo dobrin in etične naložbe.


22.04.2013  Šli smo ven!


Pohod, ki ga je pripravljal UNIPAS, skupaj s sestrami HMP se je začel s sveto mašo v kapeli Teološke fakultete. Zbrala se nas je sicer majhna skupina, nekateri smo se poznali med seboj, drugi smo si bili tujci. Po maši je sledil zajtrk in priprava na pohod. Skupaj smo prebrali evangelijski odlomek o dveh učencih na poti v Emavs, ki je postal naše izhodišče za razmišljanja in pogovor na poti.


17.04.2013  Mati Yvonne v Indiji

 

Z velikim navdušenjem in veseljem so mladi, laiki, sestre in krajevne predstojnice na letališču Chennai-Madras sprejele Mater Yvonne Reungoat. Glavni namen obiska je obhajanje praznika hvaležnosti, ki se bo združil z različnimi obiski skupnosti v veliki indijski inšpektoriji sv. Tomaža apostola, ki praznuje tudi 90 let prihoda sester HMP v Indijo.14.04.2013  Binkošti birmancev sv. Jakoba

 

Na zakrament sv. birme, ki je bila v nedeljo, 14. aprila smo se v župniji sv. Jakoba skupaj z birmanci pripravljali celo šolsko leto, na poseben način zadnjih devet nedelj pred birmo s predstavitvami birmancev in njihovih svetopisemskih gesel pri sv. maši. Vrhunec priprav pa je bil birmanski duhovni vikend od 5. do 7. aprila pri naših sestrah na Bledu. Tam smo se srečali skupaj s starši birmancev in se še bolj povezali v molitvi zanje.

 


13.04.2013  V Odrancih po brazilsko

 

Poletje se približuje, prav tako pa so na vrhuncu VIDES-ove priprave za prostovoljno delo v Guartingueta' in na Svetovni dan mladih v Braziliji. Potekajo razne iniciative, zbiramo šolske potrebščine, plešemo zumbo, v Odrancih je 13. aprila potekalo brazilsko kulinarično popoldne za otroke.


03.04.2013  Dan inšpektorije in hvaležnosti s. Damjani!

 

Velikonočni ponedeljek 2013 je bil v obeh državah naše province deževen, hladen in turoben. Ampak v srcih vseh nas je vladalo drugo razpoloženje, tisto, ki govori o radosti vere, obnovljene z milostjo srečanja z Vstalim Gospodom. To radost smo podelile med seboj ter se zahvalile za življenje, trud in predanost naše s. Damjane.

 


02.04.2013  Ona je tista, ki zmore še več

 

Že dolgo vem, da nisem tu, samo zaradi učenja angleščine. To bi bilo premalo, pravi Tadeja. Svoj dnevniški zapis zaključi s 16 trditvami o s. Ljudmili. Kako jo vidi kot žensko, vzgojiteljico, spremljevalko, Slovenko, redovnico, ...

 


25.03.2013  Duhovna priprava na veliko noč

Prvi marčevski vikend je v naši skupnosti v Novem mestu potekala priprava na veliko noč za dekleta in žene.

Petkov večer smo se ustavile v razmišljanju o tem, da si je Bog za nas zamislil srečno življenje. Dogaja pa se, da v ta njegov načrt ljubezni nenehno posega tudi zlo ... Jezus je prišel, da ga je vzel nase. V molitvi križevega pota smo ta in naslednji večer svoje križe in križe ljudi, ki so ob nas, prelagale na Jezusov križ in doživljale, da nas on razume, krepi in bodri.22.03.2013  Iz večnega mesta

 

V večno mesto so ob odhodu papeža Benedikta XVI. in izvolitvi papeža Frančiška že dober mesec uprte oči svetovne javnosti. Poprosili smo naše sestre v Rimu da nam pošljejo kakšen odmev, saj so bile lahko žive priče zgodovinskih dogodkov.21.03.2013  Življenje je boj za preživetje!


Iz azijske celine se nam po dolgem času javlja prostovoljka Mojca Zega in nam v dolgem pisanju naniza sveže novice. Urnik je pester, Kambodža je trenutno v najbolj vročem obdobju leta, zato je tudi utrujenosti več. Mojca piše o krvodaljalski akciji, obiskih na domu, veseli se Tadeje in občuduje skromnost ter pogum kamboških žena.

 
19.03.2013  Kako smo se v Čabru inkulturirali v Brazilijo


˝Kje sploh je Čabar?˝ smo se vprašali udeleženci, ko smo izvedeli, da bo naša četrta priprava za Projekt Brazilija 2013 potekala v tem kraju. Po začetnem zbiranju na Gornjem trgu, ki se je kot običajno začelo v petek popoldan, tokrat je bil datum 15. marec, ter vožnji mimo Cerknice in prečkanju državne meje, smo se znašli v osrčju Gorskega Kotarja,  natančneje v Čabru. Tam so nas prijazno sprejele sestre HMP in nam za naslednje tri dni odstopile prostor v svojem domovanju.19.03.2013  Molitev na misijonu Radija Ognjišče

 

V ponedeljek, 18. marca 2013, ko se je zvečerilo in se je snežna nevihta dokončno izlila, smo sestre HMP in dekleta iz študentskega doma Alojzije Domajnko, v kapeli Radija Ognjišče pripravile uro večerne molitve.


17.03.2013  Papež Frančišek za HMP v Argentini


Prosili smo s. Marijo Ano Komar, ki je odgovorna za argentinsko provinco "sv. Frančiška Saleškega", naj nam opiše njihove občutke ob izvolitvi papeža Frančiška. S. Marija Ana je slovenskih korenin. V Buenos Airesu je tudi številčna slovenska skupnosot, ki dobro pozna novega papeža Frančiška.15.03.2013  »Daj mi piti« - postne duhovne vaje

 

Zgodba o Jezusu in Samarijanki nam pripoveduje o prav posebnem dogodku ob vodnjaku. Jezusova prošnja »Daj mi piti« in besede »Vsak, kdor pije od te vode, bo spet žejen. Kdor pa bo pil od vode, ki mu jo bom jaz dal, ne bo nikoli žejen« so milostni trenutek. To je post, čas tišine in duhovne rasti.13.03.2013  Voščilo papežu Frančišku

 

Vrhovna Mati Yvonne Reungoat je v imenu vseh sester HMP izrazila naša voščila novoizvoljenemu papežu Frančišku. Obljublja mu našo molitev, predano življenje po redovnih zaobljubah in prizadevanje za evangelizacijo mladih.13.03.2013  Don Bosko blagoslavlja Hrvaško


V teh dneh je oče in učitelj mladih sv. Janez Bosko prišel na Hrvaško. Njegove relikvije romajo od 8. do 23. marca 2013 po krajih, kjer delujejo salezijanci, Hčere Marine Pomočnice in druge veje salezijanske družine. Povsod je navzoča pesem, molitev, veselje in globoka hvaležnost za tega apostola mladih.09.03.2013  Z Mihcem na duhovnih počitnicah za otroke

Sestre HMP smo skupaj s šestimi animatorji organizirale duhovne počitnice za otroke od petega do osmega razreda. Udeležilo se jih je 26 otrok iz različnih župnij novomeške škofije. Ob filmu smo spoznali življenjsko zgodbo Mihca Magoneja in njegovega duhovnega voditelja don Boska, ki nas je zelo nagovoril. Otroci so bili razdeljeni v tri skupine, v katerih so še temeljiteje spremljali 13-letnega dečka, ki je bil najprej kralj ulice in poglavar tolpe, po srečanju z don Boskom pa vstopil v njegov oratorij. Ugotovil je, da je življenje na tem svetu prehodno, ter da ga je potrebno v polnosti živeti, torej ustaviti se tam, kjer sije sonce in si vzeti čas za srečo. Za slednjo pa je potrebna ljubezen in vsakdanji trud.


06.03.2013  Jezus me vzgaja za evangelizatorko


V začetku marca smo bile sestre HMP deležne podaljšane duhovne obnove, ki je bila podobna nekakšnim polovičnim duhovnim vajam. Polovičnim v smislu dolžine, po vsebini pa je bila čisto »ta prava«.


28.02.2013  Praznik hvaležnosti 2013


Oznanilo, da bo PRAZNIK HVALEŽNOSTI vrhovni Materi Yvonne Reungoat v indijski inšpektoriji sv. Tomaža, v Chennaiu, 26. aprila 2013, je za sestre HMP iz Indije veliko presenečenje.


26.02.2013  Delaj dobro in daj naprej

 

Na Gornjem trgu tudi snežni zameti niso preprečili, da se ne bi med 22. in 24. februarjem 2013 na zimskem počitniškem programu zbrala lepa skupina osnovnošolskih otrok. Vodilo vikenda »Delaj dobro in daj naprej« ter zgled ljubeznivosti in dobrote sv. Janeza Boska sta nas spodbujala v tekmi dobrih del.24.02.2013  Prostovoljka Tadeja v oddaji Globalna vas

 

Novinarka Radia Slovenija Anja Hlača je za oddajo »Globalna vas« pripravila krajši intervju z VIDES prostovoljko Tadejo Mesojedec, ki svoje poslanstvo opravlja v Kambodži. Pogovor je tekel predvsem o navadah tamkajšnjega prebivalstva, zadnji socialno - politični situaciji ter o Tadejinem poučevanju kamboških deklet.22.02.2013  Zimski oratorij o prostovoljstvu

 

Prostovoljke Irena, Valentina in Mihela, ki bomo letos poleti odpotovale skupaj s preostalo Vides skupino v Brazilijo, smo se odločile, da bomo nekaj prostovoljnih darov za tamkajšnje otroke zbrale s pomočjo oratorijskega dne. Prihajamo iz dveh različnih manjših krajev, zato smo se odločile, da oratorijski dan izvedemo v Šmarju pri Jelšah in Zibiki.21.02.2013  Salezijanski misijonski dan 2013


Na polovici pastoralnega leta nam spomin na misijone obudi Salezijanski misijonski dan, ki ga obhajamo ob prazniku sv. Alojzija  Versiglia in sv. Calista Caravaria. Nova spodbuda za poživitev osebne vere, molitev za misijonsko razsežnost Cerkve ter naše misijonarke in misijonarke, prostovoljke in prostovoljce.

 

MOLITEV

Jezus, hodi z menoj

Jezus, ostani z mano

Jezus, naj tvoja beseda življenja odmeva v meni

Jezus, ne zaupusti me nikoli

Naj moja usta vedno izgovarjajo resede miru

Naj bodo moja ušesa vedno odprta in pozorna na tovj glas

Naj moje srce nikoli ne postane brezčutno

Naj se nikoli ne zgodi, da bi se oddaljil od majhnih in ubogih

Marija, Kraljica Afrike, varuj svoje otroke

Marija, Mati Cerkve, bodi naša pomoč

Naj je brž odzovemo in pomagamo tistim, ki to potrebujejo

Nauči naše ustnice peti Božjo Veličino

Jezus, hodi z menoj.

Jezus, ostani z mano

Jezus, naj tvoja beseda življenja odmeva v meni

Jezus, naredi iz mene tvojega pričevalca. Amen.

 

 

 


19.02.2013  Duhovna obnova za slušatelje KPŠ NM

V petek in soboto, 15. in 16. februarja 2013, je v duhovnem centru Notre dame, pri hčerah Marije Pomočnice v Novem mestu potekala postna duhovna obnova za slušatelje Katehetsko-pastoralne šole Novo mesto.19.02.2013  Domotožje po Morneseju


V Rimskem noviciatu smo se močno veselile predvidenega premika, od 2. do 11. februaraja 2013, v Mornese. Na autobusu se je navdušenje razvnelo. Bližje kot smo bile »rojstnemu kraju naše Družbe HMP« glasneje je odmevala pesem: »Mornese, vas sonca, obdana z vetrom in mnogoterimi čudeži ...«


16.02.2013  Marijina družbica v domu Janka Škrabana

Srečanja Marijine družbice v februarju se že kar nekaj let odvijajo v domu starejših v Rakičanu, saj želimo v mesecu, ko je praznik Lurške Matere Božje = svetovni dan bolnikov, razveseliti starejše in bolne.

14.02.2013  Kolektiv Petrovega vrtca na strokovni ekskurziji in romanju

8. februarja 2013 navsezgodaj zjutraj smo delavci katoliškega vrtca z Otočca napolnili kombi in se odpeljali v Međugorje. Po dobrih šestih urah vožnje smo prispeli na cilj. Prvo popoldne smo namenili strokovnemu delu našega potovanja.

13.02.2013  Zimske radosti

 

Vikend poln zimskih radosti namenjen študentom in mladim v poklicih je potekal med 7. in 10. februarjem v Bohinjski Bistrici. Dneve smo začenjali in končevali s skupno molitvijo, ob jutrih hvalnic ter ob večerih večernic. Hvalnicam je sledil zajtrk, po njem pa smo si pripravili sendviče za malico in se podali na smučišče, sankanje, obisk bazena, sprehod po snegu ali zgolj »eno« igro Risk-a.

 12.02.2013  Duhovne vaje birmancev iz Šmartnega ob Paki

Birmanci iz Šmartnega ob Paki so 8. in 9. februarja 2013 preživeli v Marijinem domu na Bledu pri sestrah HMP na duhovnih vajah z naslovom Ostani v moji ljubezni.

11.02.2013  Pismo hvaležnosti vrhovne Matere papežu Benediktu XVI.

 

Cenjeni Oče,

prejeli smo novico, da 28. februarja 2013 odstopate z mesta rimskega škofa in Petrovega naslednika na čelu vesoljne Cerkve. Z velikim spoštovanjem sprejemamo to sporočilo, ki nas je presenetilo in premišljujemo besede, ki ste jih izrekli med naznanilom vaše odločitve: »Potem ko sem svojo vest pred Bogom večkrat preveril, sem prišel do zaključka, da mi moje moči zaradi starosti ne dovoljujejo več opravljanja te službe«.06.02.2013  Hvala, Mati Marinella!

V Nizzi Monferratto je v torek, 5. februarja 2013, odšla h Gospodu in se skupnosti svetih pridružila draga Mati Marinella Castagno. V zadnjih mesecih je bilo njeno zdravje šibko, zavedala se je resnosti trenutka in se mirno pripravljala na odhod v Nebeški Jeruzalem. Vanj je vstopila s svojimi 91. leti.


06.02.2013  Duhovne vaje druge skupine šenčurskih birmancev

Med 1. in 3. februarjem 2013 je v Marijin dom na Bled na birmanske duhovne vaje prišla že druga od treh skupin mladih iz Šenčurja.


01.02.2013  Don Bosko dan

Tadeja Mesojdec je po mesecu potepanja po Vietnamu in Laosu oblekla šolsko uniformo in postala učiteljica v Don Bosko centru v Phnom Penhu, s skupnosti misijonarke s. Ljudmile. Njen vsakdanji utrip sledimo preko dnevniških zapiskov na njenem blogu, zadnji govori o prazniku sv. Janeza Boska.


31.01.2013  Poslanica SMG 2013


Tudi letos je vrhovni predstojnik Pascual Chavez mladim iz salezijanskega mladinskega gibanja napisal poslanico ob prazniku sv. Janeza Boska.


Pojdite in pričujte o veseli veri

Naučite se biti srečni, ko postajate Kristusovi učenci in misijonarji mladih

Don Boskovo pismo mladim SMG


31.01.2013  Občni zbor VIDES Slovenija

 

Že od udeležbe na Kongresu ob 25. obletnici VIDES Internazionale je v nekaterih mladih tlela pripravljenost in želja, da se aktivneje vključijo v delo prostovoljstva. Tako smo v soboto, 26. januarja 2013 v Ankaranu pripravili prvi Občni zbor VIDES Slovenija. Na njem je sodelovala večina članov, med njimi pa tudi nekateri gostje.


29.01.2013  Ostani v moji ljubezni!

Duhovne vaje v pripravi na birmo je v vikendu od 25.-27. januarja 2013 v Marijinem domu pri sestrah HMP na Bledu opravila prva od treh skupin birmancev iz Šenčurja.


27.01.2013  Skok na morje


V petek, 25. januarja, smo se ob pol osmih zvečer brazilsko-mozambiški skupini v Ankaranu pridružili še zadnji zamudniki. Namen srečanja? Kar se da dobro pripraviti na misijonsko izkušnjo, ki nas čaka v poletju 2013. Kje? V Salezijanskem mladinskem centru v Ankaranu s čudovitim pogledom na morje. Kdo? Vsi, ki si želimo, da bo letošnje poletje res nekaj posebnega.25.01.2013  Laus perenis-vječna slava-večna slava

V družbi z vso Salezijansko družino, smo se sestre hčere Marije Pomočnice slovensko hrvaške inšpektorije, v nedeljo, 20. januarja 2013, na Reki, veselile in slavile 50 letnico redovnih zaobljub s. Marije Crnković in s. Adele Balder.


24.01.2013  Svetopisemske urice na Bledu

V Marijinem domu na Bledu pri sestrah HMP že več let potekajo svetopisemske urice. V tem šolskem letu jih vodim s. Katja Balažic skupaj s s. Julko Jeklar in animatorjem Vidom Smukavcem.

22.01.2013  Predavanje p. Tadeja Strehovca

V nizu predavanj smo v tem pastoralnem letu na tretjem večeru, 19. januarja 2013 gostili dr. patra Tadeja Strehovca, ki nam je spregovoril na temo: Kristjani pred izzivi sodobne družbe: vera, družina in življenje. Pater Tadej nas je v svojem razmišljanju prestavil v leto 1913 in nam poskušal v spomin priklicati nekatere dogodke, ki so zaznamovali tudi naš kraj Bled do leta 2013.


22.01.2013  MINIstrantska olimpijada na Kapli

Ministranti in ministrantke desetih župnij dekanije Radlje - Vuzenica smo se v soboto, 12. januarja 2013, udeležili MINIstrantske olimpijade na Kapli. Tam smo imeli najprej molitev in kviz o don Bosku. Vse ekipe smo si v pripravi na olimpijado ogledale triurni film o don Bosku in prebrale kratek življenjepis tega velikega prijatelja mladih. To je bila hkrati tudi priprava na prihod relikvij sv. Janeza Boska v Radlje.

20.01.2013  Pastoralni študijski dan


Da bi bili srečni tukaj na zemlji in v večnosti - te don Boskove besede so bile geslo pastoralnega študijskega dneva, ki smo ga hčere Marije Pomočnice imele v soboto, 19. januarja 2013 na Gornjem trgu v Ljubljani.15.01.2013  Ostani v moji ljubezni!

Tako je naslov duhovnim vajam, ki so jih birmanci iz Preserja v vikendu do 11.-13. januarja 2013 opravili pri sestrah HMP na Bledu.


11.01.2013  Duhovne vaje birmancev iz Kovórja in Vodic

V vikendu od 4.—6. januarja 2013 so v Marijin dom na Bled prišli mladi iz Kovórja in Vodic, da bi opravili duhovne vaje v pripravi na prejem zakramenta svete birme.

05.01.2013  Veselo silvestrovanje v Marijinem domu

Zadnja dva dneva v letu 2012 in prvi dan novega leta 2013 so Marijin dom na Bledu napolnili otroci, mladi in starši.


04.01.2013  Vezilo 2013

V popoldnevu, 31. decembra 2012, je vrhovni predstojnik don Pascual Chávez, v vrhovni hiši sester HMP predstavil Vezilo za leto 2013. Kot vzgojitelj don Bosko pokažimo mladim evangelij veselja po pedagogiki dobrote. To je tema, ki nas bo spremljala v tem drugem letu priprave na dvestoletnico don Boskovega rojstva, ki ga bomo praznovali leta 2015.


02.01.2013  »Moja duša poveličuje Gospoda!«


K zadnjemu počivališču, na blejsko pokopališče, smo v sredo, 2. januarja 2013, pospremili s. Terezijo Selak. Ob njej smo bili zbrani v hvaležnosti za dar njenega posvečenega življenja, za njeno služenje v Cerkvi mladim in za zgled predanega prestajanja bolezni.

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

V odnosu do Boga naj te

vodi vera, v odnosu do

bližnjega ljubezen, v odnosu

do sebe samega pa ponižnost.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
MATI MARJETA
V njegovi vzgoji ni nič takega, kar ne bi bilo že v vzgoji matere Marjete. Dejansko je don Bosko vzgojno izkušnjo iz družine prenesel v svoj preventivni sistem. Ob tem smo lahko presenečeni, saj vidimo, kaj lahko naredi dobra vzgoja v družini. Če je kaj takega zmogla nepismena kmečka mati brez sredstev, kako ne bi uspelo tudi nam, ko imamo veliko znanja in še več sredstev in pripomočkov. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon