Arhiv uvodnikov, 2020

08.03.2020  KAJ JE DON BOSKO PRIPOROČAL V ČASU NALEZLJIVE BOLEZNI?

 

Poleti 1854 je v Torinu izbruhnila kolera. Mnogi bolniki so potrebovali oskrbo. Don Bosko je fante spodbudil k strežbi bolnikom ter jim zagotovil, da noben od njih ne bo zbolel, če se bo ohranil v Božji milosti (kar pomeni redno prejemanje zakramentov spovedi in obhajila) in bo imel okoli vratu obešeno Marijino svetinjico. Fantje so se velikodušno odzvali, naredili veliko dobrega ter bili obvarovani nalezljive bolezni.

Ob spremljanju hitrega širjenja koronavirusa lahko kristjani s svojo vero in mirom v srcu bližnjim prinašamo upanje. K upoštevanju vseh navodil za preprečevanje okužbe lahko dodamo duhovno zaščito tako, da se zbližamo z Bogom preko molitve, branja Božje besede in prejemanja duhovnega obhajila. Kdor želi, se nam lahko pridruži v molitvi devetdnevnice k Mariji Pomočnici.


02.02.2020  ALI SE DARUJEM?

Darovati se ni hec. Darovati se Gospodu Bogu pomeni, da se mu prepustiš s cela. Darovati se za Gospoda Boga pomeni odpovedati se pričakovanjem, ki jih vedno znova prebuja naš jaz, ego. Izročiti se v daritev Gospodu Bogu pomeni dejansko položiti svoje življenje v Božje roke, kakor je to storil Jezus v Getsemaniju ko je dejal: »Ne moja, ampak tvoja volja nas se zgodi.« Darovati se lahko pomeni tudi bolečino, tudi trpljenje in solze in ne pomeni, da tega ne smemo pripovedovati Bogu. Lahko govorimo in prihajamo predenj z zgodbo dolgih let, ampak vse to mora postati daritev.

nadškof Stanislav Zore ob dnevu posvečenega življenja


17.01.2020  MESEC SALEZIJANSKIH SVETNIKOV


Salezijanski svetniki nosijo ime po sv. Frančišku Saleškem, ki ga je sv. Janez Bosko postavil za vzor svetosti. Poleg njiju se v mesecu januarju veselimo tudi sadov svetosti štirih članov salezijanske družine: Titusa Zemana, Alojzija Variara, Lavre Vicuna in Bronislava Markiewicza.
Kje je izvir svetosti? Don Bosko postavlja ljubezen do Jezusa v Najsvetejšem zakramentu v središče svojega vzgojnega in pastoralnega delovanja in tudi njegove duhovnosti. Evharistija tako postane izvir njegove lastne svetosti in svetosti mladih: »Želite slišati mojo željo? Prejmite obhajilo vsak dan. Če se ne morete obhajati zakramentalno, se obhajajte duhovno. Če je potrebno jesti hrano vsak dan, zakaj bi izpuščali duhovno hrano?«
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Čeprav nisi pridigar,

lahko pridigaš -

s svojim zgledom.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
ŠOLANJE
Šola je bila draga, mati Marjeta pa brez sredstev. Šolska taksa je znašala 12 lir, knjige in drugo pa še 21 lir na mesec. Za primerjavo navedimo: delavec - moški je na dan zaslužil liro, ženske samo 60-80 stotinov. Janez je videl materine muke. Zato ji je nekega dne predlagal: »Če se strinjate, bom vzel vrečo in od hiše do hiše prosjačil za darove; nabrano bova prodala«. Mati je privolila. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon