Ustanovitelja

Sveti Janez Bosko

 

ustanovitelj

 

Sveti Janez Bosko se je rodil 16. avgusta 1815 v Castelnuovo d'Asti blizu Torina v Italiji. Pri dveh letih mu je umrl oče. Mati ga je skupaj z bratom Jožetom in polbratom Antonom vzgajala v praktičnem življenju vere. Pri devetih letih je imel sanje, v katerih mu je bilo nakazano, da bo njegovo življenjsko poslanstvo med mladimi. Kot fant je z igrami privabljal mlade, da jim je lahko posredoval tudi evangeljsko sporočilo in z njimi molil.

Leta 1841 je postal duhovnik in si za vodilo življenja izbral: »Daj mi duše, drugo vzemi.« Posvetil se je apostolatu med mladimi, zlasti med fanti, ki so prihajali v Torino »s trebuhom za kruhom« in jih je boj za preživetje silil tudi v krajo in jih posledično privedel v zapor. Zaradi težkih razmer jih je veliko tudi prezgodaj umrlo. Don Boska je njihov položaj globoko pretresel. Povsem jim je posvetil svoje življenje. V oratoriju, kakor je imenoval svojo ustanovo, je zbiral na stotine fantov. Postal jim je duhovni oče. Svoj vzgojni sistem je utemeljil na veri, razumu in ljubeznivosti. Z namenom, da bi se njegovo delo za fante nadaljevalo, je ustanovil redovno družbo, ki jo je poimenoval po sv. Frančišku Saleškem – salezijance.

Da bi bile tudi deklice in dekleta deležne vzgoje in evangelizacije, je ustanovil redovno družbo hčera Marije Pomočnice.

Umrl je v Torinu 31. januarja 1888.

Za svetnika je bil proglašen leta 1934.

Ob stoletnici njegove smrti l. 1988 ga je papež Janez Pavel II. proglasil za očeta in učitelja mladih.

 

Nekaj več gradiva o don Bosku najdete tukaj.

 


Sveta Marija Dominika Mazzarello

 

soustanoviteljica

 

Marija Dominika Mazzarello se je rodila 9. maja 1837 v kraju Mornese v Italiji. Ne da bi vedela za don Boska, je začela delati z deklicami podobno kot on z dečki. Zbirala jih je, da bi jih vodila h Gospodu, jih obvarovala pred nevarnostmi za njihove duše ter jih ob tem učila pristnega življenja. Po prebolelem tifusu pri 23. letih je Bog koreniteje posegel v njeno življenje in ji nakazal življenjsko poslanstvo. V videnju je prejela naročilo: »Tebi jih zaupam!« Deklice namreč, ki jih je videla v igri pred zavodom, ki ga takrat še nikjer ni bilo, kasneje pa je bil zgrajen na tistem mestu. Ob don Boskovem obisku Mornes je v njem začutila svetnika. Don Bosko pa je v dekletih duhovnega združenja hčera Brezmadežne, kateremu je pripadala tudi Marija Dominika prepoznal, da bi iz njih lahko nastala nova redovna družba za vzgojo deklet, k čemur so ga mnogi že dolgo spodbujali. Ko je iz hčera Brezmadežne res ustanovil novo redovno družbo hčera Marije Pomočnice, 5. avgusta 1872, je postavil Marijo Dominiko za prvo predstojnico. Ob ustanovitelju don Bosku je Marija Dominika postala soustanoviteljica hčera Marije Pomočnice. Iz vsega srca je ljubila Boga in je znala Njegovo ljubezen približati tudi drugim.

Devet let po ustanovitvi redovne družbe in njenem naglem razvoju, je Marija Dominika dopolnila svoje življenje in umrla 14. maja 1881 v Nizzi.

24. junija 1951 je bila proglašena za svetnico.

 

Nekaj več gradiva o sv. Mariji Dominiki Mazzarello najdete tukaj.
Sveti Janez Bosko

Sveta Marija Dominika Mazzarello
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


V najtežjih preizkušnjah

ti je potrebna močna vera.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
TAŠČINA POMOČ
Tašča je bila v veliko pomoč pri vzgoji njenih otrok. Bila je vedno doma in njo je nekako nadomeščala pri njenih odsotnostih zaradi dela na polju in v vinogradu ali zaradi odhoda v mesto na tržnico, da je prodala kaj od svojih skromnih pridelkov in zaslužila kako liro za potrebne stvari, ki jih je bilo treba kupiti. Zaradi babičine navzočnosti je bila brez skrbi za otroke. V vsem sta se čudovito ujemali. Otroke je posvarila: »Babico morate ubogati prav tako kot mene«. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon