Arhiv novic, januar 2018

28.12.2018  Skupaj proti božiču - voščilo vrhovne matere

Predrage sestre,

predragi laiki, mladi, ki sodelujete pri poslanstvu; zelo sem vesela, da vas srečam, vsakega izmed vas tam, kjer ste, da Vam izročim svoje božično voščilo in voščilo vse Družbe. Zelo lepa izkušnja je, ko vas vse čutim blizu, čeprav so zemljepisne razdalje neskončne. V resnici je naš skupen dom velik kot svet! Kljub temu pa se čutimo blizu, saj nas je veliko src, ki utripajo iz ljubezni, oblikujejo ogromno srce, ki zaobjema celoten svet. Medtem ko govorim, mislim na vas, gledam različna okolja, slišim različne govorice ter vas vsakega posebej objemam.

 

 


27.12.2018  Adventna duhovna obnova za katehiste in katehistinje

Adventna duhovna obnova je tudi letos zbrala kar lepo število slušateljev katehetsko pastoralne šole in članov skupnosti katehistinj in katehistov novomeške škofije z vzpodbudnim naslovom: "Veselite se v Gospodu." V Baragovem zavodu v Novem mestu smo se zbrali v popoldanskih urah 2. adventnega petka, 14. decembra, in se družili z Bogom in med seboj do sobote, 15. decembra. Hkrati je bila obnova tudi »medgeneracijsko« povezovanje slušateljev KPŠ različnih letnikov in že »doštudiranih« katehistinj in katehistov.27.12.2018  Prostovoljstvo z izdelovanjem voščilnic

V začetku študijskega leta smo se študentke dogovorile, da bomo izpeljale projekt na področju prostovoljstva - izdelavo voščilnic. S prispevki, ki bi jih dobile zanje, pa bi nekaterim študentkam s finančno stisko olajšale plačevanje doma.20.12.2018  Duhovna obnova v študentskem domu

 

V torek, 18.12.2018, smo imele študentke Študentskega doma Alojzije Domajnko duhovno pripravo na božič. Večer se je začel z uvodnimi besedami sestre Barbare. Povedala nam je zgodbo o pajku ter nam vsem dala navdih za spoštovanje vere. Posredovala nam je tudi darilo, ki smo ga študentke dobile od sestre Mire iz Rima, leseno podobo Marije z Jezusom. Kip je potoval od študentke do študentke in takrat smo lahko tudi me osebno pogledale Mariji v oči in se ji zaupale. Na ta večer so k nam prišli duhovniki in nam omogočili prejem zakramentov svete spovedi ter bolniškega maziljenja. Sledila je izpostavitev svetega Rešnjega telesa. V tišini, ki je sledila, smo imele možnost pogovora z Bogom. Tekom večera smo vse dobile priložnost, da smo iz odlomka Danes se vam je rodil Odrešenik (Lk 2, 1-14), premišljevale o tem, kaj nas je najbolj nagovorilo in s katero osebo smo se lahko poistovetile. Po premišljevanju tega odlomka smo naredile glineno podobo osebe, ki nas je najbolj navdihnila in izdelke postavile na mizico poleg Marijine podobe. Našo duhovno obnovo smo zaključile s prošnjami, skupno molitvijo in izmenjavo božičnih voščil.

 

Petra Očkon in Mojca Cvikl


18.12.2018  Duhovna priprava na Božič v Marijinem domu

Duhovno molitveno pripravo na Božič smo v času 28. 11. – 12. 12. pod vodstvom sester živeli ob svetopisemskih osebah in odlomkih, ki nam jih predlaga Božja beseda za adventni čas.

Janez Krstnik – pripravimo pot

Marija – srečanje pri oznanjenju

Elizabeta – srečanje dveh žena in dveh otrok

Rojstvo – Sprejmimo dar


15.12.2018  Miklavževanje in praznovanje rojstnih dni

Dne 3.12. smo imele v domu ŠDAD miklavževanje. Hkrati pa smo praznovale tudi rojstne dni. Vse stanovalke in sestre iz skupnosti smo sodelovale v obdarovanju. Obdarovanje smo izvedle na podlagi igre "Secret Santa" oz. skriti prijatelj.

05.12.2018  Zagovor doktorske naloge s. Mojce Šimenc

Na salezijanski papeški Univerzi v Rimu je v torek, 4. 12. 2018 zagovarjala doktorsko nalogo naša inšpektorica s. Marija (Mojca) Šimenc na temo: Zavedanje v izkustvu "srečanja" kot transformativna mediacija med Hčerami Marije Pomočnice. Analiza stanja in pedagoške perspektive.

Dogodka se je udeležila tudi vrhovna mater sr. Yvonne Reungoat, vrhovna svetovalka s. Mira Peče (slovenka) ter še nekaj drugih sester iz vrhovnega sveta. Prispele so tudi vse slovenske sestre, ki so trenutno na delu oz. študiju v Rimu. Seveda pa ni manjkalo zastopstvo iz Slovenije.

Več o dogodku si lahko preberete in prisluhnete na tej povezavi, kakor tudi tukaj.

 


04.12.2018  Največje darilo Boga na vikendih za družine

Že je leto naokoli in zopet so se družine skupaj z animatorji in izvajalci (s. Barbara Poredoš, Peter Pučnik in Janez Suhoveršnik) 30. 11. 2018 zbrale v Marijinem domu na Bledu, da skupaj preživijo duhovni vikend. Letos je ta vikend nosil kratek in hkrati zelo pomenljiv naslov: Evharistija.


03.12.2018  Generalna skupščina SYM Evrope

V Bruslju je od 23. do 25. novembra potekala Generalna skupščina (GA) evropskega Salezijanskega mladinskega gibanja (SYM Europa). Zbralo se nas je okoli 70 mladih, salezijancev in sester HMP iz 20 držav Evrope in Bližnjega vzhoda, da bi doživeli izkušnjo vere, povezanosti, podelitve in veselja v salezijanskem duhu. Gostili sta nas inšpektorija sester HMP in inšpektorija salezijancev, ki v obeh primerih povezuje Francijo in francoski del Belgije

03.12.2018  1. ženski večer

Trinajstega novembra nas je v študentskem domu Alojzije Domanjko obiskal poseben gost - oče, s končanim študijem prava in informacijskih znanosti, ki je trenutno zaposlen kot profesor na Univerzi na Primorskem, na Fakulteti za management, doc. dr. Benjamin Lesjak.

30.11.2018  Srečanje salezijanske družine

 

Člani Združenja Marije Pomočnice (ZMP) smo se v soboto, 24. novembra 2018, z našo duhovno voditeljico s. Cilko Hozjan podali na pot z avtobusom na Rakovnik v Ljubljano.


12.11.2018  Vikend za ponovince v Nazarjah

 

Kako »biti ljubezen v srcu Cerkve« so mladi redovniki ponovinci razmišljali na duhovnem vikendu v Nazarjah, ki je potekal med 9. in 11. novembrom 2018. Pod naslovom Sledovi molitve in skupnega življenja v pastorali so se želeli srečati med seboj in predvsem prisluškovati Bogu, da bi z novim navdušenjem in gorečnostjo iskali načine pastoralne bližine z ljudmi.11.11.2018  Pogovorni večer: Ljubezen ali poželenje?

V soboto, 3.11.2018, smo si v Marijinem domu na Bledu, v okviru pogovornega večera ogledali film 18 + in spregovorili o pasteh sodobne pornografije. Večer nam je s svojim ubranim petjem obogatil zbor mladih Totus tuus.

09.11.2018  Hvaležnost povezuje in združuje

Sredi prvega novembrskega tedna, v sredo, 7. 11. 2018 se je v Ljubljani na Rakovniku zbrala več kot polovica sester inšpektorije SLC, da bi skupaj obhajale dan hvaležnosti inšpektorici in druga drugi. Višek praznovanja je bila sv. maša, ki jo je vodil salezijanski inšpektor Marko Košnik in je v pridigi dal tri poudarke: veselje in hvaležnost; osebna odločitev za Jezusom - ne biti le množica, ki hodi za Jezusom; radikalna prenova, ki je opisana v dnevnem evangeliju (Lk 14, 25-33). Pri animaciji svete maše so sodelovale različne skupnosti in vsi skupaj smo na oltar položili našo celotno inšpektorijo.

Po maši je sledilo druženje in praznovanje, kjer se je inšpektorialna vikarija v imenu vseh nas zahvalila inšpektorici s. Mojci za njeno služenje in darovanje v dobro celotne inšpektorije, s. Mojca pa je tudi s svoje strani izrazila hvaležnost za vsako sestro in za vsako delo, žrtev, trpljenja, ki ga živi za to, da bi mladi imeli življenje in ga imeli v polnosti. Za zgled nam je dala Marijo in poudarila, da hvaležnost raste iz molitve.


27.10.2018  Pustite otroke, naj prihajajo k meni - Svetopisemske urice in ura

S temi besedami nas je Jezus znova povabil, da poglobimo vez prijateljstva z Njim in se tudi v letošnjem letu istočasno srečujemo na svetopisemskih uricah najmlajši, malo večji in odrasli (na svetopisemski uri za odrasle).


16.10.2018  Spoznavni vikend ŠDAD

V petek, 12. oktobra, v popoldanskih urah smo se študentke Študentskega doma Alojzije Domanjko pod vodstvom sestre Barbare odpravile na duhovno-družabno-spoznavni vikend v Želimlje.16.10.2018  Pripoved HMP, ki so na sinodi


S. Alessandra Smerilli in s. Lucy Nderi pripovedujeta o izkušnji prvih dveh tednov na škofovskih sinodi o mladih.
"Vabilo na sinodo je bilo za obe veliko presenečenje in v začtku naju je skoraj malo prestrašilo! Sedaj sva hvaležni za to bogato in zanimivo izkušnjo Cerkve, tako na skupnih zasedanjih, kakor v delu po manjših skupinah. To kar živimo v teh dneh je res hoja v poslušanju, v pogovoru in v odpiranju novostim, kot je želel papež v nagovoru ob odprtju sinode.


15.10.2018  HMP NA SINODI

 

Dve hčeri Marije Pomočnice, sestra Alessandra Smerilli, profesorica politične ekonomije ter članica znanstvenega sveta in pripravljalnega odbora socialnih tednov italijanskih katoličanov ter sestra Lucy Nderi, na doktorskem študiju psihologije vzgoje in do nedavno pastoralna delavka za mlade v težavah in otroke s ceste v Makuyu (Kenija), prisostvujeta kot opazovalki na 15. splošnem zasedanju škofovske sinode na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti.15.10.2018  Duhovno spremljanje svete Marije Dominike Mazzarello

 

Marija Dominika Mazzarello - mladost v polnosti ljubezni

Vesêli se, mladenič, v svoji mladosti, tvoje srce naj te osrečuje v tvojih mladih dneh. (Prd 11,9)

 

Marija Dominika Mazzarello, ki so jo doma klicali Maìn, je kot toliko drugih deklet svojega časa preprosto in običajno dekle, polna življenja in sanj, napak in slabosti. Tako nam je zelo "blizu", postane družabnica na poti svetosti. Pričuje, da je svetost možna, lepa; je polnost življenja. Po prstih vstopimo v njeno življenjsko zgodbo, da odkrijemo, kako je živela svojo mladost in kakšno sporočilo nam daje danes.09.10.2018  149. misijonska odprava hčera Marije Pomočnice in salezijancev

 

Od 19. do 30. septembra je 11 novih misijonark HMP, ki jih je spremljala sodelavka v oddelku za misijone, s. Majke Loes, preživljalo karizmatično misijonsko izkušnjo v krajih začetkov: Mornese, Nizza, Torin. Dogajanje je osvetljevalo geslo »HMP na pohodu«, kar spominja na besede papeža Frančiška: Vsi smo poklicani, da se udeležimo tega novega misijonarskega "pohoda".

 


27.09.2018  Premiera filma o škofu Slomšku PRELJUBO VESELJE

Svetlo sonce se je že skrilo, ko smo se na Slomškovo nedeljo, 23. septembra 2018 ob 19. uri zbrali v Marijinem domu na Bledu, da bi si premierno ogledali film Preljubo veselje o bl. Antonu Martinu Slomšku. Film smo pripravili udeleženci popoldanskega oratorija pri sestrah HMP, ki je potekal tekom šolskega leta.

17.09.2018  Stična mladih 2018

Tradicionalno je tudi letos potekala Stična mladih, ki vsako leto skupaj združi več tisoč mladih. Tokrat smo se spopadali in razmišljali o geslu iz Lukovega evangelija, ki pravi: "Ne boj se!"


27.08.2018  Novo vino v nove mehove

 

V petek in soboto, 24. in 25. avgusta 2018, smo se vse sestre hčere Marije Pomočnice slovensko-hrvaške inšpektorije zbrale na Bledu na inšpektorialnem srečanju.

 


23.08.2018  Romanje mladih v Turin in Morneze

 

V nedeljo, 12. 8., smo se mladi iz Radelj, Slovenskih Konjic, Pesnice in Rakovnika skupaj s s. Danijelo, s. Marto in salezijancem Juretom odpravili po poteh don Boska in Marije Dominike.10.08.2018  Drugi noviciat v Castelgandolfu

 

Na griču blizu Rima, v Castelgandolfu, smo se zbrale sestre HMP, ki smo letos dopolnile 5 let redovnih zaobljub in začenjamo daljno pripravo na večne zaobljube. Bogastvo srečanja je predstavljala najprej naša raznolikost, saj so se nam sestram iz Evrope pridružile predstavnice drugih kontinentov.


09.08.2018  Duhovno-počitniški dnevi za družine na Bledu

V petek, 27. 7., so se na Bledu zvečer zbrale družine (bilo jih je šest) na duhovno-počitniški dnevih (do 31. 7.), ki so jih oblikovali s. Majda Merzel, s. Barbara Poredoš ter salezijanec Janez Suhoveršnik. Družine smo pričakali tudi navdušeni animatorji. Ko so svoje stvari razpakirali v sobah, smo se skupaj zbrali pri večerji. Po večerji pa je sledil spoznavni večer in kmalu zatem tudi spanje.


23.07.2018  Blejski oratorij

Blejski oratorij je potekal na župnijskem dvorišču od 2. do 7. julija. Vsako jutro smo se otroci in animatorji zbrali ob oratorijski zastavi in zapeli himno, ki jo je letos skupaj s sestro Barbaro napisala Nika, ena od naših animatork. Nato je sledila igra o glavnem junaku – Frideriku Baragi (slovenskem misijonarju med Indijanci).

04.07.2018  Duhovno-počitniški teden skozi oči animatorke

Ko sem začela pisati članek, sem se odločila, da predstavim, kako izgleda duhovno-počitniški teden na Bledu (24. - 29. 6. 2018) skozi oči animatorjev, saj le ni vse isto, kot če si udeleženec. Z Emo na poti, družini naproti je geslo, ki nas je združevalo skozi ves teden - 50 otrok, animatorje in sestre. Tokrat smo spoznavali življenje svete Eme Krške, zraven pa smo odkrivali kaj nam družina pomeni.


25.06.2018  DUHOVNE VAJE V KRAJU ZAČETKOV

 

Milostni teden duhovnih vaj je prva skupina sester naše inšpektorije letos doživljala v Mornezah, rojstnem kraju sv. Marije Dominike Mazzarello.24.06.2018  Župnijski dan pri sv. Jakobu v Ljubljani

 

V nedeljo, 10. junija, smo imeli pri sv. Jakobu v Ljubljani zaključek veroučnega leta in župnijski dan, ki je bil s soncem obdan že od zgodnjega jutra.


19.06.2018  Otroški pevski zbor Murska Sobota gre na počitnice

Za nekatere je bilo nedeljsko jutro 17. 6. 2018 najbrž navadno nedeljsko jutro in za vernike v stolni župniji svetega Nikolaja Murska Sobota navadna nedeljska maša. Vendar je bilo za otroški pevski zbor Murska Sobota posebno. Vedeli smo namreč, da je pred nami lep in zanimiv dan.

15.06.2018  150-letnica bazilike Marije Pomočnice in HMP


Ob praznovanju 150. letnice posvetitve bazilike Marije Pomočnice je sporočilo poslala tudi vrhovna predstojnica hčera Marije Pomočnice, s. Yvonne Reungoat. Prebrala ga je njena odposlanka, vrhovna svetovalka s. Phyllis Neves:


12.06.2018  Srečanje z očetom Salezijanske družine

 

Zadnji majski konec tedna smo obhajali doživeto praznovanje 100-letnice prihoda salezijancev na Reko na Hrvaškem. Osrednji gost tega dogajanja je bil vrhovni predstojnik SDB, g. Ángel Fernández Artime.


11.06.2018  Zahvalno srečanje sodelavcev in prijateljev sester ter Marijinega doma na Bledu

Na lepo junijsko soboto, 9. 6. 2018, smo se pozno dopoldne začeli zbirati prijatelji in sodelavci skupnosti. S. Marija I. nas je najprej preko fotografij popeljala skozi iztekajoče se pastoralno leto.


07.06.2018  Slovo od sestre Majde

Sestra Majda s tem letom zaključuje svoje poslanstvo  ravnateljice skupnosti na Gornjem trgu, zato smo se ji študentke ŠDAD želele zahvaliti za vse storjeno. V kapeli smo se zbrale in začele z molitvijo:


06.06.2018  Zaključek svetopisemskih uric na Bledu

Naše celoletno druženje na svetopisemskih uricah ter svetopisemski uri za odrasle se je sklenilo v torek, 5. 6. pri sestrah na Bledu. Še enkrat smo skupaj odkrivali lepoto in globino Božje besede ter življenja po njej in to s pomočjo lova na zaklad, tj. Najsvetejše, ki nas je čakalo v sestrski kapeli sv. Družine.

30.05.2018  Skupno praznovanje rojstnih dni v ŠDAD in Praznik Marije Pomočnice

V mesecu maju smo se v ŠDAD zbrale na dveh pomembnih srečanjih. Prvo srečanje je predstavljalo še zadnje skupno praznovanje rojstnih dni. Ker smo že pošteno zakorakale v izpitno obdobje, so vajeti organizacije v svoje orke vzele sestre.


27.05.2018  Člani ZMP Murska Sobota praznovali praznik Marije Pomočnice

24. maj je vsako leto slovesni praznik za vso salezijansko družino: salezijance, sestre hčere Marije Pomočnice, Združenje Marije Pomočnice, salezijance sotrudnike in ostale skupine salezijanske družine.


25.05.2018  Marko Košnik sprejme službo vodenja salezijancev

Na praznik Marije Pomočnice, 24. maja 2018, je mag. Marko Košnik prevzel vodenje inšpektorije sv. Cirila in Metoda kot 14. inšpektor.

 

Pred slovesnim bogoslužjem je bila v svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku Marijanska akademija. Pri slovesni sveti maši je bil navzoč tudi Tadeusz Rozmus kot zastopnik vrhovnega predstojnika, ki je kot njegova uradna priča sprejel izpoved vere novega inšpektorja mag. Marka Košnika. Na ta način je g. Marko sprejel vodenje inšpektorije od svojega naslednika mag. Janeza Potočnika. Ob nastopu službe novega inšpektorja je inšpektorjev vikar Peter Končan v imenu vseh sobratov izrekel zahvalo dosedanjemu inšpektorju Janezu in voščil novemu, Marku.


24.05.2018  HVALEŽNI MARIJI POMOČNICI

 

Največja sreča otroka je spoznanje, da je ljubljen. Naša Mati Marija nas ima rada. Don Bosko nam je zagotovil, da je med nami, da se celo sprehaja po naših hišah. Spremlja nas na vseh poteh in pri Bogu posreduje za nas.


10.05.2018  O ROMANJU PO BARAGOVIH ZAČETNIH STOPINJAH


Predzadnjo soboto v aprilu smo katehistinje in katehisti bili povabljeni na skupno romanje po Baragovih poteh. Vabilu so se odzvali tudi družinski člani, ki so s svojo prisotnostjo naše druženje obogatili zlasti v trenutkih naše medsebojne podelitve o njihovi podpori pri sodelovanju v župnijski katehezi.

 


07.05.2018  Duhovne vaje in kongres salezijancev sotrudnikov

V petek in soboto, 4. in 5. maja 2018, so se v Želimljem zbrali salezijanci sotrudniki iz slovenskih sotrudniških centrov na duhovnih vajah, ki jih je vodila s. Martina Golavšek.


05.05.2018  Drugi pogovorni večer s Katarino Nzobandora

 

V torek, 17. 4. 2018 se nam je v Študentskem domu znova pridružila Katarina Nzobandora z Zavoda ŽIV!M. Tokrat smo prisluhnili nekoliko težji tematiki o splavu in posledicah, ki jih pripelje s sabo v življenje ženske, njenih bližnjih, njene okolice.


03.05.2018  Materina zahvala za praznik hvaležnosti na svetovni ravni

 

Rim (Italija) »Ob mojem povratku iz Paragvaja, kjer sem doživljala nepozabno izkušnjo  praznika hvaležnosti na svetovni ravni, čutim neustavljivo potrebo, da izrazim posebno zahvalo številnim sporočilom, ki sem jih prejela ob tem vsakoletnem srečanju.«


 


01.05.2018  Romanje mlajših redovnikov

 

Štirinajst ponovincev in ponovink se nas je v soboto, 28. aprila 2018, odpravilo na pohod od Izole mimo Strunjana do Pirana. Zbirno mesto je bilo na Rakovniku, med potjo smo pobrali še Primorke, zadnjo v Izoli pri uršulinkah.28.04.2018  Praznik hveležnosti 2018

 

V družbi hčera Marije Pomočnice že tradicionalno obhajamo praznik hvaležnosti vrhovni predstojnici na svetovni ravni na spominski dan Marije Matere dobrega sveta, 26. aprila.26.04.2018  SVETOST V SALEZIJANSKI DRUŽINI

 

Med 10. in 14. aprilom je v Rimu potekal drugi seminar o postopkih za prištetje k blaženim in svetnikom v salezijanski družini. Na poseben način je bil posvečen temi znanstvenega dokazovanja in teološkega ocenjevanja čudežev. Sodelovalo je približno 90 redovnikov/ic, laikov in nekaj škofijskih duhovnikov, kot predstavniki 14 skupin salezijanske družine. To priča, kako je svetost skupna poživljajoča prvina karizmatične družine, ki se je porodila iz don Boska. Iz družbe hčera Marije Pomočnice so bile: s. Piera Cavaglià, vrhovna tajnica, postulatorka, s. Sylwia Ciezkowska in 14 sester iz različnih inšpektorij. Iz Slovenije je bil navzoč vicepostulator v postopku božjega služabnika, g. Andreja Majcna, dr. Alojzij S. Snoj sdb.


25.04.2018  Skatehezajmo se

 

Kateheza je tisti del oratorija, ki nas loči od ostalih poletnih taborov in otrokom daje nekaj več. Otroke bogati in vzgaja prave vrednote. Pa znamo animatorji pripraviti dobre in zanimive kateheze? Se zavedamo, da je lahko kateheza vse, kar počnemo na oratoriju.24.04.2018  PRVOOBHAJANCI IN NJIHOVI STARŠI NA DUHOVNI OBNOVI

 

Osrednja tema duhovne obnove, ki je potekala 14. aprila na Rakovniku, je bila sveta maša. Začetek in zaključek smo imeli skupaj, vmes smo pa se v skrivnosti svete maše in vzgoje poglabljali ločeno.


24.04.2018  Letošnje birmanske duhovne vaje v Marijinem domu

Sestre smo 20.-22. 4. skupaj s sodelavci izvedle še zadnje duhovne vaje za birmance širom Slovenije v tem šolskem letu. Sicer pa so se nam tekom leta na tem programu pridružili birmanci s štajerskega, ljubljanskega, gorenjskega konca in iz Zasavja.


19.04.2018  Pripravljalni vikend animatorjev oratorija Novo mesto

Oratorij v Šmihelu v prvem tednu poletnih počitnic je postal že prava klasika. Učenje, molitev, šport, igre, ples in petje... Vsakič znova se imamo zakon. Za kratkim tednom, ki ga preživimo z otroki, pa se skriva kar nekaj vloženega dela. Animatorji smo že začeli s pripravami, s ciljem, da bo tudi letošnji oratorij nepozabno doživetje.

 

Od 23. do 25. marca smo organizirali animatorski vikend v Leničevem domu v Podbočju. Namen tovrstnega druženja animatorjev je tako spoznavanje letošnje teme oratorija kot tudi poglabljanje vere in povezanosti s soanimatorji.

Program je bil skrbno pripravljen, vendar še vedno sproščen, z dovolj časa za spontana druženja in zabavo. Osebno menim, da je bil prav to recept za uspeh - animatorjem ni bilo nikoli dolgčas, hkrati pa niso bili preobremenjeni.

 

Prvi večer je bil namenjen medsebojnemu spoznavanju in molitvi križevega pota.  Potem je prišel čas za veliko nočno igro, pri kateri smo si morali animatorji, razdeljeni po skupinah, krasti zlatnike. Ob koncu igre, ko bi teoretično lahko nastopil čas za spanje ampak... No ja, saj vemo, kako je v praksi. S prijatelji se noč raje preživi ob družabnih igrah, petju in smehu.

Drugi dan smo poslušali zanimivo predavanje o sinodi mladih, ki jo je pripravil kaplan Štefan, ter podrobneje spoznali lik letošnjega oratorija: slovenskega misijonarja Friderika Barago. Poseben čar je imela sveta maša, ki smo jo imeli v tamkajšnji kapeli. V sklopu osebne priprave na veliko noč smo lahko opravili sveto spoved in izdelali butarice za prihajajočo cvetno nedeljo. Seveda se je ob delu in molitvi našel čas tudi za zabavo in smeh, ki se je zvečer spremenil v zabavni večer. Borba proti padanju balonov, preprečevanje brisanje luže, tek v krogu, igra Spovednica... Animatorji vemo, koliko smeha se skriva za temi igrami.

Tretji, zadnji dan je bila cvetna nedelja. Udeležili smo se maše v Podbočju, kjer smo tudi sodelovali, tej pa je že sledilo naše zadnje kosilo. Samo še nekaj pospravljanja in pakiranja in animatorskega vikenda je bilo na enkrat konec. Kaj - a že?

 

Že. Mislim, da nam bo vsem ostal v lepem spominu. Trije dnevi so minili kot bi trenil, mi pa se vračamo bolj povezani in pripravljeni na poletno-oratorijske izzive.

Ana Šubic


16.04.2018  Pričevanje zakoncev Jereb

 

V torek, 10.4.2018, smo se študentke, ki bivamo v ŠDAD zbrale pri sestrah, da bi poslušale pričevanje zakoncev Primoža in Ane Jereb.  Zakonca sta poročena že 4. leto, Ana pa je v času študija tudi bivala v našem študentskem domu.


15.04.2018  Animatorji Šenčurja v duhovni pripravi na oratorij

Podobno kot vikend poprej so se animatorji Šenčurja na tokratnem vikendu, 13.-14.4., v Marijinem domu poglabljali ne le v vsebine letošnjega oratorija, ampak jih skušali najprej ovrednotiti za svoje življenje. Program so vodile sestre HMP in animatorji sami.

V petek so preko različnih dinamik utrjevali medsebojne vezi in odkrivali, da lahko dajo le to, kar v sebi imajo. Če v srcu gojijo odnos z Bogom, potem bodo lahko o njem prepričljivo govorili in ga izžarevali tudi drugim. Preostanek večera so izkoristili za predstavitev zgodbe oratorijskega lika Friderika Barage in za osebno ter skupno molitev.

Sobotno dopoldne je bilo posvečeno spoznavanju mašnih delov in vloge vernikov pri njej, temu pa je sledila konkretna priprava na sv. mašo, h kateri nas vabi sam Gospod. Predstavitev vrednot na letošnjem oratoriju je potekala v obliki katehez po skupinah, po delovnem dopoldnevu pa so se animatorji sprostili na veliki igri in skupaj z Barago potovali v Ameriko med Indijance (celo s papirnatimi aviončki) itn. Višek srečanja je bila sv. maša, ki jo je daroval šenčurski kaplan Gašper Mauko, nato pa skorajšnje slovo.

Zadovoljstvo animatorjev ob koncu vikenda potrjuje, da bi bilo dobro imeti takih vikendov v prihodnje še več.

sBP

 

 


09.04.2018  Izmenjava velikonočnih voščil in jajčk

V torek 3. 4., smo se študentke in sestre iz skupnosti zbrale v veži študentskega doma, da smo si izmenjale voščila ob velikonočnem veselju. Kot že v navadi, smo začele naše druženje s pesmijo. Nato pa smo z zbranostjo prisluhnile sestri Majdi, ki nam je povedala besedico za lahko noč.

08.04.2018  Prve duhovne vaje za oratorijske animatorje

V petek, 6. aprila, smo se v Marijinem domu na Bledu zbrali na duhovnih vajah za animatorje oratorija. Najprej smo se med seboj spoznali (prišli smo s primorskega, štajerskega in gorenjskega konca), kasneje pa prisluhnili zgodbi o življenju Friderika Ireneja Barage,

30.03.2018  Angelski biseri pri sestrah

Od 24. do 25. marca 2018 so se zbrale pri sestrah HMP v Murski Soboti dekleta, ki pojejo v župnijskem pevskem zboru Angelski biseri.


29.03.2018  Duhovna obnova za člane ZMP Murska Sobota

Člani Združenja Marije Pomočnice Murska Sobota, smo imeli od 16. do 17. marca 2018 duhovne vaje v Murski Soboti. Duhovne vaje je vodil g. Tone Ciglar SDB, duhovni voditelj ZMP na slovenski ravni. Z nami je bila tudi naša s. Cecilija Hozjan HMP, duhovna voditeljica ZMP Murska Sobota.


29.03.2018  Postna duhovna obnova

Na praznik svetega Jožefa, je v ŠDAD potekala druga duhovna obnova. Dekleta smo se ob osmi uri zvečer zbrala ter začela z osebnim duhovnim romanjem. Sprva se je iz prostorov slišala čudovita pesem na čast našemu Odrešeniku, nato pa je sledila kratka molitev in pogovor z duhovnikom Tonijem Kmetom.

27.03.2018  Obisk Slovenskega društva Hospic

Post je čas v cerkvenem letu, ko vedno znova odkrivamo Kristusovo ljubezen s križa in se navdihujemo nad zmago življenja nad smrtjo.

 

Da je lahko proces umiranja in smrti dostojanstven odhod k našemu Očetu, smo se prepričale tudi same z obiskom hiše Slovenskega društva Hospic.


19.03.2018  Pogovor s Katarino Nzobandora iz zavoda Živim

Pomlad je čas cvetenja, brstenja in novega življenja. Idealen čas, da tudi ženske pogledamo vase, kako cveti  ali veni naša duša. Odlično spodbudo za lastno refleksijo nam je dal 1. ženski večer, v letu 2018, kjer smo gostile Katarino Nzobandora iz zavoda Živim.

15.03.2018  Osnovnošolci na Bledu iščejo svet-išče

V petek, 2.3., so se v Marijinem domu začele odvijati duhovne vaje za učence od 4. do 7. razreda. Udeleženci smo med vikendom spoznavali, kaj pomeni cerkev kot svetišče in Cerkev kot občestvo,

14.03.2018  PRVO OZNANILO IN SALEZIJANSKO POSLANSTVO

 

To je naslov seminarja, ki se je v dneh od 4. do 11. marca odvijal v portugalski Fatimi. Pod skrbnim pogledom nebeške Matere, ki se je pred 100 leti prikazala trem pastirčkom, svetima Frančišku in Jacinti ter Luciji, se je zbralo 60 udeležencev, salezijancev, hčera Marije Pomočnice in prostovoljcev iz Evrope in Bližnjega Vzhoda. Iz Slovenije sta bila navzoča s. Marija Kociper HMP in g. Marko Suhoveršnik SDB. Dnevi so bili duhovno bogati, napolnjeni s posredovanjem izkušenj in razmišlanjem, v ozračju bratskega prijateljstva.08.03.2018  Salezijanski vikend za družine v Veržeju

Kar 22 družin se je zbralo v veržejskem Marijanišču na že tradicionalnem salezijanskem vikendu za družine, ki ga pripravlja ekipa salezijancev (Peter in Janez), sester hčera Marije Pomočnice (s. Barbara in s. Martina), salezijancev sotrudnikov (Tilen) in animatorjev.

06.03.2018  #radisemejmo

Kljub temu, da pomlad še ni prišla v naše kraje, se je v večernih urah iz dvorane ŠDAD širilo petje, smeh in razigrano vzdušje.

05.03.2018  Ogled filma Marijina zemlja

Živimo v modernem svetu, kjer hitro prihaja do raznih sprememb in mnogi se odločijo, da bodo živeli, kot da Boga ne bi bilo. A kljub temu na milijone ljudi vsakodnevno govori z Bogom, Jezusom in Marijo. O tem govori film, ki smo si ga 1. marca na premieri v Koloseju pogledale nekatere študentke ŠDAD.


01.03.2018  #1 KUHARSKO-DRUŽABNI VEČER

Po celem dnevu takšnih in drugačnih, poti, srečanj in obveznosti je končno prišel čas, da smo študentke ŠDAD lahko prvikrat unovčile Miklavžev bon za kuharsko ustvarjanje v kuhinji skupnosti sester HMP.

26.02.2018  HMP v nenehni formaciji


V Konstitucijah Hčera Marije Pomočnice smo v 100. členu vse sestre povabljene k stalni vzgoji. Sestram slovensko-hrvaške province sta bila tako letos podarjena dva dneva takoj po pepelnici. Z nami je bila s. Milena Stevani s Papeške fakultete vzgojnih ved Auxilium v Rimu. Zbralo se nas je okrog 20, v glavnem v starosti med 45 in 70 leti. Tema srečanja je bila: Obzorja vere in človeška stvarnost; za bolje 'učlovečeno' posvečeno življenje.06.02.2018  Izpitno obdobje

Izpitno obdobje je čas, ko v našem študentskem domu študentke večino pozornosti in časa posvetimo učenju.

05.02.2018  Sveti Janez Bosko

31. januarja smo praznovali god Svetega Janeza Boska, ustanovitelja salezijancev in soustanovitelja hčera Marije Pomočnice v sodelovanju z Marijo Dominiko Mazzarello.

29.01.2018  2. katehetski dan novomeške škofije

 

V Zavodu Friderika Ireneja Baraga  se je v soboto, 27. januarja 2018, do 9. ure zbralo lepo število novomeških katehetov katehistinji in katehistov. Drugi škofijski katehetski dan je organiziral škofijski katehetski odbor, katerega voditelj je mag. Janez Žakelj, župnik v Cerkljah ob Krki, med člani pa sem tudi spodaj "podpisana". Dan se je  začel s kratko predstavitvijo življenja gorečega in zavzetega kateheta, svojega rojaka škofa  Baraga in z molitvijo za njegovo beatifikacijo. Sledil je kratek, a prisrčen, nagovor domačega škofa mons. Andreja Glavana, ki so mu težave pri katehezi dobro poznane in je zato vsem udeležencem zaželel obilo uspeha in vneme tudi za nadaljnje usposabljanje.29.01.2018  Duhovne vaje za zakonce in družine

 

Bogastvo družine je, da pride skupaj, si vzame čas drug za drugega in za Boga ter vedno znova odkriva lepoto te Cerkve v malem. Tovrstno izkušnjo smo v Marijinem domu omogočile družinam od 26. do 28. januarja letos. Skupaj smo kot "ljubljeni in obdarovani" (rdeča nit vikenda) razmišljali, molili ter si medsebojno podelili vsebine svetega krsta.25.01.2018  David Sipoš na blejski filmski delavnici

Na filmski delavnici se z otroki in animatorji ne le družimo z Bogom in med seboj, ampak se tudi česa naučimo. S to željo smo v četrtek, 25. 1., povabili medse uveljavljenega slovenskega režiserja Davida Sipoša, ki nam je predstavil svoje delo.


15.01.2018  Blagoslov v domu ŠDAD

V začetku januarja smo v domu imele prav kraljevsko vzdušje. Dekleta smo se zbrale kar v veži našega doma Alojzije Domajnko in tam pričele blagoslov doma ob prazniku Svetih treh kraljev.


06.01.2018  koledniki v rakovniški župniji

Prišli so sem kralje trije, kralje trije, kralje trije: Gašper, Miha, Boltežar.
Prinesli smo darove te, darove te, darove te: miro, kadilo, čisto zlato.
Vse Jezusu darujemo, darujemo, darujemo: temu kralju nebeškemu.


Ta koledniška pesem še odmeva v nas, ko so trije kralji obiskali Rakovnik in njeno okolico. Ustavili so se v naši skupnosti in jo razveselili. Voščili so ob praznikih. Dve skupini, od dvajsetih, sta spremljali s. Lucija in s. Danijela. Tri kralje je zanimalo, kako in kdo jim je zašil obleke in mimogrede presenetili z obiskom nastajajočo Montessori osnovno šolo. Darujmo tudi mi Jezusu, kar imamo najdragocenejšega.                                                                                            s. Danijela

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Kdor ne živi v miru

z Bogom, nima miru

v sebi in zato ne živi

v miru z drugimi.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
TAŠČINA POMOČ
Tašča je bila v veliko pomoč pri vzgoji njenih otrok. Bila je vedno doma in njo je nekako nadomeščala pri njenih odsotnostih zaradi dela na polju in v vinogradu ali zaradi odhoda v mesto na tržnico, da je prodala kaj od svojih skromnih pridelkov in zaslužila kako liro za potrebne stvari, ki jih je bilo treba kupiti. Zaradi babičine navzočnosti je bila brez skrbi za otroke. V vsem sta se čudovito ujemali. Otroke je posvarila: »Babico morate ubogati prav tako kot mene«. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon