HMP NA SINODI

15.10.2018 

 

Dve hčeri Marije Pomočnice, sestra Alessandra Smerilli, profesorica politične ekonomije ter članica znanstvenega sveta in pripravljalnega odbora socialnih tednov italijanskih katoličanov ter sestra Lucy Nderi, na doktorskem študiju psihologije vzgoje in do nedavno pastoralna delavka za mlade v težavah in otroke s ceste v Makuyu (Kenija), prisostvujeta kot opazovalki na 15. splošnem zasedanju škofovske sinode na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti.Sinodalno zasedanje poteka od 3. do 28. oktobra v Vatikanu.

Priprava je bila dolga in razčlenjena v različnih stopnjah, kjer so bile prav tako navzoče članice družbe hčera Marije Pomočnice.

s. Maria Teresa Spiga, profesorica sociologije na papeški fakulteti vzgojnih ved "Auxilium", je sodelovala v komisiji, ki je izdelala pripravljalni dokument.

Na predsinodalnem srečanju od 19. do 24. maja so bile navzoče: s. Cristina Vargas iz Kolumbije, kot predstavnica mladih redovnic latinske Amerike, s.  Cynthia Calabig iz Filipinov, magistra novink, kot predstavnica azijskih redovnih vzgojiteljic/ev, s. Karla Marlene Figueroa iz Hondurasa, profesorica na "Auxiliumu"-Rim, kot predstavnica redovnih vzgojiteljic/ev latinske Amerike. To srečanje je imelo za cilj, da omogoči mladim predstaviti sinodalnim očetom dokument, v katerem izražajo svoj pogled na stanje, njihove ideje, čutenja in predloge.

 

S. Alessandra takole izrazi svojo izkušnjo: " Prišla sem brez velikih pričakovanj, saj nisem vedela, kako naj bi sinoda potekala, vendar pa moram reči, da sem vse od začetka čutila navdušenje, veliko ljubezen, ki jo ima Cerkev do mladih in to me je opogumilo. To isto sem doživela tudi v delu po skupinah, kjer so bile široke možnosti razprave in smo se lahko vsi svobodno izrazili ter je bilo moč začutiti potrebo Cerkve in škofov, da bi zmogli pogovor z mladimi. Po moje pa je najlepša tema nujnost, da se naučimo mlade poslušati pa tudi razumeti, kako aktivno prisluhniti. Posebno smo poglobili temo poslušanja, ki spremeni tistega, ki govori kot tistega, ki posluša, če je res pristno. Govorilo se je tudi o poti z mladimi, ko jih poslušamo."

 

Zelo sem hvaležna, da sem na tej sinodi, ki je posvečena mladim; po eni strani zato, ker sem salezijanka, pa tudi zato, ker je to enkratna izkušnja," pove s. Smerilli za italijansko oddajo Radia Vatikan.

 

Sinoda je mejnik za salezijansko družino, saj se nanaša na središčno jedro salezijanske karizme, na mlade. Gotovo bo ponudila prvine, ki bodo v pomoč pri izbiri novih načinov in poti v služenju mladim. Kot je rekel papež, potrebujemo bolj kot karkoli "evangeljsko gorečnost in žar, ki porajata gorečnost in žar za Jezusa; spomin, ki bo lahko v nas vzbudil in prenovil sposobnost sanj in upanja. Vedeti moramo, da bodo naši mladi sposobni preroštva in vizije v kolikor bomo mi, odrasli in ostareli, sposobni sanjati ter tako okužiti in posredovati sanje in upanje, ki ga nosimo v srcu."

 

Ne moremo misliti Cerkve brez mladih: "Potrebujemo mlade, ki so živi kamni Cerkve mladostnega videza, brez ličila; ne pomlajeno pač pa notranje prenovljeno." V mašnem nagovoru na trgu sv. Petra, polnem mladih in sinodalnih očetov, je papež Frančišek zatrdil: "Mladi nas kličejo, da zavzeto poskrbimo za njih... Ne pustimo jih same."

 

Med navzočimi na sinodi je vrhovni predstojnik salezijancev, g. Ángel Fernández Artime ter drugi izvoljeni ali s strani papeža imenovani salezijanci. Tako številna navzočnost SDB in HMP na sinodi o mladih bo omogočila v Cerkvi razširitev dobrih salezijanskih izkušenj ter v obeh redovnih ustanovah osvojitev pobud in zaključkov.

Prevod po www.cgfma.org


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Kdor zaupa v Marijo,

ne bo nikoli razočaran.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
SANJE SE URESNIČUJEJO
V Spominih je Janez Bosko zapisal: »Zvečer tistega dne (po novi maši v Castelnuovu) sem se vrnil v družino. A ko sem bil blizu hiše in sem uzrl kraj sanj, nisem mogel zadržati solz in sem rekel: 'Kako čudoviti so načrti Božje previdnosti! Sedaj je prišel čas, ko je tudi Janez začenjal vse razumevati. (iz knjige: V začetku je bila mati)

 Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon