Arhiv novic, januar 2014

30.12.2014  Božičnica v Radljah ob Dravi

V soboto, 20.12.2014, smo se z bodočimi birmanci in z OPZ RAFAEL, zbrali pri oskrbovancih DOMA HMELINA. Sodelovali smo pri sv. maši, ki jo je daroval župnik, g. Jože Gomboc.


30.12.2014  Srečanje kot izraz veselja in upanja

V soboto, 27. decembra, na praznik evangelista Janeza, smo se sestre Hčere Marije Pomočnice iz Hrvaške in Slovenije zbrale na Bledu z namenom, da poglobimo smernice našega vrhovnega zbora, ki je potekal v Rimu. Z nami je bila tudi s. Mira Peče, ki je bila ponovno izbrana za vrhovno svetovalko za nadaljnih šest let.

 29.12.2014  Božična zgodba za najmlajše na Bledu

Družine otrok svetopisemskih uric na Bledu so se tudi letos skupaj pripravile na praznovanje božiča.

23.12.2014  Prepustiti Gospodu vse ...

Vse se je odvijalo točno tako, kot se je moralo odvijati. Zunaj so nas pozdravljali sončni žarki, ki so pogumno prebijali redke odeje zimskih oblakov. Luč, ki se je tema ne more polastiti. Šel sem brez pričakovanj na Bled na duhovne vaje v tišini od 19. do 21. decembra. Prepustiti Gospodu vse - morda se sliši lažje, kot je v resnici ...

23.12.2014  Adventne duhovne vaje

Ta konec tedna se nas je 23 študentov in mladih v poklicih zbralo na Bledu na adventnih duhovnih vajah. V kratkem "odmiku od sveta" smo malce pospravili po svojih dušah in jih pripravili na Božič.

17.12.2014  Duhovna obnova za katehistinje in katehiste v Novem mestu

Kot vsako leto, smo imeli v začetku adventnega časa duhovno obnovo za katehistinje in katehiste ter slušatelje katehetsko pastoralne šole v Novem mestu. Razmišljali smo o adventu ter o naši pripravi na rojstvo odrešenika. Pogovarjali smo se o zunanjem blišču, ki ga je vedno veliko in velikokrat prezgodaj, na žalost pa je zunanje okrasje večkrat vse, kar ima človek od božiča. Večkrat tudi kristjan.

13.12.2014  Birmanci iz župnij Preserje in Rakitna

Da je mogoče vse tistemu, ki veruje, so se prepričali in začutili tudi birmanci iz župnij Preserje in Rakitna skupaj z animatorji in katehistinjama. Vikend je bil poln novih doživetij in spoznanj v veri kristjana. Priča smo bili mnogim sadovom Svetega duha, navdihovale so nas osebna pričevanja sester Hčera Marije Pomočnice in zavedanje, kako globoka je naša veroizpoved.


11.12.2014  Zgodovinski kongres Salezijanske družine

Od 19. do 23. novembra 2014 je potekal Mednarodni zgodovinski kongres ob 200 letnici don Boskovega rojstva v Rimu, v vrhovni hiši salezijancev. Namenjen je bil vsej salezijanski družini, pripravljen pa v sodelovanju med salezijanci in HMP. Organizatorji so se odločili, da se bodo posvetili temu, kar je zraslo po don Bosku. Naslov kongresa je zato bil: »Razvoj don Boskove karizme do polovice 20. stoletja« (1888-1950).


04.12.2014  Duhovne vaje za družine: »Počakaj me!«

Od 28. do 30. novembra 2014 je pri sestrah hčera Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu, potekal duhovni vikend za zakonce in družine, ki so ga ob priložnosti jubilejnega leta 200-letnice don Boskovega rojstva, pripravili člani salezijanske družine (salezijanci, sestre HMP, sotrudniki, mladi). Družina za družine torej!

25.11.2014  Zaključek seminarja o preventivnem sistemu

V soboto, 22. novembra 2014 smo imeli v Murski Soboti zaključek seminarja o preventivnem sistemu, ki je namenjen zaposlenim v salezijanskih ustanovah. Udeležile smo se ga zaposlene v vrtcu Lavra, pridružili pa so se nam zaposleni iz Gimnazije Želimlje in Doma Janeza Boska.

24.11.2014  Duhovni šopek za nadškofa Stanislava

Z včerajšnjo nedeljo, ko smo se veselili Jezusa kot Kralja vesoljstva, smo v Ljubljanski nadškofiji dobili tudi novega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta. Prevzel je pastirsko palico, da bi po Jezusovem zgledu kraljeval in skrbel za svoje zaupano mu  ljudstvo.


23.11.2014  Sončen novembrski dan salezijanske družine na Rakovniku

Zgodi se lahko tudi neverjetno, da tudi v sicer puste novembrske dni, ki jih vsaj v ljubljanskem področju pogosto objema megla, posije sonce. In kdo nam je podaril ta »nadstandard«? Odgovor vemo vsi, ki smo se tokratnega letnega srečanja salezijanske družine udeležili v soboto, 22. novembra.

21.11.2014  Končno v misijone

Najgloblja želja se je uresničila. V sredo, 19. novembra, je s. Metka prispela v Brazilijo, natančneje v São Paulo, kjer se je začel uresničevati njen misijonarski poklic. Odslej bo širila veselje ter navduševala mlade za Kristusa prav tam, kjer je nedolgo nazaj peljala mlade prostovoljce VIDES na misijonsko izkušnjo in na svetovno srečanje mladih s papežem Frančiškom.


20.11.2014  Birmanci iz Kamnika

V Kamniški župniji, je padla odločitev, da se veroukarje, ki se letos pripravljajo na prejem Svetega Duha, pošlje na duhovne vaje. Potekale so na Bledu v Marijinem domu od 7. do 9. novembra, vodile pa so jih Hčere Marije Pomočnice skupaj z animatorji iz Kamnika.


19.11.2014  Pridi in poglej

Začelo se je v petek zvečer, 14. novembra. Dekleta, ki imajo v sebi iskreno željo živeti v skladu z Božjim načrtom, so se odzvale na Jezusovo povabilo "Pridi in poglej," ter prišle v Marijin dom na Bled na dvodnevni odmik.


14.11.2014  Verouk pri sestrah

V ponedeljek, 3. novembra, in v sredo, 5. novembra, je naša hiša na poseben način odprla vrata veroučencem župnije Bled. Sestre so zanje pripravile nekaj delavnic, na katerih so imeli priložnost preko umetniške ustvarjalnosti narediti nekaj dobrega za domačo župnijo.


12.11.2014  Srečanje salezijanskega mladinskega gibanja

»Mnogo je poti, kje si pa ti?«, je bilo geslo letošnjega Zbora SMG, ki se je med sedmim in osmim novembrom odvijal v Majcnovem domu v Želimljah.


11.11.2014  Utrinek iz blejskega pogovornega večera

G. Gregor Čušin nam je nekega lepega sobotnega večera, bolj natančno 18. oktobra spregovoril na temo: ČAS. Nenavadna izbira? Morda.


05.11.2014  Pevski vikend Slomškovih sončkov

Nekateri člani vuzeniškega cerkvenega OPZ Slomškovi sončki  smo jesenske počitnice začeli delovno s pevskim vikendom na Remšniku od 25. do 26. oktobra 2014. Pet članic je bilo opravičeno odsotnih.


05.11.2014  Duhovne vaje po birmi in pisma Bogu

V nedeljo, 26.10.2014, popoldan smo se na Remšniku najprej zbrali animatorji s s. Danijelo, proti večeru so prišli tudi udeleženci iz župnij Remšnik in Brezno, ki so imeli 18. oktobra letos birmo in so si zaželeli duhovnih vaj po birmi.


31.10.2014  Birmanci iz župnije Ljubljana-Šentvid

Birmanci in animatorji iz župnije Ljubljana - Šentvid so prvi počitniški vikend, od 24. do 26. oktobra, darovali za pripravo na birmo s poglabljanjem osebne vere v Marijinem domu na Bledu.

 


29.10.2014  Sporočilo vrhovne Matere Yvonne Reungoat

Drage sestre, bratje salezijanci, vsi člani salezijanske družine in vzgojnih skupnosti po svetu, prijatelji in dobrotniki, dragi mladi!

Pišem vam, da se vam tako iz vsega srca zahvalim za voščila in številne izraze zaupanja in spoštovanja, ki ste mi jih ob izvolitvi za drugi mandat za vrhovno Mater naslovili neposredno ali posredno.
Svojo privolitev za to službo sem ponovno izrekla v zaupanju v molitev številnih bratov in sester, ki me opogumljajo, ko mi zagotavljajo svoje spremljane na poti, ki se mi odpira.
Kolikor večje je poslanstvo, ki nam ga Gospod zaupa, toliko bolj je njegova dolžnost, da nas prime za roko, nas podpira v vsakdanjem naporu, stori, da dobro, ki ga v njegovem imenu sejemo, postane rodovitno. Izrekla sem »da« Njegovemu klicu, zaupajoč v navzočnost Svetega Duha, ki razsvetljuje in spremlja.
Don Bosko nam zagotavlja, da je prava predstojnica Družbe Marija Pomočnica. Zato njej izročam poslanstvo animacije in vodstva naše redovne družine. Prizadevala si bom, da bom kot mati Mazzarello, njena namestnica.
Bodri me molitev in darovanje številnih sester po svetu, naših bratov salezijancev, deklet in fantov, ki so srce salezijanskega vzgojnega poslanstva in vse vzgojne skupnosti.
Skupaj si bomo prizadevali pri gradnji odprtega in solidarnega doma; razpoložljivi za nove izzive, sklanjali se bomo nad rane sedanjega človeštva, tudi v naših skupnostih.
Marija Pomočnica naj nam pomaga, da bomo osebe upanja, ki se ozirajo proti širokim obzorjem in znajo prepoznati dobro, ki je navzoče v lastnem okolju, zametke novega življenja, ki že klijejo.
Don Bosko in mati Mazzarello, naša ustanovitelja, naj nam izprosita, da bomo lep in živahen "živ spomenik" v Cerkvi in v družbi.
Voščim vam lep praznik vseh svetnikov. Z njimi in v občestvu z vsemi, ki pričakujejo polno razodetje Božjega obličja, gremo proti resničnemu in dokončnemu domu.
Z veliko naklonjenostjo vas pozdravljam in ponovno izražam svojo hvaležnost.
Bog naj vas blagoslovi!


28.10.2014  V novovo šestletje

Družba hčera Marije Pomočnice doživlja intenziven čas prenove in načrtovanja, katerega pomemben del so tudi volitve nove vodstvene ekipe. 24. oktobra so zborovalke za nov mandat izvolile sr. Yvonne Reungoat, Francozinjo, ki z žarom karizme in smelega pogleda v prihodnost sprejema nalogo vodenja Družbe, ki deluje na vseh petih celinah sveta. V nadaljevanju volitev je bila kot svetovalka vizitatorka za nov mandat izbrana tudi s. Mira Peče, Slovenka. Iskreno se veselimo zaupanja, ki ga je po šestih letih služenja v vodstveni vlogi na svetovni ravni, ponovno deležna in prosimo blagoslova Marije Pomočnice ter moči Svetega Duha pri nadaljnjem delu. Njena domača sestrska skupnost - slovensko-hrvaška inšpektorija - ji je na večer po izvolitvi izročila simboličen dar - svečo z napisom: ZAUPAJ V GOSPODA!


25.10.2014  V Murski Soboti združeni s svetniki v molitvi v jubilejnem (don Boskovem) letu

22. oktober je letos združil različne svetnike v naši molitvi. Ob 18. uri smo se zbrali v stolnici. Vsakega 22. v mesecu (ob spominu bl. Lavra Vikunje) molimo za blagoslov vrtca. Ta dan je na koledarju zapisan nam vsem znani svetnik sv. Janez Pavel II. Tretji svetnik, ki nas je ta dan povabil k molitvi pa je sv. Janez Bosko, na čigar 200-letnico  rojstva se pripravljamo.

24.10.2014  Usposabljanje animatorjev birmanske pastorale

Animatorke iz župnij Kranjska Gora, Preserje in Cirkovce so se nam s podporo njihovih domačih župnikov pridružile v želji, da poglobijo svoje animatorsko poslanstvo ter se soočijo z izzivi birmanskih skupin.23.10.2014  Družba HMP: V odkrivanju Božjih znamenj

Pot 23. vrhovnega zbora Družbe hčera Marije Pomočnice se preveša v drugo polovico. Ne le časovno, ampak predvsem po vsebini in dogajanju. Sestre zborovalke smo v prvih tednih poglabljale temo tokratnega zbora: Biti z mladimi DOM, ki oznanja evangelij.


22.10.2014  Svetopisemske urice na Bledu

V mesecu oktobru smo sestre hčere Marije Pomočnice na Bledu in sodelavci že sprejeli najmlajše, da bi skupaj odkrivali globino Božje besede.


22.10.2014  Duhovno spoznavni vikend za študentke ŠDAD

Med 17. in 19. oktobrom smo se gojenke Študentskega doma Alojzije Domanjko zbrale na Bledu, kjer smo preživele duhovno bogat in zanimiv konec tedna.

 

Prvi večer smo se dekleta bolje spoznala druga z drugo, popestrile pa smo si ga tudi z družabnimi igrami, prepevanjem ...

Sobotno dopoldne smo ob sliki sejalca, čigar semena padejo med trnje, kamne, na pot in dobro zemljo, razmišljale, kaj nas v življenju duši, osveži, greje, česa se oprimemo v težkih trenutkih, kaj nam je v preizkušnjah v tolažbo, pomoč ... Po osebni poglobitvi smo delo nadaljevale ob članku Petra Gregorčiča, ki je opisal svojo izkušnjo udeležbe na kolesarskem maratonu Franja. Posamezne etape, ki so se nanašale na kolesarjenje, smo povezale z življenjem v skupnosti. Ugotavljale smo, kaj našo skupnost gradi, katerim pastem skupnega življenja se bomo skušale izogniti ter kaj lahko vsaka posameznica doprinese k boljšemu počutju v ŠDAD. Sončno popoldne smo izkoristile za sprehod okoli Blejskega jezera. Pred večerno sveto mašo smo dekleta izvolile predstavnico študentk in njeno namestnico ter koordinatorke za glasbo, šport, duhovnost, praznovanja, medije- življenje v ŠDAD bo tako še prijetnejše in bolj "domače". Zvečer smo se udeležile pogovora z Melito in Gregorjem Čušinom, ki sta nam spregovorila o času. Na srce sta nam položila, da je časa vedno dovolj, na nas pa je, da si ga pravilno razporedimo. Modrost, ki si jo velja zapomniti.

V nedeljo smo se ponovno za nekaj trenutkov ustavile ob priliki o sejalcu, ob tej priložnosti pa je vsaka v dar dobila zavojček semen. Po sveti maši in skupnem kosilu smo polne lepih vtisov pomahale Bledu v slovo.


21.10.2014  Si bla-gor?

 

Od 17. do 19. oktobra 2014 so Marijin dom na Bledu napolnili mladi po birmi. Skupaj smo razmišljali o blagrih. Še zlasti smo se ustavili ob štirih blagrih:


15.10.2014  Zakramentalni vidik mojega redovnega življenja

Pod tem učenim naslovom se je skrivalo srečanje najmlajših redovnih bratov in sester, ki je potekalo od petka, 10. 10., do nedelje, 12. 10. 2014, pri cistercijanih v Stični.


14.10.2014  Molitev za blagoslov jubilejnega leta pri sestrah HMP na Rakovniku

8. oktober 2014

Molitev je tista, ki dela čudeže. Molitev je tista, ki nas spreminja. Molitev je tista, ki pripomore k odprtosti srca za Božje milosti.


V sredo, pozno popoldne, je bila molitev v kapeli pri sestrah HMP na Rakovniku na ustnicah in v srcu vseh, ki smo se udeležili molitvene ure za blagoslov jubilejnega leta. Pred Najsvetejšim, ki je bilo izpostavljeno na oltarju, smo zbrani molili svetli del rožnega venca. Med vsako desetko rožnega venca so bile izbrane molitve in razmišljanja o svetem Janezu Bosku.


12.10.2014  Duhovne vaje v pripravi na birmo

Že nekaj let prihajamo birmanci in animatorji iz župnije Ljubljana - Sveti Križ na duhovne vaje pred birmo k sestram hčeram Marije Pomočnice na Bled. Tako smo tudi letos, že v devetdnevnici pred birmo, skupaj s sestrami preživeli zares bogat vikend.


10.10.2014  Spoznavni večer 2014 v študentskem domu

V torek, na predvečer novega študijskega leta, smo se zbrali v našem domu. V veselem pričakovanju novega študijskega leta in pod vtisi, za nekatere manj druge pa bolj, brezskrbnih počitnic. Veselje ob ponovnem snidenju starih stanovalk in iskanje novih prijateljstev ter klepetanje in smeh, smo občasno prekinili s spoznavno igro, obveznim hišnim redom, spoznavanjem novosti v domu, pesmijo, molitvijo in čisto na koncu, omamno dišečo večerjo. Večer je še prehitro minil, da bi podelili vse izkušnje, doživetja in radosti poletja, nič hudega, saj nas kmalu čaka spoznavni konec tedna na Bledu, ker bomo gotovo lahko vse nadoknadile.

 

Vesel in uspešen začetek študijskega leta vsem

in lp iz ŠDAD


05.10.2014  Mesečni oratorij v Murski Soboti

Mesečni oratorij v Murski Soboti

Na praznik sv. Frančiška Asiškega, 4. oktobra 2014, ki je bil hkrati dan pred večnimi zaobljubami br. Tončka Borovnjaka, minorita – našega župljana, smo se zbrali na oratoriju, ki je trajal od 15. do 18. ure.


05.10.2014  Dnevi s. Anice

Na letošnji praznik svetih nadangelov je minilo 67 let od odhoda s. Anice Žitek v nebesa. Ob tej obletnici je soboška župnija začela s t. i. Aničinimi dnevi, da bi poživili spomin nanjo in ohranili živo njeno prisotnost v rojstnem kraju in v rojstni župniji. Čas misijona v lanskem decembru nam je približal njeno podobo. Branje njenega življenjepisa, ki roma iz rok v roke, jo še poglablja. Ljudje pripovedujejo, kako jih nagovarja ta preprosta in tako zelo z Bogom povezana sestra.


30.09.2014  Nedeljsko popoldne v Rimu

Med potekom vrhovnega zbora v Rimu smo preteklo nedeljo preživele prijetno popoldne na zelenici ob naši vrhovni hiši. Zbralo se nas je kar deset sester, ki nas povezujejo korenine naše inšpektorije. Malo klepeta, voščil ob godu s. Damjane, podelitve doživljanja vrhovnega zbora in globokega vzdušja, ki se na njem ustvarja, molitev po vseh naših skupnih namenih, pesem in za zaključek še prigrizek, ki je imel precej domači okus.29.09.2014  Vera in glasba – ena sama ljubezen

Vera in glasba - ena sama ljubezen je bilo geslo letošnjega jubilejnega koncerta našega Mešanega pevskega zbora Sveta Lucija, s katerim smo praznovali  15. obletnico delovanja. In letos je bilo tudi jubilejno leto, peto po vrsti, naših intenzivnih vaj v Marijinem domu na Bledu, ki so potekale od 26. do 28. septembra.


26.09.2014  Vzgajati za mir

 

Sporočilo za mir na svetu:

"Povabim vas, da še naprej na poseben način molite za vrsto sporov, ki napolnjujejo s trpljenjem globalno družbo. Mislim na poseben način na spopade v Siriji, v Iraku, Libiji, Srednjeafriški republiki, Južnem Sudanu -  in seznam bi se lahko še nadaljeval - v katerih nasilje povzroča neizrekljivo trpljenje miljonom človeških bitij."


24.09.2014  STIČNA izza stojnice

Letošnja Stična mladih, ki smo jo doživeli 20. septembra 2014, je bila v znamenju prvega blagra: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3). »Ta blagor povzame vse blagre. Če ni prvega, se nobeden ne obnese. Pomeni vrata za vse ostale blagre. Če bomo stopili skozenj, potem je še upanje, da bomo ujeli druge,« je na začetku pridige dejal koprski škof dr. Jurij Bizjak.


24.09.2014  Pri sestrah je bilo res super

Birmanci iz Cirkovc smo skupaj z animatorkama vikend pred birmo preživeli pri sestrah na Bledu, kjer smo se poglabljali v vero in razmišljali o stavku iz evangelija po Marku: "VSE JE MOGOČE TISTEMU KI VERUJE."18.09.2014  Dežela po Sveti deželi

»Razveseli sem se ko so mi rekli: «V hišo Gospodovo pojdemo.« In že stoje naše noge pri tvojih vratih Jeruzalem.« Res sem se razveselila, ko sem izvedela, da se bom udeležila »Progetto  Gerusalemme«, svetopisemskega izkustveno - študijskega programa v »Sveti deželi«.


07.09.2014  Oratorij v Gorjah že 25 let

Na Jezusovo Besedo tudi v gorjanski župniji že 25 let živi oratorij. Da, res živi, diha in raste na svoj način. V srcu se mi vedno znova, ko samo pomislim na veselje in navdušenje, ki v času oratorija kipi na vse strani, poraja ganjenost in velika, velika hvaležnost Bogu za vse, kar dela in je v vseh teh letih delal v animatorjih, otrocih in družinah; ko otroci prinesejo del  veselja domov, ko pripovedujejo o svojih doživetjih. Ob letošnji »rekordno« veliki udeležbi otrok (bilo jih je preko sto) kot tudi animatorjev (tudi teh je bilo enaintrideset), verjamem, da je župnijo grelo predvsem veselje, ko se je sonce včasih bolj plaho kazalo izza oblakov.


30.08.2014  Skupina družin z Opčin na Bledu

»Na Opčinah živita dve narodni skupnosti: slovenska in italijanska. Razlikujeta se po jeziku, zgodovini, običajih in kulturi.


28.08.2014  Duhovne vaje za katehistinje pri sestrah HMP v Ljubljani

Voditeljica KPŠ v Novem mestu, s. Brigita nas je popeljala na katehetske duhovne vaje v »Betlehem« k sestram Hčeram Marije Pomočnice na Gornji trg 21 v Ljubljani. Katehetskih duhovnih vaj, ki so se odvijale pod duhovnim vodstvom sestre Mojce Šimenc od 17. do 20. avgusta, se je udeležilo 10 udeleženk; nekaj njih že opravlja katehetsko službo, ostale še pridobivamo znanje v KPŠ.

23.08.2014  Začetek jubilejnega leta na don Boskovem rojstnem kraju

Med enajstim in šestnajstim avgustom je skupina mladih, skupaj s salezijancem in sestrama HMP, poromala po krajih sv. Marije D. Mazzarello, sv. Dominika Savia in sv. Janeza Boska. Ni šlo za navadno romanje, pač pa so mladi kar dober del teh setih krajev prehodili peš.

 


18.08.2014  Vstop v jubilejno leto na Slovenskem

Tudi v Sloveniji smo slovesno vstopili v jubilejno leto praznovanja 200. obletnice rojstva sv. Janeza Boska. Začetek "svetega salezijanskega leta" je v soboto, 16. avgusta 2014, razglasil salezijanski predstojnik g. Janez Potočnik ob zbranem občestvu pri Mariji Pomočnici na Rakovniku.


16.08.2014  Blagoslovljen zidak za hišo na Reki

Na mesečni spominski dan sv. Marije Dominike Mazzarello, 13. avgusta, je bil v vzidan pomeljiv zidak v stavbo sestrske hiše na Reki, ki se pospešeno pripravlja na sprejem mladih. Gradbišče je tega dne v spremstvu provincialke obiskala vrhovna svetovalka iz Rima, naša rojakinja s.Mira Peče. Že prej se je udeležila praznika zaobljub sester HMP na Rakovniku. Ob tisti priložnosti so mlajše sestre, ki so obnavljale svoje začasne zaobljube, pri darovanju na oltar prinesle tudi zidak - simbol graditve občestva. Ta zidak je naša višja predstojnica simbolično vzidala v stavbo, ki se v teh mesecih obnavlja, da bi postala primeren dom za mlade. To dejanje se je zgodilo na vigilijo začetka don Boskovega jubilejnega leta. Z vero in zaupanjem naših svetih ustanoviteljev nadaljujemo to zahtevno delo prenove in ne nehamo prositi blagoslova za naše dobrotnike. Hvaležne smo za vsak najmanjši dar! Tudi dar za en zidak. En sam zmore malo, skupaj - v občestvu - pa lahko naredimo veliko dobrega.

10.08.2014  Počitniški oddih mlajših sester

Da, tudi mlajše sestre potrebujemo poletni oddih. Tokrat smo si ga privoščile na Sv. Primožu na Pohorju, v družbi samotnih kmetij, krav, obilice gob, smrek, gorskih koč, prijaznih ljudi in sončnih dni. Slednji so se zvrstili od 6. do 10. avgusta,

06.08.2014  Lepota redovniškega poklica

Duhovne vaje za sestre Hčere Marije Pomočnice na Bledu so vedno lep, duhovno bogat in atraktiven dogodek. Že v ponedeljek, 28. julija, smo se zbrale za študijski dan, na katerem smo se zazrle vsaka na lastno življenjsko pot in na čudovite milostne posege Boga, ki nas je vodil k sebi. V torek pa smo zaorale v brazde duhovnih vaj v tišini.

 


24.07.2014  Oratorij Radlje ob Dravi

Začeli smo v nedeljo, 29. junija, z mašo, pri kateri smo prosili za teden, ki je bil pred nami, župnik Jože Gomboc pa je blagoslovil nas, animatorje.


24.07.2014  Na Reki napredujejo dela ... prosimo za pomoč ...

V slovensko-hrvaški provinci je nekatere hiše sester salezijank načel zob časa. Na Reki že nekaj mesecev poteka prenova dotrajanih prostorov. Del hiše je namenjen sestram, drugi del pa je bil zadnja leta namenjen študentkam, saj mnoga dekleta v času študija na Reki niso našla stanovanja ali pa si ga zaradi socialne stiske niso mogla privoščiti. Vsa ta dekleta pa so želela v času študija živeti v krščanskem okolju. Prošenj za sprejem v dom je bilo iz leta v leto več, zato poleg obnovitvenih del potekajo tudi dodatna zidarka dela.21.07.2014  Angleški oratorij

Med 7. in 11. julijem se je v hiši salezijank na Gornjem trgu govorilo v angleščini, čeprav so bili v hiši slovenski otroci, slovenski animatorji in pretežno slovenske sestre. Imeli smo namreč angleški oratorij. Program poteka v angleščini predvsem zato, da se ga lahko udeležijo tudi angleško govoreči otroci, ki bivajo v Sloveniji. A letos so se ga udeležili le slovenski otroci in pokazali, da je njihovo znanje tujega jezika, sploh pri starejših, zelo dobro.


21.07.2014  Oratorij v Novem mestu

Pod okriljem novomeških župnij in skupnosti sester Hčere Marije Pomočnice se je v času od 30. 6. 2014 do 6. 7. 2014 na dvorišču Zavoda Friderika Ireneja Barage odvijal že šesti mestni oratorij z naslovom "Na tvojo besedo", ki se ga je udeležilo 194 otrok in 64 njihovih animatorjev.


21.07.2014  Oratorij v Pečarovcih

Tudi letos smo se otroci in mladi iz pečarovske župnije zbirali na oratoriju, ki ga je vodila sestra Cilka Hozjan z animatorji in ga je organiziral župnik g. Jože Hozjan. Junak letošnjega oratorija je sveti Peter, ki je bil sprva ribič, kasneje Jezusov apostol in nazadnje prvi papež. Udeleženci smo vsak dan pričeli z molitvijo, petjem in branjem zgodbe o svetem Petru. Dopoldan smo imeli tudi delavnice. Pri ustvarjalnih delavnicah smo si naredili obesek v obliki ribe, šivali smo šale ter izdelovali obeske iz perlic. V sredo smo pripravili in pekli pecivo. V petek pa smo imeli gostjo, medicinsko sestro, ki nas je seznanila z zdravo prehrano in prvo pomočjo. V torek smo se šli kopat v Moravske Toplice. V četrtek pa smo se odpravili na pohod v Šalamence, kjer smo imeli sveto mašo in piknik. Vsak dan smo se šli veliko zabavnih iger na igrišču v Pečarovcih. Na oratoriju se je zbiralo 25 udeležencev in 15 animatorjev. Oratorij smo zaključili s sodelovanjem pri nedeljski sveti maši in z župnijskim dnem. Vsak si želi, da bi se prihodnje leto spet srečali na tako lepem in veselem oratoriju.

Monika Lončar in animatorji


10.07.2014  Oratorij Bled 2014

Tako kot vsako leto, je tudi letos v naši župniji sv. Martina na Bledu potekal oratorij, od 30. junija do 6. julija 2014. Vsak dan se nas je na župnijskem dvorišču zbralo več kot 70 otrok in 20 navdušenih animatorjev skupaj s sestrami in župnikom Janezom Ferkoljem.10.07.2014  Slovo od s. Frančiške Brancelj

Mirno in tiho, tako kot je živela, je naša draga s. Francka tudi odšla. Bilo je v noči od prvega petka na prvo soboto, na praznik svetih bratov Cirila in Metoda, 5. julija 2014, ko jo je Gospod poklical k sebi. Prihodnjega 22. julija bi dopolnila 93 let življenja, 5. avgusta pa 69 let redovnih zaobljub v Družbi hčera Marije Pomočnice.


10.07.2014  Zaključni recital organistk Glasbene šole Beltinci

 

5. julij 2014 mi bo ostal v odličnem spominu, saj zaznamuje konec mojega študija orgel, najprej na Orglarski šoli v Ljubljani, zadnje, tj. četrto leto pa v Beltincih.10.07.2014  Tečaj angleškega jezika za odrasle

 

Na pragu poletja, v času od 30. 6. 2014 do 4. 7. 2014, smo obiskovali 20-urni intenzivni tečaj angleškega jezika. Vodila ga je s. Barbara Poredoš. Tečaj je potekal v prostorih veroučnih učilnic stolne župnije Murska Sobota.


06.07.2014  Prvi mozambiski pozdrav

Po dolgem potovanju (iz Ljubljane čez Milano, Rim, Adis Abebo in Maputo) smo prispele v internat za dekleta, v Namaacha. Pričakala so nas dekleta, ki so nas takoj sprejele medse, s širokimi nasmehi.

Objemi in držanje za roke teh deklet so že zdaj postala stalnica. V ponedeljek začnemo z »resnim« delom: ena v ambulanti, druge v rtcu ali kot učna pomoč matematike, fizike, angleščine in kemije. Vsekakor nas čaka pester mesec v Mozambiku, državi tretjega sveta. Ingrid


06.07.2014  Pod plaščem sv. Martina

V sredo, 25. junija 2014 smo se znova zbrali v našem drugem domu - Marijinem domu na Bledu. Skupaj s s. Martino in s. Barbaro smo kot najboljši animatorski team vseh časov, okoli šeste ure popoldne, z veseljem pričakali in sprejeli otroke.

03.07.2014  Srecno prostovoljcem v Mozambiku

V cetrtek, 3. julija 2014 smo iz Ljubljane proti afriski celini in Mozambiku pospremili skupino VIDES prostovoljcev, ki jih spremlja s. Majda Pangersic. Zelimo jim veliko veselja pri velikodusnem sluzenju med otroci in mladimi. Ob odhodu pa so takole izpisali kaksna so njihova pricakovanja in prosnje.


25.06.2014  Zaključni piknik Župnijskega otroškega in mladinskega pevskega zbora iz Murske Sobote

Kako bi lahko lepše zaključili naše pevsko udejstvovanje v murskosoboški župniji v tem šolskem letu kot prav z zahvalno sv. mašo na 12. navadno nedeljo, 22.6., ter s prisrčnim piknikom po njej?25.06.2014  Začetek poletnih oratorijev in novinarska konferenca

Zaključek šolskega leta pomeni tudi začetek poletnih oratorijev, ki se bodo skozi vse poletje odvijali širom Slovenije.

V ponedeljek, 23. junija, je Oratorij Slovenija in Združenje animatorjev Slovenije pripravilo novinarsko konferenco. Na njej smo medijem predstavili oratorijski program, štiri stebre don Boskovega preventivnega vzgojnega sistema, gradivo, ki ga za to pripravljamo, nastajanje Oratorija in druge zanimivosti.

Za medije je bila priravljena izjava za javnost, lahko pa si lahko ogledate tudi posnetek celotne tiskovne konference.


24.06.2014  Skupaj z Njim na praznik skupnosti 2014

Na sončno sobotno jutro, 21. junija, smo začele praznik skupnosti v Murski Soboti. Po jutranjih hvalnicah in okrepčilu ob mizi smo se podale na pot proti Ludbregu, kjer je relikvija predragocene Jezusove krvi.

09.06.2014  Srečanje otroških in mladinskih cerkvenih pevskih zborov

V nedeljo, 1. junija 2014, se je v Vuzenici odvijala revija otroških in mladinskih pevskih zborov dekanije Radlje - Vuzenica. Nastopili so zbori: Rafael iz Radelj, Šentjurčanke z Remšnika, otroški pevski zbor iz Vuhreda in domači Slomškovi sončki iz Vuzenice.

 


08.06.2014  Čarno jezero in MKI

V soboto, 7. maja, je rakovniški grič znova oživel z množico otrok, animatorjev in njihovih duhovnih spremljevalcev, ki so prišli na Čarno jezero in Mavrično-katehetske igre. Da, letos sta se združila ta dva projekta za otroke.

Ob prihodu smo stopili na Petrov čoln in skupaj z njim po otokih potovali skozi molitev, igre, delavnice, kviz o apostolu Petru in prvih kristjanih, se pomerili na poligonu "Po Petrovih stopinjah ... MKI pa so medtem tekmovali na igrišču.

Veseli smo, da so se nam tokrat pridružili tuda dekleta iz naše Marijine družbice iz zagrebške skupnosti.

Za vrhunec srečanja smo se vsi skupaj zbrali v svetišču Marije Pomočnice pri obhajanju sv. maše. Tako nismo le potovali z apostolom Petrom, ampak skupaj z njim tudi živo srečali Jezusa v evharistiji in okrepljeni z njim odšli na svoje domove.

 


07.06.2014  Bog nas je poklical skupaj

Sestre z začasnimi zaobljubami smo se skupaj s sestro Damjano zbrale v Murski Soboti, kjer smo poglabljale temo skupnega življenja od 31. maja do 2. junija.


21.05.2014  Voščilo vrhovnega predstojnika

Pismo vrhovnega predstojnika materi Yvonne ob prazniku soustanoviteljice Družbe hčera Marije Pomočnice, sv. Marije Dominike Mazzarello:

 

"Predraga mati Yvonne!

Voščila ob prazniku naše matere Mazzarello ti pošiljam iz Španije.

V tem, tako pomenljivem in velikem dnevu naj te doseže moj objem in pozdrav za vsako sestro HMP. V večerni evharistični daritvi bom na poseben način prosil za Družbo, zate in za tvoj svêt, za vsako hčerko Marije Pomočnice. Želim, da čutiš moje prisrčno voščilo, ki mi prihaja iz srca. Molim zate, za tvoje dragoceno služenje Družbi. Gospod naj ti podarja svoj mir in svoj nasmeh.

Predraga mati Yvonne, veselim se, da se bova srečala na Portugalskem.

Prosim te, da vsem sestram, kolikor in kakor ti je mogoče, posreduješ ne le moj pozdrav, pač pa tudi naklonjenost bratov salezijancev, na poseben način vrhovnega predstojnika.

Objem in moja moltev; in naj bo vsak "vbod šiva" vedno za vse nas dejanje Božje ljubezni.


Z naklonjenostjo,"

Angel F. Artime


13. maj 2014                                                                         prevod: s. Irena Novak


21.05.2014  Ob prazniku hvaležnosti

Mati Yvonne se ob prazniku hvaležnosti, ki je bil 26. aprila 2014, zahvaljuje prav vsem sestram, mladim in vsej Salezijanski družini za sooblikovanje praznika.

 


20.05.2014  Letno srečanje salezijancev sotrudnikov

Ko sem se v soboto, 10. maja, pripeljala na Rakovnik, sem tam že zagledala skupino (meni večinoma neznanih) ljudi. »Tole morajo biti tisti, s katerimi grem danes na izlet,« sem si mislila, obenem pa se je v meni porodila misel, da so »to« tudi »tisti«, s katerimi smo zdaj ista družina. Prvič sem se namreč odpravljala na letni izlet salezijancev sotrudnikov, h katerim sem pristopila tudi sama v mesecu februarju, ko nas je, takrat v hudi vremenski ujmi, 10 mladih dalo obljube.


02.05.2014  Dva nova svetnika

Nedelja Božjega usmiljena 2014, dan svetnikov, dobrote ter usmiljenja. Rimske ulice okrog Vatikana so bile, kot že tolikokrat v zgodovini Cerkve, priča iskrene ljubezni ljudskih množic do teh, ki so se s svojim življenjem izkazali za svete. In prav živ spomin, priporočanje vernikov ter molitev med ljudmi je eden od pokazateljev svetosti. V srcih ljudi imata papeža sv. Janez XXIII. in sv. Janez Pavel II. posebno mesto.


24.04.2014  Ni jih doma, odšle so v Emavs

 

Hčere Marije Pomočnice smo se podale na pot iz vseh naših skupnosti, da bi se na velikonočni ponedeljek, 21. aprila, srečale med seboj in z Gospodom v "Emavsu" ali po naše v Murski Soboti.


23.04.2014  Duhovne počitnice v Šmarjeti 2014 z Janezom Pavlom II

Za nami je lepo doživetje duhovnih počitnic, ki se jih je udeležilo 39 otrok iz raznih župnij Novomeške škofije. Žal nismo mogli vseh sprejeti. V animatorstvu se je preizkusilo osem mladih, ki so se izkazali zelo odgovorni in ustvarjalni.

Junak letošnjih duhovnih počitnic je bil bl. Janez Pavel II, ki je osvojil srca otrok. Ob njem so prvi dan razmišljali o daru življenja in izročitvi Mariji, drugi dan o poklicanosti in sprejemanju Božje volje, tretji dan pa o odpuščanju in svetosti.

Zgodbo »DESETKA KARLA WOYTILA« smo si sposodili od s. Rebeke Kenda, ki je velikodušno dala na razpolago gradivo in glasbo. Hvala ji. Naše razmišljanje je poleg igre popestrila risanka o blaženem JP II in govori, ki jih je imel papež za slovenske vernike. To je bil tudi naš namen: da bi ga spoznali kot papeža, ki je obiskal našo domovino in nam spregovoril v slovenskem jeziku.17.04.2014  Kuharski večer

Osem žena z Rakovnika se je v soboto, 12. aprila 2014 zbralo pri naših sestrah na Rakovniku na kuharskem večeru. Za sicer vešče kuharice in gospodinje se je vendarle našla kakšna kuharska novost in nova spretnost. S. Marta jih je toplo sprejela, s. Anica uvajala v kuharske skrivnosti, s. Ivica pa jim pomagala prijetno pripraviti in okrasiti mizo. V Božjem imenu so začele, skupaj z Njim kuhale in kramljale, nato pa po slastni večerji zaključile dan z molitvijo v sestrski kapeli.

17.04.2014  Duhovna priprava na veliko noč

V duhovnem centru De Notre Dame v Novem mestu je od 4. do 6. aprila 2014 potekala duhovne priprava na veliko noč za dekleta in žene.

V molitvi in razmišljanjih nas je spremljal svetopisemski odlomek zadnje večerje, zlasti Jezusove besede in dejanje, ko je vzel v roke kruh, ga blagoslovil, razlomil in dal učencem. Vsaka od teh besed: vzet-izbran, blagoslovljen, razlomljen in podarjen nosi v sebi globoko sporočilo za naše življenje. Del Jezusovega skrivnostnega Telesa (Cerkve) smo - skupaj z njim in v njem izbrani, blagoslovljeni, razlomljeni in podarjeni. Ob tem nas je nagovarjal lik s. Anice Žitek, ki je vse to uresničila v svojem življenju.

Priprava prazničnih dobrot pod skrbnim vodstvom s. Angelce ter izdelovanje pomladnih šopkov s s. Ivanko, nam je dalo okušati lepoto občestva; seveda ni manjkala tudi kakšna nova naučena kuharska spretnost.


15.04.2014  Birmanske duhovne vaje = srečanje z Jezusom in sestrami

Letošnji birmanci iz Železnikov, Ihana, in posamezniki iz Jesenic in Poljan, so se od 28. do 30. marca in 4. do 6. aprila 2014 odpravili na birmanske duhovne vaje k sestrah hčera Marije Pomočnice na Bled. Njim smo se pridružili animatorji, ki smo pod skrbnim vodstvom sester, z veseljem zakorakali v oba vikenda. 

07.04.2014  Pozdrav vrhovnega predstojnika Salezijanski družini

 

Ob tej posebni priložnosti, ko je 27. vrhovni zbor salezijancev izvolil novega don Boskovega naslednika, z velikim veseljem pozdravljam vso našo salezijansko družino po vsem svetu. Na vrhovnem zboru smo čutili, da kot člani salezijanske družine živimo poseben trenutek. Zavedamo se pripadnosti posameznim skupinam, posamezni veji, ki pa je na istem deblu don Boskove duhovnosti in karizme.


04.04.2014  Blagoslov prenovitvenih del hiše na Reki

"Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni graditelji ..." Te besede iz Psalma 127 so bile večkrat izrečene v nedeljo, 30. marca 2014, ko smo na Reki blagoslovili začetek prenovitvenih del na hiši, v kateri že vrsto let živi skupnost sester hčera Marije Pomočnice in študentke. Blagoslova je udeležilo tudi nekaj sester iz Slovenije, skupaj z inšpektorico s. Damjano Tramte in ekonomo s. Matejo Kranjc.

Hiša je bila dotrajana in neprimerna za bivanje, zato smo se, kljub finančni stiski lotile prenove. Začenjamo kot don Bosko - s pičlimi sredstvi in velikim zaupanjem, da Gospod to hoče od nas za dobro mladih.Zaupamo v Božjo Previdnost, ki nam prihaja naproti tudi po dobrotnikih.

Če Bog da, bomo jeseni znova mogle sprejeti študentke in mlade in skupaj z njimi hoditi po poti pristnega življenja in svetosti.


31.03.2014  Izrazili smo čestitke vrhovnemu predstojniku

 

»Hvala, Mati!«

V drugi polovici meseca marca se je vrhovna predstojnica HMP,  m. Yvonne Reungoat mudila v Avstriji. Tam je razglasila ustanovitev nove province sv. Marije Dominike Mazzarello. Le ta je nastala z združitvijo nekdanjih avstrijske in nemške province.28.03.2014  Postne duhovne vaje - Čutiti se ljubljeni

Odločitev za postne duhovne vaje sva sprejela sredi velikega hrupa - med izborom pesmi za Evrovizijo. Ko se je pomp okoli zmagovalke polegel, sva šele dojela, da gre za duhovne vaje v tišini in ta beseda je preizkušala najin pogum. »Nič, pa pejva!«
V petek, 21. marca 2014, se je proti večeru v Marijinem domu na Bledu zbrala trinajsterica študentov in mladih v poklicu in srcu. Po začetnem burnem spoznavanju pri mizi je vsa nadaljnja nujna komunikacija med nami potekala zgolj neverbalno. In to ne samo ta večer, ampak vse do zaključne nedeljske maše. To se je na začetku zdelo nepredstavljivo, hkrati pa dovolj izzivalno, da sva z zanimanjem pričakovala, kaj nama bo prinesel vikend. Na uvodnem srečanju sta nam p. Ivan Hočevar in s. Marija Imperl pojasnila, da tovrstne duhovne vaje pomenijo, da se bomo tekom dneva skupaj srečevali na »točkah«, kjer bomo prejeli gradivo za osebno meditacijo. Prav tako nam bosta na voljo za pogovor in osebno spremljanje naše molitve.
Naslov Čutiti se ljubljeni je bil prepleten iz štirih niti oz. štirih drž ljubezni: biti izbran, biti blagoslovljen, biti razlomljen, biti dan. Najbolj se naju je dotaknil svetopisemski stavek »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.« V tišini svoje sobe, ko utihnejo vsakodnevne skrbi in misli na delo, ki čaka doma, se odpre prav poseben prostor, v katerem začutiš veličino tega sporočila, ki ti ga Božji glas neprestano ponavlja, pa ga ne slišiš. Spoznaš, da te ne obsoja, da ti ne vsiljuje svojih pričakovanj, ampak da te preprosto sprejema, ti govori, da te hoče na tem svetu in ti govori, da te ljubi.
Spoznala sva, da se je le v tišini mogoče pogovarjati o bistvenih stvareh.
Nejc in Petra

25.03.2014  Ángel Fernández Artime: 10. don Boskov naslednik

27. vrhovni zbor salezijanske družbe je izvolil 10. don Boskovega naslednika v osebi: Ángel Fernández Artime. Imenovani je do tega trenutka opravljal službo inšpektorja inšpektorije Južna Argentina. Po rodu je iz Španije.

Izvolitev se je zgodila 25. marca 2014 ob 10.20, v prvem krogu volitev vrhovnega predstojnika. Zborovalci so uradni izid izvolitve potrdili z dolgim aplavzom.

Ángel Fernández Artime, star 53 let, se je rodil 21. avgusta 1960 v Gozón-Luanco, kneževina Asturija, Španija. Prve redovne zaobljube je izpovedal 3. septembra 1978, večne redovne zaobljube pa 17. junija 1984 v Santiago de Compostela. V duhovnika je bil posvečen 4. julija 1987 v Leónu.

Njegova matična inšpektorija (provinca) je León; bil je delegat za salezijansko mladinsko pastoralo, ravnatelj šole v Ourense, član inšpektorialnega sveta in inšpektorjev vikar ter inšpektor v letih 2000-2006.

Pri prejšnjem, 26. vrhovnem zboru, je bil član tehnične komisije, ki je pripravljala omenjeni vrhovni zbor. Od leta 2009 je bil inšpektor inšpektorije Argentina jug; v tej vlogi je sodeloval tudi z buenosaireškim nadškofom kard. Jorgejem Mariem Bergogliem, danes papežem Frančiškom.

Študij: diplomiral iz pastoralne teologije, magisterij iz filozofije in pedagogike.

23. decembra 2013 je bil imenovan za inšpektorja nove inšpektorije Sredozemska Španija, posvečeni Mariji Pomočnici; te vloge seveda ne bo mogel prevzeti, saj je sedaj njegova vloga ta, da postane oče celotni salezijanski družbi.

Iskrene čestitke, g. Ángel!

po ANS in donbosko.si


24.03.2014  Duhovna obnova za katehiste

V petek in soboto, 14. in 15. marca je sestrski skupnosti v Novem mestu potekala duhovna obnova za katehiste in katehistinje novomeške škofije. Pridružili so se jim tudi nekateri drugi.

Ob temi Živeti kot ljubljeni smo se zazrli v skrivnost Božje ljubezni, ki je vsakega od nas izbrala - poklicala v življenje s posebnim poslanstvom. Vsakdo od nas je tudi blagoslovljen - od Boga in ljudi, dogodkov, stvarstva ... Vsakdo pa tudi doživlja svojo krhkost, ranjivost, grešnost - razlomljenost. A prav tak: izbran, blagoslovljen in razlomljen je poslan v svet z določenim poslanstvom, postaja dar za druge.

Vse to se dogaja v vsakdanjem življenju, svoj vrhunec pa ima v sveti maši, kjer znova obhajamo zadnjo večerjo, pri kateri Jezus vzame kruh v svoje roke, ga blagoslovi, razlomi in podari in v tem kruhu je tudi življenje vsakega kristjana, v kolikor dovolimo Jezusu, da naše življenje, z vsem tem, kar doživljamo, vzame v svoje roke, ga blagoslovi, zravi naše rane in nam daje moč za podarjanje.

Ob teh Jezusovih besedah smo se navdihovali tudi ob besedah papeža Frančiška katehistom in katehistinjam, zbranim na srečanju v Vatikanu, pa tudi ob svetniškem liku preproste sestre salezijanke s. Anice Žitek.


24.03.2014  Duhovni vikend za prvoobhajance

V petek, 14. 3. 2014, se je iz Šenčurja v smeri proti Bledu odpeljal avtobus, poln nadobudnih prvoobhajancev, ki obiskujejo verouk v Šenčurju in na Olševku, zraven pa smo bili tudi trije animatorji: Nina, Rok in moja malenkost. Že na avtobusu je vladalo veselo razpoloženje, ni manjkalo glasnega govorjenja in smeha. Za večino otrok so bile to prve duhovne vaje, tako da jih je zanimalo, kaj to sploh točno pomeni, poleg tega pa so bili srečni, da bodo lahko vikend preživeli v družbi sošolcev in prijateljev.


21.03.2014  Duhovne vaje za birmance z Bleda in iz Zasipa

 

Povzpeli smo se na Koprivnik, kjer smo zajeli nekaj duhovne svežine od 7. do 9. marca. V družbi dobrih animatorjev, s. Martine in s. Barbare, g. župnika z Bleda in iz Zasipa  ter odličnih kuharic, so birmanci poglabljali in utrjevali svojo vero v troedinega Boga.


15.03.2014  Marijina družbica v domu starejših v Murski Soboti

Otroci so bili več kot točni, ko smo se v soboto, 15. 3. 2014 dobili ob 10.00 v domu starejših v Murski Soboti. Naš namen je bil obiskati in razveseliti starejše ter tudi sami sebe obogatiti z novo izkušnjo.

Po uvodnem ogrevanju in vajah za »nastop«, smo se prestavili v sosednjo sobo, kjer so nas prijazno sprejeli tako osebje kot oskrbovanci doma. Za skupen začetek smo izbrali pesem, ki jo vsi znamo - tako mladi kot starejši. To je pesem: Mi se imamo radi. Potem smo se jim na kratko predstavili in jim predstavili prizor iz življenja s. Anice Žitek. Vmes smo vključili glasbene vložke z instrumenti, ki so jih otroci prinesli s seboj. V spomin na naše srečanje v domu so otroci oskrbovancem izročili angelčka, ki so ga sami izdelali iz žlice. Iz žlice pa zato, ker je s. Anica tolikim revežem dala jesti in so jo imenovali »angel dobrote«, »angel veselja«... Potem pa so oskrbovanci predlagali kar nekaj ljudskih (narodnih) pesmi, ki smo jih skupaj zapeli. Vzdušje je bilo res prijetno in prijazno.

Ob zaključku našega obiska v domu smo pa namenili še molitvi in izročitvi Mariji, kot storimo na naših mesečnih srečanjih.

Seveda pa nismo zapustili doma lačni, saj so nas gostoljubno pogostili.

Obogateni z novo izkušnjo smo se razšli.

 

sLN


11.03.2014  Duhovno-pustolovski vikend

 

Podali smo se na pot iz Bleda proti Ljubljani, natančneje v skupnost sester HMP na Gornjem trgu. Tam smo dekleta iz 7. razreda skupaj s sestrami in domačim župnikom g. Janezom raziskovali, gradili, in razmišljali o pomembnih življenjskih odločitvah od petka, 28. februarja, do sobote, 1. marca.04.03.2014  Srečanje z Božjim pogledom


V petek popoldne tistega lepega 21. februarja se je začelo, končalo pa upajmo, da se ne bo. Podaljšana duhovna obnova je vsako leto nekaj svežega, opogumljajočega in zelo zelo potrebnega. Kratek predah na pol poti od enih duhovnih vaj do drugih nam vsem dobro dene. Telo se sprosti, srce odpočije v gostoljubnosti blejske skupnosti in v veselem sestrskem druženju, duša pa zadiha s polnimi pljuči Božjo ljubezen. Mislim, da tak vikend potrebuje vsaka sestra, saj si v preveč stresnem ritmu življenja težko same utrgamo čas za umiritev in poglobitev.

 


25.02.2014  Birmanci iz Šenčurja

 

Birmanci in animatorji iz župnije Šenčur smo se zaradi številčnosti razdelili v dva vikenda. S svojo navzočnostjo smo napolnili Marijin dom od 31. januarja do 2. februarja ter od 14. do 16. februarja 2014. Ko smo prispeli, smo se zbrali v dvorani, kjer so nas sestre že čakale. Za uvod smo zapeli pesem, nato pa nam je sestra povedala uvodna navodila. Za tem smo se namestili v sobe in začeli z našim vikendom.

 24.02.2014  Počitnice na Gornjem trgu

V ponedeljek zvečer smo se zbrali otroci iz različnih koncev Slovenije pri sestrah HMP.

V torek zjutraj smo odšli k peku. Tam smo se pogovarjal o tem, kako peče kruh.


24.02.2014  Pridi in poglej

Zelo bogat, pester, zanimiv in vesel duhovni vikend! Hvala sestram HMP :) Brigita

Vikend je bil odličen! Pohvale sestram, ki so nas toplo sprejele :) Regina

24.02.2014  Olimpijske igre še drugače

Olimpijske igre. Navdušujejo nas naša dekleta in fantje, ki dosegajo lepe uspehe, ob tem pa še bolj mnogi, ki ob tem pokažejo tudi veliko mero človečnosti. Verjetno nas npr. pri Petru Prevcu poleg njegovih dveh medalj nagovarja njegova skromnost, realnost in pozornost do tistega, ki ni mogel uspeti, ker se je poškodoval.17.02.2014  Ministrantska olimpijada

V soboto, 15. 2. 2014, je v Ribnici na Pohorju v lepem sončnem vremenu potekala ministrantska olimpijada dekanije Radlje - Vuzenica. Zbralo se nas je okrog 80 ministrantov in kar nekaj staršev iz Brezna, Mute, Vuzenice, Vuhreda, Remšnika, Ribnice, Ožbalta, Kaple, Sv. Primoža, Sv. Antona, Radelj.13.02.2014  Obnova študentskega doma na Reki


Hčere Marije Pomočnice smo hvaležne za vsak dar v podporo našega poslanstva v dobro mladih. Največja pozornost neše slovensko-hrvaške province je trenutno usmerjena na  izboljšanje dotrajanih prostorov delovanja na Reki.

 

Mnogo je mladih, ki bi radi študirali v tem mestu, a ne najdejo stanovanja ali si ga zaradi socilane stiske ne morejo privoščiti. Sestre HMP smo jim nudile skromen dom, ki pa je postal pretesen in dotrajan ter nujno potreben obnove. Odločile smo se za obnovo hiše, da bi študentkam mogle nuditi topel dom in miren prostor za študij in kvalitetno življenje. V naše prostore prihajajo tudi mladi za različna duhovna, vzgojna, družabna srečanja, ...

 

Za vsak, tudi najmanjši dar, se vam, v imenu mladih, že vnaprej najlepše zahvaljujemo in vam zagotavljamo spomin v molitvi.

 

Svoj dar lahko nakažete na: Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, Ljubljana TRR: SI56 02058 0019151137 s pripisom: Reka

Ali: Družba sestara Kćeri Marije Pomoćnice Rijeka, Karlovačka 22, 51000 Rijeka, Hrvatska
IBAN HR63 2340 0091 1103 9951 4, SWIFT CODE: PBZGHR2X
Privredna banka Zagreb d. o. Radnička cesta 50, 10000 Zagreb, Croatia

Bog povrni!
10.02.2014  Obljube sotrudnikov

V nedeljo, 2. 2. 2014, na praznik Jezusovega darovanja je salezijanska družina dobila poseben dar - 10 mladih fantov in deklet je s svojimi obljubami potrdilo, da želijo svoje vsakdanje življenje zastaviti po smernicah in navdihu sv. Janeza Boska.06.02.2014  Dan posvečenega življenja za maribosko škofijo

Redovniki in redovnice vsako leto na svečnico, 2. februarja obhajamo dan posvečenega življenja. Za mariborsko škofijo smo ga prvič v zgodovini obhajali v Radljah ob Dravi, kjer  živimo in delujemo tudi hčere Marije Pomočnice. V skoraj izrednih zimskih razmerah smo se ob 15 h zbrali v župnijski cerkvi sv. Mihaela, kjer je somaševanje vodil generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika.

V homiliji je zbrane redovnike, redovnice in domače farane med drugim tako nagovoril: »Jezus iz Nazareta je luč sveta - skupaj s starčkom Simeonom in prerokinjo Ano želimo to izpovedati tudi mi. Kadar se darujemo, postajamo podobni Jezusu - goreči sveči. Naše življenje postaja po naših delih ljubezni kakor sveča, ki se použiva.«
Vse nas je nagovoril zgled, ki naj nagovori in spodbudi tudi vas:
»Karel Rahner, jezuit in veliki teolog prejšnjega stoletja, je nekoč, ko je razmišljal o svojem redovniškem poklicu, med drugim dejal: 'Če bi vedel vnaprej, kaj me čaka v jezuitskem redu, bi me tudi z desetimi konji ne mogli pripeljati v ta red in redovniški poklic. Sedaj pa, ko ta redovni poklic živim, sem Bogu hvaležen in me nihče, niti s stotimi konji ne bi mogel odtrgati od mojega načina življenja in poslanstva, ki mi je zaupano.'«
Po sv. maši smo na povabilo domačega župnika g. Jožeta Gomboca nadaljevali z druženjem v prostorih gasilskega doma ob narezku in domačih sladkih dobrotah, ki so jih pripravile sodelavke župnijske Karitas. Za vzdušje je poskrbel p. Janez Ferlež z otroki radeljskega pevskega zbora in z živahnimi ministranti. Bilo je tako prijetno, da dolgo nihče ni pogledal na uro.


03.02.2014  Don Boskov praznik v Murski Soboti

Letošnji don Boskov praznik smo v Murski Soboti obhajale skupaj z otroki, mladimi in malo manj mladimi, s katerimi živimo salezijanskega duha. Salezijansko vzdušje je povzdignila tudi navzočnost domačega škofa Petra Štumpfa, ki je prav tako salezijanec, ter naše inšpektorice s. Damjane Tramte. Sveta maša, ki smo jo obhajale z župnijskim občestvom, je bila skupna zahvala za dneve vizitacije, ki smo jih prav na don Boskov praznik zaključile.

 


01.02.2014  Don Boskov praznik na Bledu

V župniji sv. Martina na Bledu smo praznovali god sv. Janeza Boska v nedeljo, 19. januarja. Pri sveti maši, ki smo jo obarvali s posebnimi uvodi in mladinskimi pesmimi,  smo se zahvaljevali za nepozabna doživetja ob prihodu njegov relikvij med nas.


30.01.2014  Birmanci iz Škofje Loke na duhovnih vajah

V petek, 24. januarja, smo se z birmanci in animatorji iz Škofje Loke zbrali v Marijinem domu, kjer so nas pričakale sestre hčere Marije Pomočnice. Prvi dan smo spoznavali Boga in kje lahko izvemo kaj o njem. Tako kot tudi preostala dva dneva smo se pogovarjali o Nicejsko - Carigrajski veroizpovedi, ki jo molimo vsako nedeljo pri sveti maši.26.01.2014  Letno srečanje nekdanjih gojencev vrtca Lavra

Pred don Boskovim praznikom se vsako leto zberejo nekdanji gojenci vrtca Lavra v Murski Soboti. Letos je bilo to, v soboto, 25. 1. 2014 ob 15. uri. Ker večina ni mogla priti na otvoritev vrtca, smo to srečanje organizirale v novih prostorih vrtca. Z veseljem in radovednostjo so si ga nekdanji gojenci ogledali, ko so pokukali tudi v posamezne igralnice. Starši so imeli to priložnost ob zaključku našega srečanja, ko so prišli po otroke.

24.01.2014  Vrtec Lavra v oddaji Obzorje duha

V drugem delu oddaje Obzorje duha, je bilo ob svetopisemski nedelji, 19. 1. 2014, kratko predstavljeno mesto Svetega pisma v župnijskem vrtcu Lavra, ki ga vodimo hčere Marije Pomočnice. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi.

22.01.2014  Dnevi salezijanske duhovnosti v Rimu

 

Dnevi salezijanske duhovnosti, ki so se odvijali v Rimu od 16. do 19. 1. 2014 so nam omogočili živeti, okušati in se poglabljati v salezijansko duhovnost, ki jo lahko strnemo v en stavek: "Daj mi duše, drugo vzemi." To je pa tudi tipičen element  pastoralne ljubezni, ki smo jo poklicani živeti.22.01.2014  »Vzgoja je stvar srca!«

V soboto zvečer, 11. januarja 2014, so poleg otroškega živ-žava, v Marijinem domu na Bledu, odmevali tudi glasovi mnogih staršev, ki so prišli na drugi pogovorni večer. Tokrat ga je zaznamovala gostja ga. Berta Golob.


22.01.2014  Hvaležna za 97 let

V naši skupnosti sester hčera Marije Pomočnice na Bledu smo se 8. januarja 2014 veselili skupaj s s. Matildo Knez, ki je dopolnila 97 let. Ob tako visokem rojstnem dnevu so prihajala voščila, dobre želje in molitve od vsepovsod ...22.01.2014  Mati na Bližnjem Vzhodu

ob 100 letnici prihoda HMP v Damask ...


Od 28. do 30. decembra je mati Yvonne Reonguat, vrhovna predstojnica HMP, obiskala skupnosti HMP v Siriji in Libanonu, ki pripadajo bližnjevzhodni provinci. Sestre pripovedujejo: »Obisk je označevalo Materino veselje, da se je končno mogla srečati s sestrami na ozemlju, ki ga v zadnjem času pretresa toliko trpljenje zaradi državljanjske vojne, ki pa ima mednarodene razsežnosti.«

 21.01.2014  Jaz voditeljica!?

Soboto, 18. 1. 2014 smo sestre Hčere Marije Pomočnice iz Slovenije in Hrvaške preživele v naši skupnosti na Gornjem trgu 21 v Ljubljani.


16.01.2014  Duhovne vaje blejskih otrok pri sestrah


V petek, 10. januarja 2014, so se na Bledu pri sestrah hčera Marije Pomočnice začele duhovne vaje za otroke od 4. do 6. razreda veroučne šole blejske fare. Naslov duhovnih vaj je bil: »Ti si moj ljubljeni sin/hči, zelo sem te vesel.« Cel vikend smo spoznavali in poglabljali krst in njegova znamenja.


16.01.2014  Seminar za voditelje Svetopisemskih uric

V soboto, 11.1.2014, je v salezijanskih prostorih na Rakovniku potekal drugi del seminarja za voditelje svetopisemskih uric, ki sta ga s srcem predani za najmlajše vodili ustanoviteljici le-teh, s. Jožica Merlak in s. Ivica Oblak.


16.01.2014  Silvestrovanje družin

Pri sestrah na Bledu je dovolj toplo, da se tja s Frančiškovo zakonsko skupino z veseljem vračamo.

Kar ne morem verjeti, ampak če dnevnik naše zakonske skupine ne laže, smo letos že peto leto zapored v novo leto stopili v Marijinem domu na Bledu.


15.01.2014  Davča, Sorica in Horjul z birmanci na Bledu

Na duhovnih vajah za birmance od 4. do 6. januarja so se povezale župnije Davča, Sorica in Horjul. Skupaj smo poglabljali našo veroizpoved in se spraševali, kakšno mesto ima vera v našem vsakdanjem življenju.14.01.2014  Blagoslov doma

Na večer praznika Svetih treh kraljev smo se študentke in sestre iz ŠDAD zbrale na tradicionalnem blagoslovu doma, ki ga je vodil salezijanec Boštjan Jamnik. Blagoslov se je pričel ob 20:30 s skupno molitvijo in blagoslovom kadila, vode in krede. Po zanimivem nagovoru g. Jamnika smo se ob pesmi sprehodili po prostorih doma. Ob blagoslovu sob je g. Jamnik blagoslovil tudi sestre in študentke, ki bivajo v njih. Že tradicionalno pa smo na vhodna vrata doma in nekatera vrata v njem napisali zanimiv zapis: 20+G+M+B+14.

Po blagoslovu smo se zbrali v dvorani, kjer smo si ob klepetu in priboljških izmenjali novoletne dogodivščine in si zaželeli vse dobro v Novem letu.

Regina


09.01.2014  Vuzeniški birmanci na duhovnih vajah

Kot se za birmance spodobi, smo tudi mi, vuzeniški birmanci, šli pred sv. birmo na duhovne vaje. Od 3. do 5. januarja 2014 smo bili pri Sv. Primožu.
Spoznavali smo apostola Petra, blaženega Janezu Pavla II., ki bo letos proglašen za svetnika in nekatere Jezusove čudeže. Senta Lorenci Kričej nam je povedala, kako sta si z Robijem ustvarila družino in kako pomembno vlogo igra Jezus v njenem življenju. S. Danijela nam je z veseljem odgovorila na vprašanje, kako jo je Jezus poklical, da je postala sestra. S. Viktorija nam je odlično kuhala. Spoznali smo, da nihče ni popoln in da ima vsako življenje vzpone in padce.

Vsi birmanci smo nekaj odnesli od teh duhovnih vaj. Upam, da nas bo Bog še naprej blagoslavljal.

Matevž Zupančič

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Drugim boš pomagal

k svetosti, ko si boš

sam prizadeval zanjo.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
MATERIN NAGOVOR
Zvečer pred odhodom - 30. oktobra 1835 - me je poklicala na stran in mi povedala tale znameniti nagovor:
»Moj Janez, oblekel si duhovniško obleko in zato čutim vse tisto zadovoljstvo, ki ga lahko čuti mati zaradi uspeha svojega sina. Toda zapomni si, da ne daje obleka časti tvojemu stanu, ampak spolnjevanje kreposti; ah, za Božjo voljo, ne onečasti te obleke. Takoj jo odloži. Raje vidim, da imam sina revnega kmeta kakor sina duhovnika, ki zanemarja svoje dolžnosti. Ko si prišel na svet, sem te izročila blaženi Devici, ko si začel svoje študije, sem ti priporočila, da bodi ves njen in če bom postal duhovnik, vedno priporočaj in širi pobožnost do Marije.« (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon