S. Marija Troncatti naproti beatifikaciji

13.05.2012 

 

V četrtek, 10. maja je sveti oče, Benedikt XVI. pri avdienci, v kateri je sprejel prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, kard. Angela Amata, podpisal več odlokov o priznanju junaških kreposti božjih služabnikov (med katerimi je tudi naš misijonski škof med Indijanci, Friderik Irenej Baraga) in o priznanju čudežev na priprošnjo častitljivih božjih služabnikov, med katerimi pa je hči Marije Pomočnice, misijonarka v Ekvadorju, s. Marija Troncatti (1883-1969).


Čudeža na priprošnjo s. Marije Troncatti je bila deležna žena iz Ekvadorja, Josefa Yolanda Solorzano Pisco. Poročena, mati petih otrok je leta 2002 zbolela za eno izmed najbolj nevarnih oblik malarije, »Plasmodium falciparum«. V zelo kratkem času je tako oslabela, da ji ni bilo več nobene pomoči in zdravniki so ji dali le še nekaj dni, še več, le nekaj ur življenja.

 

Za primer je izvedel salezijanec, g. Edgar Ivan Segarra, ki ga je še posebno prizadelo dejstvo, da bo pet otrok osirotelo. Predlagal je, naj bolnico izročijo priprošnji božje služabnice, s. Marije Troncatti z molitvijo devetdnevnice. Bilo je učinkovito in potek bolezni se je obrnil v počasno izboljšanje in pozneje popolno ozdravitev.

 

Na ravni ekvadorske škofije Portoviejo je proces za preiskavo čudeža potekal med 21. julijem in 12. septembrom 2008, 7. aprila 2011 pa je zdravniški svet Kongregacije za zadeve svetnikov enoglasno potrdil, da ozdravljenja ni mogoče znanstveno razložiti.

 

S papeževim podpisom je tako zaključen dolg postopek, ki je pripeljal do časti oltarja to HMP, ki je bila v amazonskem pragozdu Ekvadorja telesni in dušni zdravnik. Ko je negovala in pomagala, je evangelizirala, saj je vsem oznanjala in pričala za brezmejno ljubezen Boga Očeta in materinsko nežnost Marije Pomočnice. Pogosto je ponavljala: »Pogled na križ mi daje življenjsko moč in pogum za delo.« In zahvaljujoč tej gotovosti vere se je s. Marija Troncatti neutrudno razdajala.

 

Kratek življenjepis bodoče nove blažene najdete TUKAJ.

 

Pripravila s. Irena N.

 

 

 


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

V odnosu do Boga naj te

vodi vera, v odnosu do

bližnjega ljubezen, v odnosu

do sebe samega pa ponižnost.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

Vir: www.hozana.si

SALEZIJANSKE PRILIKE
ŠOLANJE
Šola je bila draga, mati Marjeta pa brez sredstev. Šolska taksa je znašala 12 lir, knjige in drugo pa še 21 lir na mesec. Za primerjavo navedimo: delavec - moški je na dan zaslužil liro, ženske samo 60-80 stotinov. Janez je videl materine muke. Zato ji je nekega dne predlagal: »Če se strinjate, bom vzel vrečo in od hiše do hiše prosjačil za darove; nabrano bova prodala«. Mati je privolila. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon