Romanje mlajših redovnikov

01.05.2018 

 

Štirinajst ponovincev in ponovink se nas je v soboto, 28. aprila 2018, odpravilo na pohod od Izole mimo Strunjana do Pirana. Zbirno mesto je bilo na Rakovniku, med potjo smo pobrali še Primorke, zadnjo v Izoli pri uršulinkah.Sestre uršulinke so nas domače sprejele s kavo in prigrizkom na terasi, da smo se lahko zares okrepljeni odpravili na pot.Krenili smo proti obali. Nekaj časa smo hodili skupaj, nato pa smo se razdelili v dve skupini. Ena je pot nadaljevala ob obali, druga ob eni izmed stranskih cest. Ponovno smo se združili pri Strunjanskem križu. Zapeli smo nekaj pesmi, se fotografirali, predvsem pa se nagledali razgleda z mogočnega klifa. Čas nas je spodbudil, da smo krenili proti cerkvi. Tam smo se pridružili romarjem z Goričkega, ki so ravno pričeli s sveto mašo. Strunjanski župnik g. Bojan Ravbar nam je pri pridigi razložil bogato vsebino velikih umetniških slik v tej starodavni romarski cerkvi posvečeni Mariji prikazanja. Ko smo bili napolnjeni z evharističnimi darovi, nas je g. župnik povabil na dvorišče in postregel z darovi za naše želodčke, mi pa smo dodali, kar smo prinesli s seboj.

 

Drugi del poti do Pirana smo skupaj prehodili ob obali. Pot je minevala v prijetnem klepetu med brati in sestrami, znanci in tistimi, ki smo to šele postajali. Tisti, ki so skalnato obalo premagovali malo težje, so to pogumno darovali za nove duhovne poklice. Sredi popoldneva smo prispeli do minoritskega samostana, kjer so nas bratje toplo sprejeli in postregli z odličnim kosilom. P. Slavko Stermšek nam je nato razkazal samostan s temeljito razlago njegove preteklosti in sedanjosti.

 

Za nami je eno izmed srečanj, za katere smo mladi redovniki hvaležni, saj so vir medsebojne obogatitve in spoznavanja. Med nami vlada sproščeno in veselo vzdušje in vsak se lahko od drugega nauči kaj dobrega. Želimo si, da bomo vse to znali deliti v naših redovnih skupnostih in s tistimi, h katerim smo poslani.

Besedilo: s. Ema A.

Foto: br. Jurij S.Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  


Tistemu, ki ljubi Boga,

Bog vsako stvar obrne v dobro.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
POČITNICE
Janez je bil med šolskim letom na varnem in v dobrih rokah, zato matere Marjete to ni skrbelo, dobivala pa je spodbudna sporočila o njegovem napredovanju. Njen čas je nastopil s počitnicami, ki so vsako leto trajale štiri mesece, skupaj v petih letih kar dvajset mesecev od novembra 1835 do junija 1841. Takrat je bil Janez v materini vzgojni šoli. Bilo je to enako pomembno kot v semenišču, čeprav to niso bila učena predavanja profesorjev, vendar je tudi materina molčeča navzočnost bila sila zgovorna.
Janez je na počitnice prihajal kot klerik, v talarju, ki ga takrat običajno niso nikdar slekli, saj ga tudi ni bilo treba, ker se bogoslovci niso spuščali v kmečka opravila. Janez pa je odložil talar in se z vso zagnanostjo vrgel na delo z materjo, bratoma in drugimi ljudmi. Hkrati pa je pridno pomagal tudi župniku. (iz knjige: V začetku je bila mati)


Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon