Arhiv uvodnikov, 2017

23.03.2017  Prostor za Boga

»Smem?«, vpraša Bog človeka, ko išče načine, da bi pokazal svojo bližino in ljubezen.

»Zgodi se tvoja volja«, je odgovor, ki se rodi v majhnosti, preprostosti, odprtosti in svobodi mladega dekleta, danes Matere človeštva, Marije.

Gospod ta prostor išče znova in znova. Trikrat na dan se tega spominjamo v molitvi Angelovega češčenja. Tako preprosto, pa vendar ne tako lahko, tako skromno, pa vendar globoko: Bog išče svoj prostor v človeku, da mu da svobodo, lepoto, polnost Božjega in človeškega.

Marija se ni bala, da bi bil Bog velik v Njenem življenju.


01.03.2017  BESEDA JE DAR. BLIŽNJI JE DAR.

 

Postni čas je nov začetek, pot, ki vodi h gotovemu cilju:  k velikonočnemu vstajenju, h Kristusovi zmagi nad smrtjo. Ta čas nas odločno poziva k spreobrnjenju. Kristjan je poklican vrniti se k Bogu »z vsem svojim srcem« (Jl 2,12), naj se ne zadovolji s povprečnostjo, temveč raste v prijateljstvu z Gospodom. Jezus je zvesti prijatelj, ki nas nikoli ne zapusti. Tudi ko grešimo, potrpežljivo čaka na našo vrnitev k Njemu; s tem razodeva, da nam je pripravljen odpuščati.

Postni čas je tudi ugoden čas za odpiranje vrat vsakemu, ki je pomoči potreben ter v prepoznavanju Kristusovega obličja v njem ali v njej. Vsako življenje, ki nam pride naproti, je dar in si zasluži biti sprejeto, spoštovano in ljubljeno. Božja Beseda nam pomaga odpreti oči, da sprejemamo življenje ter ga ljubimo, še zlasti ko je to šibko. Zato naj nas Sveti Duh vodi na resnično pot spreobrnjenja, da bomo znova odkrili dar Božje Besede, bili očiščeni greha, ki nas zaslepljuje, in služili Kristusu, navzočem v pomoči potrebnim bratom in sestram.

(iz poslanice svetega očeta Frančiška za postni čas 2017)


18.02.2017  Poklic iz naših krajev: s. Anica Žitek

Ime s. Anice Žitek (1921-1947) ne toni v pozabo. Nasprotno, tu in tam se nanjo vedno pogosteje spomnimo, se ji priporočamo, ji zaupamo potrebe ... Njen življenjepis, izpod peresa s. Marije Imperl, je na mnoge naredil velik vtis. Rodila se je v Krogu blizu Murske Sobote. Svojemu poklicu pa je sledila v Družbi hčera Marije Pomočnice in s tem največ časa preživela v Italiji. Umrla je v Torinu, kjer je mnogim sestram zapustila zgled svoje globoke predanosti Gospodu. Vedrina življenja, ki je razodevala osebo, zrelo v Gospodovi ljubezni, vzbuja hrepenenje. Njena težka izkušnja mladosti in marsikatero življensko trpljenje so v njej izoblikovali svobodo veselega darovanja. To zmore oseba, ki je močno povezana z Gospodom, še več, ki jo je Gospod prevzel do globine misli: Ne živim več jaz, v meni živi Kristus.

Priporočajmo se ji v molitvi.


08.02.2017  9. februar, god blažene Evzebije Palomino

Blažena sestra Evzebija Palomino (1899-1935), salezijanka, je živela v Španiji v veliki preprostosti in v veliki izkušnji Gospodove bližine.

Bila je iz izredno revne družine. Njen oče je zaradi poškodbe na roki začel beračiti. Evzebija je kmalu morala iskati delo in to jo je pripeljalo tudi v zavod sester. Pred kipom Marije Pomočnice je našla odgovor svojega življenja in Gospodovo povabilo, da vstopi v Družbo hčera Marije Pomočnice. Kot preprosta sestra in kuharica je izžarevala Gospodov bližino, postala privlačna za mnoge mlade, storila veliko čudežev in v slutnji velikih preganjanj Cerkve, Bogu darovala svoje življenje. Njena najbolj dragocena molitev je bil rožni venec Kristusovih ran.

Za blaženo je bila proglašena v Rimu, 25. aprila 2004.

Radi se ji priporočamo v raznih potrebah, na potovanjih, v bolezni ... Lahko preko naslednje molitve:

O Bog, delivec vsega dobrega. Ti daješ svojo modrost malim in ponižnim. Prosimo te, poveličaj svojo ponižno služabnico, sestro Evzebijo Palomino in nam po njeni priprošnji nakloni milost, za katero te prosimo ...


31.01.2017  Praznujemo z Don Boskom

 

Don Boskove besede, ki so bile nekoč namenjene fantom, danes veljajo za vsakega izmed nas: "Naj vam kar povem in nihče naj ne bo užaljen: vsi ste falotje. Trdim in ponavljam, vsega ste me oropali. Prevzeli ste me s svojo predanostjo in s svojo ljubeznijo. S svojo pobožnostjo ste omrežili vso mojo iznajdljivost. Ostalo mi je samo še to ubogo srce, zdaj ste se polastili še tega in ostalo mi ni nič drugega, kot živa želja, da bi vas ljubil v Gospodu, da bi vam storil kaj dobrega in da bi reševal vaše duše."

Naj nam njegova priprošnja pri Bogu izprosi milost, da bi tudi mi z besedo in zgledom mogli biti pričevalci upanja in ljubezni.

Vsem članom Salezijanske družine želimo lep praznik!


10.01.2017  DRUŽINA SMO

"Družina smo! Vsaka hiša, šola življenja in ljubezni".

Ta misel je letno darilo Vrhovnega predstojnika salezijancev in očeta vse salezijanske družine Ángela Fernández Artime-ja.

Povabljeni smo, da nas besedilo poveže in nam pomaga k uresničevanju družinskega duha v srcu in v naših domovih.

Povezava je na: https://www.youtube.com/watch?v=b0auPYWRhbw

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Vsak večer pomislite:

kakšna bi bila moja večna

usoda, če bi moral to noč umreti?
(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
ODNOS DO BABICE
Odnos matere Marjete do nje je bil tak, kot bi babica bila gospodinja. Spoštovala jo je in poslušala, kot bi bila njena mati. O vseh stvareh se je z njo pogovorila. Ko je imela kak trenutek časa, se je usedla k njej, da sta si bili še bolj blizu. Kadar se je vrnila s trga, jo je vedno razveselila s kakšnim priboljškom, ki ga je babica imela zelo rada. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon