Arhiv uvodnikov, 2019

05.12.2019  ADVENTNI ČAS, ČAS MILOSTI

Adventni čas je obdobje pričakovanja in priprave na praznik Jezusovega rojstva. Dogodek, ki je za vedno spremenil tek zgodovine, se ni zgodil v hrupu ali blišču, ampak v preprostem okolju in tihoti betlehemske noči.

Škofje zato vabijo slovenske katoličane, naj v adventu krepijo vero znotraj svojih družin z obiskom svetih maš in redno molitvijo. Prav tako naj posvetijo več časa bolnim, ostarelim in sorodnikom, ki jih niso videli že dolgo časa. V obdobju pred božičem so povabljeni, da obudijo stare krščanske slovenske pobožnosti, kot sta molitev ob adventnem vencu in Mariji romarici. V tem svetem času naj prebirajo Sveto pismo in za božič postavijo domače jaslice. Škofje vabijo vernike, naj se v molitvi pridružijo svetemu očetu Frančišku, ki prosi za blagoslov ubogih in zapostavljenih.

(iz izjave slovenskih škofov)


01.11.2019  KOSTANJEV ČUDEŽ

 

Praznik vseh svetih je bil za don Boska in mlade, ki so prihajali v oratorij, vedno praznik veselja. Leta 1849 se je na ta dan zgodil KOSTANJEV ČUDEŽ. Don Bosko je mlade peljal na pokopališče, kjer so molili za umrle in jim obljubil: »Ko se vrnemo, dobite vsi kostanj!« Kostanja je bilo malo, mladih pa čez 600. Vsi so strmeli, kaj se bo zgodilo. Don Bosko je z vero v srcu delil in kostanja ni zmanjkalo ...

 

Bog je z nami in množi naše veselje v preprostih vsakdanjih stvareh, ki jih živimo in delamo z ljubeznijo. Svetniki so med nami. Ali prepoznam poteze svetosti med svojimi bližnjimi?

 


04.10.2019  Misijonar mora biti drzna in ustvarjalna oseba

 

Papež Frančišek nas v poslanici za misijonski mesec nagovarja: »Človek, ki ljubi, nikoli ne miruje: ljubezen ga žene ven iz sebe; k njej je pritegnjen in z njo privlači druge; razdaja se drugim in plete vezi, ki podarjajo življenje. Za Božjo ljubezen ni nihče neuporaben ali nepomemben. Vsak od nas je »misijon«, saj je vsak od nas sad Božje ljubezni. Tudi če starši zatajijo svojo ljubezen z lažmi, sovraštvom in nezvestobo, Bog nikoli ne odvzame svojega daru življenja in od vekomaj zagotavlja vsakemu od svojih otrok, da bo deležen Božjega in večnega življenja (prim. Ef 1,3-6) ... Poslanstvo "misijona" je del vsakega kristjana. Odgovorni smo, da ljudem oznanjamo njihovo poklicanost k Božji posinovljenosti, ki zagotavlja osebno dostojanstvo in resnično vrednost vsakega človeškega življenja od spočetja do naravne smrti.«


01.06.2019  Srce slavljenja

 

Ena izmed mladinskih pesmi pravi: "Ko utihne vse in se umirim, pridem sam pred te. ... V globino duše mi gledaš, ne na videz stvari. Ti vidiš v moje srce. K tebi se vračam, slavim te v srcu. Ti, Jezus, si vse! Jezus si moje vse."

Podobno je ugotavljala sveta Marija Mazzarello, ki je mlade in sosestre spodbujala z besedami: "Veseli me, da si želiš postati sveta. Zapomni pa si, da ni dovolj začeti; potrebno je nadaljevati; vedno, vsak dan se je potrebno boriti. Naše samoljubje je tako premeteno, da nas takrat, ko se nam zdi, da smo v neki stvari že malo napredovali, podre na tla. Toda! To življenje je nenehna bitka; nikoli se ne smemo utruditi, če si hočemo zaslužiti nebesa. Potrudi se, da boš vedno zgled kreposti, ponižnosti, ljubezni in pokorščine; in ker Gospod vidi v srce, je potrebno, da te kreposti živimo s srcem, še prej kot z zunanjimi dejanji." (pismo Marije Mazzarello P19)


03.05.2019  Po zgledu Marije skozi mesec maj

Mati Marija, mati ponižnosti. V tebi ni raztresenosti. Ti si zbrana v srcu, prevzeta od Boga in eno z Njim. Ti se veseliš vsakega človeka, vsakega trenutka in situacije, ki ti prihaja na proti. Ti se ne plašiš, temveč se le sprašuješ, kaj želi Bog povedati, narediti ... Tvoj pogled je združen z Božjim, zato vidiš širše, opaziš človeško stisko in kot mati skrbno pristopaš do vseh, še posebej do žalostnih, trpečih, obupanih. Tvoja navzočnost pomirja, daje upanje in gotovost, da je Gospod na delu. V sebi skrivaš človeško zrelost in duhovno lepoto. Marija, ti veš, kakšne pobude, predloge ima Bog za vsakega izmed nas. Pomagaj nam, da bi imeli moč in pogum slediti navdihom Svetega Duha.


20.04.2019  VELIKONOČNO VOŠČILO

 

Grob Kristusa živega in slavo sem videla vstalega, angelske priče, prtič in povôje. Vstal je Kristus, upanje moje, pred vami pojde v Galilejo.

Vémo: Kristus je res vstal od mrtvih!

Ti, o Kralj zmagoslavni, se nas usmili.

 

"To oznanilo, h kateremu nas vodi tridnevje in nas pripravlja, da ga sprejmemo, je središče naše vere in našega upanja, je kerigma, ki stalno evangelizira Cerkev in ki je tudi sama poslana, da evangelizira." (papež Frančišek)

Vesel praznik Kristusovega vstajenja vam voščimo

Hčere Marije Pomočnice

07.02.2019  Razločevanje


Kako pa vemo, če nekaj prihaja od Svetega Duha ali pa izhaja iz posvetnega duha ali pa hudega duha? Edini način je razločevanje, za katerega pa ni dosti le dobra sposobnost premisleka in splošen čut, saj je tudi dar, za katerega je potrebno prositi. Če ga z zaupanjem prosimo Svetega Duha in si istočasno prizadevamo gojiti ga z molitvijo, premišljevanjem, branjem in dobrim nasvetom, bomo zagotovo rasli v tej duhovni sposobnosti.

(Apostolska spodbuda: Veselite in  radujte se)

 


09.01.2019  Svetovni dan mladih v Panami

 

Naj nas v teh dneh priprav na svetovno srečanje mladih s papežom spremlja molitev:


Usmiljeni Oče, kličeš nas, da svoje življenje živimo kot pot odrešenja. Pomagaj nam, da se preteklosti spominjamo s hvaležnostjo, da sedanjost objamemo s pogumom ter da prihodnost gradimo z upanjem.

Gospod Jezus, prijatelj in brat, hvala, ker nas gledaš z ljubeznijo. Naj poslušamo tvoj glas, ki z močjo in lučjo Svetega Duha odmeva v srcu vsakega izmed nas.

Podeli nam milost, da bomo Cerkev, ki gre ven in z živo vero ter mladostnim obrazom oznanja veselje evangelija; Cerkev, ki sodeluje pri izgradnji pravičnejše in bolj bratske družbe, o kateri vsi sanjamo.

Prosimo te za papeža in za škofe, za mlade in za vse, ki se bodo udeležili prihodnjega Svetovnega dneva mladih v Panami ter za vse, ki se pripravljajo, da jih sprejmejo.

Naša Gospa iz Antigue, zavetnica Paname, pomagaj nam moliti in živeti s tvojo velikodušnostjo: »Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (Lk 1,38) Amen.

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Brezmejno zaupaj

v Božjo Previdnost;

toda Previdnost hoče,

da ji po svojih

močeh pomagaš.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
BABICA
Odnosa do starejših so se otroci naučili iz odnosa matere do babice. Bila je sicer stara in bolna, vendar je s svojega stola ali postelje nadzorovala vse dogajanje v hiši in zunaj nje. Storila je vse, kar je zmogla, zlasti pri pripravi jedi in pri urejanju hiše, kjer je bilo vedno vse snažno in na svojem mestu. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon