Bled

 

»Srce Jezusovo« (1968)

Partizanska cesta 6a, 4260 Bled
Tel.: 04/574 10 75

e-pošta: hmp.bled@rkc.si


Sestrska skupnost hčera Marije Pomočnice na Bledu živi svoj poklic posvečenih žena v službi Cerkvi in mladih. Dobrih 40 let že duh sv. Janeza Boska in sv. Marije D. Mazzarello prežema domačijo, ki so jo sestre dobile v dar in tukaj začele svojo vzgojno dejavnost.
Blejska domačina, Franc in Albina Zupan, starejša zakonca brez otrok, sta se namreč na jesen življenja odločila, da svojo hišo podarita Cerkvi; želela sta, da bi se na tej domačiji odvijale dejavnosti za mlade. Tako sta leta 1967 pod svojo streho sprejela prvo hčerko Marije Pomočnice, s. Frančiško Kozmus, ki je utirala pot in pripravljala dom za sestrsko skupnost, ki se je na Bledu ustalila leta 1969.
Zgradbe so se postopoma urejevale in dograjevale. Trenutno obsega sestrsko hišo ter (stari in novi) Marijin dom. Za hišo pa je lep vrt z Marijinim spomenikom, sadnim drevjem, gredicami in zelenim igriščem.
Srce hiše je kapela. Tu je izvir vsega življenja in dela sester. Na skupnost se za duhovno podporo obračajo mnogi ljudje; zato je prošnja za moč v preizkušnjah, za pravilne odločitve, za otroke, mlade in še mnoge druge del vsakodnevne skupne molitve sester. Ker je nova kapela posvečena sv. Družini, pa je tukaj sestre še posebej molijo za potrebe družin. Sprejemajo pa tudi pare, ki želijo v tej kapeli skleniti zaroko, obhajati zakonski jubilej ipd.
Sestre živijo v družinskem vzdušju: v preprosti in veseli podelitvi vsega, kar so in kar imajo, kar načrtujejo, upajo in delajo. Če so mlajše lahko bolj fizično in intelektualno aktivne, pa starejše s svojo nenehno molitvijo in vdanim prenašanjem trpljenja nad vse kličejo Božji blagoslov in duhovno rodovitnost. Sicer pa so tudi starejše sestre vključene v neposredni apostolat. Kljub svoji starosti se znajo pošaliti, mlade sprejmejo z nasmehom in jim s svojo držo in tudi besedo oznanjajo Božjo ljubezen in prisotnost.
Sestre na Bledu vodijo raznovrstne dejavnosti. Bogata tradicija duhovnih vaj za dekleta (že od leta 1971) se sčasoma dopolnjuje še z novimi ponudbami za otroke, mlade in odrasle. Od svetopisemskih uric za najmlajše, do počitniških in jezikovnih programov za otroke in mlade, do srečanj za žene, predavanj za starše, svetopisemskih večerov, gospodinjskih vikendov itd.
Vsa leta se sestre z veseljem posvečajo tudi katehezi in drugi animaciji v domači blejski in v okoliških župnijah. Z izobraževalno dejavnostjo jezikovnih, kuharskih tečajev in drugih programov sestre nudijo pomoč okoliškim prebivalcem, da bi se dobro pripravili na izzive poklicnega in družinskega življenja.
Ker sestre želijo prehiteti slabo, iščejo nove oblike vzgoje. Korak naprej je tudi Zavod Dominika, s pomočjo katerega sestre želijo izkoristiti nove možnosti za širjenje človeških in krščanskih vrednot ter kulturo življenja.


 

Kapela Svete družine

Svetopisemske urice

Andreja - kandidatinja pri sestrah HMP

Duhovne vaje za mlade
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

V odnosu do Boga naj te

vodi vera, v odnosu do

bližnjega ljubezen, v odnosu

do sebe samega pa ponižnost.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
TAŠČINA POMOČ
Tašča je bila v veliko pomoč pri vzgoji njenih otrok. Bila je vedno doma in njo je nekako nadomeščala pri njenih odsotnostih zaradi dela na polju in v vinogradu ali zaradi odhoda v mesto na tržnico, da je prodala kaj od svojih skromnih pridelkov in zaslužila kako liro za potrebne stvari, ki jih je bilo treba kupiti. Zaradi babičine navzočnosti je bila brez skrbi za otroke. V vsem sta se čudovito ujemali. Otroke je posvarila: »Babico morate ubogati prav tako kot mene«. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon