Confronto 2017

23.08.2017 

 

Italijanska beseda »confronto« pomeni soočenje ali izmenjava pogledov, mnenj. Confronto  predstavlja za salezijansko mladinsko gibanje mednarodno srečanje predstavnikov posameznih držav.

 

V pripravi na srečanje je vrhovna mati Yvonne zapisala: »Povabim vas, da se sprehodite po svetih tleh Marije Mazzarello in ste priče Božjemu projektu, ki ga je uresničil v njenem življenju, in tako prenovite navdih za življenje v polnosti. Želja Marije Mazzarello delati dobro za mlade je bila vedno prisotna v njenem življenju. Srečanje z don Boskom je še utrjevalo njeno apostolsko gorečnost. O svetosti ne govori na idealiziran način, ampak raje začrta mogočo pot za vse.«


 


Letošnje srečanje salezijanskega mladinskega gibanja evropskih držav in Bližnjega vzhoda je potekalo med 11. in 16. avgustom v don Boskovem rojstnem kraju Colle don Bosco. V šestih dneh smo spoznali kako biti agent don Boska, s prepletom vizije, predanosti ter poslanstva. Vizija v don Boskovi zgodbi življenja so sanje, ki so se nadgrajevale do njegove smrti. Z zaupanju Bogu, da ga bo vodil in skupaj z njim uresničil sanje, ki mu jih je dal pri devetih letih, je živel predanost viziji in tako izpolnjeval poslanstvo, za katerega ga je poklical, ali napisano drugače, z zaupanjem Bogu je zmogel verjeti, da se sanje lahko uresničijo, kljub pomanjkanju, nerazumevanju in ostalim oviram, je živel življenje kot dar za druge.

 

Poleg razmišljanja ob nagovorih s. Runite Borja, don Fabia Attarda, vrhovnega predstojnika don Angela in mati Yvonne smo romali v kraje ustanoviteljev salezijanske družine Janeza Boska in Marije Mazzarello: Turin in Mornese.

 

Vsak dan smo se srečevali v mednarodnih skupinah, v katerih smo izmenjevali svoje poglede o temi nagovorov in podelili doživetja posameznega dneva. V teh dneh sem spoznala, da se mladi v različnih državah soočamo s podobnimi težavami in delimo podobne skrbi, ki jih kdaj težko opišemo in zaupamo. Presenečena sem bila, da lahko imajo mladi iz območjih vojn na Bližnjem Vzhodu izkušnjo ločenih staršev, saj je to bolj značilno za zahodno družbo. Zanimiva je bila tudi ugotovitev poročenega moža in redovnice, da se soočata s precej podobnimi vprašanji in težavami, kljub izbiri različnega načina življenja.

 

Za povezovanje in dobro vzdušje so poskrbeli animatorji. Naučili so nas novih koreografij. Spoznavali smo tipične jedi držav vzhodnega dela Evrope. Zadnji večer smo se zabavali ob kratkih zabavno-kulturnih točkah posameznih držav. Doživeli smo res lepe dneve srečanja salezijanskega mladinskega gibanja.

 

Blažka S.

 Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

O svojem bližnjem govori

le dobro ali pa molči.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
DUHOVNIŠKO POSVEČENJE
Končno: 5. junij 1841, Janez je v Torinu prejel duhovniško posvečenje. Prvo mašo je daroval v cerkvi sv. Frančiška Saleškega, ob njem pa je bil veliki dobrotnik in duhovni voditelj Jožef Cafasso. Drugo mašo je naslednji dan daroval v cerkvi Marije Tolažnice (Consolata). Potem se je napotil v domačo župnijo, da bi daroval novo mašo za svoje ljudi. Bilo je to v četrtek, na praznik Rešnjega telesa in krvi v Castelnuovu. Vsi so želeli videti Marjetinega sina, ki je postal duhovnik. Za mater Marjeto je bil to še posebej prazničen dan; ona, ki je tako dolgo upala, verjela in garala, je sedaj z začudenjem gledala, kako so se njene sanje uresničile. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon