V krajih s. Anice Žitek

19.02.2017 

Pred stolnico v Murski Soboti
Pred stolnico v Murski Soboti

V četrtek, 16. februarja 2017, smo s sveto mašo ob 5.00 v sestrski kapeli začeli romanje odkrivanja podatkov o svetosti s. Anice Žitek.


Na prošnjo soboškega župnika Gorana Kuharja sva se  s. Martina Golavšek in s. Simona Komar skupaj z njim odpravili v Padovo, kjer nam je inšpektorialna tajnica s. M. Teresa z veliko pripravljenostjo pokazala arhivsko gradivo o s. Anici. Poleg hišnik kronik Benetk, Conegliana, Basagliapenta in Padove smo našle dragocene podatke tudi v zapisniku hišnega sveta, v registrih ... Ganljivo se je bilo srečati s s. Lidio Novelli, ki je kot novinka s s. Anico veliko časa preživela pri šivanju. Še danes se živo  spominja njene ponižne in iskrene ljubezni do Jezusa, dobrote, vedrine, prijaznosti, hudomušnosti ... Prehitro je minil čas, saj smo do večera morali pripotovati še do Nizze Monferrato. Tam nas je skupaj z ravnateljico sprejela prav tako uslužna arhivarka s. Paola in nas tisti večer pustila na varnem  - v sobici Matere Marije Dominike. Tam smo se v molitvi spomnili soboške župnije in naše inšpektorije ter na poseben način molili za nove duhovne poklice v naši Družbi. S. Paola nam je drugo jutro pripravila nekaj dokumentov in z veliko potrpežljivostjo na našo prošnjo iskala in nosila nove in nove zapise ... Tudi tukaj smo doživeli posebno veselje, in to ob telefonskem pogovoru s s. Ano Mario Cavolli, ki je s. Anico spoznala v Villi Salus. Zaključila je s stavkom: "Karkoli boste rekli dobrega, lepega, svetega, se ne boste zmotili, kajti s. Anica je bila prav to." Težko smo se poslovili iz Nizze saj bi v baziliki Matere milosti še ostali v hvaležni molitvi ... Tukaj je namreč poleg Marije Dominike živelo še mnogo pomembnih sester HMP, ki so s svojo popolno podaritvijo Gospodu postavile trdne temelje naši karizmi in doprinesle k hitremu razcvetu naše Družbe.

V nedeljo, 19. februarja, praznujemo Aničin 96. rojstni dan in s tem v župniji Murska Sobota začenjamo z jubilejnim Aninim letom. G. Goran je pri vseh župnijskih mašah zgovorno predstavil njen lik svetosti in nas navdušil k posnemanju njenega vedrega sprejemanja Božje volje. Prav tako smo bili veseli njegovega zapisa v osmi številki tednika Družina.

s. Simona, s. Martina in župnik Goran
Odkrivanje življenja s. Anice v Nizzi Monferrato

Skupaj z arhivarko s. Paolo v sobi Marije Mazzarello

Začetek Aninega leta v Murski Soboti

Začetek Aninega leta v Murski Soboti

S.Anica tudi v napovedniku tednika Družine

Med pregledovanjem arhiva v Padovi

s. Lidia Novelli, sonovinka s.Anice
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  

Če moliš, zrastejo

iz dveh zrn, ki ju

zaseješ, štirje klasi.

(Sveti Janez Bosko)

MOLIMO ZA VAS
Molitvena povezanost
Pri naši vsakdanji molitvi smo povezane z vsemi, ki se nam priporočate v molitev: v prošnji ali v zahvali, v stiski ali bolezni. Hvala vsem, ki se tej molitvi na kakršenkoli način pridružite.
večBOŽJA BESEDA

SALEZIJANSKE PRILIKE
POČITNICE
Janez je bil med šolskim letom na varnem in v dobrih rokah, zato matere Marjete to ni skrbelo, dobivala pa je spodbudna sporočila o njegovem napredovanju. Njen čas je nastopil s počitnicami, ki so vsako leto trajale štiri mesece, skupaj v petih letih kar dvajset mesecev od novembra 1835 do junija 1841. Takrat je bil Janez v materini vzgojni šoli. Bilo je to enako pomembno kot v semenišču, čeprav to niso bila učena predavanja profesorjev, vendar je tudi materina molčeča navzočnost bila sila zgovorna.
Janez je na počitnice prihajal kot klerik, v talarju, ki ga takrat običajno niso nikdar slekli, saj ga tudi ni bilo treba, ker se bogoslovci niso spuščali v kmečka opravila. Janez pa je odložil talar in se z vso zagnanostjo vrgel na delo z materjo, bratoma in drugimi ljudmi. Hkrati pa je pridno pomagal tudi župniku. (iz knjige: V začetku je bila mati)Družba hčera Marije Pomočnice, Rakovniška 21, 1108 Ljubljana | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon