Hčere Marije Pomočnice v Patagoniji

12.02.2020 

           nove misijonarke 2020
nove misijonarke 2020

20. januarja je preteklo 140 let, kar so prve hčere Marije Pomočnice vstopile v Carmen de Patagones v Patagoniji. To je pomenljiv dogodek, saj se je prav na začetku redovne ustanove, ki se v teh letih s triletno pripravo približuje 150-letnici ustanovitve (1872-2022), s prihodom prvih sester v Patagonijo začel njen misijonski razmah.

Patagonija je ozemlje, o katerem je sanjal don Bosko; okrog leta 1872 je bilo. In to je bil začetek odločitve o misijonski dejavnosti v Patagoniji.


11. novembra 1875, s »prvo misijonsko odpravo«, ki jo je vodil mladi Janez Cagliero, je don Bosko poslal prve misijonarje, ki pa so se morali ustaviti v Buenos Airesu. Šele leta 1879 so dobili dovoljenje argentinskih oblasti in so dosegli Patagonijo. Medtem pa je don Bosko vztrajal in neprestano pisal g. Caglieru: »Ne ostanite v Buenos Airesu. Patagonija! Patagonija!«

Kot piše kronika v Carmen de Patagones, se je iz Montevidea 3 januarja 1880 začelo potovanje prvih (mladih!) sester, ki jih je poslala Marija Mazzarello. To so bile: s. Angela Vallese, s. Giovanna Borgna, s. Angela Cassulo in s. Caterina Fina. 14. januarja je s. Angela Vallese, ki bo ravnateljica prve hiše, v Buenos Airesu izpovedala večne zaobljube, ki jih je sprejel g. Francesco Bodrato ob navzočnosti ravnatelja skupnosti v Buenos Airesu, g. Giacoma Costamagna in vse skupnosti.

20. januarja »smo končno vstopile v Patagonijo. Pričakala nas je lepa hiša, prav nasprotno temu, kar so nam napovedovali, saj smo mislile, da bomo našle hišo s slamnato streho in zanič hrano. Po Božji milosti pa smo dobile vse, kar je bilo potrebno za kapelo.« Tako kronika.

Predstojnica argentinske province iz Bahia Blanca v zvezi z obhajanjem tega jubileja piše: Prisluhnile smo želji papeža Frančiška »ne pozabite Patagonije!« in zato želimo obogatiti našo navzočnost v tej ljubi pokrajini. Vas pa vabimo, da se nam pridružite z molitvijo in zahvaljevanjem in – zakaj pa ne? – da pridete Jezusu sem služiti v številnih mladih in preprostih. Uradno obhajanje 140. letnice bo 13. marca, na dan, ko je leta 1880 s prvimi trinajstimi deklicami začela delovati šola za Indijanke.

20. januarja je vrhovna predstojnica, s. Yvonne Reungoat, poslala sestram te argentinske province posebno video_sporocilo, 3. februarja pa je bilo celotni družbi hčera Marije Pomočnice sporočeno poslanstvo, ki so ga prejele letošnje nove_misijonarke, med katerimi je ena poslana prav v Patagonijo.

Pripravljeno po cgfma.orgCarmen de Patagones danes

Prva šola hčera Marije Pomočnice v Patagoniji
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Vsaka beseda naj

nosi pečat ljubezni.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
MATI MARJETA
V njegovi vzgoji ni nič takega, kar ne bi bilo že v vzgoji matere Marjete. Dejansko je don Bosko vzgojno izkušnjo iz družine prenesel v svoj preventivni sistem. Ob tem smo lahko presenečeni, saj vidimo, kaj lahko naredi dobra vzgoja v družini. Če je kaj takega zmogla nepismena kmečka mati brez sredstev, kako ne bi uspelo tudi nam, ko imamo veliko znanja in še več sredstev in pripomočkov. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon