Romanje mladih v Turin in Morneze

23.08.2018 

 

V nedeljo, 12. 8., smo se mladi iz Radelj, Slovenskih Konjic, Pesnice in Rakovnika skupaj s s. Danijelo, s. Marto in salezijancem Juretom odpravili po poteh don Boska in Marije Dominike.Najprej smo se za nekaj dni ustavili na Colle don Bosko in v Turinu, kjer smo si ogledali rojstno hišo don Boska. Videli smo, kje je prvič srečal Dominika Savia, kje je imel sanje, prvi oratorij ... Obiskali smo tudi Supergo, kamor je don Bosko hodil s svojimi fanti in obiskali nekaj cerkva v Turinu. Ko smo obiskali mesto Chieri, smo videli, kje in na kakšen način je Janez Bosko preživljal svoje srednješolsko in študentsko obdobje. Po treh dneh nas je pot vodila k Mariji Dominiki Mazzarello. Bivali smo ob njeni rojstni hiši. Peš smo romali na domačijo, kjer je živela svoja najstniška leta. Šli smo mimo preprostega vodnjaka, kamor je Marija Dominika hodila vsako jutro zajemat vodo in potem eno uro daleč peš šla k sveti maši. Zvečer je ob oknu te domačije, ki je gledal na župnijsko cerkev, zbirala k molitvi vso družino. Zadnji dan smo v Milanu obiskali Milansko katedralo.

Naše romanje je bilo polno novih doživetij, spoznanj, videnega in lepega. Naučili smo se nekaj italijanskih besed, srečali tudi druge slovenske romarje iz vrtca v Murski Soboti. Povsod, kamor smo prišli, smo prejeli krasno dobrodošlico, poskrbeli so za prenočišče, odlično hrano in topel sprejem - tako v Turinu, na Colle Don Bosko kot v Chieriju in Mornezah pri sestrah HMP. Ni manjkalo smeha, dobre volje, igre in molitve. Hvala vsem, ki ste mislili na nas, nas finančno podprli... Hvaležni smo za to izkušnjo, bilo je nepozabno.

Katja K.Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Čeprav nisi pridigar,

lahko pridigaš -

s svojim zgledom.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
POČITNICE
Janez je bil med šolskim letom na varnem in v dobrih rokah, zato matere Marjete to ni skrbelo, dobivala pa je spodbudna sporočila o njegovem napredovanju. Njen čas je nastopil s počitnicami, ki so vsako leto trajale štiri mesece, skupaj v petih letih kar dvajset mesecev od novembra 1835 do junija 1841. Takrat je bil Janez v materini vzgojni šoli. Bilo je to enako pomembno kot v semenišču, čeprav to niso bila učena predavanja profesorjev, vendar je tudi materina molčeča navzočnost bila sila zgovorna.
Janez je na počitnice prihajal kot klerik, v talarju, ki ga takrat običajno niso nikdar slekli, saj ga tudi ni bilo treba, ker se bogoslovci niso spuščali v kmečka opravila. Janez pa je odložil talar in se z vso zagnanostjo vrgel na delo z materjo, bratoma in drugimi ljudmi. Hkrati pa je pridno pomagal tudi župniku. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon