Duhovna obnova za člane ZMP Murska Sobota

29.03.2018 

Člani Združenja Marije Pomočnice Murska Sobota, smo imeli od 16. do 17. marca 2018 duhovne vaje v Murski Soboti. Duhovne vaje je vodil g. Tone Ciglar SDB, duhovni voditelj ZMP na slovenski ravni. Z nami je bila tudi naša s. Cecilija Hozjan HMP, duhovna voditeljica ZMP Murska Sobota.


Ta dva dneva sta bila čas milosti, ko smo obnovili in poživili ljubezen do Marije Pomočnice in njeno češčenje. Prenovili svoje poznavanje don Boskovega življenja, njegove vzgojne dejavnosti, njegove svetniške osebnosti. Začeli smo z geslom Vezila 2018 »Negujmo umetnost poslušanja in spremljanja,« kako je potrebno ustvariti sožitje. Če poslušam, potem sem pripravljen sprejeti. Pomemben mi postane drugi, moj bližnji, kajti pogovor je dotik dveh ljudi; duše se dotikajo prek besed. Don. Bosko je pustil vsakemu, da govori, je znal poslušati.

Dragi član ZMP, prijatelj, častilec Marije, zmožnost poslušanja je le srce, ki si želi bližino. Naloga člana ZMP - biti odprt za drugega, dati pozornost drugemu in brez POSLUŠANJA to ni mogoče.

Razmišljali smo tudi o zaupanju don Boska v Marijo Pomočnico; spoznali »obraze don Boskove Marije«, ki se kažejo kot obraz vzgojiteljice-Marija Pastirica, obraz vzornice-Brezmadežna, obraz varuhinje-Pomočnica in obraz pribežališče-Tolažnica. Torej kako se je Marija sama don Bosku razodevala v njegovem življenju.

Beseda je tekla tudi o vsebinsko zelo pomembnem pojmu za vsakega člana ZMP, 2, 3 in 4. člen Pravilnika ZMP; da naj jih dosledno živimo - gojiti zavest pripadnosti. Da se zavedamo svojega zdravega ponosa. Sem za nekaj, v nekaj vključen in delati po srcu koliko zmorem. Biti dejavni, dobri, praktični kristjani. Svetost: cilj je en, poti je več. Pri Don Bosku je pomembna beseda ZDRUŽENJE - dva več skupaj naredita kot pa vsak posameznik.

Gospod nas je nagovarjal s svojo mnogovrstno govorico: po Božji besedi, osebnih razmišljanjih, pogovorih, besedi voditelja, sv.maši, spovedi, skupni molitvi križevega pota, simbolih, ... Hvaležni za vse Božje dobrote sprejemamo največji dar - Njega samega med nami.

Vse to bi nam naj pomagalo, da vsi člani ZMP zaživimo sveto življenje v duhu sv. Janeza Boska. »Svetost je delovna obleka in to za vsak dan«.

 

Mihaela Žökš,

predsednica ZMP Murska Sobota


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Vsak večer pomislite:

kakšna bi bila moja večna

usoda, če bi moral to noč umreti?
(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
POČITNICE
Janez je bil med šolskim letom na varnem in v dobrih rokah, zato matere Marjete to ni skrbelo, dobivala pa je spodbudna sporočila o njegovem napredovanju. Njen čas je nastopil s počitnicami, ki so vsako leto trajale štiri mesece, skupaj v petih letih kar dvajset mesecev od novembra 1835 do junija 1841. Takrat je bil Janez v materini vzgojni šoli. Bilo je to enako pomembno kot v semenišču, čeprav to niso bila učena predavanja profesorjev, vendar je tudi materina molčeča navzočnost bila sila zgovorna.
Janez je na počitnice prihajal kot klerik, v talarju, ki ga takrat običajno niso nikdar slekli, saj ga tudi ni bilo treba, ker se bogoslovci niso spuščali v kmečka opravila. Janez pa je odložil talar in se z vso zagnanostjo vrgel na delo z materjo, bratoma in drugimi ljudmi. Hkrati pa je pridno pomagal tudi župniku. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon