Marko Košnik sprejme službo vodenja salezijancev

25.05.2018 

Na praznik Marije Pomočnice, 24. maja 2018, je mag. Marko Košnik prevzel vodenje inšpektorije sv. Cirila in Metoda kot 14. inšpektor.

 

Pred slovesnim bogoslužjem je bila v svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku Marijanska akademija. Pri slovesni sveti maši je bil navzoč tudi Tadeusz Rozmus kot zastopnik vrhovnega predstojnika, ki je kot njegova uradna priča sprejel izpoved vere novega inšpektorja mag. Marka Košnika. Na ta način je g. Marko sprejel vodenje inšpektorije od svojega naslednika mag. Janeza Potočnika. Ob nastopu službe novega inšpektorja je inšpektorjev vikar Peter Končan v imenu vseh sobratov izrekel zahvalo dosedanjemu inšpektorju Janezu in voščil novemu, Marku.


V imenu vseh vej salezijanske družine v Sloveniji  pa je izrazila voščilo s. Mojca Šimenc, inšpektorica sester hčera Marije Pomočnice, z besedami:

 

Spoštovani gospod inšpektor, dragi Marko!

Izraz »pastir z vonjem po ovcah« nam ni nepoznan ... in dovoli, da nam ga prikličem v spomin v tem pomenljivem trenutku.

V voščilu, ki ga izrekam v imenu salezijanske družine, ti podarjam ta kipec dobrega pastirja. Ovca na pastirjevih ramah simbolično predstavlja tvoje sobrate, skupnosti v vaši inšpektoriji, mlade, skupine salezijanske družine in številne situacije, ki ti jih Božja Previdnost pripravlja v prihodnjih letih.

Zagotavljam ti, da v času svojega mandata v službi inšpektorja ne boš nikoli sam, nikoli brez ovce na plečih. Od tebe se bo pričakovalo, da boš ovco prav poprijel, jo varno nosil in na koncu poti tudi previdno odložil.

Nosil boš ljudi h Gospodu, po drugi strani pa boš moral dovoliti, da Dobri Pastir nosi tudi tebe. Ne dopuščaj, da bi skrbi postajale večje od tvoje vere; zaupaj ljudem, a bodi dober in previden poznavalec človeške nestalnosti; dolgo opazuj in poslušaj, nato pa sprejmi jasno odločitev; hkrati se zavedaj, da nobena odločitev ni popolna in niti dokončna, saj smo ves čas na poti in Božji načrt se nam ne razkriva enkrat za vselej, pač pa iz trenutka v trenutek.

Tako boš lahko mirno in veselo korakal pred čredo, ko bo potrebno voditi in sprejemati odločitve glede prihodnosti. Sproščeno boš hodil sredi črede, ko bo šlo za sodelovanje in medsebojne odnose. Po potrebi boš stopal zadaj, za čredo, ko boš lovil vse tiste ovce, ki bodo zaostajale za skupnim tempom.

Marija Pomočnica naj bo tvoja mati vsak dan in na vsakem koraku.

 


Po sveti maši je SKALA, mladinska ulična vzgoja, na dvorišču Salezijanskega zavoda Rakovnik pripravila kratek program, ki ga izvaja v okviru svojega programa Cirkuška Pedagogika. Sledila so voščila in druženje ob pogostitvi.

Povzeto po: www.donbosko.siDodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Veselje, molitev in sveto

obhajilo so tvoja opora!

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
MATERIN NAGOVOR
Zvečer pred odhodom - 30. oktobra 1835 - me je poklicala na stran in mi povedala tale znameniti nagovor:
»Moj Janez, oblekel si duhovniško obleko in zato čutim vse tisto zadovoljstvo, ki ga lahko čuti mati zaradi uspeha svojega sina. Toda zapomni si, da ne daje obleka časti tvojemu stanu, ampak spolnjevanje kreposti; ah, za Božjo voljo, ne onečasti te obleke. Takoj jo odloži. Raje vidim, da imam sina revnega kmeta kakor sina duhovnika, ki zanemarja svoje dolžnosti. Ko si prišel na svet, sem te izročila blaženi Devici, ko si začel svoje študije, sem ti priporočila, da bodi ves njen in če bom postal duhovnik, vedno priporočaj in širi pobožnost do Marije.« (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon