Sveti Janez Bosko

05.02.2018 

31. januarja smo praznovali god Svetega Janeza Boska, ustanovitelja salezijancev in soustanovitelja hčera Marije Pomočnice v sodelovanju z Marijo Dominiko Mazzarello.


 

Janez Bosko se je rodil 16. avgusta 1815 v vasici Becchi blizu Turina v Piemontu in velja za ideal modernega duhovnika kot apostol mladine ter odličen pedagog. Po smrti očeta za pljučnico je moral zaradi revščine mladi Janez kmalu od doma. Z velikimi napori, odpovedmi, iznajdljivostjo in pridnim delom je priskrbel sredstva, da je lahko postal duhovnik. Že kot deček pa je zbiral mladino in jih učil verskih resnic, svoje nauke pa je popestril s pesmijo in igranjem. Leta 1841 je bil posvečen v duhovnika in se je od takrat izključno posvetil vlogi zapuščene mladine v Torinu. Leta 1888 je, star 72 let, umrl, papež Pij XI. pa ga je za svetnika razglasil 46 let kasneje.

 

Na dan svojega godu, sredi izpitnega obdobja, se je Don Bosko ustavil tudi pri nas, na Gornjem trgu. Pokazal nam je, kako dober je bil z mladino in kako jim je na njim zanimiv način približal Boga. Seveda pa ni šlo brez petja, sladkanja s čokolado in klepeta, preden smo se študentke vrnile za študijsko gradivo.

 

Naj nas vedno spremlja tvoja misel: »Docela se vam darujem: kar sem in kar imam. Za vas študiram, za vas delam, za vas živim, za vas sem pripravljen dati tudi življenje,« s katero nas vabiš, da bi tudi mi svoje življenje živeli za druge.


Don Bosko, še naprej prosi za nas pri Gospodu in pri nebeški Materi Mariji Pomočnici.

 

Besedilo: Karin G.

Foto: Brigita C.


 

 

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


V odnosu do Boga naj te

vodi vera, v odnosu do

bližnjega ljubezen, v odnosu

do sebe samega pa ponižnost.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
MATERIN NAGOVOR
Zvečer pred odhodom - 30. oktobra 1835 - me je poklicala na stran in mi povedala tale znameniti nagovor:
»Moj Janez, oblekel si duhovniško obleko in zato čutim vse tisto zadovoljstvo, ki ga lahko čuti mati zaradi uspeha svojega sina. Toda zapomni si, da ne daje obleka časti tvojemu stanu, ampak spolnjevanje kreposti; ah, za Božjo voljo, ne onečasti te obleke. Takoj jo odloži. Raje vidim, da imam sina revnega kmeta kakor sina duhovnika, ki zanemarja svoje dolžnosti. Ko si prišel na svet, sem te izročila blaženi Devici, ko si začel svoje študije, sem ti priporočila, da bodi ves njen in če bom postal duhovnik, vedno priporočaj in širi pobožnost do Marije.« (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon