O ROMANJU PO BARAGOVIH ZAČETNIH STOPINJAH

10.05.2018 


Predzadnjo soboto v aprilu smo katehistinje in katehisti bili povabljeni na skupno romanje po Baragovih poteh. Vabilu so se odzvali tudi družinski člani, ki so s svojo prisotnostjo naše druženje obogatili zlasti v trenutkih naše medsebojne podelitve o njihovi podpori pri sodelovanju v župnijski katehezi.

 


Zjutraj smo se romarice in romarji najprej zbrali pri rojstni hiši Božjega služabnika Friderika Ireneja Baraga v Knežji vasi pri Dobrniču, ki se domačinom in Baragovim življenjepiscem ohranja v spominu kot Mala vas. Rojstna hiša je opremljena kot lep muzej z zgovornimi eksponati, ki približajo utrip življenja na prehodu iz 18. v 19. stoletje ter seveda značilnosti Baragove družine.

 

Pot nas je nadalje vodila do Dobrniča, kjer smo postali ob krstnem kamnu Božjega služabnika in se pridružili molitveni uri ob njihovem celodnevnem čaščenju Najsvetejšega. Župnik Miloš Košir, postulator postopka za Baragovo beatifikacijo, nas je prisrčno sprejel in po molitvi tudi skupaj s tamkajšnjo katehistinjo Matejo Glivar tudi prijazno pogostil z dobrotami, ki so dopolnile to, kar je vsakdo prinesel s seboj. Živahen klepet ob dolgi mizi postavljeni v senco župnijske cerkve, nas je prisrčno povezoval med seboj.

 

Sledila je pot v Trebnje, kjer je Baraga odraščal. Tamkajšnji župnik Jože Pibernik nam je navdušeno predstavil priložnostno razstavo o Baragu in spodbudil, naj nam Baraga pomaga pri gorečnosti za Boga, za duše ljudi in za vso Cerkev. Romanje smo sklenili z vzponom iz Čateža k Mariji in blaženemu Alojziju Grozdetu na Zaplaz, kjer smo imeli sveto mašo. Sklep našega romarskega dne smo doživeli bo Lurški votlini v gozdičku pod cerkvijo, kjer smo soglasno ugotovili, da nas je dan močno obogatil in navdušil za neutrudno oznanjevanje Božje besede po Baragovem zgledu in ob njegovi priprošnji ter v večji medsebojni povezanosti in podpori.

s. Brigita ZeličDodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Čeprav nisi pridigar,

lahko pridigaš -

s svojim zgledom.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
BABICA
Odnosa do starejših so se otroci naučili iz odnosa matere do babice. Bila je sicer stara in bolna, vendar je s svojega stola ali postelje nadzorovala vse dogajanje v hiši in zunaj nje. Storila je vse, kar je zmogla, zlasti pri pripravi jedi in pri urejanju hiše, kjer je bilo vedno vse snažno in na svojem mestu. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon