Jubilejno Anino leto 2017

12.02.2017 

To je naslov župnijskega lista (XXI/4) stolne župnije sv. Nikolaja v Murski Soboti. Ta je pomenljiv tudi za našo Družbo HMP, saj se gre za s. Anico Žitek HMP, rojeno 19. februarja 1921 v Krogu.


Jubilej se nanaša na 70-letnico njene smrti, ki se je zgodila 29. septembra 1947 v Torinu. V hišni kroniki Ville Salus so sestre o njeni smrti zapisale:

»Danes ob petih zjutraj je naša angelska s. Ana Žitek poletela v Nebo. Dolgo in bolečo agonijo je sestra prenašala z nenehnim nasmehom in tako pokazala pravo herojstvo. Nebeški Ženin je imel posebno skrb za ta cvet iz tujine. Kolikor ji je manjkala toplina domače družine, jo je On, Jezus, dopolnil z nebeško pomočjo in tolažbo. Sirota brez očeta in mame je ljubila predstojnice z ljubeznijo in vdanostjo hčerke. V Salusu je našla razumevanje in tudi pisni kontakt z mačeho. Skoraj zagotovo se je s. Anica darovala kot žrtev za Jugoslavijo, svojo domovino, ki zelo potrebuje Božjo pomoč.«

Da bi s. Anico še bolj spoznali, jo bo g. župnik Goran Kuhar 19. februarja predstavil pri vseh nedeljskih svetih mašah. Na ta njen spominski rojstni dan se bo torej začelo jubilejno Anino leto. Prav tako bomo v njeni soboški rojstni župniji obhajali pomembne dneve njenega življenja: 22. maj, ko je prejela zakrament sv. birme; 5. avgust, ko je bila sprejeta v noviciat in naredila prve zaobljube; 29. september, njen smrtni dan. V začetku meseca septembra pa bo župnija romala v Italijo, kjer je s. Anica živela in delovala.

s. Simona K.

 


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Veselje, molitev in sveto

obhajilo so tvoja opora!

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
TAŠČINA POMOČ
Tašča je bila v veliko pomoč pri vzgoji njenih otrok. Bila je vedno doma in njo je nekako nadomeščala pri njenih odsotnostih zaradi dela na polju in v vinogradu ali zaradi odhoda v mesto na tržnico, da je prodala kaj od svojih skromnih pridelkov in zaslužila kako liro za potrebne stvari, ki jih je bilo treba kupiti. Zaradi babičine navzočnosti je bila brez skrbi za otroke. V vsem sta se čudovito ujemali. Otroke je posvarila: »Babico morate ubogati prav tako kot mene«. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon