Pogovorni večer: Izkušnja izgube ljubljene osebe

21.11.2017 

V torek, 14. novembra zvečer, se je v dvorani ŠDAD odvil pogovorni večer na temo, ki je aktualna za vsakega izmed nas. Ker 1. novembra praznujemo praznik vseh svetih in je tako november posvečen spominu na naše rajne, je beseda tekla o izkušnjah izgube ljubljene osebe.


Večer je začela s. Barbara s kratko predstavitvijo naših gostov - Brigite Chuuya, ki je v svojem magistrskem in nastajajočem doktorskem delu preučevala soočanje s smrtjo, s. Emanuele Žerdin, ki dela na Hospicu in bolniškega duhovnika Mira Šlibarja. Študentki našega doma, Ana in Anja, sta nato poskrbeli za glasbeni uvod v večer; duhovnik Miro Šlibar pa je povedal najprej nekaj o sv. Martinu, ki je godoval pred kratkim in nato poskrbel še za uvodno molitev.

Urška, ki je povezovala večer, je nato začela z uvodom. Najprej se je ustavila pri besedi izguba in njeni razlagi v SSKJ. Povedala je, da je v današnjem času smrt tabu o katerem neradi oziroma premalo govorimo. Sledila so pričevanja vseh gostov. Brigita Chuuya je spregovorila o soočanju s smrtjo ljubljene osebe, o fazah žalovanja. S. Emanuela Žerdin je govorila o izkušnji dela na Hospicu, o tem od kod črpa moči in pogum za delo ter o izbiri in pomenu prostovoljcev v Hospicu. Kot zadnji je o svojem poslanstvu, ki ga opravlja kot bolniški duhovnik in izkušnjah spregovoril še Miro Šlibar.

 

Sledil je kratek klepet, podelitev mnenj, izkušenj in vprašanj. Večer smo sklenili z blagoslovom.

 

Besedilo: Mateja J.

Foto: Valerija U.
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Brezmejno zaupaj

v Božjo Previdnost;

toda Previdnost hoče,

da ji po svojih

močeh pomagaš.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
BABICA
Odnosa do starejših so se otroci naučili iz odnosa matere do babice. Bila je sicer stara in bolna, vendar je s svojega stola ali postelje nadzorovala vse dogajanje v hiši in zunaj nje. Storila je vse, kar je zmogla, zlasti pri pripravi jedi in pri urejanju hiše, kjer je bilo vedno vse snažno in na svojem mestu. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon