Arhiv novic, januar 2017

31.12.2017  Pobožično srečanje s s. Mileno Stevani

Dan po božiču se je okrog 15 sester (večina v starosti do 45 let) odpravila proti Bledu, kjer je naslednji dan začela dvo in pol dnevno formacijsko srečanje s s. Mileno Stevani, ki je prav za to priložnost prišla iz Rima. Popeljala nas je skozi miselne in čustvene vidike človeške osebnosti ter nam pomagala razmišljati, kako se jih naučiti usmerjati (regulirati) v pravo smer, da ne škodijo nam in ne drugim. Udomačile smo se tudi s spremembami, ki se zgodijo v prvi odrasli dobi (25 do 40 let) in v zreli odrasli dobi (40 – 65 let). Miselni in čustveni vidiki človeške osebnosti se odslikavajo in zorijo v medsebojnih odnosih, za nas predvsem znotraj skupnosti. Tako da smo zadnje dopoldne posvetili prav temi medsebojnih odnosov, kjer je neizbežen tudi konflikt. A le-ta je lahko v veliko pomoč za rast, če znamo na pravi (zrel) način pristopiti do njega, razmisliti, se soočiti in se kaj novega naučiti.

Pri vsem tem pa je v veliko pomoč in oporo prav osebni odnos z Jezusom, ki ga je treba v vsakem obdobju čuvati in gojiti.

Popestritev v teh dneh je prišla tudi preko kolednikov, ki so nas obiskali, preko možnosti udeležbe na koncertu v župnijski cerkvi in preko ogleda »risanke« Vrvež v moji glavi.

Vse smo v srcu čutile hvaležnost za to možnost osebnostne poglobitve, ki nam pomaga na poti človeške in poklicne poti.

sLN


23.12.2017  Adventno dekanijsko srečanje mladih

Bog je za rojstvo Sina izbral jasli; izbral je greh, kamor se človek nenehno vrača. Tu ga je zagotovo našel. Njegovo rojstvo v jaslih svojega srca so izkusili tudi mladi radovljiške dekanije. Svoje mladinsko srečanje so v petek, 22. decembra 2017, preživeli v Marijinem domu. Novorojenemu Odrešeniku so odprli svoja srca in dovolili, da vstopi v njihove jasli ter v zakramentu svete spovedi vzame nase njihov greh in jim da izkusiti svojo Bližino. Večer so nadaljevali v prijetnem druženju. Dobro so izkoristili priložnost, da bo njihov božič zares božič.

 


21.12.2017  Božična zgodba na blejski filmski delavnici

Tudi letos je filmska delavnica pod okriljem Marijinega doma dejavna, in to skupaj s s. Barbaro Poredoš, pomočnikoma Blažko in Domnom ter z ducatom osnovnošolskih otrok, ki se zbirajo pri sestrah enkrat tedensko.

Prvič so se v letošnji zasedbi javnosti predstavili v četrtek, 21. 12. s kratko božično zgodbo , ki je bila hkrati tudi voščilo sosedom, prijateljem in družinam otrok.


20.12.2017  Prešernova nagrada s. Katji Balažic

Danes, 20. 12. 2017 je bila v prostorih Univerze v Ljubljani podelitev Prešernovih nagrad Univerze v Ljubljani Pedagoške fakultete in Ferbarjeve nagrade Univerze v Ljubljani Pedagoške fakultete za leto 2017.20.12.2017  Adventne duhovne vaje

Zbrali smo se, od 15. do 17. decembra v Marijinem domu na Bledu. Vseh štirinajst nas je bilo ta vikend poklicanih, da odgovorimo na njegov klic, ki nas je vabil, da še kaj odnesemo od vedno prekratkega adventa.

Razmišljali smo o tem, kam smo poklicani in kam poslani, razločevali smo med delom Svetega Duha in delom hudiča. Predvsem pa smo se teden dni pred božičem ustavili, da smo bili sami s seboj, drug z drugim in z Njim. Imeli smo blagoslov pri vsem kar smo počeli - v naših pogovorih, skupnih obedih, pomivanju posode, sprehodu okoli jezera, petju ... In vrnili smo se domov malo drugačni, v upanju, da bodo sadovi duhovnih vaj vidni v našem vsakdanu, pa ne samo v ponedeljek ...:)


20.12.2017  Adventna duhovna obnova

Čeprav je po ljubljanskih ulicah že močno pritisnil mraz, v ŠDAD še nismo zdrsnile v zimski spanec. V torek, 19. decembra, smo namreč imele adventno duhovno obnovo, ki jo je pripravila s. Majda.


20.12.2017  Božične svetopisemske urice na Bledu

Adventni čas se bliža koncu, kar je naznanjal tudi adventni venček v Marijinem domu, na katerem smo 19. 12. pri svetopisemskih uricah prižgali že tri svečke. V čas pričakovanja Gospodovega rojstva ter v samo božično zgodbo smo se poglabljali najprej vsak v svoji skupini: starši oz. odrasli posebej, otroci pa posebej. Prve je vodila s. Marija, slednjim pa je popotovanje Marije in Jožefa v Betlehem predstavila Brigita. Nato smo ob spremljavi s. Barbare zapeli adventne pesmi.


19.12.2017  Adventne duhovne vaje v tišini

Adventno romanje svetih popotnikov Marije in Jožefa je bilo gotovo romanje z malo izrečenimi besedami, z veliko tišine in veliko slišanih besed, misli, čutenj, pričakovanja ... ohranjanja v srcu, kar se je zgodilo med njima in Bogom ... ter velika skrivnost, ki sta jo nosila ...

Podobno romanje v zunanji tišini in notranjem poslušanju besed so izkušali udeleženci duhovnih vaj v tišini, ki so potekale od 7. do 10. decembra 2017 v Marijinem domu na Bledu. Utihnili so glasovi iz okolice, slišal se je glas voditeljice duhovnih vaj, ki je bil glas razlage Besede in življenja ... oživeli so glasovi srca, spominov, ran, tolažbe ... dogajala so se srečanja z Gospodom, ki posluša, čuti, govori, zdravi ...in srce se je pripravilo na dogodek božične noči.

 


18.12.2017  Svetopisemske urice v vrtcu Lavra

Vsak ponedeljek od oktobra 2017 dalje potekajo v vrtcu Lavra v Murski Soboti svetopisemske urice za otroke od 3 - 6 let. Urice vodi s. Jožica Merlak, z veseljem pa ji pomaga s. Anita Bostner in mlade animatorke. Skupaj odpirajo najmlajšim otrokom zaklade Svetega pisma.

18.12.2017  Božično srečanje ZMP v Murski Soboti

V nedeljo, 17. decembra 2017 smo se zbrali člani Združenja Marije Pomočnice iz Murske Sobote na rednem mesečnem srečanju. Tokrat en teden prej, saj je 24. decembra sveti večer. Kot običajno smo ga začeli z molitveno uro pred Najsvetejšim v soboški stolnici z molitvenim namenom za nove duhovne poklice, duhovnike ter za vse ljudi, da bi se s poglobljeno spovedjo dobro pripravili na obhajanje božičnih praznikov. Sledila je sveta maša ter skupno srečanje in praznovanje v župnijski dvorani.

 

 


18.12.2017  Miklavževanje

Lep pozdrav!

 

Ponovno se vam z Gornjega trga oglaša Radio Gornji trg! 5. 12. so se naše punce ponovno zbrale na skupnem srečanju. Tokrat so praznovale Miklavževanje. Približno en mesec pred tem so dekleta med seboj vlekle listke z imeni in cel mesec pridno pripravljale darila za svojo izvoljenko.

04.12.2017  Film Goreči škof v Marijinem domu

Ljubljanski nadškof in Božji služabnik Anton Vovk je bil izjemna osebnost, saj je svoje poslanstvo v težkih med- in povojnih časih živel z veliko vero in predanostjo. Tako je o njem nastal film Goreči škof, ki je bil v nedeljo, 3. 12., predvajan tudi v Marijinem domu na Bledu.

29.11.2017  Srečenje salezijancev sotrudnikov z vrhovno koordinatorko

V nedeljo, 26. novembra 2017 smo se na Rakovniku zbrali salezijanci sotrudniki iz vse Slovenije. Srečanje so s svojo navzočnostjo obogatili vrhovna koordinatorka ga. Noemi Bertola, vrhovna delegatka HMP s. Leslye Sandigo in vrhovna blagajničarka ga. Cinzia Arena.


29.11.2017  Pokrajinski kongres salezijancev sotrudnikov

Od 23 do 26 novembra 2017 je v Veržeju potekal pokrajinski kongres salezijancev sotrudnikov vzhodne in srednje Evrope. Poleg članov inšpektorialnih svetov salezijancev sotrudnikov iz 11 inšpektorij, so bili na srečanju navzoči tudi vrhovna koordinatorka ga. Noemi Bertola, vrhovna delegatka HMP s. Leslye Sandigo in vrhovna blagajničarka ga. Cinzia Arena.28.11.2017  Salezijanskego mladinsko gibanje Evrope in srednjega vzhoda tokrat v Bollingtonu

Vsako leto se zberejo predstavniki salezijanske mladine, salezijancev in sester HMP na letnem zasedanju. Letos je od 17. 11. do 19. 11. zasedanje gostila skupnost salezijancev v Bollingtonu, v Veliki Britaniji. Predstavniki iz Slovenije smo bili  Boštjan Jamnik, s. Danijela Kordeš, Nikolina Nagode in Luka Marinko. Blažka Merkac nas je pričakala z ekipo, ki je srečanje pripravila in vodila.


21.11.2017  Pogovorni večer: Izkušnja izgube ljubljene osebe

V torek, 14. novembra zvečer, se je v dvorani ŠDAD odvil pogovorni večer na temo, ki je aktualna za vsakega izmed nas. Ker 1. novembra praznujemo praznik vseh svetih in je tako november posvečen spominu na naše rajne, je beseda tekla o izkušnjah izgube ljubljene osebe.

17.11.2017  Svetopisemske urice in ura na Bledu

»Pustite otroke, naj prihajajo k meni, in ne branite jim, kajti takšnih je Božje kraljestvo.«

Več kot desetletje v Marijinem domu na Bledu sestre s sodelavci izvajajo svetopisemske urice, namenjene otrokom od 3 do 6 let. Urice so oblikovane za otroška srca in prilagojene otrokovim sposobnostim. Njihov koncept je z ljubeznivostjo zasnovala s. Joži Merlak, ki poudarja, da prvotni namen uric ni podajanje katehez za najmlajše, ampak je srečanje med Bogom in otrokom.

Ob poglobitvi Božje besede, ki je prilagojena cerkvenemu letu, preko pesmi, slavilne molitve, iger in ustvarjalnih delavnic otrok spoznava Boga kot Ljubezen. V njem se tako prebuja pristno veselje in čudenje, s tem pa notranje okuša Božjo navzočnost.


14.11.2017  Volitve predstavnice študentk v ŠDAD

V torek, 7. 11. 2017, so v študentskem domu Alojzije Domanjko potekale volitve predstavnice študentk. Program se je začel z glasbenim uvodom s klavirsko spremljavo Klare M. in tolkalskimi ritmi Eme P., ter nadaljeval z besedo naše s. Barbare.


08.11.2017  Srečanje salezijanske mladine na Bledu

 

Salezijanci, sestre HMP, uskovničarji, SMC-ji, Želimeljčani, animatorji  in nasploh vsi prijatelji don Boska smo se 3. in 4. novembra zbrali na nepozabnem srečanju salezijanske mladine na Bledu.08.11.2017  Salezijanski obiski na Bledu

V teh dneh je blejska skupnost deležna raznoterih salezijanskih obiskov, ki poživljajo našo salezijansko karizmo in utrjujejo bratske in sestrinske vezi med nami.

03.11.2017  Jezikovni tečaji na Bledu

Naša soustanoviteljica sv. Marija Dominika Mazzarello je svoje sestre spodbujala, da se poleg govorice z Bogom posvečajo tudi učenju tujih jezikov. To naročilo so vzeli zares tudi udeleženci začetnega tečaja tako nemškega kot italijanskega jezika v Marijinem domu na Bledu.


01.11.2017  Kaj bo ostalo od praznikov?

 

Prižiganje lučk na pokopališčih ob molitvenem spominu za rajne je nekaj povsem drugega kot izrezovanje buč in prižiganje sveč v njih. Vprašanje je, česa se želimo spominjati v teh prazničnih dneh? Veselja do življenja in svetosti ali kulture smrti?30.10.2017  Srečanje mlajših redovnikov v Olimju

Mlajši redovniki in redovnice iz vseh koncev Slovenije smo se od petka, 13. oktobra, do nedelje, 15. oktobra, zbrali v Olimju na srečanju, kjer smo se bogatili ob mnogoterih spodbudah in medsebojni podelitvi izkušenj posvečenega življenja.


23.10.2017  »HEŠTEG« IMEJMO SE RADI

V torek zvečer, 17. oktobra, smo se dekleta iz ŠDAD zbrale na prav posebnem dogodku – praznovanju rojstnih dni deklet, ki smo praznovale v mesecih od avgusta do oktobra.


15.10.2017  Prvoobhajanci na Bledu v novem šolskem letu

V nizu letošnjih duhovnih vaj za prvoobhajance se poglabljamo v skrivnost svete evharistije s pomočjo štirih pojmov: IZBRAN, BLAGOSLOVLJEN, RAZLOMLJEN in DAROVAN. Tudi na vikendu od 13. do 15. oktobra je bilo tako.


04.10.2017  Spoznavni večer v študentskem domu Alojzije Domajnko

Ponovno je z vami Radio ŠDAD, Gornji trg 21. Sporočamo vam o drastičnih spremembah, ki so se zgodile od našega zadnjega prenašanja dogodkov v živo.


23.08.2017  Confronto 2017

 

Italijanska beseda »confronto« pomeni soočenje ali izmenjava pogledov, mnenj. Confronto  predstavlja za salezijansko mladinsko gibanje mednarodno srečanje predstavnikov posameznih držav.

 

V pripravi na srečanje je vrhovna mati Yvonne zapisala: »Povabim vas, da se sprehodite po svetih tleh Marije Mazzarello in ste priče Božjemu projektu, ki ga je uresničil v njenem življenju, in tako prenovite navdih za življenje v polnosti. Želja Marije Mazzarello delati dobro za mlade je bila vedno prisotna v njenem življenju. Srečanje z don Boskom je še utrjevalo njeno apostolsko gorečnost. O svetosti ne govori na idealiziran način, ampak raje začrta mogočo pot za vse.«


 


08.08.2017  Večne zaobljube s. Katje Balažic

V nedeljo, 6. avgusta 2017, je v župniji Ljubljana-Šiška potekala slovesnost večnih zaobljub. S. Katja Balažic, ki je svoje otroštvo in mladost preživela v tej frančiškanski župniji, je na praznik Jezusove spremenitve dokončno potrdila, da želi za vedno in popolnoma biti na razpolago Bogu in njegovim načrtom v Družbi hčera Marije Pomočnice.

 


07.08.2017  PRAZNIK NAŠE DRUŽBE IN MENJAVA VODSTVA NAŠE INŠPEKTORIJE

 

Praznik Marije Snežne, ko je bila pred 145 leti ustanovljena naša Družba, smo sestre v naši inšpektoriji obeležile še posebej slovesno. Bogu smo se po Devici Mariji zahvaljevale za dar poklica hčera Marije Pomočnice in za predstojnice, ki nam pomagajo rasti v svetosti te poklicanosti.30.07.2017  Poletni oratorij na Bledu

V ponedeljek, 3.7.2017, smo pričeli z oratorijem na Bledu. Udeležilo se ga je veliko otrok in mladih. V času zbiranja smo se igrali razne igre, ob 9. uri pa smo se zbrali v krogu, skupaj zapeli himno in dan izročili v Božje roke.


09.07.2017  Angleški oratorij na Gornjem trgu v Ljubljani

V stari Ljubljani smo v prvem julijskem tednu, že petič doživeli angleški oratorij. To leto je osemindvajset otrok spremljala živahna in skrbna mednarodna ekipa prostovoljcev, voditeljica Kristina in sestre HMP. Izkušnjo je močno obogatilo šest prostovoljcev iz Anglije, Madžarske in Slovaške, ki so se lepo in usklajeno povezali s slovenskimi animatorji in s skupnostjo sester doživeli domačnost in lepoto medsebojne povezanosti. Vse to je bilo omogočeno preko povezanosti med angleško prostovoljsko organizacijo VIDES UK, salezijanci iz Madžarske in slovaško organizacijo sester HMP Laura Združenie mladych.

Vsebino tedna smo zajemali iz prevajanja slovenskega nacionalnega pripomočka za Oratorij 2017, ki nas je vodil k Mariji, Božji Materi. Vsakdanja dramska igra iz dogodkov Marijinega življenja, kateheze, delavnice, velike igre v okolici naše hiše, romanje h Kraljici miru na Kurešček, obisk doma starejših občanov in še mnogo drugega, je ustvarilo veselo ozračje, ki nas je usmerjalo k doživljanju Marijine nenehne in preproste navzočnosti v našem življenju.

https://biteable.com/watch/angleski-oratorij-1458118/08.07.2017  Duhovno-počitniški teden

Komaj se je šola dodobra zaključila, že se je na sončnem Bledu zbrala osnovnošolska mladina iz vse Slovenije. Malo pred njimi smo, prav tako iz vseh koncev Slovenije, sem prispeli animatorji, tu pa so nas pričakovale sestre.

Prvo skupno popoldne in večer smo preživeli v duhu spoznavanja hišnega reda, urnika, drug drugega pa tudi glavnega junaka - rdeče niti tega tedna - Carla Acutisa.

Naslednje jutro se nas je večina zbudila celo uro pred načrtovanim vstajanjem. Dan smo začeli s telovadbo, molitvijo in zajtrkom. Podrobneje smo spoznali Carlovo življenjsko zgodbo, o kateri smo se nato pogovarjali v skupinah. Popoldan smo v delavnicah izdelovali lončke za vijolice in imeli veliko igro. V torek so pri nas gostovali kar štirje duhovniki. Priložnost smo izkoristili za spoved. Popoldne smo želeli zaplavati v jezeru, kar nam je na žalost preprečilo vreme. Ni pa nam moglo preprečiti ogleda filma in delavnice na katerih smo barvali in risali na krožničke. Kasneje smo obhajali sveto mašo v župnijski cerkvi.

V sredo smo se kljub slabi vremenski napovedi pogumno odpravili na romanje. Romali smo na bližnjo cerkvico sv. Katarine, kjer smo s tamkajšnjim župnikom Matijo obhajali sv. mašo in imeli veliko igro. Spet nam je malce ponagajal dež, zato smo se s pomočjo ljudi, ki so z avtomobili priskočili na pomoč, vrnili v Marijin dom. Po napornem dnevu smo si privoščili večer poln veselja, smeha in zabave.

Že je bil tu četrtek, praznik sv. Petra in Pavla. V dvorani smo obhajali sv. mašo, lotili pa smo se še ene delavnice - izdelovali smo okrasne škatlice. Imeli smo tudi veliko igro in zvečer po skupinah tekmovali v nekakšnem kvizu vprašanj in iger.

Zadnji dan, v petek, smo končno posadili vijolice in imeli še eno veliko igro. Veseli smo pričakali starše, katerim smo s pomočjo filmčka predstavili naš teden in z njimi obhajali sv. mašo.

Teden je bil doživet, zabaven in poučen. Vsem je hitro minil. Se vidimo naslednje leto!

Animator Vid


06.07.2017  Oratorij v župniji Pečarovci

Letos je že 16. odmevala oratorijska himna v Pečarovcih. Oratorij je nosil naslov Dotik nebes in govori o Mariji, o njenem življenju, ob katerem smo se tudi mi navdihovali.Oratorij smo začeli 26.6. in končali 2.7.

19.06.2017  Zaključni piknik zborov pri sestrah v Murski Soboti

"Zahvaljujte se Gospodu, ker je dober,

ker na veke traja njegova dobrota." (Ps 118)

Gospodu smo se pevci za vse prejete dobrote tega šolskega leta še posebej zahvaljevali v nedeljo, 18. 6. 2017 na zaključnem pikniku pri sestrah HMP v Murski Soboti.


18.06.2017  50 let navzočnosti sester hčera Marije Pomočnice na Bledu

 

Praznik vzgojne skupnosti in 50 let navzočnosti sester hčera Marije Pomočnice, smo praznovali v soboto, 10. junija 2017, v Marijinem domu na Bledu.

Sodelavci in prijatelji skupnosti sester hčera Marije Pomočnice smo se zbrali v kar lepem številu.

Pred sv. mašo v dvorani smo se s s. Majdo in fotografijami sprehodili po petdesetletni poti življenja sester na Bledu. Začetek je bil težek, »orale so ledino« na vseh poljih - s prvimi duhovnimi vajami, poučevanjem verouka, zbiranjem mladine, delovanjem v kraju, potem so prišli oratoriji, delavnice za mlade ... in ob vsem tem so zidale hišo in dom za duhovne vaje, skrbele za ostarele sestre in pripravljale mlada dekleta na redovniški poklic.

Ogromno narejenega dela brez Božje navzočnosti ne bi zmogle: »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji.« (Ps 127,1).

 

Nadaljevali smo s sveto mašo, ki jo je daroval »hišni« duhovnik, g. Vinko, ob somaševanju zasipškega župnika, g. Matija, in dolgoletnega župnika v Gorjah (danes pa v Zgornjem Tuhinju), g. Kolja. Zbrani ob oltarju smo bili povezani v veliki hvaležnosti Bogu in Mariji za sestre, za opravljeno delo, za njihove molitve in zvestobo. G. Vinko je v pridigi poudaril pomen ljubezni za druge, kot žive vode v potoku, ki napaja svet, po katerem teče in pomen jubileja, kot odskočne deske za delo naprej. Sv. mašo je polepšalo petje mladinskega pevskega zbor Totus tuus, pod vodstvom gospe Vide, Maj pa je na koncu čudovito odpel še slovensko priredbo Cohenove Aleluje.

 

Duhovno bogati smo druženje nadaljevali na vrtu, v senci dreves. Gostiteljice so nas pod vodstvom s. Angelce, skupaj z mojstri žara, Klemenom, Darkom in Lukom, kulinarično razvajale. Slavje, kot v Kani, le da nam vina ni zmanjkalo!

Potem je Brigita povzela nekaj misli in nas popeljala nazaj v prva leta skupnosti na Bledu, v čas začetkov duhovnih vaj. Sodelovali smo s svojimi spomini, zgodbami, vtisi in osebnimi izpovedmi. Marsikatera od nas takrat ni vedela, da smo že sklenile povezanost, ki bo šla v desetletja in pustila globoke sledi v nas. Bogato smo vsa ta leta vsi prejemali po Gospodu in sestrah HMP, vsak od nas, naše družine in naš kraj!  Zavedanje, da nekdo moli, tiho spremlja tvojo pot in jo izroča Bogu postane še kako pomembno pri vzgoji naših otrok. Ko postanemo starši, so otroci naša prva in največja skrb. In kako hvaležni smo lahko, če je še kdo otrokom »pripravljen odgovarjati za razlog upanja, ki ga nosi v sebi.«  V tihoti smo spomine zaokrožile in še bolj začutile povezanost s sestrami. Na koncu je Anže odpel litanije in g. Vinko nam je podelil blagoslov.

Kot se za 50. letnico spodobi, smo razrezali še torto in zapeli, tudi gospe mami s. Bernarde za visok jubilej. Kar ni bilo konca pogovorov, druženja in otroške igre.

 

V nedeljo, 11.6.2017, smo ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Martina obhajali zahvalno sveto mašo. Naše sodelovanje pri maši sta zaokrožili s. Majda in s. Bernarda z molitvijo, ki je natisnjena na spominski zgibanki, ki povzema geslo praznika hvaležnosti: »Iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo« (Jn 1,16). Po maši smo se družili ob dobrem pecivu in sladoledu na cerkvenem vrtu.

 

Naj zaključim z besedami apostola Pavla in »se po Jezusu Kristusu zahvaljujem Bogu za vas vse«, drage sestre HMP! Naj vas ohrani med nami, da bomo po vas v Božji bližini, da bo vaš dom bivališče angelov za naš kraj!

Marija Tišler Serianz

 


18.06.2017  Čarna mavrica 2017:

V soboto, 10. junija, je bila na Rakovniku Čarna mavrica. To novo ime je dogajanje dobilo letos. Združuje t. i. Čarno jezero in Mavrično katehetske igre. Geslo »V objemu družine«,  je dalo barvo celotnemu dnevu. Številne družine so se pridružile množici otrok iz vse Slovenije.

Ob priliki - hiši, grajeni na skali, o kateri smo razmišljali, nas je Jezus vabil, da razmislimo, kaj so tiste vrednote v naših družinah, ki gradijo hiše - družine na skali. Na številnih otokih, ki smo jih obiskali, smo zbirali ščipalke za perilo. Na njih so bile slikice družin ali besede, ki gradijo naše družine: prosim, oprosti in hvala.

Medtem so potekale Mavrično katehetske igre.  Ena trojka veroučencev iz Št. Jurija je prišla v polfinale in zasedla 3. mesto od sedemnajstih sodelujočih ekip.

Opoldne smo vsi skupaj v »naravni katedrali« - pri lurški Mariji zmolili angel Gospodov in prisluhnili Gregorju Čušinu, ki je, skupaj s svojim sinom, v besedi in pesmi na izviren način predstavil vrednoto družine in izpostavil probleme, s katerimi se v njih srečujemo. Za zgled nam je dal Sveto družino. Zaželel nam je, da bi zmogli v naših družinah prehoditi vse klančine, ki nam jih življenje prinese. V nas je ves dan odmevala njegova pesem »Družina je fina in fino je imeti družino«.

Pri sveti maši, ki jo je daroval zagnan duhovnik Jure Babnik, smo naše prošnje in zahvale položili Jezusu na oltar. Jure nas je s konkretnimi simboli iz življenja in pogosto izrečenimi frazami spomnil, s čim lahko rušimo in gradimo naše medsebojne odnose.

Veselje otrok je poplačalo vložen trud vseh tistih, ki smo dan na različne načine soustvarjali.

s. Danijela


12.06.2017  Vrtec Lavra praznuje 25 let

Zgodba varstva predšolskih otrok pri sestrah hčerah Marije Pomočnice v Murski Soboti, ki se je razvila v Zasebni vrtec Lavra v okviru Miklavževega zavoda Murska Sobota, sega v leto 1992; po 25 letih pa smo jo slovesno obeležili 10. junija letos v Gledališču Park v Murski Soboti.

27.05.2017  Praznik Marije Pomočnice in sprejem novih članov v ZMP Murska Sobota

24. maj je vsako leto slovesni praznik za vso salezijansko družino: salezijance, sestre hčere Marije Pomočnice, Združenje Marije Pomočnice in ostale veje salezijanske družine. V Murski Soboti so na ta praznik sprejeti novi člani Združenja Marije Pomočnice (ZMP), ki »stopijo« pod Marijin plašč in ji dajo svojo obljubo.

10.05.2017  KRISTUS, NAŠE UPANJE

 

Srečanje hrvaške katoliške mladine, ki je že 10. po vrsti,  je potekalo od 29. do 30. aprila v Vukovarju. Geslo srečanja je bilo: »Kristus, naše upanje.« Prav ta kraj Hrvaške namreč na poseben način koprni po upanju, ki ga lahko prinese samo Vstali Gospod. Vukovar je za Hrvate poseben spomin groze domovinske vojne, ki se je zgodila dobrih 25 let nazaj. Je pa tudi mesto, ki je v ponos, kajti bil je zravnan z zemljo, zdaj pa spet živi.10.05.2017  Duhovne vaje za prvoobhajance

 

Približal se je mesec maj in z njim tudi praznik prvega svetega obhajila za mnoge otroke. Prvoobhajanci iz župnije Škofja Loka in Besnica so skupaj z animatorji prišli od 6. do 8. maja v Marijin dom na duhovne vaje, da bi poglobili svoj odnos z Jezusom. Ob svetopisemskih odlomkih, pogovorih, igrah in molitvah smo odkrivali, kako nas ima Jezus rad in se daruje za nas. Slišali smo tudi zgled sv. Marije Mazzarello, ki je vsako delo, vsak vbodlaj z iglo, darovala Bogu in ob tem izžarevala veselje.02.05.2017  Praznik skupnosti v rakovniški skupnosti

Letošnji praznik skupnosti smo obhajale na prvi majski dan, saj je bil tudi naš praznik marijansko obarvan.

Od jutranje skupne molitve, izročitve Marije in daritve sv. maše smo nadaljevale praznično vzdušje v jedilnici, kjer je sledil  družinsko-marijanski skupnostni trenutek hvaležnosti najprej s strani skupnosti in nato še ravnateljice.

Nato pa smo se skupaj z Marijo odpravile na pot in ko se z avtom peljemo mimo rakovniške cerkve, izrečemo pozdrav Mariji: »Zbogom, Marija, gremo k tebi!« Pot nas je vodila do Kisovca, kjer je fatimska Mati božja in kjer smo v cerkvi potem, ko nas je župnik Janez Mrak prijazno sprejel, zapeli fatimsko pesem in se z litanijami priporočile Mariji. Nagovorile so nas tudi relikvije Frančiška in Jacinte, ki bosta čez dober teden razglašena za svetnika. Trenutki tišine so nam omogočili, da smo se v Božje naročje spustile in se Marijine bližine naužile.

Okrepljene duhovno in telesno smo se ustavile še pri g. Kolju Štolcerju v Zg. Tuhinju, ki nas je skupaj z gospodinjo Francko z veseljem sprejel in nam razkazal čudovito župnijsko cerkev.

Ob zaključku dneva smo se ustavile še na Žalah pri »zavetnici« naše skupnosti s. Alojziji Domajnko in ji izročile našo skupnost in vso inšpektorijo.

 


30.04.2017  Praznik hvaležnosti vrhovni materi 2017

Pod geslom Z vsem srcem oznanujmo veselje in s tematiko Z oratorijskim srcem v vzgojni skupnosti smelo nosimo mladim veselje evangelija smo Hčere Marije Pomočnice po vsem svetu 26. aprila obhajale praznik hvaležnoti naši vrhovni prestojnici, m. Yvonne Reungoat.30.04.2017  Duhovna obnova za prvoobhajance in starše na Rakovniku

V soboto, 22. aprila, smo imeli duhovno obnovo, ki smo jo začeli s skupno molitvijo ob dogodku v Emavsu. Potem so starši prisluhnili g. župniku Mirku Simončiču in imeli debato po skupinah. Z otroki smo po manjših skupinah razmišljali ob štirih besedah, ki jih srečamo pri sveti maši: IZBRAN, BLAGOSLOVLJEN, DAROVAN in  RAZLOMLJEN. Te besede smo odkrili tudi v drugih odlomkih Svetega pisma. Nekatere od teh smo uprizorili.

 

Zelo dragocena izkušnja za otroke je bila peka hostij v naši skupnosti sester. Te hostije, ki so jih spekli otroci skupaj s sestrami, bodo posvečene na dan prvega svetega obhajila in ob prazniku hvaležnosti rakovniške skupnosti. Tako kot je hostija pri sveti maši, ki postane Jezusovo telo, izbrana, darovana in razlomljena, tako smo tudi mi izbrani, darovani in razlomljeni ko se darujemo za druge.

 

Animatorji so nam spekli tople sendviče, da nismo bili lačni in da se nam ni mudilo domov. Hvaležni za to izkušnjo srečanja z Jezusom in med seboj smo se podali na svoje domove.

s. Danijela Kordeš

 


26.04.2017  "Kakor otroci" – vikend za družine

V Veržeju je od 21. do 23. aprila potekal že drugi salezijanski vikend za družine letos. Pod geslom »Kakor otroci« so družine skozi celoten vikend spoznavale pomen molitve v vsakdanjem življenju. Seveda pa poleg katehez ni manjkalo tudi časa za pogovore, sprehode in zabavo.


24.04.2017  Obisk salezijanskih hrvaških kandidatov

 

V četrtek popoldne so si ogledovali lepote Rakovnika salezijanski hrvaški kandidati skupaj z njihovim asistentom in ravnateljem Mladen Delić. Ustavili so se tudi v naši inšpektorialni hiši, kjer smo v kapeli skupaj zmolili in se izročili Mariji ter jo prosili za nove duhovne poklice.


19.04.2017  Vstajenjska Aleluja in hvaležnost odmevali po Ludbregu

 

Stara legenda pravi, da Ludbreg nosi naziv »Centrum Mundi«, se pravi 'središče sveta'. 17. aprila je to središče sveta postalo tudi središče občestva hčera Marije Pomočnice slovensko - hrvaške province.


13.04.2017  Na poti z Mojzesom

V petek, 7. aprila 2017, zvečer smo se birmanci iz Koprivnice, Strug in Tržiča skupaj z animatorji ter sestrami HMP podali po poti Izraelcev proti obljubljeni deželi. Odigrali smo zgodbo Izraelcev od Egiptovskega suženjstva pa do sklenitve zaveze z Bogom.

 


12.04.2017  Vikend Angelskih biserov pri sestrah

Smo vokalna skupina Angelski biseri. V petek in soboto, 7. in 8. aprila 2017, smo se punce odpravile na intenzivne pevske vaje k našim sestram hčeram Marije Pomočnice v Murski Soboti.


27.03.2017  Združenje Marije Pomočnice, »nosilka češčenja Marije Pomočnice za vso Salezijansko družino«

Člani Združenja Marije Pomočnice Murska Sobota, Maribor, Lj.-Rakovnik smo imeli od 24. do 26. marca 2017 duhovne vaje v Marijanišču v Veržeju. Duhovne vaje je vodil g. Tone Ciglar SDB, duhovni voditelj ZMP na slovenski ravni. Spremljala sta nas tudi duhovna voditeljica ZMP Murska Sobota s. Cecilija Hozjan HMP in g. Marko Košnik SDB z Rakovnika.

27.03.2017  PDV 2017 – Mladost na pol/no

Kot vsako leto me je tudi letošnji postni čas nagovarjal, naj si vendarle vzamem nekaj časa zase in za svojo dušo ter se udeležim duhovnih vaj. Postne duhovne vaje v Podbočju z naslovom Mladost na pol/no so bile popolna priložnost za to.

V petek, 17.3., se je v Leničevem domu blizu Podbočja zbralo okoli 30 mladih udeležencev, animatorjev in duhovnih voditeljev. Po uvodnem spoznavanju in večerji smo začeli z delom v skupinah, v katerih smo celoten vikend razmišljali o tem, kaj naše življenje zares napolnjuje in kaj ga pušča bolj praznega. Drug z drugim smo delili svoja mnenja in izkušnje. Spoznavanje tematike je dopolnila Judita iz skupnosti Emanuel s svojim pričevanjem, sicer pa smo tudi odmore preživeli v duhu mladosti na polno, saj smo na svoje telefone, socialna omrežja, šolo, delo in druge obveznosti ob dobri družbi in prepevanju kar pozabili.

Največji pečat teh duhovnih vaj je na meni pustilo sobotno spokorno bogoslužje in sveta spoved, kjer je Jezus ''odvezal naše vozle'', ki si jih v svojem življenju ustvarjamo z grehi. Sveti spovedi je sledila še sveta maša, po kratkem zabavnem programu, pa smo dan zaključili še z adoracijo.

V nedeljo smo se poslovili z mirom v srcu, s sklepi, zapisanimi na kartončkih, z novimi prijatelji in polni zagona za življenje na polno, ki ga najdemo v povezanosti z Gospodom.

 

Eva Gričar

 

Več si lahko ogledate tukaj.

 

 

 


27.03.2017  Sprejem novih članov v Marijino družbico in »Jerihonska molitev«

Praznik Gospodovega oznanjenja Mariji je bil pri nas v Novem mestu zaznamovan s sprejemom štirih novih članov v Marijino družbico. Že prejšnjo soboto, 18. 3. 2017, smo na srečanju Marijine družbice premišljevali evangeljski odlomek današnjega praznika, si podelili čudovita spoznanja in se tako že z molitvijo pripravljali kot Marija na ta veličastni dogodek.

Med večerno sveto mašo je v župnijski cerkvi v Šmihelu potekal obred posvetitve novih članov MD: enega fanta in treh deklic. Vsak se je izročil Mariji z besedami: Z veseljem se ti izročam Marija, hočem biti ves/vsa tvoj/a. Duhovnik je blagoslovil nove člane, potem pa smo se še vsi skupaj obnovili svojo posvetitev Mariji z molitvijo O, Gospa moja. Tudi drugi člani Marijine družbice so sodelovali pri sveti maši s petjem, s prošnjami, zahvalami in s kratkim programom za starše. Za darovanje so na oltar nesli tudi pisemca zahval za svoje starše, ki so jih njim na koncu izročili.

V tem tednu priprave in tednu družine smo bili vsi podprti tudi z »jerihonsko molitvijo«, ki je potekala pri nas v spodnji kapeli, z našim večurnim dežurstvom pri vsakodnevni adoraciji. Molili smo predvsem za prenovo naših družin, da bi se odločali in ohranjali prave krščanske vrednote.

Naj bodo nova semena Marijine družbice tudi vsem vam v spodbudo in molitev, da bodo vedno radi spoznavali Marijo, jo ljubili, častili in posnemali!

s. Ivica Oblak

25.03.2017  Sestrsko popoldne

Na praznik Gospodovega oznanjena smo se sestre iz skupnosti Murska Sobota (vse, ki smo bile doma:)) odpravile skupaj do Bukovniškega jezera. Tam smo se sprehodile ob vodi, se po gozdu veselile belih preprog stkanih iz malih drobnih cvetlic, občudovale prve, še čisto majhne zelene listke na vejah dreves, se radovale ob ptičjem petju, se ustavile pri kapelici sv. Vida in se ob njegovem izviru osvežile. Predvsem pa smo se veselile, da smemo biti skupaj, se smejati, pogovarjati, hoditi, gledati ... Z vsem tem smo slavile Gospoda in se na poti domov z molitvijo rožnega venca zahvaljevale, da nam je po Mariji dano odrešenje.

s. Martina

 

 

 

 

 

 


20.03.2017  Angleški oratorijski dan

Malo pred deveto uro je pri sestrah na Gornjem trgu veselo pozvonilo. Eden za drugim so prihajali otroci na Angleški oratorijski dan. Program smo tokrat pripravili v sodelovanju z dijaki Škofijske gimnazije, ki so poskrbeli za dramsko igro in oblikovali katehezo o zakladih na zemlji in v nebesih.


14.03.2017  Zapoved ljubezni

Prvi vikend v marcu smo se  birmanci in animatorji župnij Kranj - Center, Trata - Gorenja vas, Leše in Ljubljana Dravlje udeležili duhovnih vaj na Bledu. Zbralo se je več kot 50 birmancev in 7 animatorjev.12.03.2017  Salezijanska družina na duhovnih vajah s Pascualom Chavezom

Od petka, 10. 3., do nedelje, 12. 3., se je salezijanska družina mudila na duhovnih vajah v Veržeju, vodil pa jih je prejšnji vrhovni predstojnik salezijancev, g. Pascual Chavez.

Salezijanci, sestre, salezijanci sotrudniki in še katera izmed skupin lepe salezijanske družine smo razmišljali, molili, se pogovarjali na temo Priče evangeljskega veselja.


22.02.2017  Filmsko delavnico obiskal škof Marjan Turnšek

Dogajanje popoldanskega oratorija na Bledu je bilo v februarju obogateno s posebnim obiskom. Na filmski delavnici se nam je pridružil upokojeni mariborski nadškof Marjan Turenšek. Povabili smo ga z namenom, da nam približa življenje in delo blaženega Antona Martina Slomška. Z nami je delil veselje in nam povedal veliko zanimivosti, ki jih je odkrival v vlogi postulatorja.
Najprej nam je pokazal Slomškovo oporoko, ob kateri smo občudovali lastnoročno pisavo. Zaupal nam je tudi nekaj čudovitih dogodkov iz življenja tega velikega Slovenca. Najbolj se nam je vtisnila pripoved, kako je Tonček romal z mamo na Sladko Goro. Po poti je mama vprašala Tončka, ali ve za namen romanja? Ker ni vedel, mu je razkrila, da romata s prošnjo, da bi dobri Bog omehčal očetovo srce in bi mu dovolil stopiti na pot duhovništva. Ker je mama dobro vedela, da si Tonček zelo želi postati duhovnik, ga je ob tem tudi dobronamerno opozorila: »Če misliš biti duhovnik, glej, da boš dober duhovnik. Drugače je bolje, da to misel opustiš.«
Škof Marjan nam je razložil tudi zgodovinske okoliščine, da smo si lažje predstavljali, zakaj si je škof Slomšek tako goreče prizadeval za pouk slovenščine in prestavitev sedeža škofije iz Šentandraža v Maribor.
Ne nazadnje pa nas je v domačem vzdušju spodbudil, da si njegovo življenje vzamemo za zgled iz vidika vere in kulture. In mi smo škofove besede vzeli zares. Ob poplavi mnogih tujih idelalov, ki se vrivajo v naš prostor in raztresajo našo mladost, je lik blaženega Slomška gotovo dobra izbira za nov čisto pravi film.
BL in s.BM

19.02.2017  V krajih s. Anice Žitek

V četrtek, 16. februarja 2017, smo s sveto mašo ob 5.00 v sestrski kapeli začeli romanje odkrivanja podatkov o svetosti s. Anice Žitek.


15.02.2017  Duhovne vaje za družine

Pretekli konec tedna se je na prvem letošnjem Salezijanskem vikendu za družine na Bledu zbralo 12 družin. Pod geslom »Kakor otroci« so starši in otroci razmišljali o molitvi ...


12.02.2017  Jubilejno Anino leto 2017

To je naslov župnijskega lista (XXI/4) stolne župnije sv. Nikolaja v Murski Soboti. Ta je pomenljiv tudi za našo Družbo HMP, saj se gre za s. Anico Žitek HMP, rojeno 19. februarja 1921 v Krogu.

10.02.2017  Birmanci iz Škofje Loke in Lj - sveti Jakob

 

Od 20. do 22. januarja smo birmanci in animatorji iz obeh župnij vikend preživeli na duhovni obnovi pred sveto birmo. Imeli smo se zelo lepo in naš vikend je kar prehitro prišel h koncu. Naučili smo se marsikaj novega in obnovili nekaj znanja. Ustvarili smo nova prijateljstva in tudi dobro jedli.


09.02.2017  Srečanje družin soboške škofije

V nedeljo, 5. februarja, je v Kančevcih potekalo srečanje družin škofije Murska Sobota. Letošnji gost je bil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je ob 10h najprej skupaj s soboškim ordinarijem dr. Petrom Štumpfom vodil sveto mašo.

06.02.2017  Birmanci iz Šenčurja

 

Zadnji vikend v januarju so birmanci iz Šenčurja preživeli na duhovnih vajah pri sestrah hčere Marije Pomočnice na Bledu.


01.02.2017  Ministrantska olimpijada v Radljah

Kot že nekaj let doslej, so se tudi letos zbrali ministranti, skupaj z voditelji, naše dekanije na svojem skupnem srečanju, imenovanem ministrantska olimpijada, saj vključuje poleg medsebojnega druženja in molitve tudi tekmovanje, tako v kvizu, kot v športnih igrah. Gostitelji tega srečanja, ki se je odvijalo v soboto 28. 1. 2017, smo bili letos prav v župniji Radlje. Zbralo se je okrog 70 ministrantov in ministrantk s svojimi animatorji, katehistinjami in župniki, iz 7 župnij. Letošnji junak kviza je bil sv. Martin, ki so ga ministranti dodobra spoznali. Po vročem čaju in pecivu, kar so za nas pripravile skrbne gospe župnijske Karitas, smo se podali na bližnji hrib, kjer nas je čakala čudovita snežna strmina. Po nekaterih tekmovalnih igrah, v katerih so se pomerile med sabo  posamezne župnije je sledilo prosto sankanje. Lepo je bilo gledati žareče obraze otrok, polne otroškega veselja in navdušenja in njihove rdeče noske, ki se niso menili ne za mraz, ne za hitrost, s katero so drveli po bregu. Seveda so se jim pridružili tudi animatorji in celo župniki so se skupaj z njimi spuščali po bregu. Ob koncu nas je v Mihaelovem  domu, čakala izvrstna malica in potem še podelitev priznanj. Rezultati so bili zelo izenačeni, tako pri kvizu, kot v igrah. Pokal pa so, tako kot lani, odnesli ministranti župnije Kapla.

Hvaležna sem Bogu , ki nam je pripravil ta čudovit sončen dan in sneg. On nas je tudi varoval in povezoval med seboj. Zahvaljujem pa se tudi  vsem, ki so sodelovali v pripravi in izvedbi tega dneva.  Predvsem pa sem hvaležna  vsem, ki ste nas podpirali z molitvijo in prosili božjega blagoslova.

Svetega Martina, se zaradi njegove dobrote in ljubezni, ki jo je delil, spominjamo še po tolikih stoletjih, saj je prav to tisto, kar ostane v spominu pri ljudeh in kot zaklad pri Bogu za vso večnost.

s. Milena Derlink HMP

 


31.01.2017  Teden evharističnega češčenja otrok pred praznikom don Boska

Vse skupine otrok verouka smo se pred praznikom don Boska, od 23. do 26. januarja, vrstile v cerkvi pred Najsvetejšim v molitvi za našo župnijo in za potrebe naših družin.

Živahni in umirjeni otroci so pri Jezusu našli svoj mir. Za vse se je čas kar nekako ustavil. Nihče ni vprašal: »Koliko  je še do konca?«

Birmanci so našo molitev spremljali s kitarimi in mladostnim petjem, drugi so sodelovali z branjem besedil, mlajši s prošnjami, zahvalami in petjem. Posebej dragoceni so bili krajši trenutki tišine pred Jezusom. Takrat smo Jezusu lahko res izrekli naše najgloblje skrbi, prošnje, zahvale. Prepričani smo, da jih je slišal in da nam bo pomagal.

Prosim don Boska, da bi v naših srcih rasla ljubezen do Jezusa in  medsebojna povezanost,

s. Danijela

 


31.01.2017  Dnevi duhovnosti salezijanske družine v Rimu

Kako nekaj lepega je salezijanska karizma, smo doživeli  vsi, ki smo se udeležili petintridesetih dnevov duhovnosti salezijanske družine, od 19. do 22. 1. 2017, na Pisani, v Rimu. Zbralo se nas je več kot 400 predstavnikov dvaindvajsetih vej salezijanske družine. Naslov je bil Družina smo.

Dnevi so potekali tako, da so se izmenjevala predavanja, molitev, delo po skupinah, skupni obroki, druženje, počitek. Veseli smo bili, da je bil ves čas z nami vrhovni predstojnik don Ángel Fernández Artime. Seveda smo zelo cenili ure, ko je bila z nami vrhovna predstojnica sester HMP Mati Yvonne Reungoat.

Družinski duh se v salezijanskih ambientih pozna že po tem, kakšen je tisti, ki odpre vrata: ima obraz človeka, ki se posti ali obraz vstajenjskega jutra? Začeti moramo pri človeku, da lahko vstopimo v božje. Nekoč je nek salezijanec rekel vrhovnemu predstojniku, don Angelu: »Lahko izgubimo vse (hiše, šole...), ne smemo pa izgubiti družinskega duha, preventivnega sistema.« Ne gre za to, da gremo v »kozmetični salon« ali da vnesemo spremembe v naše urnike, organiziramo kakšno okroglo mizo več, ustvarimo kakšno novo skupino... Povabljeni smo, da sanjamo, da bi bili mladi in družine sprejeti, ljubljeni, spremljani, protagonisti. Posebni poudarki so bili še: nenehno oblikovanje oseb, spremljanje mladih družin, načrtovalna miselnost, zavest, da smo poslani. Če ne živimo preventivnega sistema, družinskega duha, zatajimo našo karizmo. Ne more obstajati prava mladinska pastorala brez prave družinske pastorale. Imeti moramo misijonsko navdušenje in biti ljudje upanja. Povabljeni smo, da naredimo prehod od občudovanja k »posnemanju« don Boska in naših svetnikov.

Sv. Janez Bosko, pomagaj nam, da bomo ljudje upanja in veselja, s. Danijela

 

Več utrinkov najdete tukaj

 


29.01.2017  Vrtec Lavra praznuje 25 let

V soboto, 28. 1., smo ob zunanji slovesnosti sv. Janeza Boska v Murski Soboti praznovali 25-letnico našega vrtca Lavra. Več o tem pa na: http://vrtec-lavra.si/2017/01/don-boskov-praznik-in-25-letnica-vrtca/

25.01.2017  Imenovanje nove inšpektorice

 

Na praznik sv. Frančiška Saleškega (24. 1.) je bilo uradno sporočeno, da je vrhovna predstojnica Družbe hčera Marije Pomočnice, mati Yvonne Reounguat imenovala novo višjo predstojnico slovensko-hrvaške inšpektorije Marije Pomagaj z Brezij za obdobje 2017-2023.


25.01.2017  Pogovorni večer

V soboto, 14. januarja, je v Marijinem domu na Bledu potekal pogovorni večer na temo Bog v vsakdanjem življenju. Prisluhnili smo zakoncema Heleni in Alešu Rozman, ki sta na odprt, konkreten, a hkrati preprost način spregovorila o njunem živem odnosu do Boga. Svoje pričevanje sta nam približala preko lastne graditve odnosa z Njim in kako se je le-ta v njuni družini ob težki preizkušnji Helenine bolezni še bolj poglobil.

Vzpodbudila sta nas, da je Bog naš Oče, ki želi, da bi mu verjeli. Vsakega izmed nas je ustvaril kot unikat in nas postavil na mesto kjer mu, če le to želimo, v polnosti služimo z vsem kar smo, s svojo šibkostjo, veseljem in ljubeznijo.

Kasneje smo si udeleženci v pogovoru po skupinah delili razmišljanja, kaj konkretno lahko tudi sami storimo za trdnejši odnos z Gospodom in kako naj bolj odprto živimo Njegovo Besedo.

Zahvale, bolečine in prošnje smo v svojih srcih ponesli pred oltar in ob premišljevanju Božje besede pred Najsvetejšim izročili svojo vsakdanjost, ki nas obdaja in večer zaključili ob sproščenem klepetu s popotnico, da se drug drugega spomnimo v svojih molitvah.

Brigita Lukman

 


22.01.2017  Soboški župnijski zborček na snemanju novega CD-ja

Vikend med 20. in 22. januarjem je bil za otroški zbor murskosoboške župnije (pod vdostvom s. Barbare Poredoš) močno pevsko obarvan, saj je deset pevk sodelovalo pri snemanju nove zgoščenke v salezijanskem zavodu v Veržeju.


 


20.01.2017  Duhovne vaje za birmance

 

V mesecu januarju so se duhovnih vaj za birmance v Marijinem domu udeležili mladi iz župnije Šmartno pod Šmarno goro in iz Podkuma in Dobovca. Skupaj smo odkrivali, kako smo dragoceni v Božjih očeh. Našo pot svetosti Bog usmerja s pomočjo zapovedi, zapovedi Ljubezni.

 


05.01.2017  Frančiškova zakonska skupina

 

Tudi letošnji prehod v novo leto smo želeli, po naši dobri tradiciji preživeti na Marijinem domu na Bledu. Tokrat je bilo te že 8 leto. Radi se vračamo na ta kraj za praznovanje oz. za prehod iz starega v novo.  Eden izmed pomembnejših ciljev, ki nas vleče na Bled, smo mi in naši odnosi. Celo leto so naši urniki natrpani, srečanja zakonske skupine prekratka in večkrat nam zmanjka čas drug za drugega. Pri sestrah na Bledu pa smo veliko bolj sproščeni in lažje lahko zares najdemo čas drug za drugega, da se poslušamo, pogovorimo, razumemo, potolažimo.

 

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Pravega praznika ni

brez spovedi in obhajila.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
DUHOVNIŠKO POSVEČENJE
Končno: 5. junij 1841, Janez je v Torinu prejel duhovniško posvečenje. Prvo mašo je daroval v cerkvi sv. Frančiška Saleškega, ob njem pa je bil veliki dobrotnik in duhovni voditelj Jožef Cafasso. Drugo mašo je naslednji dan daroval v cerkvi Marije Tolažnice (Consolata). Potem se je napotil v domačo župnijo, da bi daroval novo mašo za svoje ljudi. Bilo je to v četrtek, na praznik Rešnjega telesa in krvi v Castelnuovu. Vsi so želeli videti Marjetinega sina, ki je postal duhovnik. Za mater Marjeto je bil to še posebej prazničen dan; ona, ki je tako dolgo upala, verjela in garala, je sedaj z začudenjem gledala, kako so se njene sanje uresničile. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon