Arhiv novic, januar 2015

31.12.2015  Silvestrovanje na Bledu


Družine, ki se srečujemo v Frančiškovi zakonski skupini v Župniji Marijinega oznanjenja v Ljubljani, smo se "tradicionalno" odpravile na 3-dnevno silvestrovanje na Bled. Tukaj nam je lepo. Tukaj nas gostoljubno sprejmejo sestre hčere Marije Pomočnice. Tukaj je dovolj prostora za vse. Za najmanjše otroke in njihove norčije. Za nas odrasle, ki si želimo klepeta in sprostitve pa tudi resnejših tem. Za večje otroke, ki potrebujejo animacijo pa tudi odmik.


30.12.2015  Srečanje najmlajših sester

SREČANJE NAJMLAJŠIH SESTER: O POKORŠČINI OZ. O ISKANJU BOŽJE OČETOVSKE VOLJE ZA VSAKEGA IZMED NAS

 

Najmlajše sestre (s. Barbara, s. Katja in s. Barbara) smo s tokratnim srečanjem, ki je potekalo med 27. in 29. 12. v inšpektorialni hiši na Rakovniku, načele temo pokorščine. Prek raznih dejavnosti in pod vodstvom inšpektorice s. Damjane, smo se utrjevale v drži, kakor jo opiše naslednja misel: „Iskati Božjo voljo pomeni iskati prijateljsko, dobrohotno voljo, ki hoče naše uresničenje, ki si nadvse želi svoboden odgovor ljubezni na svojo ljubezen, da bi iz nas naredila orodje božanske ljubezni. Na tej poti ljubezni se odpre cvet poslušanja in pokorščine." (Služenje oblasti in pokorščina, str. 12)

 


28.12.2015  Komunikacijski dan na Rakovniku

Sestre Hčere Marije Pomočnice smo se v ponedeljek, 28. 12. 2015, zbrale v Ljubljani na Rakovniku, da bi razmišljale o temi: Komunikacijska sredstva za več življenja.

27.12.2015  Koledniki smo se podali na pot

Tudi letos smo se koledniki na Rakovniku pridružili vseslovenski Triklajevski akciji pod geslom »Česar se mi veselimo, radi z drugimi delimo«. V soboto, 26. decembra, smo z osemnajstimi koledniškimi skupinami obiskali posameznike in družine, ki so nas povabili na svoje domove.


23.12.2015  Adventni oratorij na Rakovniku

Oratorij je potekal v SMC Rakovnik, v nedeljo, 20. 12. 2015. Začeli smo ob treh, s kratko dramsko igro temo božiča, petjem in molitvijo. Sledila je kateheza. Vsaka starostna skupina je napisala ali narisala bone z dobrimi dejanji za Jezusa.

23.12.2015  Birmanci iz Zaplane, Podlipe, Podkuma in Ljubnega na duhovnih vajah

V petek, 18. decembra, smo se v Marijinem domu zbrali bodoči birmanci iz Zaplane, Podlipe, Podkuma in Ljubnega skupaj z animatorji na duhovnih vajah.

Sestre HMP so nas toplo sprejele in nam namenile nekaj uvodnih besed. Kasneje smo se razdelili v 5 rodov in tako je že isti dan vsaka skupina zaigrala del Mojzesove zgodbe. Za konec smo se Gospodu zahvalili za prvi dan in kmalu smo že trdno zaspali.

 


19.12.2015  Lučkarji pri sestrah na Rakovniku

Na vigilijo 4. adventne nedelje, 19. 12. 2015, so se pri sestrah Hčerah Marije Pomočnice na Rakovniku zbrali Lučkarji - osebe s posebnimi potrebami, njihovi starši in mladi prijatelji, ki so v gibanju Vera in luč. V župniji Ljubljana - Rakovnik jih vodi Timotej Mencin, pri njegovem delu pa mu pomagajo ostali prijatelji, s. Anita in g. Vidic, ki je v skupini duhovni asistent.


17.12.2015  Moja identiteta

O čem govori teorija spolov?

Ta teorija naj bi nas naučila, da med moškim in ženskim spolom ni razlike in da smo zato enaki. Govori o tem, da se moški in ženski spol ne razlikujeta in da se moramo znebiti vseh stereotipov v zvezi z pripisovanjem določenih lastnosti različnima spoloma.


14.12.2015  V Očetovem naročju

Od 11. do 13. decembra so na Bledu, v Marijinem domu sester HMP, potekale duhovne vaje za študente in mlade v poklicih z geslom »V Očetovem naročju«. Vodila sta jih Boštjan Jamnik in s. Danijela Kordeš.


11.12.2015  Svetopisemske urice v Novem mestu


Tudi v letošnjem katehetsko - pastoralnem letu (2015/16) potekajo v župniji Novo mesto - Šmihel svetopisemske urice. Vpisanih je sedemnajst otrok in z veseljem pričakujejo vsako novo srečanje. Pred praznikom Brezmadežne so otroci s pomočjo Eve in Špele obiskali sestre. Tam so si  ogledali diamontažo o Stvarjenju in Brezmadežni ter s pesmijo in molitvijo počastili Brezmadežno Marijo. Na koncu jih je presenetil tudi Miklavž z svojimi darovi.

 


10.12.2015  Vzgojno poslanstvo sester HMP: Za polnost življenja

8. december je za salezijansko družino karizmatečen datum. V "Spominih" don Bosko pripoveduje o srečanju z mladim Jernejem Garellijen na praznik Marije Brezmadežne, ki ga pojmuje kot začetek salezijanskega oratorija, ki je še danes temeljna oblika salezijanskega delovanja v prid mladih.
Letošnji 8. december je za Družbo hčera Marije Pomočnice spomin na 10. obletnico izdaje besedila:

01.12.2015  24-urna duhovna obnova v Novem mestu

Duhovna obnova za katehistinje in katehiste je potekala 27. in 28. novembra v Zavodu Friderika Ireneja Barage pri sestrah hčerah Marije Pomočnice  in  pod  duhovnim vodstvom gospoda Janeza Žaklja. Duhovna obnova z naslovom "Biti Božji otrok" je bila poglobljena priprava na adventni čas, ko smo v velikem pričakovanju rojstva Božjega sina Jezusa.

Izhajajoč iz izžrebanih odlomkov  Božje besede iz Stare in Nove zaveze za vsakega prisotnega, smo se prepustili delovanju Božjega Duha, ki je v tišini osvetljeval vsakomur njegove temine srca. V pomoč nam je bil tudi Jeremija v svoji čustveni iskrenosti in z zavedanjem, da je rešitev pri Bogu.


27.11.2015  Duhovni vikend za prvoobhajance iz Kamnika in Kosez

Od 20. do 22. novembra so se prvoobhajanci ter njihovi animatorji župnije Kamnik in župnije Koseze odpravili na duhovne vaje v Marijin dom na Bled, da bi se pripravili na prejem svetega obhajila. Tam so jih lepo sprejele sestre hčere Marije Pomočnice.


23.11.2015  Praznično na Rakovniku

V nedeljo, 22. novembra 2015 je salezijanska skupnost praznovala obletnico prihoda salezijancev na Rakovnik. Ob tej priložnosti je povabila vse sodelavce, pa tudi nas sestre HMP na zahvalno sveto mašo ob 10.30, ki jo je daroval ravnatelj Marko Košnik in se je ob zaključku zahvalil vsem sodelavcem. V imenu sester pa je zahvalo izrekla ravnateljica s. Lucija Nastran. Sledilo je druženje ob pizzi, pecivu in pijači. Nato pa smo se razdelili v  4 skupine in si od znotraj ogledali vsaj nekatere rakovniške prostore: skupnost SDB in HMP, mladinski center, Salve, Karitas, glasbeno šolo, formacijsko skupnost, kotlovnico...

Bilo je prijetno in domače. Zadovoljni in veseli smo odhajali domov in si zaželeli, da se tak dan še kdaj ponovi.


16.11.2015  Deseti don Boskov naslednik med nami

V preteklih dneh smo s hvaležnostjo in veseljem prisostvovale raznim dogodkom. Na obisku v Sloveniji se je mudil vrhovni predstojnik salezijancev in oče salezijanske družine Ángel Fernández Artime.

Več utrinkov ob raznih dogodkih se nahaja na spletni strani salezijancev: http://www.donbosko.si/


13.11.2015  Duhovne vaje za birmance - župnija Kamnik

Od 6. do 11. novembra smo se birmanci in njihovi animatorji iz župnije Kamnik odpravili na Bled v Marijini dom k sestram hčeram Marije Pomočnice, da bi poglobili prijateljstvo z Bogom in z bližnjimi in se tako pripravili na potrditev v veri.


 

 


08.11.2015  Zahvala za pot sestre Alojzije

8. november spominja na s. Alojzijo Domajnko. Na ta dan je pred 45. leti prestopila prag večnosti. Zaključila je svojo pot Bogu posvečene žene v salezijanski družini, pot darovanja sosestram v Družbi hčera Marije Pomočnice, zlasti na domačih tleh, kjer je bila pogumna pionirka in dobrosrčna predstojnica.

31.10.2015  Počitniški utrip

V nedeljo, 25. oktobra 2015, se je na Gornjem trgu spet zbrala skupinica otrok, da skupaj preživi dva »delovna« počitniška dneva.


31.10.2015  PRAZNIK VSEH SVETIH

Praznik vseh svetih je dan vere, upanja in ljubezni za vse nas. To ni dan mrtvih, kot se je nekako zapisalo v našo miselnost zaradi opredelitve državnega praznika - 1. novembra, ampak dan živih, saj je Jezus rekel: »Kdor v me veruje, bo živel, tudi če umrje!«

30.10.2015  Vedno nasmejani otroci, kljub temu da so revni

 

Sestra Marjeta Zanjkovič je ena izmed sester, ki so leta 1985 odprle prvo misijonsko skupnost HMP na Madagaskarju. "Sedaj smo odprle že sedmo skupnost," je z veseljem povedala v pogovoru z nami.

 


30.10.2015  Birmanci iz župnij Kranjska Gora in Ljubljana Fužine

Birmanci iz župnij Kranjska Gora in Ljubljana Fužine so se med 9. in 11. oktobrom zbrali na duhovnih vajah na Bledu, da bi se ob pripravi na zakrament še bolj povezali z Bogom, pa tudi v občestvu med seboj.

 


29.10.2015  Laiška misijonarka v Kambodžo

V nedeljo, 25. 11. 2015 je župnija Preserje pod Krimom doživela prisrčen praznik ob domačinki Moniki Švigelj, ki se odpravlja v misijone.

25.10.2015  III. narodna konferenca o mladinski pastorali

Pod naslovom "Ne na trnek, na mrežo" smo se od 22. do 24. 10. 2015 zbrali na III. narodni konferenci o mladinski pastorali v Nazarjah. Konferenco je organiziral Medškofijski odbor za mladino (MOM).

25.10.2015  Kostanjev piknik ZMP

Jesenski dan, 24. oktober 2015 nam v spomin najprej prikliče Marijo Pomočnico. Ob tem pa ne moremo mimo sadov zemlje, ki jih v teh dneh pobiramo po naših poljih, travnikih in obronkih gozdov ter barve listov, ki jih ni moč naslikati po človeško. So delo Stvarnika za nas, ker nas ima rad.24.10.2015  Zbor SALEZIJANSKEGA MLADINSKEGA GIBANJA na Hrvaškem

 

Letošnji zbor salezijanskega mladinskega gibanja na Hrvaškem je potekal 10. in 11. oktobra v Splitu, v župniji Marije Pomočnice na Kmanu.


16.10.2015  Misijonarka že 24 let

Sestra Zvonka je že 24 let misijonarka v Afriki. Rodila se je na Dolenjskem v župniji Šentrupert 14. maja leta 1962. V misijone je odšla takoj po večnih zaobljubah, pri svojih 29-ih letih. Pravi, da je srečna misijonarka. V pogovoru nam je predstavila svojo izkušnjo in spregovorila o misijonu, prebivalstvu in svojem delu.


14.10.2015  Odmev na birmanske duhovne vaje

V petek, 11. septembra, smo se birmanci iz župnij Ljubljana Šentvid in sv. Trojica zbrali v Marijinem domu na Bledu. Tam so nas prijazno sprejele animatorke in sestre hčere Marije Pomočnice.


08.10.2015  Blagoslovljena Marijina kapelica v vrtcu Lavra

Praznik Rožnovenske Matere Božje v sredo, 7. oktobra, bi v našem vrtcu Lavra v Murski Soboti lahko opisali kot dan, ki ga je dal Gospod. Njegovo navzočnost smo čutili v dvojnem blagoslovu - tako pri blagoslovu kapelice Marijinega brezmadežnega Srca kot v dežnih kapljah, ki so spremljale slovesnost.


07.10.2015  Vseslovensko praznovanje mladih ob don Bosku

Mladi Salezijanskega mladinskega gibanja (SMG) iz vse Slovenije smo se od 2. do 4. 10. 2015 odpravili v Želimlje, kjer je potekalo praznovanje ob 200- letnici don Boskovega rojstva. Med njimi sva bili tudi dve pogumni animatorki iz Št. Jurija pri Grosuplju. Geslo praznovanja se je glasilo »KOT SKUPAJ ZA«.


06.10.2015  146. salezijanska misijonska odprava: »Pojdite po vsem svetu«

Zadnja septembrska nedelja je bila, v svetišču Marije Pomočnice v Turinu, ponovno v znamenju misijonov. Med slovesno sv. mašo je devet sester HMP skupaj s triindvajsetimi SDB in sedmimi laiki iz različnih skupin salezijanske družine sprejelo misijonsko poslanstvo. Evharistično daritev je vodil namestnik vrhovnega predstojnika, g. Francesco Cereda. Misijonski križ je sestram podelila vrhovna predstojnica HMP, s. Yvonne Reungoat.

01.10.2015  Salezijanski podmladek pri sestrah v Murski Soboti

»Jutri bi se salezijanski kandidati in salezijanci v formaciji oglasili pri vas. Ste doma?« je zazvenelo po telefonu in res se je šest salezijancev (oz. bodočih salezijancev – dva kandidata, dva s prvimi in eden z večnimi zaobljubami ter en duhovnik) v sredo 30. septembra pripeljalo do nas, sester v Murski Soboti.


30.09.2015  Srečanje nekdanjih gojenk na Rakovniku

Nekdanje gojenke Hčera Marije Pomočnice smo imele letno srečanje, ki je potekalo 27. 9. 2015 v Ljubljani na Rakovniku. Na povabilo se nas je odzvalo trinajst gojenk. Srečanje je odprla s. Marija A. Simončič z molitvijo in duhovno mislijo.

28.09.2015  Katehetska nedelja v Murski Soboti

Naš blaženi Anton Martin Slomšek je zapisal: Najmočnejša reč v nebesih in na zemlji je prava živa ljubezen; ona svet premaga, in tudi smrt je ne konča.

Prav zato,

22.09.2015  Svetovna konferenca Združenja nekdanjih gojencev in gojenk HMP

 

Od 10. do 17. avgusta 2015 je potekala redna 5. Svetovna konferenca ZDRUŽENJA NEKDANJIH GOJENK/GOJENCEV (NG) HMP v Morneseju, Italija. To srečanje je potekalo pod geslom "Priče veselja na obrobjih tega sveta", katerega se je udeležilo več kot 200 članic/-ov iz 35 držav.

 


21.09.2015  Stična 2015


Festival Stična je v soboto, 19. septembra, znova povezala mlada katoliška srca in tokrat pomagala razmišljati, kako v vsakdanjosti živeti "blagor čistim v srcu, kajti ti bodo Boga gledali". (Mt 5,8)18.09.2015  Vtisi birmancev iz Cirkovc

V petek, 4.9.2015 smo se birmanci polni pričakovanj odpravili na duhovne priprave na Bled. Vozili smo se dve uri, ampak je ta čas minil zelo hitro, saj smo bili skupaj in se zabavali. Vsi smo bili veseli in polni pričakovanj, ko smo prišli v Marijin dom.


17.09.2015  Redovniški dan 2015

Tretjo sredo v septembru se redovniki in redovnice vsako leto zberemo na redovniškem dnevu. Letos, ob 200-letnici rojstva sv. Janeza Boska, je bil kraj srečanja v Ljubljani na Rakovniku pod okriljem Marije Pomočnice. Geslo dneva je bilo: »Za vas živim.«

30.08.2015  Ko ti bo najbolj hudo, pojdi k Mariji

Prihajam iz verne družine, šele kasneje ob preizkušnjah sem ozavestila, kako čudovit zaklad, bistveno popotnico za življenje, so mi starši podarili, vero. Zato sem jima še posebej, iz srca hvaležna.

 


28.08.2015  Drugi duhovno počitniški teden

Prerojeni iz vode in Svetega Duha v novo mladost smo animatorji, sestre in udeleženci programa sooblikovali 2. duhovno-počitniški teden v Marijinem domu na Bledu med 17. in 21. avgustom. Naše druženje je bilo zaznamovano z veseljem, pesmimi, igrami, delavnicami, katehezami in molitvijo.18.08.2015  Množica mladih na don Boskovem rojstnem kraju ob 200-letnici njegovega rojstva

6000 mladih salezijanskega mladinskega gibanja (SMG) 60 narodnosti vsega sveta smo se od 10. do 16. avgusta zbrali in praznovali 200. rojstni dan don Boska. Razmišljali smo o temi BITI KOT DON BOSKO Z MLADIMI ZA MLADE.

15.08.2015  Voščilo don Bosku za 200. rojstni dan

Dragi don Bosko,

naš 'oče, učitelj in prijatelj!',
vse najboljše za tvoj 200. rojstni dan!

To ti, s srcem polnim veselja, ljubezni in hvaležnosti, izrekamo vsi tvoji prijatelji iz dežele pod Triglavom: salezijanci, sestre hčere Marije Pomočnice, salezijanci sotrudniki, don Boskove prostovoljke, nekdanji gojenci in gojenke salezijanskih ustanov, člani združenja Marije Pomočnice, molivci za duhovne poklice; - še zlasti pa seveda vsi mladi, animatorji, mlade družine, starši; pa številni dobrotniki in sploh vsi tvoji prijatelji.

 

Don Bosko, ti si bil in si še vedno velik in neprecenljiv dar za vse človeštvo, še zlasti za vse mlade. Kot 31-letni duhovnik si, v zavesti, da so ti v tvoji hudi bolezni prav mladi od Boga izprosili zdravje, pred njimi izrekel slovesno zaobljubo: »Svoje življenje dolgujem vam. Vedite pa: odslej ga bom vsega porabljal za vas!« To 'zaobljubo' si potrjeval iz dneva v dan, na pragu svojih petdesetih let tudi s temi čudovitimi besedami: »Docela se vam darujem: kar sem in kar imam. Za vas študiram, za vas delam, za vas živim, za vas sem pripravljen dati tudi življenje.«

V svoji brezmejni in nadvse iznajdljivi ljubezni si poskrbel za dušo, duha in telo svojih mladih: dal si jim razvedrilo, kruh, delo, smisel in jih vodil na pot v srečno večnost. Verjel si v mlade: zato si jih pošiljal na ceste in igrišča med vrstnike, v razrede in delavnice za učitelje; pred tabernakelj, da bi izprosili velike milosti za razne namene; verjel si v mlade z ulice, z njimi odprl pot mladinske svetosti in iz njih ustanovil redovno družbo.

Tvoja obljuba Za vas živim nas vabi, da bi tudi mi svoje življenje živeli za druge. Le tako bo tudi naše življenje rodovitno. Le tako bodo lahko tudi drugi živeli in bodo lahko srečni, ko bodo deležni našega življenja, naše ljubezni in našega darovanja.

Don Bosko, ti si tudi za nas na Slovenskem, še vedno, danes morda še bolj kot včeraj, »oče, učitelj in prijatelj!«. Prosimo te, ne nehaj pri Gospodu in pri nebeški Materi Mariji Pomočnici prositi za nas.

Janez Potočnik SDB
inšpektor

Slovenija, 16. avgusta 2015, na dan, ko se je pred 200 leti rodil sv. Janez Bosko

Vir: www.donbosko.si


05.08.2015  PRAZNIK ZAOBLJUB hčera Marije Pomočnice

 

God Marije Snežne, 5. avgust, je za redovno skupnost hčera Marije Pomočnice vedno praznik. Na ta dan je bila pred dobrimi 143 leti ustanovljena naša Družba in ob tem datumu se v mnogih delih sveta obhaja praznik zaobljub.23.07.2015  Angleški oratorij

Od 13. do 17. 6. 2015 je na Gornjem trgu v Ljubljani potekal angleški oratorij. Obiskalo ga je 34 otrok, ki so skozi celoten teden preko različnih dejavnosti spoznavali življenje in delovanje sv. Dominika Savia.19.07.2015  Poletni oratorij Bled


Letos smo na oratoriju med 6. in 11. julijem spoznavali sv. Dominika Savia. Naučili smo se geslo DVD, ki pomeni: delaj dobro, bodi vesel, opravljaj svoje dolžnosti.

06.07.2015  »Iz vode in Svetega duha v novo mladost«

V nedeljo, 28. 6. 2015 smo se po enem letu in štiri dneh zopet zbrali na Bledu. Polni radovednosti, kaj nas čaka smo pogumno zakorakali v duhovno-počitniški teden. Skupaj s s. Martino, s. Barbaro in Kristino smo cel teden odkrivali pomen krsta - prvega in temeljnega zakramenta vsakega kristjana.


05.07.2015  VIS SANTO OBIŠČE BLED


V četrtek, 25.6.2015. smo člani vokalno inštrumentalne zasedbe Santo iz župnije Marije Pomočnice na Reki (Hrvaška) obiskali znano slovensko turistično mesto Bled. Že nekaj časa je, na pobudo gospoda Mirka Barbarića SDB obstajala ideja o enodnevnem skupnem izletu v hribe, naravo, daleč od mestnega vrveža in hrupa, a lokacija in termin, lahko rečemo, niso mogli biti boljši.


19.06.2015  Hvaležna za 112 let življenja

 

V letu, ko obhajamo 200-letnico rojstva sv. Janeza Boska,  je s. Irene Lanna, ki je 6. januarja praznovala 90-letnico redovnih zaobljub, 11. junija izpolnila  112 let življenja. Je najstarejša redovnica v redovni ustanovi hčera Marije Pomočnice in zato najbližja morneškim začetkom.

 16.06.2015  Zlati jubilej redovnih zaobljub


Rim - vrhovna hiša hčera Marije Pomočnice; v nedeljo, 14. junija, je vrhovna predstojnica HMP obhajala zlati jubilej zvestobe Gospodu v družbi hčera Marije Pomočnice.
Zelo pomemben dan, ki ga je vse od jutra označevalo sestrinstvo, veselje, dobrohotnost in medsebojna podelitev. V takšnem ozračju smo obhajali praznik vere in ljubezni, ki je v s. Yvonne dar, ko živi poslanstvo Matere za vsako hčer Marije Pomočnice ter za mlade vsega sveta.


15.06.2015  Praznik hvaležnosti vzgojne skupnosti na Bledu


V soboto, 6. junija, je skupnost sester HMP na Bledu zbrala vse svoje sodelavce prijatelje, mlade in družine, s katerimi sodeluje in gradi občestvo. Skupaj smo izrekli zahvalo Bogu s slovesno sveto mašo, ki jo je spremljal orkester mladih glasbenikov. Nato pa smo se v duhu hvaležnosti družili, prepevali, plesali, se igrali in uprizarjali življenje sv. Janeza Boska.14.06.2015  Zaključek svetopisemskih uric na Bledu

Najmlajši Gorenjci, ki smo se vse leto skupaj s s. Katjo Balažic, go. Brigito Lukman in s. Julko Jeklar zbirali na svetopisemskih uricah pri sestrah HMP na Bledu, smo se 12. maja srečali še zadnjič v tem šolskem letu.


10.06.2015  Čarno jezero in MKI ponovno skupaj na Rakovniku

 

V soboto, 6. junija, se je množica otrok, več kot 600, animatorjev in kar nekaj katehetov zbrala na Rakovniku na Čarnem jezeru in na Mavrično- katehetskih igrah pod geslom »Bodi vedno vesel«.


09.06.2015  Obisk s. Carle Castellino v Murski Soboti

V nedeljo, 7. junija se nas je zbralo okrog 15 sester iz različnih skupnosti, da bi prisluhnili novostim v Konstitucijah po XXIII. vrhovnem zboru, ki se je odvijal jeseni 2014 v Rimu. Predstavila nam jih je s. Carla Castellino, ki je prav s tem namenom prišla iz Rima.

09.06.2015  Blagoslov v vrtcu Lavra

V torek, 2. junija, je soboški škof dr. Peter Štumpf blagoslovil lepo stensko poslikavo Marijine podobe, ki jo je v skupnem prostoru soboškega vrtca naslikala ravnateljica s. Jožica Merlak HMP.

Več o tem si preberite na: http://www.skofija-sobota.si/blagoslov-v-vrtcu-lavra


26.05.2015  DUHOVNO MATERINSTVO

Sestre HMP z začasnimi zaobljubami smo med 23. in 24. majem nadaljevale s poglabljanjem redovne zaobljube čistosti skupaj s. Damjano Tramte. Tokrat nas je gostila skupnost v Murski Soboti, s katero smo delile tudi praznik Binkošti in god naše mame Marije Pomočnice.

22.05.2015  MUZIKAL NA BLEDU


Ekipa muzikla "Za vas živim" je prišla tudi na Bled, v festivalno dvorano, ki je bila napolnjena do zadnjega kotička. Nedeljo, 17. maja, si bomo zapomnili po navdušenem pričevanju salezijanske družine, ki je med nas znova prinesla veselje don Boskovega duha.21.05.2015  Letno srečanje salezijancev sotrudnikov

Pretekli konec tedna je poleg drugih dogodkov zaznamoval tudi tradicionalni t. i. dan salezijancev sotrudnikov. Skoraj 30 salezijancev sotrudnikov nas je poromalo v Veržej in Maribor.

21.05.2015  "Don Boskov dom" na Expo 2015 v Milanu


V okviru paviljona salezijanske družine "don Boskov dom" že od začetka svetovne razstave Expo 2015 potekajo razne prireditve. V prvem tednu so bile predstavljene dejavnosti, ki jih mreža don Boskove salezijanske družine opravlja znotraj Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku in v Ženevi.


20.05.2015  MUZIKAL O DON BOSKU NAVDUŠIL DRAVSKO DOLINO


V Vuzenici smo 16. maja zvečer prijatelji sv. Janeza Boska, točno tri mesece pred njegovim rojstnim dnevom, napolnili Modro dvorano. Župan Vuzenice Franjo Golob in inšpektorica sester družbe HMP s. Damjana Tramte, sta nas pozdravila in razpoložila za sprejem glavnega sporočila »Za vas živim«, ki ga ima muzikal.


15.05.2015  »Hočem biti svet« - ŠOLA ANIMATORJEV

 

Animatorji iz Ljubljane - Kosez, Kranja in Šempetra smo se na sončen vikend, od 8. maja 2015 do 10. maja 2015, v Marijinem domu na Bledu družili in pripravljali na oratorij s sestrami HMP.15.05.2015  Seminar za voditelje svetopisemskih uric

V tem šolskem letu so potekali štirje seminarji, kjer je okrog 80 udeležencev pod vodstvom s. Joži Merlak in s. Ivice Oblak pridobivalo praktična znanja o izvajanju svetopisemskih uric. Te urice so namenjene predšolskim otrokom, starim od tri do šest let, kjer mali udeleženci prek različnih metod spoznavajo svetopisemske zgodbe in si zastavijo prva vprašanja z globino sporočila.09.05.2015  Sveta Marija Dominika Mazzarello praznuje

 

Danes mineva 178 let od rojstva sv. Marije Dominike Mazzarello, prve vrhovne predstojnice naše družbe hčera Marije Pomočnice, velike vzgojiteljice in svetnice, ki pozna pot do pravega veselja.


06.05.2015  sveti Dominik Savio

Danes goduje sveti Dominik Savio, zavetnik mladine in otrok. Že v otroštvu se je odločil, da hoče živeti polno življenje. Pri svojih sedmih letih je na dan prvega svetega obhajila zapisal štiri trdne sklepe, med drugim tudi: Rajši umreti kot grešiti. In tega se je držal skoraj do 15. leta, ko ga je Bog poklical k sebi.

 05.05.2015  Zaobljuba čistosti skozi oči juniork


Tokratno srečanje juniork (mlajših sester HMP) je zaznamovala tema o zaobljubi čistosti, ki se zdi v današnjem svetu nekoliko zastarela; a s študijskim in molitvenim poglabljanjem smo v njej našle veliko iztočnic, aktualnih za sodobnega človeka (tako posvečenega kot laika).05.05.2015  Prvi komunikacijski študijski dan

 

Hrvaški novinar Ivan Uldrijan je v soboto, 2. maja, na Rakovniku predaval slovenskim in hrvaškim sestram hčeram Marije Pomočnice ter laikom. Zbranim je na prvem komunikacijskem dnevu, ki ga je pripravila skupina sester, odgovorna za komunikacijo, predstavil osnove medijske komunikacije, pomembnost (in)formiranja mladega človeka in povabil h kritičnemu razmišljanju.

 

 


04.05.2015  Izlet mlajših bratov in sester – Turnišče in Veržej

Pojdite po vsem svetu in oznanjujte evangelij vsemu stvarstvu! (Mr 16,15).

Tako je zapisal evangelist Marko Gospodove besede, ki smo jih mladi redovniki iz vse Slovenije poslušali pri bogoslužju v soboto, 25. aprila

28.04.2015  Opremljamo študentski dom na Reki

Naše sestre, ki delujejo na Reki na Hrvaškem, se veselijo skorajšnjega zaključka prenovitvenih del. Z velikim veseljem in hvaležnostjo pripovedujejo o že opravljenih delih prenove in povečanja študentskega doma in njihovih prostorov. Medse so tudi že sprejele nekaj študentk.23.04.2015  Marijina družbica v domu starejših v Rakičanu

Na sončno sredino popoldne, 22. aprila 2015, se nas je nekaj članov Marijine družbice in pevcev zbralo pred Domom starejših v Rakičanu.


22.04.2015  3. vikend za družine in zakonce – na Pohorju

Od 17. do 19. aprila smo se družine, zakonci, duhovni voditelji in animatorji družili na 3. vikendu za družine in zakonce v sklopu praznovanja 200-letnice don Boskovega rojstva. Tokrat smo se zbrali na Pohorju, v Dominikovem domu.


20.04.2015  Za vas živim - muzikal o don Bosku

 

Zgodilo se je - pred davnimi 200 leti, ko je luč sveta ugledal ustanovitelj salezijancev in sester HMP sv. Janez Bosko; in njegova zgodba se odvija tudi danes oz. se je odvila v premieri muzikla Za vas živim 19. aprila v Majcnovem domu v Želimljem.


19.04.2015  Flash mob redovnic in redovnikov

Ob letu posvečenega življenja smo redovniki in redovnice iz različnih redovnih ustanov, ki delujemo v Sloveniji (KORUS), pripravili t.i. redovniški flash mob na Prešernovem trgu v Ljubljani. V sredo, 8. aprila 2015, smo nekaj minut pred poldnem stopili "na ulice in trge" in na svojevrsten način pričevali za Jezusa.17.04.2015  OB SLOVESU S. MATILDE KNEZ

V torek, 14.aprila 2015, je prag večnosti prestopilas. Matilda Knez. »Dober boj sem dobojevala, tek dokončala, vero ohranila.« Tako bi  s sv. Pavlom ob sklepu svoje dolge zemeljske poti lahko rekla naša s.Matilda. Ob njej pa smo - zlasti v njenem zadnjem obdobju - v veri rastli tudi mi. »Božja volja je moje veselje!« je tolikokrat ponovila in to dobesedno živela tudi v mesecih zadnje hude bolezni.


14.04.2015  Vi ste moji prijatelji

V Marijinem domu so od petka, 10., do nedelje, 12. aprila, potekale duhovne vaje za birmance iz župnije Škofja loka. Poleg sester je bilo še nekaj domačih animatorjev in 51 birmancev. Na duhovnih vajah z naslovom VI STE MOJI PRIJATELJI smo skupaj z mladimi poglabljali deset Božjih zapovedi. Način podajanja je bil prilagojen današnjim mladim, ki so navdušeno sodelovali.

09.04.2015  NAŠ LETOŠNJI EMAVS


V ZNAMENU 75. OBLETNICE NAŠE PRISOTNOSTI NA HRVAŠKEM


„Če se en ud veseli, se veselijo z njim vsi udje", bi lahko na drugačen način izrazili Pavlovo misel, i pravi: „Če en ud trpi, trpijo z njim vsi udje"(1 Kor 12,26). „Veselite se z veselimi" (Rim 15,12) nas uči Božja beseda. In vemo ter okušamo, da se veselje množi, kadar ga delimo. In takšnega nalezljivega veselja smo dejansko bile sestre v obilju deležne na letošnjem Emavsu na Reki.


02.04.2015  Duhovne vaje za birmance iz Tržiča in Strug

V petek, 27. marca, se je v Marijinem domu na Bledu zbralo štirideset birmancev iz dveh župnij: Struge in Tržič Bistrica. Kmalu jih je med seboj povezala skupna igra, molitev, pesem, pogovori.01.04.2015  Duhovne vaje za prvoobhajance na Bledu

Od 20.3 do 22.3 so v Marijinem domu na Bledu, pri sestrah HMP, potekale duhovne vaje za prvoobhajance z naslovom Jaz sem kruh življenja. Zbrali so se prvoobhajanci iz Kosez, Krope, Bleda in Šentruperta.

31.03.2015  Vtisi birmancev iz Šenčurja in Kamnika

Birmanci iz Šenčurja smo bili na Bledu v Marijinem domu v dveh skupinah in zasedli kar dva vikenda v mesecu marcu. V prvem vikendu so se nam pridružili tudi birmanci iz župnije Kamnik. skupaj smo se udeležili duhovnih vaj z naslovom Vse je mogoče tistemu, ki veruje.


26.03.2015  8. škofijska revija otroških in mladinskih pevskih zborov – LENDAVA 2015

Letošnja pevska revija, 21. 3. 2015, je gradila različne mostove med vsemi, ki so bili tako ali drugače vključeni v njeno pripravo; že lokacija prireditve priča o tem. Šest pevskih zasedb (med njimi tudi evangeličanska) se je predstavilo v cerkvi sv. Katarine Aleksandrijske v dvojezični Lendavi.

26.03.2015  Postni duhovni večer

V ponedeljek, 16. 3. 2015, smo se stanovalke študentskega doma v prisotnosti gostov g. Marka Košnika in g. Janeza Suhoveršnika ob 20. uri zbrale na duhovnem večeru.

Bil je kvalitetno preživet večer, čas za razmislek in pogovor z Jezusom ter spoved.

 24.03.2015  Sodelovanje na Radijskem misijonu

 

PRIJATELJSTVO Z JEZUSOM

Tretji dan radijskega misijona smo naslovili: "Prijateljstvo z Jezusom". O različnih vidikih (veri, vzgoji in molitvi) tega prijateljstva razmišljata s. Damjana Tramte in s. Brigita Zelič iz Družbe hčera Marije Pomočnice. V prvem pogovoru sta izpostavili vero kot temelj za prijateljski odnos z Jezusom.


18.03.2015  Inšpektorialni kongres salezijancev sotrudnikov izvolil novo vodstvo Združenja

V soboto, 14. marca 2015 je na Rakovniku potekal inšpektorialni kongres Združenja salezijancev sotrudnikov slovenske inšpektorije. Navzoči smo bili člani krajevnih svetov iz centra Bled, Rakovnik, Sevnica, Šentjošt in Sodražica. Medtem ko iz Mužlje ni bilo navzočega nobenega predstavnika.


17.03.2015  KOGA SLIŠIM, KAKO ODGOVARJAM?

V četrtek, 12. marca, smo se nosilci mladinske pastorale v Sloveniji zbrali na 2. nacionalni konferenci o mladinski pastorali v Nazarjah, da bi si v treh dneh razčistili, koga dejansko slišimo pri našem poslanstvu in komu posledično tudi odgovarjamo. Vsi s podobnimi izhodišči in enakim končnim ciljem (beri: sreča mladih tu in v večnosti), pa vendar z različnimi pogledi na dosego zastavljenega cilja.

 


13.03.2015  Bodi pismo Bogu ...


V petek, 5. marca, smo začeli z birmanskimi duhovnimi vajami za Kaplo in Ožbalt v župnišču na Remšniku. Zaključili smo jih v nedeljo, 7. marca, s sv. mašo. S petjem so se ogrela naša srca. Podali smo se na goro blagrov in razmišljali o tem, kdo je ubog v duhu. To je tisti, ki živi v Bogu in ni važič.


08.03.2015  Dan odprtih vrat v Murski Soboti

V Murski Soboti smo v soboto, 7. 3. 2015 odprli vrata naše skupnosti. In prišli so otroci, mladi in tudi starejši, da so si ogledali in doživeli, kako je življenje znotraj »samostanskih zidov«. Veseli smo bili prav vsakega.

S tem namenom smo na dan odprtih vrat organizirali oratorijski dan v naši skupnosti. Prišli so člani Marijine družbice in pevci otroškega pevskega zbora in še kakšen bi še našel.


03.03.2015  Duhovna obnova za sestre


Od 27.2. do 1.3. se nas je na Bledu v Marijinem domu zbrala skupina dvajsetih sester HMP na duhovni obnovi. Iz živahnega vrveža vsakodnevnih obveznosti smo se umaknile v tišino ob Gospodu, da bi obnovile temelje svojega poklica. Pri tem nam je pomagal p. Janez Poljanšek, ki nas je preko duhovnih vsebin vodil v naše srce in pred Gospoda.

02.03.2015  Postne duhovne vaje na Bledu

Letošnje postne duhovne vaje smo začeli na Bledu, kjer smo mladi razmišljali o svojem srcu. Geslo duhovnih vaj »Kaj pa tvoje srce?« nas vabi, da tudi v tem postnem času izkoristimo vabilo Jezusa, ki kliče, da poglobimo svoj odnos z Njim in pričujemo Zanj v svojem okolju, med našimi bližnjimi in v širšem družbeno-civilnem okolju.23.02.2015  Duhovne vaje za prvoobhajance iz Šenčurja

V petek, 13.2.2015, so se prvoobhajanci iz župnije Šenčur  odpravili  na duhovne vaje na Bled. Tam so nas prijazno sprejele sestre hčere Marije Pomočnice.18.02.2015  Center salezijancev sotrudnikov Bled

Pri sestrah hčera Marije Pomočnice na Bledu se salezijanci sotrudniki in salezijanke sotrudnice zbirajo že od leta 2008. Salezijanci sotrudniki so »salezijanci v svetu«, ki hočejo sredi svojih vsakdanjih dolžnosti (družina, šola, delovno mesto, župnija, kraj, prijatelji ...) živeti evangelij v šoli sv. Janeza Boska in sv. Marije Dominike Mazzarello, pri tem pa namenjajo prednostno pozornost mladim, zlasti najbolj potrebnim.


17.02.2015  Duhovne vaje za družine

V nedeljo je minil drugi od treh vikend programov za družine, ki potekajo v okviru praznovanja 200-letnice don Boskovega rojstva.

Tokratni program je potekal v Želimljah, kjer se je zbralo 10 družin s skupno 24 otroki. Za program so skrbeli salezijanci, sestre HMP, sotrudniki in animatorji.


11.02.2015  Pismo vrhovnega predstojnika salezijanskemu mladinskemu gibanju

Moji dragi mladi!

 

Prvikrat imam priložnost pisati kot vrhovni predstojnik celotnemu salezijanskemu mladinskemu gibanju (SMG) ob priložnosti don Boskovega praznika, ki je letos čisto poseben, saj praznujemo 200. obletnico njegovega rojstva.

Z veseljem nadaljujem tradicijo, ki jo je pred nekaj leti začel zaslužni vrhovni predstojnik Pascual Chávez Villanueva; gre za odlično priložnost, da sem lahko povezan z vami povsod, tam, kjer ste po salezijanskem svetu. Za naslov letošnje poslanice sem izbral lepe in krepke besede, ki jih srečamo v prvem pismu sv. Janeza: "Vam, mladi, sem pisal, ker ste močni in je Božja beseda v vas in ste premagali hudiča" (1 Jn 2,14).


09.02.2015  Goduje bl. Evzebija Palomino Yenes

Naj nihče ne reče: "Reven sem, ne morem ničesar dati. Prava dobrota ni odvisna od denarnice, temveč od našega srca. Vedno lahko podariš prijazno in ljubeznivo besedo. Na ta način dviguješ svoj razum in svoje srce k Bogu, od koder prihaja vse dobro.

(Bl. Evzebija Palomino Yenes, HMP)


05.02.2015  Združeni otroški pevski zbori pri don Bosku

Nedelja, 1. februar 2015,  je bila za pevce in spremljevalce štiridesetih otroških pevskih zborov, 700 otrok, težko pričakovana. Zbori, kjer delujemo sestre, pri tem seveda nismo bili izjeme: tokrat smo prišli iz Radelj, Vuzenice, Remšnika in Murske Sobote.05.02.2015  Ministrantska olimpiada

Ko smo ministranti 24. januarja 2015 iz enajstih župnij dekanije Radlje - Vuzenica prispeli na Kaplo, smo odšli v gasilski dom. Tam smo najprej peli in molili. Kasneje je sledil kviz o blaženi Materi Tereziji.

 05.02.2015  Usposabljanje animatorjev birmanske pastorale

Na Don Boskov praznik v soboto, 31.1.2015, smo se odpravili na 2. srečanje usposabljanja za animatorje in voditelje birmanskih skupin. Zbrali smo se na Bledu pri hčerah Marije Pomočnice.


04.02.2015  VEZILO 2015

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime nam je po običajni salezijanski navadi izročil Vezilo, ki  je zedinjujoča beseda za vso salezijansko družino. Že iz naslova lahko razberemo glavni poudarek: KAKOR DON BOSKO, Z MLADIMI, ZA MLADE.


03.02.2015  200-LETNI OČE MLADIH – V MURSKI SOBOTI

Priprave na don Boskov 200. rojstni dan v Murski Soboti so se najprej začele v srcih vseh, ki ga imamo radi in se trudimo živeti po njegovem zgledu. Ob svetnikovem rojstnem dnevu za nebesa 31. 1. pa so dobile še konkretnejšo obliko. Kakšna župljanka se je ponudila, da speče pecivo, spet druga dobrotnica je spekla veliko torto itd. Vse te materialne in duhovne darove pa smo nato pri večerni sv. maši v stolnici položili na oltar – da se z don Boskovo priprošnjo pri Bogu spremenijo v blagoslov za nas vse.


03.02.2015  SMG praznuje z don Boskom

V nedeljo, 1. februarja, takoj po prazniku sv. Janeza Boska, je praznovalo tudi salezijansko mladinsko gibanje.

Pri maši ob 15ih, kjer so prepevali združeni otroški pevski zbori z orkestrom, je sodelovala tudi celotna salezijanska družina. Mašnik, Janez Suhoveršnik, nas je povabil, da naj bo dirigent v našem življenju Jezus.
Po sveti maši se je druženje preselilo v prostore SMC-ja na Rakovniku, kjer so zbrani prisluhnili nagovoru obeh delegatov mladinske pastorale, s. Majdi Pangeršič in Boštjanu Jamniku.  Spodbudno besedo sta vsem namenila tudi inšpektorica in inšpektor. Po kratkem zabavnem programu, je sledilo presenečenje. Velika torta, iz katere bi dobili 200 kosov, toliko kot je od don Boskovega rojstva.

Naključje?

vir in več: www.donbosko.si


03.02.2015  Dnevi SALEZIJANSKE DUHOVNOSTI

Od 15. do 18. januarja 2015 sem med 350 udeleženci bila deležna veselja na Dnevih salezijanske duhovnosti, ki se v Rimu vsako leto organizirajo za člane salezijanske družine. Tega daru sem se zelo vesela in ob zaključku še mnogo bolj, saj je doživetje tistih dni preseglo moja pričakovanja. Prav vsaki bi privoščila teh nekaj dni življenja v Rimu, kjer se doživi bogastvo tridesetih vej Salezijanske družine. Ne bom vam pisala povzetkov vseh lepih predavanj in pričevanj, saj jih lahko najdete na spletni strani in si tudi ogledate nekatere posnetke. Rada bi samo podelila z vami svoje veselje:

Lepo je bilo poslušati vrhovnega predstojnika, ki je bil v svoji preprostosti očeta in brata, ves čas z nami.

Čudovito je bilo tudi srečanje z našo Materjo, ki si je vzela poseben čas za srečanje z vsemi navzočimi HMP in novinkami obeh noviciatov.

Posebej mi je veliko pomenil obisk s. Mire in seveda tudi srečanje s skoraj vsemi našimi »Rimljankami«. Hvaležna sem vsaki, ker jaz kljub iskreni želji res ne bi zmogla vseh obiskati.

Za konec naj povem le še misel, ki mi od teh dni najbolj odmeva:

Delajmo z don Boskom in kot don Bosko. – Ne pastoralno enakih projektov ampak z ognjem, kot ga je za mlade njegovega časa imel on.

s. Simona Komar


03.02.2015  Don Boskov praznik v blejski župniji

Sv. Janez Bosko goduje  31. januarja, zato smo v nedeljo, 1. februarja obhajali  njegov praznik v župnijski cerkvi sv. Martina na Bledu s slovesno mašo ob 10. uri.

Cerkev je bila dan pred svečnico še vedno okrašena v »božičnem duhu«, iz razsvetljenih jaslic je v svet pošiljal blagoslove Novorojeni, don Boskova podoba nas je pozdravljala z zastave na zidu. Otroci so napolnili klopi, s kora se je oglasilo petje DBB - Don Boskovega banda.22.01.2015  Širimo veselje z bl. Lavro Vicuna

"Do nikogar nočem biti brezbrižna," si je ponavljala današnja godovnjakinja Lavra iz dneva v dan, iz ure v uro. Lahko je reči, težje pa uresničevati. Kljub svoji šibkosti, omejenosti in mnogoterimi bolečinami v družini, je v svoje odnose s prijateljicami prinašala vedno veliko veselja.


18.01.2015  Kot don Bosko: z mladimi in za mlade

Novo leto se je pravkar začelo in z njim novi izzivi oz. Božji klici. Enega takih najdemo v salezijanski družini v letošnjem Vezilu, ki je osrednji glas našega vrhovnega predstojnika in ki nas vabi, da tudi sestre HMP koreniteje živimo Z mladimi in ZA mlade, s katerimi se srečujemo. Dodatna spodbuda k temu pa je bil pastoralni študijski dan, ki se je v soboto, 17. 1. 2015, odvijal v Ljubljani na Gornjem trgu. Srečanja se je udeležila dobra polovica sester naše slovensko-hrvaške inšpektorije, pa tudi predstavniki mladih in sodelavcev; to nakazuje, da je želja po kvalitetnem oznanjevanju med mladino močno navzoča in da se pastoralnega razmišljanja ter načrtovanja želimo vse bolj lotevati skupaj: sestre in laiki.

18.01.2015  Praznovali smo 98. rojstni dan

Naša s. Matilda Knez je 8. januarja dopolnila 98 let. Z njo se veselimo in se Bogu zahvaljujemo za vsak nov dan življenja. Svoj praznik je obhajala v postelji, ki je postala njena neločljiva spremljevalka pred dvema mesecema.16.01.2015  »Vrnil se bom k Očetu.«

Učenci iz župnije Bled, Zasip in Kropa so se vrnili k Očetu, bolje rečeno ... pritekli v petek zvečer, 9. januarja 2015 v Marijin dom na Bled, kjer so jih z veseljem pričakale sestre HMP in animatorji. In začelo se je...


16.01.2015  Pričevanje zakoncev Debeljak v Marijinem domu na Bledu

V soboto zvečer, 10. januarja 2015, smo se z zakonsko skupino Emanuel iz Grosuplja odpravili v Marijin dom na Bled k sestram hčera Marije Pomočnice, in se tako pridružili mnogim drugim staršem in mladim, ki so tja prišli z istim namenom kot mi.


15.01.2015  Silvestrovanje družin

Spet se je leto obrnilo in 7 družin z različnih koncev Slovenije se je zadnji dan leta 2014 odpravilo proti Bledu. To je naša zdaj že tradicionalna destinacija. Ko nas prijatelji in znanci, ki niso v Frančiškovi zakonski skupini, sprašujejo, kje bomo silvestrovali, pogosto ostanejo ob našem odgovoru kar odprtih ust - na tako mondeni lokaciji?! A mi ne gremo na Bled (samo) zaradi lokacije. Tja nas ne vleče veličastna narava ali bučen ognjemet. Že šest let v novo leto vstopamo mnogo bolj umirjeno in doživeto.09.01.2015  Koledovanje na Bledu

»Gaudete, gaudete...« V temo in pričakovanje adventnega časa je na tretjo adventno nedeljo posvetil močan žar veselja in upanja. Prav na to nedeljo smo se blejski koledniki prvič zbrali in si razdelili vloge. V dneh po Božiču je veselo novico o rojstvu Odrešenika 27 mladih kolednikov skupaj z 8 voditelji neutrudno oznanjalo od hiše do hiše, od vrat do vrat blejske župnije. Brez izbire smo trkali na vsa vrata, ki smo jih dosegli, in odpirala so se nam srca. Veselje in včasih tudi začudenje nas je grelo in spodbujalo. Zbrani darovi bodo kamenček v mozaiku tega, kar bodo naši misijonarji z Božjo pomočjo zgradili za ljudi, ki živijo v krajih, kjer streha nad glavo in šola ni nekaj samoumevnega.


08.01.2015  "Koledniška maša" v Murski Soboti

Tudi v Murski Soboti so koledniki oznanjali veselo novico o rojstvu Jezusa Kristusa. Obogatili so tudi večerno sveto mašo na praznik Gospodovega razglašenja, ko so med vstopno pesmijo sledili zvezdi in se poklonili Jezusu. Pri sveti maši, ki jo je vodil škof Peter Štumpf, so sodelovali tudi s prošnjami in drugimi uvodi.

Naj vesela novica o Jezusovem rojstvu še dolgo odmeva v naših srcih (ki so »jaslice« za Jezusa) in naj se širi na vse, s katerimi se srečujemo.

 

NaL


06.01.2015  Svetopisemske urice in trije kralji

 

V Murski Soboti so se na praznik treh kraljev zbrali otroci od 3 do 6 let, da bi prisluhnili zgodbi o današnjem prazniku. Za ogrevanje so dobili puzzle in so sestavljali božično zgodbo, nekateri pa so si že začeli izdelovati (okraševati) krone.

 


02.01.2015  Soboške pevke v Postojnski jami

Na prvi pogled nimata Postojna in Murska Sobota veliko skupnega, začenši že pri fizični oddaljenosti. A v minulih božičnih dneh je oba kraja združevala božična skrivnost oz. novorojeni Bog, ki smo ga s petjem oznanjali mnogim turistom.


01.01.2015  Lepota posvečene čistosti

Belina snega je prekrila naravo, upočasnile smo korak in se med 28. in 30. decembrom ustavile v hiši na Rakovniku, da bi poglobile pomen posvečene čistosti v redovnem življenju in odkrivale lepoto našega zaročniškega odnosa s Kristusom.

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Ob koncu življenja boš

obral sadove svoje dobrote.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
TAŠČINA POMOČ
Tašča je bila v veliko pomoč pri vzgoji njenih otrok. Bila je vedno doma in njo je nekako nadomeščala pri njenih odsotnostih zaradi dela na polju in v vinogradu ali zaradi odhoda v mesto na tržnico, da je prodala kaj od svojih skromnih pridelkov in zaslužila kako liro za potrebne stvari, ki jih je bilo treba kupiti. Zaradi babičine navzočnosti je bila brez skrbi za otroke. V vsem sta se čudovito ujemali. Otroke je posvarila: »Babico morate ubogati prav tako kot mene«. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon